Pregled - Slovenija, 3. 6. (ponedeljek)

Ljubljana, 3. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 3. junija.

LJUBLJANA - Skupina 24 poslancev največje opozicijske stranke SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. Da bi s predlogom uspeli, ne gre pričakovati, se bo pa s tem odložilo odločanje o priznanju, ki je bilo sicer predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora. Predlagatelji so v obrazložitvi med drugim zapisali, da vlada s sklepom za priznanje Palestine povzroča dolgoročno škodo Sloveniji in "daje podporo teroristični organizaciji Hamas".

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je razpravljal o predlogu vlade za priznanje Palestine. Zunanja ministrica Tanja Fajon je na seji poudarila, da priznanje palestinske države povečuje ugled Slovenije v svetu. Stališča do priznanja Palestine in tega, ali je zdaj primeren trenutek, je predstavilo tudi več mednarodnih pravnikov in diplomatov. Predstavniki vladajoče koalicije so bili že pred sejo OZP kritični do predloga SDS za razpis posvetovalnega referenduma.

LJUBLJANA - Skupina poslancev stranke SDS je vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi ta obravnaval njihov predlog spremembe zakona, s katero bi pomagali slovenskim ribičem po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), da njihove tožbe zaradi hrvaških kazni niso dopustne. Predlog predvideva, da se v 30 dneh poravnajo vse že izterjane globe, tudi tiste, ki so še v zahtevkih. Vse skupaj doslej sicer znašajo 3,4 milijona evrov.

LJUBLJANA - Predčasno glasovanje pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi bo od torka do četrtka, potekalo bo med 7. in 19. uro na 97 voliščih po državi. V sredo pa se izteče rok za prijavo še za nekatere posebne oblike glasovanja. Na volilni dan bodo prvi neuradni izidi referendumskega odločanja znani po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Državne volilne komisije Peter Golob.

BRDO PRI KRANJU - Politiki in strokovnjaki so na konferenci Zdravstvo po zeleni poti razpravljali o vplivu podnebnih sprememb in možnostih za razogljičenje zdravstva. Podnebne spremembe namreč predstavljajo vse večjo grožnjo za zdravje ljudi, saj povečujejo frekvenco in intenzivnost vročinskih valov, onesnaženost zraka ter spodbujajo širjenje okužb. Posledice podnebnih sprememb predstavljajo vedno večje in zahtevnejše izzive za zdravstvene sisteme po svetu, hkrati pa tudi zdravstveni sektor na svetovni ravni proizvede kar 4,4 odstotka svetovnih neto emisij, je uvodoma izpostavila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

LJUBLJANA - Pred začetkom gradnje nove ljubljanske infekcijske klinike bo v prihodnjem tednu potekala selitev urgentnih ambulant infekcijske klinike, ki bo prihodnjih 18 mesecev delovala v nekdanjem objektu Zavoda za varstvo pri delu, ki je zdaj del glavne stavbe UKC Ljubljana. Infekcijska klinika bo sicer v času gradnje delovala na štirih lokacijah, je v izjavi za medije pojasnil predstojnik infekcijske klinike Matjaž Jereb.

LJUBLJANA - Svet Radiotelevizije Slovenija je na izredni seji z mesta predsednika uprave RTVS razrešil Zvezdana Martića. Za v. d. predsednice uprave je do imenovanja predsednice ali predsednika uprave s polnim mandatom brez glasu proti imenoval nekdanjo direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak, vendar največ za šest mesecev.

RADENCI - Ustavno sodišče je dokončno odpravilo odlok Občine Radenci o imenovanju ulic, trgov in naselij, s katerimi je ta Titovo cesto preimenovala v Cesto osamosvojitve Slovenije. Ob tem ugotavlja, da je župan s prehitro objavo predpisa občanom in občinskim svetnikom samovoljno onemogočil sprožitev začetka referendumskega postopka.

CELJE - Celjski kriminalisti so v sodelovanju s kriminalisti Generalne policijske uprave konec prejšnjega tedna zaključili z obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog, so sporočili s Policijske uprave Celje. Trinajstim članom kriminalne združbe so odvzeli prostost in zasegli več prepovedanih drog.

