Pregled - Slovenija, 30. 5. (četrtek)

Ljubljana, 30. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 30. maja.

LJUBLJANA/TEL AVIV - Vlada je sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Ob tem je simbolno na vladnem poslopju izobesila zastavo Palestine. Kot je pojasnil premier Robert Golob, gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu. Državni zbor bo sklep obravnaval v torek na izredni seji, s sprejetjem v parlamentu pa bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen. Koalicija je sklep pozdravila, NSi ne namerava nasprotovati predlogu, v SDS pa so kritični. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je izrazil upanje, da bo državni zbor priznanje Palestine zavrnil. Odločitev slovenske vlade je po njegovi oceni nagrada palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas med drugim za umore in posilstva, ter škoduje odnosom med slovenskim in izraelskim narodom.

LJUBLJANA - Vlada obeležuje polovico mandata. Premier Robert Golob je dejal, da so na dosežke kot koalicija ponosni. Zagotovil je, da vlada nadaljuje s pripravo strukturnih reform, prav danes je sprejela izhodišča za davčno, prav tako je sprejela izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti. Prepričan je, da bodo rezultati prinesli še en mandat. Z doslej opravljenim delom so zadovoljni tudi člani Golobove ministrske ekipe.

LJUBLJANA - Po oceni prvaka SDS Janeza Janše je koalicija v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadala. Kritike na vlado pa je med drugim usmeril tako na področju zdravstva, obvladovanja migracij, kot na plačni sistem v javnem sektorju. Poslanec NSi Jožef Horvat pa je dve leti vlade Roberta Goloba pospremil z besedami, da smo spremljali dve leti počasnega učenja. Kljub temu ocenjuje, da bo vlada zaradi udobne večine v DZ zdržala do konca mandata.

LJUBLJANA - Vlada se je skladno z napovedmi seznanila z izhodišči za pripravo sprememb davčne zakonodaje. Na ministrstvu so ob tem znova zapisali, da gre za prvi korak, s katerim želijo z nekaterimi ciljanimi ukrepi po eni strani okrepiti konkurenčnost gospodarstva in dvigniti dodano vrednost, po drugi pa odpraviti pomanjkljivosti v davčnem sistemu. Ustrezne zakonske predloge bo ministrstvo za finance v javno obravnavo poslalo v teh dneh, po javni obravnavi in medresorskem usklajevanju naj bi jih vlada potrdila septembra, DZ pa pravočasno za njihovo uveljavitev z novim letom.

LJUBLJANA - Vlada je na seji sprejela izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti, so sporočili z vlade. Izhodišča med drugim predvidevajo omejitve za dodatno delo zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Ti bi lahko ob nekaterih pogojih dodatno delali le v drugih javnih zdravstvenih zavodih in ne več tudi pri zasebnikih.

LJUBLJANA - Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog interventnega zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. S predlogom želi spodbuditi in podpreti zaposlovalce, zaposlene in tiste, ki se odločajo za zaposlitev v socialnem varstvu.

LJUBLJANA - V petih nevladnih organizacijah so opozorili na po njihovi oceni nedemokratično in netransparentno držo politike do projekta nove nuklearke v Krškem (Jek 2). Kritike so uperili predvsem v delo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, zadolženega za nacionalni jedrski program, Danijela Levičarja. Očitajo mu netransparentno in nestrokovno vodenje projekta. Premierja Goloba so pozvali k odstavitvi Levičarja z mesta državnega sekretarja in ukinitvi same funkcije. Golob je v odzivu dejal, da država projekt izgradnje Jeka 2 vodi transparentno.

LJUBLJANA - Prvaki koalicijskih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica so izrazili ostro nasprotovanje pojavu samoorganiziranih skupin, t. i. vaških straž. Kot so povedali Robert Golob, Matjaž Han in Asta Vrečko, jih zavračajo, saj je Slovenija varna država z dobro delujočo policijo. Golob je ob tem obsodil dialog člana SDS s predstavniki teh skupin.

LJUBLJANA - Holding Slovenske elektrarne (HSE) je državi kot del povračila naknadnega vplačila kapitala iz decembra 2022 vrnil še 75 milijonov evrov. S tem je državi vrnil celoten znesek pomoči v višini 492 milijonov evrov. Pomoč je SDH decembra 2022 družbi HSE kot krovnemu podjetju enega od dveh energetskih stebrov v državi odobrila za premoščanje izrednih likvidnostnih razmer, ki so bile posledica energetske krize, izjemno nizke hidrologije in zaustavitve Termoelektrarne Šoštanj zaradi zaprtja enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje.

LJUBLJANA/SARAJEVO - Po poročilih, da so ministri Republike Srbske v vladi BiH zaradi podpore resoluciji ZN o Srebrenici blokirali glasovanje slovenskih državljanov na evropskih volitvah, je zunanje ministrstvo sporočilo, da Slovenija uradnega obvestila o tem ni prejela in pričakuje, da do tega ne bo prišlo. So pa opozorili na nesprejemljivost politizacije volitev. Kot so dodali, bo Slovenija tudi v prihodnje BiH podpirala na njeni evropski poti, če bo BiH spoštovala temeljne vrednote EU.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031. Njeno osnovno vodilo je jasna vizija kulture kot središčne politike solidarne in trajnostne družbe. Sprejela je tudi poročilo o izvajanju resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022-2029 za leti 2022 in 2023, ki ji bo veljavnost s sprejetjem nove prenehala.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela poročilo o zaključenih pogajanjih za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji, ki ga pričakuje predvidoma z januarjem 2025. Besedilo sporazuma o polnopravnem članstvu bo 18. junija v Parizu po napovedih podpisal premier Robert Golob, sledil bo postopek ratifikacije v DZ. Vlada je sprejela tudi akcijski načrt za izvajanje Slovenske vesoljske strategije 2030.

LJUBLJANA - Predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije in zdravniškega sindikata Fides so se sestali v sredo in si izkazali medsebojno podporo v svojih stavkovnih aktivnostih. V obeh sindikatih so prepričani, da so bila dosedanja pogajanja z vlado zaznamovana z zavajanjem, zakonskimi omejitvami stavke in neresnimi pristopi s strani vlade.

LJUBLJANA - DS ne bo obravnaval predloga odložilnega veta na zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije, ki ga je DZ sprejel minuli teden. Na izredni seji, na kateri bi veto morali obravnavati, namreč niso bili sklepčni, zato je bila seja odpovedana. Rok za morebitno vložitev veta pa je potekel.

LJUBLJANA - Borut Florjančič ostaja predsednik upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije, je odločilo članstvo zveze. Na občnem zboru je bilo prisotnih 60 članic, od tega jih je 41 podprlo Florjančiča, 19 pa njegovega protikandidata Nika Maverja. Florjančič, ki je vodenje zadružnikov prevzel leta 2020, je napovedal, da težav in izzivov v poslovnem okolju z ekipo zveze ne bodo samo reševali, ampak bomo zadrugam članicam pomagali snovati uspešnejšo prihodnost.

KOPER - Senat okrožnega sodišča v Kopru je prepoznal krivdo štirih obtožencev za zlorabo prostitucije v novogoriškem klubu Marina, ki naj bi delovali kot hudodelska združba. Sergeju Racmanu je prisodilo štiri leta in pol, Jožetu Kojcu in Dejanu Šurbku štiri leta in štiri mesece, Vesni Ternovec pa dve leti in dva meseca zapora. Sodba še ni pravnomočna.

mo/mo
© STA, 2024