Pregled - Slovenija, 7. 6. (petek)

Ljubljana, 7. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 7. junija.

LJUBLJANA - Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament in izrekanjem na treh posvetovalnih referendumih se izteka. Stranke in kandidati imajo le še do polnoči čas za prepričevanje volivcev, naj svoj glas namenijo prav njim. Tako so v več krajih po Sloveniji, v Ljubljani denimo na Prešernovem trgu, postavili več stojnic, na katerih nagovarjajo mimoidoče. Opolnoči pa bo nastopil volilni molk in vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano.

LJUBLJANA - Slovenski državljani v Bosni in Hercegovini bodo v nedeljo lahko glasovali na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu, so sporočili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Potem ko vlada BiH zaradi blokade s strani ministrov iz vrst entitete Republike Srbske ni dosegla dogovora, ki bi omogočil, da bi na veleposlaništvih svojih držav glasovali državljani Slovenije, Poljske in Romunije, so se te države odločile, da bodo svojim državljanom omogočile glasovanje brez soglasja BiH.

LJUBLJANA - Po zaključeni notranji prenovi in energetski sanaciji so slovesno odprli negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu v Ljubljani. V njej bo namesto prejšnjih 33 po novem na voljo 93 negovalnih postelj. V prostorih bolnišnice bo sicer prvih 18 mesecev delovala infekcijska klinika, ki se zaradi gradnje nove stavbe seli na različne lokacije. Ko bo zgrajena nova infekcijska klinika, pa bo stavba negovalne bolnišnice služila za negovalni oddelek, pa tudi za kompleksno nevrološko rehabilitacijo, kakršne v Sloveniji zaenkrat še ne poznamo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost bo po besedah ministra Simona Maljevca predlog zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj pripravilo v prihodnjih mesecih. Zakon, ki bo določal pogoje financiranja, zemljiško politiko in izračun najemnin ter bo prinesel kadrovsko in tehnično pomoč, naj bi bil nato sprejet do konca leta. Izhodišča za pripravo zakona, ki jih je v četrtek potrdila vlada, sicer predvidevajo oblikovanje financiranja in pogojev za to gradnjo v prihodnjih 10 letih. Iz proračuna naj bi država v ta namen namenila do 100 milijonov evrov na leto, in to za različne oblike gradnje ali nakup stanovanj s strani republiškega stanovanjskega sklada.

LJUBLJANA - NLB je objavila ponudbo za prevzem Addiko Bank s sedežem na Dunaju. Za delnico ponuja 20 evrov, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Ponudba se nanaša na vse delnice Addiko, ki je navzoča v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori. Velja do vključno 16. avgusta. Kot navaja NLB, želi pridobiti vsaj 75 odstotkov delnic Addiko Bank. Ob tem pričakuje, da se bodo vsi postopki, povezani s prevzemom, zaključili v roku enega leta.

LJUBLJANA - Predlagana nova uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri bi obdobje določanja reguliranih cen pogonskih goriv podaljšali s 14 na 28 dni, bo močno otežila naložbe naftnih družb ter s tem zavrla njihov razvoj in zeleni prehod, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije. Dolgoročno bi lahko prišlo tudi do stečajev, posledično pa težav pri oskrbi z energenti. Upajo, da bo vlada uredbo, ki naj bi začela veljati 18. junija, vsaj nekoliko omilila.

LJUBLJANA - Iz Zveze potrošnikov in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so na novinarski konferenci opozorili, da alkopopsi, torej mešane alkoholne pijače, kot so koktajli in radlerji, mladim odpirajo vrata v svet alkohola. Proizvajalci teh pijač, pogosto z zavajajočo embalažo, dejansko prodajajo preveč družbeno sprejemljivo drogo, menijo. V tržnem pregledu so odkrili alkopopse na osnovi žganih pijač s 14-volumenskim deležem alkohola, kar je trikrat več od drugih primerljivih pijač na trgu, so pojasnili.

