Pregled - svet, 28. 5. (torek)

Ljubljana, 28. maja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 28. maja.

MADRID/DUBLIN/OSLO/KOEBENHAVN - Norveška, Španija in Irska so uradno priznale Palestino. Članici EU sta odločitev dokončno sprejeli na zasedanju vladnih kabinetov, norveško priznanje pa je avtomatično stopilo v veljavo. Španski premier Pedro Sanchez je priznanje Palestine označil za bistven korak za dosego miru na Bližnjem vzhodu. Danski parlament je medtem zavrnil predlog levih strank o priznanju Palestine in tako podprl stališče vlade, da pogoji za priznanje palestinske države še niso izpolnjeni.

GAZA/NEW YORK/PARIZ - Izraelska vojska je kljub ogorčenju mednarodne skupnosti po nedeljskem napadu na begunsko taborišče blizu mesta Rafa, v katerem je bilo ubitih najmanj 45 ljudi, s tanki vstopila v središče tega mesta na jugu Gaze. V novem izraelskem napadu na šotorsko naselje zahodno od Rafe je bilo medtem ubitih najmanj 21 ljudi. Blizu izraelskega veleposlaništva v Parizu je zaradi nedeljskega napada v ponedeljek zvečer protestiralo 10.000 ljudi. Podobni protesti so potekali tudi v več drugih mestih po svetu.

BERLIN/MÜNSTER - Nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se po srečanju francoske in nemške vlade na gradu Meseberg zavzela za okrepitev pomoči Ukrajini. Kot eno od možnosti za to je Scholz izpostavil uporabo prihodkov od zamrznjenih sredstev ruske centralne banke. Macron je dodal, da je Kijevu treba dovoliti napade na vojaška oporišča v Rusiji. Steinmeier je pred tem Macronu zadnji dan tridnevnega državniškega obiska v Nemčiji v Münstru podelil odlikovanje za njegova prizadevanja za poglobitev evropskega sodelovanja.

BRUSELJ - Obrambni ministri članic EU niso dosegli preboja v pogovorih o finančnih sredstvih v višini več milijard evrov za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini, je po zasedanju ministrov dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ministri so govorili še o urjenju ukrajinskih vojakov, pri čemer niso bili enotni glede pošiljanja inštruktorjev v Ukrajino.

TAŠKENT - Zahodni vojaški inštruktorji so dejavni v Ukrajini in delujejo pod krinko plačancev, je ob obisku v Uzbekistanu izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je posvaril, da bi imela uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo resne posledice za Evropo.

BRUSELJ - Zunanji ministri držav članic EU so v ponedeljek na zasedanju izražali nezadovoljstvo in razočaranje zaradi nove potencialne madžarske blokade sredstev za pomoč Ukrajini. Budimpešta je namreč doslej že večkrat blokirala pobude, s katerimi bi EU pomagala Ukrajini ali ukrepala proti Rusiji zaradi invazije na zahodno sosedo.

BRUSELJ - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru evropske turneje z belgijskim premierjem Alexandrom de Croojem podpisal varnostni sporazum, ki predvideva 977 milijonov evrov vojaške pomoči. Ta vključuje tudi dobavo 30 bojnih letal F-16 v pomoč Ukrajini v boju ruski agresiji. Zelenski navaja, da bodo prva letala prispela že letos, medtem ko je bila zunanja ministrica Hadja Lahbib v izjavi bolj previdna in je dejala, da upajo v začetek dobave do konca leta.

TBILISI - Gruzijski parlament je kljub večtedenskim množičnim protestom in vetu predsednice države Salome Zurabišvili dokončno sprejel zakon o tujem vplivu, ki zaostruje nadzor nad civilno družbo. EU je po sprejetju zakona izrazila globoko obžalovanje in znova opozorila, da bo to negativno vplivalo na prizadevanja države za vstop v unijo. Kritične so bile tudi ZDA.

