Pregled - svet, 5. 6. (sreda)

Ljubljana, 5. junija - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 5. junija.

NEW DELHI - Stranka indijskega premierja Narendre Modija je na parlamentarnih volitvah glede na končne izide osvojila 240 od 534 poslanskih sedežev in ostaja največja stranka, je pa po desetih letih izgubila absolutno večino. V nasprotju s pričakovanji se je okrepil opozicijski tabor pod vodstvom Kongresne stranke. Ta je glede na volitve pred petimi leti skoraj podvojila število sedežev z 52 na 99 in ostaja druga največja stranka v parlamentu. Z zaveznicami, s katerimi ima skupaj večino 293 poslancev, se je Modijeva stranka že dogovorila o oblikovanju nove vlade, za svojega vodjo pa so soglasno uradno izbrali Modija.

GAZA - Izraelska vojska je v torek začela novo operacijo v begunskem taborišču Bureidž v osrednjem delu Gaze. Poleg zračnih so udeležene tudi kopenske sile, ki se na območju spopadajo s palestinskimi borci. V izraelskih napadih na osrednji del Gaze je bilo v 24 urah ubitih več kot 75 ljudi. Izraelske sile ob kopenskih operacijah v osrednjem delu Gaze izvajajo tudi obsežne zračne napade na območja, kjer bivajo številni razseljeni prebivalci oblegane palestinske enklave.

BRUSELJ - Evropska unija podpira celovit načrt v treh fazah, ki ga je predstavil predsednik ZDA Joe Biden in ki bi omogočil trajno prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in povečanje humanitarne pomoči za prebivalce Gaze, je v torek sporočil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca povabil na srečanje v okviru pridružitvenega sporazuma EU-Izrael.

BEJRUT/JERUZALEM - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obiskal severni del Izraela ob meji z Libanonom in dejal, da so "pripravljeni na zelo intenzivno operacijo" na območju ob libanonsko-izraelski meji. Slednje je od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi, stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek z 247 glasovi proti 155 potrdil predlog zakona za uvedbo sankcij proti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), če bo to preganjalo ameriške državljane ali državljane zavezniških držav, ki niso članice ICC. Predlog uvedbe sankcij sicer predvidoma ne bo stopil v veljavo, ker ga demokratska večina v senatu niti ne namerava dati na glasovanje.

PORTSMOUTH - Potekala je slovesnost ob 80. obletnici dneva D, ki zaznamuje začetek izkrcanja zaveznikov v Normandiji in preobrat v drugi svetovni vojni. Udeležilo se je je več britanskih politikov in članov kraljeve družine. Britanski kralj Karel III. je na slovesnosti izpostavil pogum udeležencev dneva D. Tudi britanski premier Rishi Sunak in princ William sta se na slovesnosti poklonila vsem, ki so sodelovali v boju proti tiraniji ob dnevu D. Zbrane pa so nagovorili tudi veterani

BRATISLAVA - Slovaški premier Robert Fico je prvič po poskusu atentata sredi maja nagovoril Slovake. V videoposnetku je napovedal, da bo pripravljen postopoma nadaljevati z opravljanjem svojih dolžnosti od konca tega meseca in dodal, da je napadalcu oprostil.

BRUSELJ - V EU ob začetku evropskih volitev, ki bodo potekale od četrtka do nedelje, opažajo porast dezinformacijskih kampanj in tujega vmešavanja, vendar pa ta ni ogromen. Kot navajajo viri pri EU, med temami izstopajo migracije, vojna v Ukrajini, pa tudi pravice skupnosti LGBTIQ+. Obenem zagotavljajo, da je unija dobro pripravljena na odzivanje.

LONDON - Pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 4. julija, sta se v torek zvečer v prvem televizijskem soočenju pomerila prvaka glavnih strank, konservativec in trenutni premier Rishi Sunak ter laburist Keir Starmer. V bojeviti izmenjavi mnenj sta med drugim govorila o davkih, vse višjih življenjskih stroških, zdravstvu in priseljevanju. Ankete na volitvah napovedujejo veliko zmago laburistov. V prvem soočenju se je sicer glede na oceno 51 odstotkov gledalcev bolje odrezal Sunak.