LJUBLJANA - Ministrstvo za finance je v javno obravnavo vložilo paket osnutkov zakonodajnih predlogov davčnih sprememb za uveljavitev s 1. januarjem 2025. Gre za spremembe zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb, o davku na dodano vrednost, o davčnem postopku in o množičnem vrednotenju nepremičnin, v paketu pa je še osnutek uredbe o določitvi zneska trošarin za alkohol in alkoholne pijače. Javna obravnava je odprta do 3. julija. Na ministrstvu so se ob tem odpovedali načrtom glede izdajanja računov na avtomatih za hrano in pijačo. Za vse vrste avtomatov bo obvezno le sporočanje podatkov Finančni upravi RS (Furs).

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je javno predstavilo dopolnjen osnutek posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), ki skladno s cilji EU določa ambicioznejše ukrepe in cilje Slovenije, kot jih veljavni načrt določa na področjih razogljičenja in energetske učinkovitosti do leta 2030. Vlada ga bo potrjevala predvidoma konec poletja. Glede na veljavni NEPN je med drugim zvišan cilj zmanjšanja emisij, in sicer za 55 namesto za 36 odstotkov glede na leto 2005. Slovenija bo ta cilj, tudi na ravni EU 55 odstotkov, dosegla z zaprtjem Teša. Bolj ambiciozen je tudi cilj zmanjšanja rabe energije, za 11 odstotkov, kar je tudi skladno s cilji EU. Nekoliko pod temi so načrti glede deleža rabe obnovljivih virov v končni rabi energije. Slovenija naj bi dosegla 33-odstotni delež, medtem ko je cilj EU nad 42,5 odstotka.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je na podlagi zahteve za ustavno presojo, ki jo je vložil Varuh človekovih pravic, razveljavilo člen novele zakona o Finančni upravi RS (Furs) iz 2023, po kateri bi lahko Furs v finančnih preiskavah brez sodne odločbe uporabljal tehnične pripomočke za sledenje blagu. Izvajanje določbe je začasno zadržalo kmalu po uveljavitvi novele. Varuh v odločitvi vidi pomemben prispevek k razumevanju pomena jasnosti in določnosti zakonske ureditve. V Fursu, pobudniku sprememb, pa so zapisali, da bodo odločitev sodišča spoštovali.

LJUBLJANA/MARIBOR - Slovenski državni holding (SDH) mariborski občini ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z njo, ponuja nakup družbe MLM za en evro. Ob tem je občini pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov sredstev za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve. Mariborski župan Saša Arsenovič je v izjavi za javnost poudaril, da se do ponudbe še ne morejo podrobneje opredeliti, saj jo morajo najprej preučiti. Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport bodo po besedah ministra Matjaža Hana podprli kakršnokoli rešitev, da bo MLM obstal in bodo imeli delavci priložnost ostati v Mariboru.

LJUBLJANA - Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči pocenila za 2,2 centa na 1,473 evra za liter. Liter dizla bo medtem dražji za 0,1 centa, nova regulirana cena pa bo 1,463 evra za liter. Znižala se bo tudi cena kurilnega olja, in sicer za 0,4 centa na 1,099 evra za liter.

LJUBLJANA - Arhiv RS, ki ima trenutno prostore v Gruberjevi palači, bo jeseni začel s selitvijo v obnovljene prostore na Poljanski cesti 40. V Gruberjevo palačo pa bo del svojih služb preselil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki trenutno deluje na več lokacijah po Ljubljani, tudi na Poljanski cesti.

LJUBLJANA - Ob 50-letnici izida so pri ZKP RTV Slovenija izdali restavrirano vinilno ploščo legendarnih Odpotovanj Tomaža Pengova. Za restavracijo zvoka je, enako kot ob izvirni izdaji, poskrbel producent in tonski mojster Aco Razbornik. O brezčasnem trubadurju je na RTV Slovenija nastal tudi dokumentarni film z naslovom V odmevu nekega stranišča.

NOVA GORICA - V SNG Nova Gorica so predstavili novo gledališko sezono, ki se po besedah umetniškega vodje Marka Bratuša ne spreminja radikalno od minulih, saj bo tudi tokrat žanrsko in vsebinsko raznolika. Posebnost bodo tri uprizoritve, ki jih bodo izvedli v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture in jih sicer po Bratuševih besedah sami ne bi zmogli.

NOVI SAD - Uprizoritev Deževen dan v Gurlitschu, koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj in Prešernovega gledališča Kranj, je na 69. festivalu Sterijino pozorje prejela pet nagrad. Ramšak Marković je bil nagrajen za besedilo, Darja Reichman in Borut Veselko za vloge, nagrajeni sta bili tudi scenografija in kostumografija predstave v režiji Sebastijana Horvata.

gm/gm
© STA, 2024