Pregled - Slovenija, 28. 5. (torek)

Ljubljana, 28. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 28. maja.

LJUBLJANA - Skrajni čas je, da Slovenija prizna palestinsko državo, je ocenila predsednica države Nataša Pirc Musar po torkovi napovedi premierja Roberta Goloba, da bo vlada v četrtek DZ predlagala priznanje Palestine. Poudarila je, da Slovenija tudi v Varnostnem svetu ZN zagovarja rešitev dveh držav. Premier Golob je za TVS pojasnil, da vlada s priznanjem ne bo čakala na novo skupino držav tudi zaradi dogajanja v Rafi. Napoved premierja, da bo vlada na četrtkovi seji DZ predlagala priznanje Palestine, sta pozdravili koalicijski SD in Levica.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela svojce izraelskih talcev in žrtev napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Ob tem je obsodila tako napad Hamasa kot nespoštovanje mednarodnega prava in pobijanje nedolžnih ljudi na območju Gaze. Izraelski veleposlanik Zeev Boker se je v izjavi zahvalil Sloveniji, da je sprejela sorodnike žrtev napada Hamasa 7. oktobra lani, in se zavzel za osvoboditev vseh talcev, ki še vedno ostajajo ujeti v Gazi.

LJUBLJANA - Zvezdan Martić je odstopil z mesta predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je potrdil za STA. Do odstopa je prišlo po številnih kritikah na njegov račun na izredni seja sveta RTVS, ki se je seznanil z umikom kandidature Alenke Vodončnik za članico uprave. Martić je v odstopni izjavi zapisal, da je po seji jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS.

LJUBLJANA - DZ bo v petek na izredni seji razpravljal o predlogu priporočil vladi ob 2-letnici delovanja, ki jih je v postopek vložila SDS, je na seji odločil kolegij predsednice DZ. V SDS predlagajo, da DZ ob 2-letnici vlade Roberta Goloba sprejme priporočilo s pozivom vladi in ministrom, da pri svojem delu spoštujejo ustavni red, ravnajo po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delujejo za blaginjo Slovenije, saj dogajanje v zadnjih dveh letih po mnenju SDS ne kaže, da se svoje zaprisege držijo.

LJUBLJANA - Kardiologi in kirurgi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so v sodelovanju s kardiologi splošnih bolnišnic v Izoli in Celju s študijo kot prvi na svetu uspeli potrditi, da je preventivna katetrska ablacija koristna strategija zdravljenja za bolnike z visokim tveganjem za nastanek življenjsko ogrožajočih motenj srčnega ritma. Pri bolnikih s srčnim popuščanjem in zamašeno žilo z infarktno brazgotino, ki so jim poleg vstavitve defibrilatorja v raziskavi izvedli tudi preventivno katetrsko ablacijo, je prišlo do 67-odstotnega zmanjšanja pojavnosti motenj srčnega ritma in posledičnih šokov z defibrilatorjem.

RIBNICA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala romsko naselje Lepovče v Ribnici, kjer se je s predstavniki Romov in županom Samom Pogorelcem pogovorila o skupnih vprašanjih, ki jih tarejo. Kot ključ do rešitve romskih vprašanj je izpostavila to, da romski otroci obiskujejo šole. "Zato pozivam vse romske starše, dajte otroke v šole," je dejala. Po njenih besedah je pri tem ključna težava, da Romi zelo dobro poznajo svoje pravice, svoje dolžnosti pa malo manj. Zato je tudi danes predstavnikom Romov povedala, da bodo tudi Romi sami morali dati nekaj nazaj skupnosti.

BRUSELJ - Slovenija Ukrajini ni nikoli postavljala pogojev glede uporabe orožja, ki ji ga je dobavila za njen boj proti ruski agresiji, je v luči razprav o omejitvah pri uporabi zahodnega orožja za ukrajinske napade na rusko ozemlje po zasedanju obrambnih ministrov EU dejal obrambni minister Marjan Šarec. Ukrajina ima po njegovih besedah popolnoma legitimno pravico, da se brani.

LJUBLJANA - Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je do ponedeljka prejel 923 vlog na javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Od tega so nekaj več kot 500 vlog že uspešno rešili. Zadnji dan za oddajo vlog je sicer 22. junij. Če do takrat ne bodo razdelili vseh 10.000 računalnikov, bodo poziv podaljšali.

LJUBLJANA - Zanimanje nemških vlagateljev za Slovenijo se povečuje, uvrstili so jo na prvo mesto med državami srednje in vzhodne Evrope, je pokazala raziskava Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Med največjimi izzivi Slovenije so izpostavili visoko obdavčitev dela, nepredvidljivost gospodarske politike in pomanjkanje kvalificiranih delavcev.

LJUBLJANA - Socialni partnerji so v okviru neformalnega kolegija potrdili predlog protokola o sodelovanju v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), ki bo podlaga za vnovičen socialni dialog, je neuradno izvedela STA. Za oživitev ESS je potrebna še formalna potrditev dokumenta, predvidena za junij. Svet čakajo teme, kot so pokojninska in davčna reforma ter evidence delovnega časa.

LJUBLJANA - Letos obeležujemo 250 let od začetkov Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), naslednice licejske knjižnice. Jubilej so obeležili z akademijo. Slavnostna govornica, predsednica države Nataša Pirc Musar je NUK podelila odlikovanje red za izredne zasluge. Pripravili so tudi razstavo Hranimo misli - že 250 let, ki, kot je na novinarski konferenci povedal ravnatelj Nuka Viljem Leban, je svojstven mozaik vsega, kar je NUK v počel v preteklosti, kar počne danes ter s pogledom v prihodnost.

LJUBLJANA - Slovenija letos ob 70. obletnici Evropske organizacije za jedrske raziskave Cern izvaja postopke za polnopravno članstvo v organizaciji. Ob tej priložnosti na Institutu Jožef Stefan (IJS) začenjajo s serijo dogodkov, s katerimi bodo obeležili tudi 75-letnico IJS. Danes bo potekalo predavanje strokovnjaka IJS za sodelovanje s Cernom Marka Mikuža.

LJUBLJANA - V organizaciji društva Ljudmila se je v Ljubljani začel drugi mednarodni festival generativnih umetnosti Adela. Letošnja izdaja se nagiba k trajnostnim praksam računalništva (permacomputing), medijsko arheološkemu vzpostavljanju dialoga s stroji in prebujanju neuresničenih potencialov analognosti. Potekal bo na treh prizoriščih do 2. junija.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začel festival Lezbična četrt. Osrednja tema jubilejne, desete izdaje, je re:ciklaža. Festival so odprli v Galeriji Škuc z kabarejskim večerom treš poezije, dobre kritike in recikliranih div. Festival se bo sklenil 3. junija.

LJUBLJANA - Cankarjeva založba začenja novo zbirko, ki so jo poimenovali Razmerja. Kot prva sta v njej izšla romana Prste stran Karmen Petric in Srebrne vezi Kaje Bucik Vavpetič. Glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov ju je na predstavitvi opisal kot "zelo berljivi in vrhunsko napisani deli".

LJUBLJANA - Slovenija je ena od evropskih držav, kjer so vse kopalne vode lani dosegale ustrezno kakovost, Idrijca v Bači pri Modreju pa zaradi poplav in sanacije ni bila ocenjena, izhaja iz poročila Evropske okoljske agencije. Ustrezno kakovost vode so po navedbah Agencije RS za okolje potrdile tudi prve letošnje analize vode, opravljene na kopalnih vodah na morju.

vb/vb
© STA, 2024