BRUSELJ - Na mednarodni konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije so v ponedeljek obljubili pet milijard evrov donacij. Od tega naj bi EU prispevala nekaj več kot dve milijardi. Še dodatne 2,5 milijarde evrov pomoči bodo donatorji zagotovili v obliki posojil.

RIM/VATIKAN - Papež Frančišek je razburil z izjavo, ki naj bi jo izrekel prejšnji teden na srečanju z italijanskimi škofi, ko je uporabil slabšalni izraz za geje. Frančišek je po poročanju medijev na srečanju med drugim dejal, da istospolno usmerjenim semeniščnikom ne bi smeli dovoliti, da postanejo duhovniki. Iz Vatikana so sporočili, da papež ni želel nikogar užaliti in se opravičuje vsem, ki bi jih uporaba izraza morda prizadela.

AMSTERDAM - Štiri stranke bodoče vladne koalicije na Nizozemskem so sporočile, da za predsednika nove vlade predlagajo nekdanjega vodjo nizozemske obveščevalne službe Dicka Schoofa. 67-letni strokovnjak za varnost in migracije bo vodil najbolj desno vlado v zgodovini države in bo nasledil liberalca Marka Rutteja, ki je bil na položaju več kot 13 let.

DUNAJ - Teheran je po nedavni smrti predsednika Ebrahima Raisija začasno odložil načrtovane pogovore z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) glede iranskega jedrskega programa, je v ponedeljek sporočila agencija. Trenutne iranske zaloge obogatenega urana naj bi sicer močno presegale količine, določene v jedrskem sporazumu iz leta 2015.

BRUSELJ - EU in Avstralija sta podpisali memorandum o soglasju za dvostransko partnerstvo na področju trajnostnih kritičnih in strateških surovin, so sporočili iz Evropske komisije. Cilj partnerstva je podpora več skupnim ciljem, pri čemer si koristi od sodelovanja obetata obe strani. EU pri tem v prvi vrsti računa na diverzifikacijo dobave surovin, potrebnih za zeleni in digitalni prehod, Avstralija pa na razvoj tega sektorja.

KOEBENHAVN/ŽENEVA - Število primerov ošpic v Evropi narašča že drugo leto zapored in bi lahko že kmalu preseglo skupno število lani zabeleženih primerov, sta danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Unicef. Države sta pozvala k hitremu ukrepanju in okrepitvi cepljenja.

LITTLE ROCK - Število smrtnih žrtev tornadov in drugih obsežnih neurij, ki so konec prejšnjega tedna zajeli osrednji del ZDA, je v ponedeljek naraslo na 23. Neurja so se v ponedeljek razširila tudi po severovzhodnem delu ZDA. Območja je ponekod poleg obilnega dežja in močnega vetra prizadela tudi toča.

PORT MORESBY - Oblasti na Papui Novi Gvineji bodo zaradi grožnje novega plazu evakuirale skoraj 7900 ljudi iz bližine plazovitega območja. Združeni narodi so opozorili, da je le malo verjetno, da bodo našli preživele pod plazom, ki je po ocenah v petek pokopal okoli 2000 ljudi. Zaenkrat jim je uspelo izkopati šest trupel.

CHITTAGONG - Vzhodni del Indije in jug Bangladeša je v zadnjih dneh prizadel ciklon Remal. Skupno je v obeh državah terjal več deset smrtnih žrtev. V indijski zvezni državi Mizoram se je zaradi obilnih padavin sprožilo več zemeljskih plazov, zrušil se je tudi del kamnoloma v bližini mesta Aizwal, kjer je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 12 ljudi. Bangladeški meteorologi poudarjajo, da je šlo za enega najdlje trajajočih ciklonov v zgodovini države, saj je trajal več kot 36 ur.

mc/set/blm/sg/lkr/msc/spo/tib/ut/mrn/rp/rpe/vr/mc
© STA, 2024