Pregled - Slovenija, 27. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 27. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 27. maja.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes na krovnih pogajanjih pregledali celoten nabor aktivnosti, ki jih je treba izpeljati, da bi lahko nov plačni sistem zaživel. Stebrna pogajanja bodo potekala ta in naslednji teden, sredi naslednjega tedna se bodo na krovnih pogajanjih lotili še novega plačnega zakona.

LJUBLJANA - Vlada bo v četrtek obravnavala paket davčnih sprememb, v katerega je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča vključila predvsem ukrepe za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Uveljavljeni naj bi bili 1. januarja 2025. Minister o podrobnostih ni želel govoriti, so pa o izhodiščih že poročali nekateri mediji. Po poročanju portala Forbes Slovenija so med predlogi ugodnejša davčna obravnava za visokokvalificirane kadre, ki bi se po študiju ali delu v tujini vrnili v Slovenijo oz. so v Sloveniji zaposleni tuji državljani, davčne spodbude za nagrajevanje v startupih ter spremembe pri nagrajevanju z delnicami. Zvišali naj bi DDV za pijače z dodanim sladkorjem in energijske pijače ter ponovno izključili plačila OMD iz obdavčitve.

ALŽIR - Predsednik vlade Robert Golob je sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. Kot je dodal, bo Slovenija nadaljevala usklajevanja s podobno mislečimi državami z namenom, da ustvari maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev v Gazi. Dodal je, da je Slovenija kot odgovorna članica Varnostnega sveta ZN dolžna storiti vse, kar je v njeni moči, da pripelje do trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

ALŽIR - Slovenija in Alžirija sta med obiskom premierja Roberta Goloba v Alžiru podpisali amandma k pogodbi o prodaji in nakupu plina, s katerim bo Slovenija povečala dobavo zemeljskega plina iz Alžirije za dodatnih 200 milijonov kubičnih metrov na leto oz. za več kot 60 odstotkov. Delegaciji sta potrdili dobre odnose in podpisali še dva sporazuma. Slovenija je v Alžiru odprla tudi veleposlaništvo, Golob pa si želi, da bi Alžirija jeseni odprla veleposlaništvo v Ljubljani.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je po pogovorih na temo bližnjevzhodnega konflikta, ki jih je v nedeljo in danes opravila v Bruslju, povedala, da priznanja Palestine na zasedanju zunanjih ministrov EU ni napovedala nobena dodatna država. Pojasnila je, da se Slovenija trudi čim prej izpeljati priznanje. Ob tem je obsodila nedavni izraelski napad na begunsko taborišče ter podprla odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ), da mora Izrael ustaviti vojaško operacijo v Rafi.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic EU v Bruslju udeležila tudi mednarodne konference v podporo prihodnosti Sirije in regije. Pozdravila je prizadevanja posebnega odposlanca ZN Geira Pedersena za doseganje napredka glede konflikta v Siriji in napovedala novo humanitarno pomoč Slovenije v višini 200.000 evrov.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je odprla nove prostore slovenskega veleposlaništva v Belgiji in stalnega predstavništva Slovenije pri EU. V nagovoru je zaposlenim na obeh predstavništvih zagotovila podporo pri njihovem delu. Zbrane sta pozdravila tudi veleposlanica v Belgiji Barbara Sušnik in stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc.

LJUBLJANA - Na Komisiji za preprečevanje korupcije preteklo leto ocenjujejo kot zahtevno, a uspešno, ob tem pa opozarjajo na iskanje obvodov zakonodaje. Največ pravnomočno zaključenih ugotovitev o kršitvah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije je bilo na področjih integritete, nasprotja interesov in omejitev poslovanja, zato jih je treba v družbi resneje nasloviti, so poudarili. Lani so prejeli 817 prijav, rešili pa so jih 600. Policiji in tožilstvu so odstopili 123 zadev, 244 pa drugim organom. Uvedli so 111 prekrškovnih postopkov in izrekli 102 ukrepa. KPK je lani izdala 11 priporočil in dve pobudi.

LJUBLJANA - Zavod Danes je nov dan je zagnal kampanjo, s katero želi v času javne razprave o osnutku novega zakona o gostinstvu opozoriti na škodljive posledice kratkoročnega nereguliranega oddajanja nepremičnin prek spletnih platform, kot sta Airbnb in Booking. Osnutek pozdravljajo, a predlagajo določene zaostritve, med drugim, da se po zgledu dobrih praks iz tujine kratkoročno oddajanje, kadar gre za fizične osebe, omeji le na tiste, ki imajo v stanovanju dejansko stalno prebivališče. S tem bi se po njihovem mnenju vrnili k prvotnemu namenu kratkoročnega oddajanja, oddaji stanova v času krajše odsotnosti.