LJUBLJANA/RAMALA - Palestinski premier Mohamad Mustafa je v telefonskem pogovoru z zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozdravil slovensko priznanje Palestine, je sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Pred tem je slovensko priznanje v četrtek v pogovoru s predsednico Natašo Pirc Musar pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas. Slovenija je Palestino kot 147. članica Združenih narodov priznala v torek.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je vložila predlog za sklic nujne seje komisije DZ za poslovnik, na kateri bi govorili o domnevni zlorabi instituta posvetovalnega referenduma. Ocenjuje namreč, da so v SDS predlog za razpis posvetovalnega referenduma glede priznanja Palestine večkrat vložili zato, da bi DZ preprečili priznati to državo. Klakočar Zupančič komisiji za poslovnik predlaga sprejem enega sklepa. V primeru njegovega sprejetja bi komisija na delovno skupino, ki deluje pri komisiji, naslovila pobudo, da pripravi predlog normativnih sprememb poslovnika DZ.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v četrtek podpisala ukaz o imenovanju Bogdana Batiča za novega veleposlanika Slovenije v Izraelu, je razvidno iz danes objavljenega uradnega lista. Isti dan je podpisala tudi ukaz o imenovanju Melite Župevc na položaj vodje slovenskega predstavništva pri ZN in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je danes zaslišala nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja. Ta je med drugim zatrdil, da mora urad vsako anonimno prijavo preveriti. Priznal je, da je član stranke SDS, a trdi, da njenega predsednika Janeza Janše ne pozna. Komisija je zaslišala tudi nekdanji uslužbenki urada Simono Kaučič in Petro Zakrajšek ter nekdanjega namestnika direktorja Damjana Režka.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je danes udeležil letnega srečanja Evropske mreže muzejev in centrov znanosti Ecsite, na katerem je poudaril, da se lahko družba razvija le z vlaganjem v znanje. Poudaril je, da bo vlada naslednje leto proračun povečala na več kot 550 milijonov in v treh letih skoraj podvojila sredstva za raziskave in znanost.

MARIBOR - V dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor so s predstavo Vezi duš koreografinje Sharon Eyal v izvedbi tanzmainz slovesno odprli 59. Borštnikovo srečanje, ki je po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko praznik slovenskega gledališča. "Verjamem, da bo verodostojno pričalo o aktualnem stanju slovenske gledališke ustvarjalnosti in njenih vrhuncih, občinstvu pa nudilo nepozabna gledališka doživetja," pa je dejal umetniški direktor Aleš Novak. Program festivala je sicer začel teči že v ponedeljek, zaključil pa se bo 16. junija s podelitvijo nagrad.

VRBA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je z direktorjem podjetja Kovinar gradnje ST Jernejem Mrakom v Vrbi podpisala pogodbo za obnovo in preureditev Prešernove domačije v Vrbi v sodoben muzejski kompleks. 2,9 milijona evrov vredna investicija mora biti zaključena do začetka leta 2026.

NAGOJA - Slovenska umetnica Tanja Pak je na mednarodni razstavi sodobne umetnosti v steklu v Toyami na Japonskem za delo Reverie prejela najvišjo nagrado Grand Prize. Njeno delo bo razstavljeno v Muzeju umetnosti v steklu Toyama od 13. julija do 14. oktobra in bo postalo del stalne zbirke.

RIM - Kristjan Čeh je prvi dan 26. evropskega prvenstva v atletiki v Rimu osvojil zlato medaljo, svojo četrto na velikih tekmovanjih in enajsto slovensko na prvenstvih stare celine. V metu diska je vrgel 68,08 metra in izboljšal drugo mesto s prejšnjega EP leta 2022 v Nemčiji.

HOČE/RAČE ... - Ponekod po Sloveniji, predvsem na Štajerskem, so popoldne lokalne nevihte in neurja povzročili nemalo težav. Agencija za okolje je za severozahodni in severovzhodni del Slovenije izdala tudi oranžno opozorilo. O nevihtah in toči med drugim poročajo iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju so objavili uporabniki Facebook strani Neurje.si.

LJUBLJANA - V središču Ljubljane se je popoldne zbrala skupina zamaskiranih posameznikov. Šlo naj bi za pripadnike skrajne skupine, ki se je poimenovala Slovenska obrambna straža. Skandirali so protimigrantske parole, zagorele so tudi bakle. Shod je zaradi zagotavljanja javnega reda in miru spremljalo večje število policistov, so za STA sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

moz/moz
© STA, 2024