TIRANA - Italijanska premierka Giorgia Meloni je ob obisku v albanskem pristaniškem mestu Shengjin napovedala, da bosta italijanska migrantska centra v Albaniji začela delovati avgusta. Odprtje centrov je bilo sprva sicer predvideno za maj, a so ga zaradi zamud pri gradnji preložili.

DUNAJ - Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je sprejel resolucijo, v kateri kritizira nezadovoljivo sodelovanje Irana z agencijo. Resolucija Teheran prav tako ponovno poziva, da poda razlage za prisotnost delcev urana na dveh lokacijah v Iranu.

MANNHEIM - Član skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) je bil žrtev napada z nožem, potem ko je pristopil k ljudem, ki so odstranjevali predvolilni plakat, je sporočila stranka. Napad se je v mestu zgodil nekaj dni po napadu na udeležence desničarskega shoda, ko je po posredovanju umrl policist.

DUNAJ - Zaradi naraščajočih stroškov in rasizma je ogroženo varstvo temeljnih pravic v Evropi, v poročilu ugotavlja Agencija EU za temeljne pravice (FRA). Ob tem poudarjajo, da je treba zaradi tovrstnih groženj zagotoviti močno in trajno varstvo temeljnih pravic zlasti za ranljive skupine. Direktorica agencije Sirpe Rautio je prepričana, da moramo stopiti skupaj in si prizadevati po svojih najboljših močeh, da bi zagotovili varno in vključujočo prihodnost, ki spoštuje pravice vseh in v kateri se vsi počutimo varne.

VARŠAVA - Na Poljskem je začela delovati komisija za preiskovanje ruskega in beloruskega vpliva na poljsko politiko in družbo v zadnjih 20 letih, je povedal premier Donald Tusk. Sestavlja jo 12 strokovnjakov s področij varnosti, prava in medijev. Vodil jo bo vodja poljske vojaške protiobveščevalne službe Jaroslaw Strozyk, v njej pa ni predvideno sodelovanje politike. Tuskova vlada je ustanovila novo komisijo, potem ko je prejšnja konservativna vlada z ustanovitvijo komisije za preiskave ruskega vpliva lani sprožila številne kritike.

TBILISI - Gruzijska vladajoča stranka je v torek predlagala novo zakonodajo, s katero želi prepovedati, kar označuje kot propagando LGBT. Vložitev nove zakonodaje, katere namen naj bi bila zaščita mladoletnikov in družinskih vrednot, je v torek naznanil predsednik gruzijskega parlamenta in visoki predstavnik vladajoče stranke Gruzijske sanje Šalva Papuašvili. Gre za podobno omejevanje pravic pripadnikov te skupnosti kot v Rusiji, primerjavo s katero si je Tbilisi zaslužil že z nedavno sprejetim zakonom o omejevanju tujega vpliva.

FIRENCE - Američanka Amanda Knox je bila na ponovljenem sojenju v Italiji spoznana za krivo obrekovanja v postopku, povezanem z njeno razvpito obsodbo in kasnejšo oprostitvijo za umor sostanovalke leta 2007. Knox, ki je tudi v tem primeru upala v oprostilno sodbo, je ob izreku jokala, v zapor pa ji ne bo treba, ker je triletno kazen že odslužila.

CAPE CANAVERAL - Ameriška vesoljska agencija Nasa je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelila vesoljsko plovilo Starliner s posadko. Nasina astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams na krovu Starlinerja potujeta na ISS, kjer bosta ostala približno teden dni. Polet vesoljskega plovila, ki ga je izdelala korporacija Boeing, je bil pred tem dvakrat odpovedan zaradi tehničnih težav.

PORT MORESBY - Na Papui Novi Gvineji so zaradi velike nevarnosti novih plazov končali iskanje trupel pogrešanih, ki jih je zasul plaz pred skoraj dvema tednoma. Oblasti na Papui Novi Gvineji predvidevajo, da je obsežen plaz, ki se je sprožil 24. maja v provinci Enga, pod seboj pokopal okoli 2000 ljudi. Doslej so uspeli najti devet trupel.

mc/set/jes/blm/sk/spo/zc/lkr/rp/rpe/ut/tib/mc
© STA, 2024