LJUBLJANA - S 1. julijem bo začel veljati nov model medkrajevnih avtobusnih linij, ki poleg prilagoditev nekaterih obstoječih linij med drugim predvideva tudi večje število odhodov, je v izjavi za medije dejal direktor Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa Miran Sečki. Ob tem je izpostavil spremembe na relacijah Koper-Ljubljana in Kranj-Ljubljana, kjer trenutno prihaja do prezasedenosti avtobusov. Na prvi liniji so povečali število voženj. Na Gorenjskem pa bodo po 1. juliju določene avtobusne povezave iz Bohinja in Bleda proti prestolnici preusmerjene mimo Kranja. Zaživel je tudi nov portal z informacijami o voznih redih.

LJUBLJANA/IZOLA - Po smrti 80-letnice, ki je umrla po operaciji srca v izolskem zdravstvenem zavodu Medicor, in poizvedovanju njunih hčera o zaposlenih, ki tam delajo brez licence, je Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije potrdila izvedbo izrednega strokovnega nadzora. Natančen vpogled v dejansko trenutno stanje bo mogoče dobiti po izvedenem nadzoru.

LJUBLJANA - V Zdravniški zbornici Slovenije ob dnevu urgentne medicine opozarjajo na nasilje v zdravstvu in urgentnih službah ter pozivajo k podpori kampanji Ne! nasilju v zdravstvu. Svetovni slogan letošnjega dneva pa se glasi Podnebne spremembe vplivajo na vaše zdravje!, so zapisali v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Zavod za gozdove Slovenije je ponosen na odlično stanje slovenskih gozdov, ki so lahko zgled drugim državam, je ob začetku tedna gozdov dejal direktor zavoda Gregor Danev. Zaradi vse več nalog pa po njegovih besedah potrebujejo večje financiranje javne službe. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je napovedala nadaljnja prizadevanja za stabilno financiranje.

LJUBLJANA - Razpoloženje v gospodarstvu se je maja na mesečni ravni poslabšalo, medletno pa se je izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je maja znašala -2,3 odstotne točke, kar je po podatkih statističnega urada 0,3 odstotne točke manj kot aprila in 0,8 odstotne točke več kot maja lani.

LJUBLJANA - Slovenska znanstvena fundacija je podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo ter za odličnost v komuniciranju znanosti. Častni naziv komunikatorice znanosti leta 2023 je prejela biologinja Marina Dermastia. Listino finalistke nacionalnega izbora komunikatorica znanosti 2023 pa je prejela novinarka STA Lea Udovč.

LJUBLJANA - Policija je ugotovila identiteto nekaterih posameznikov, ki so minuli teden na posnetku grozili migrantom, je na novinarski konferenci pojasnil direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Tomislav Omejec. Po njegovih besedah gre za mlajše "operativno zanimive" posameznike. Niso pa še prejeli prijave žrtve, zvezane na posnetku, je dodal.

STRASBOURG/REKA - Pristojni organ Sveta Evrope je Hrvaški priporočil takojšnje ukrepanje glede zagotovitve dostopnosti predšolske vzgoje v slovenskem jeziku ter uvedbe rednega televizijskega in radijskega programa v slovenščini. Slovenska skupnost priporočila pozdravlja, a opozarja, da to še ne pomeni, da jih bo Hrvaška upoštevala. Nekatera so tudi realno težko uresničljiva.

LJUBLJANA - V Narodni galeriji so podelili Steletova priznanja za leto 2023. Matevž Remškar je prejel priznanje za kompleksno konservatorsko obravnavo oltarja sv. Jurija v Šenčurju, Urška Todosovska Šmajdek za celovito prenovo Pelikanove hiše v Celju, Irena in Mirko Cigula pa za posebne zasluge pri ohranjanju kulturne dediščine na območju Slovenije.

LJUBLJANA - V dvorani Slovenske matice se je začel dvodnevni simpozij, posvečen umetnostnemu zgodovinarju Nacetu Šumiji, ki bi letos praznoval 100 let. Na simpoziju s podnaslovom Živa iskra slovenske umetnostne zgodovine bo 20 poznavalcev Šumijevega življenja in dela, ki jih je povabil pobudnik simpozija Milček Komelj, osvetlilo njegovo delovanje.

BREŽICE - Notranjost Doma kulture v Brežicah je bila nazadnje obnovljena pred 25 leti in je danes že precej zastarela. Občina Brežice jo namerava zato obnoviti. Pogodbo o tem sta podpisala župan Ivan Molan in direktor na javnem razpisu izbranega podjetja Kop Brežice Dejan Bibič.

CANNES - Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v francoskem Cannesu je bila nagrajena tudi slovenska manjšinska koprodukcija. Film Mož, ki ni mogel molčati režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića je prejel zlato palmo v kategoriji kratki film. Nastal je v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije.

ako/ako
© STA, 2024