Pregled - Slovenija, 5. 6. (sreda)

Ljubljana, 5. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 6. junija.

LJUBLJANA - Potem ko je Slovenija v ponedeljek priznala Palestino, sta državi vzpostavili diplomatske odnose. Noto o priznanju in vzpostavitvi diplomatskih odnosov je palestinskemu veleposlaniku Salahu Abdel-Šafiju predala zunanja ministrica Tanja Fajon. Veleposlanik je priznanje označil kot pomemben prispevek k miru ter se Sloveniji zahvalil za načelno držo glede spoštovanja mednarodnega prava in zagovarjanja pravice Palestincev do samoodločbe. Za priznanje se je premierju Robertu Golobu v telefonskem pogovoru zahvalil palestinski predsednik Mahmud Abas. Sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine je bil objavljen v uradnem listu. Izrael se na priznanje doslej ni odzval.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je izdalo dopolnilno odločbo glede sodniških plač za sodnike rednih sodišč, s katero je določilo način izvršitve odločbe o neustavnih sodniških plačah. Na novo določene sodniške plače bodo sodnikom prvič izplačali pri izplačilu za avgust v septembru letos, pri čemer pa bodo dobili tudi razliko za nazaj od 3. januarja letos. Ustavno sodišče je določilo, da se pri izračunu plač sodnikov za plačilo sodniške službe od 3. januarja 2024 do začetka uporabe zakonske ureditve, sprejete zaradi izvršitve ustavne odločbe, upoštevajo plačni razredi sodniških funkcij, kot so bili v veljavi na dan 1. junija 2012, usklajeni s stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od 1. junija 2012 do 31. decembra 2023. Po izračunu to znaša 26,2 odstotka.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ni v neskladju z ustavo. Odločilo je, da z očitki protiustavnosti neobstoječe zakonske ureditve, za katero še ni jasno, ali sploh bo sprejeta, predlagatelj ne more utemeljiti protiustavnosti referendumskega vprašanja.

LJUBLJANA - Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 18.810 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa je glasovalo 18.769 volivcev (1,2 odstotka vseh upravičencev), so sporočili z DVK.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izročila državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2023. Državno nagrado je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki je v svoj program Starejši za starejše v 20 letih vključila več kot 220.000 starejših ljudi. Pirc Musar je poudarila, da ima prostovoljstvo pomembno vlogo pri povezovanju in tudi pri razvoju skupnosti.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je predal letno poročilo in poročilo državnega preventivnega mehanizma za leto 2023 predsednici republike Nataši Pirc Musar ter ga posredoval DZ. Predsedniku vlade Robertu Golobu ju bo predal v petek. Varuh je lani ugotovil 262 kršitev človekovih pravic, odločevalcem pa je podal 85 novih priporočil.

LJUBLJANA - Ljubljansko državno tožilstvo je na Okrajno sodišče v Ljubljani vložilo obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v primeru neplačevanja javne službe STA. To so storili po vloženi ovadbi zoper nekdanjega direktorja Urada za komuniciranje Uroša Urbanijo. Za kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen.

LJUBLJANA - Urad za makroekonomske analize in razvoj bo po odločitvi vlade še naprej vodila Maja Bednaš, ki se ji izteka mandat direktorice. Na čelu ustanove bo kot vršilka dolžnosti ostala do imenovanja direktorja ali najdlje do 5. decembra.

LJUBLJANA - Družba BTC je v upravljanje prevzela Logistični center Zalog, ki ga je postavila skupina Kobal, ki za BTC opravlja logistične storitve. Investicija v skladišče, ki bo s 40.000 kvadratnimi metri površin močno povečala razpoložljive zmogljivosti BTC, je vredna 36 milijonov evrov. V njem bo delalo od 150 do 180 ljudi.

LJUBLJANA - Na zavodu za zaposlovanje je bilo ob koncu maja registriranih 44.088 brezposelnih oseb, kar je 2,5 odstotka manj kot aprila in 6,6 odstotka manj kot maja lani. S tem je bilo doseženo novo najnižje število v času samostojne države. Med brezposelnimi, ki so se maja prijavili v evidenco, prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti in v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil.

LJUBLJANA - 5. junij je svetovni dan varstva okolja, ki je letos v središče postavil iskanje rešitev za obnovo tal, ustavitev širjenja puščav oziroma dezertifikacije in krepitev odpornosti proti suši. V Sloveniji se poraba vode za namakanje povečuje, čeprav se je površina namakanih zemljišč zmanjšala.

GORNJI SENIK - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je med delovnim obiskom pri Slovencih v Porabju na Madžarskem seznanil z gospodarskimi projekti, ki so jih izvedli oziroma so načrtovani v okviru finančnih spodbud za razvoj tega območja. Med drugim si je ogledal primera uspešnega financiranja iz slovenskega vladnega programa spodbujanja gospodarske osnove slovenske narodne skupnosti na Madžarskem 2021-2024. Ogledal si je kmetijo Labritz, njen mesnopredelovalni obrat in prodajalno, ter Hišo jabolk in lokacijo za njeno nadgradnjo. Predstavili so mu tudi projekt obnove edinega slovenskega mlina v Porabju.

LJUBLJANA - Eden od najbolj priljubljenih likov slovenske otroške literature Muca Copatarica avtorice Ele Peroci in ilustratorke Ančke Gošnik Godec je zdaj zaživel še v animiranem filmu v režiji Roka Predina. Predpremierna uprizoritev je bila v ljubljanskem Kinodvoru, ravno na dan, ko ilustratorka legendarne otroške zgodbe praznuje 97. rojstni dan.

IZOLA - S projekcijo filma Čarodejev ples v letnem kinu na Manziolijevem trgu se je tudi uradno odprl 20. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema. Glavnina festivalskega dogajanja bo v Izoli potekala do 9. junija. Kinootoške projekcije bodo sicer v juniju, septembru in oktobru potekale še v Ljubljani, Cerknici, Idriji, Sežani, Tolminu.

MARIBOR - Z branjem palestinske literature in poezije v GT22 se je začel sklop dogodkov, ki jih pripravljajo nevladne organizacije in posamezniki s področja kulture in mladine v znak solidarnosti s Palestinci. Do 13. junija se bo odvila vrsta različnih dogodkov, s katerimi želijo opozoriti na trpljenje tega naroda.

NOVO MESTO - V Anton Podbevšek Teatru so premierno uprizorili predstavo Goran Marković: Beograjski trio, nastalo po istoimenskem romanu v režiji Matjaža Bergerja. Govori o zgodbi britanskega atašeja v nekdanji Jugoslaviji Lawrenca Georga Durrella, ki se loti reševanja ljubice in njenega moža iz taborišč za politične nasprotnike.

LJUBLJANA - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je nastopil Partizanski pevski zbor iz Ljubljane. Povod za koncert je bila 80-letnica ohranjanja tradicije, ki so jo leta 1944 začeli ranjenci v partizanski bolnišnici nad vasjo Planina pod Mirno goro. Na spored so uvrstili priljubljene skladbe z repertoarja ter kantato Hej, partizan! Radovana Gobca.

vb/vb
© STA, 2024