Pregled - Slovenija, 24. 5. (petek)

Ljubljana, 24. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 24. maja.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na Forumu obrti in podjetništva v organizaciji OZS dejal, da vlada sliši pozive k izboljšanju poslovnega okolja in bo nadaljevala prizadevanja za uveljavitev ustreznih ukrepov. Po njegovih navedbah so v koalicijsko usklajevanje poslali izhodišča davčnih sprememb, usmerjenih tudi v zviševanje dodane vrednosti. Obrtniki so letos na vlado naslovili 137 zahtev, ki se nanašajo še na trg dela, zdravstveni sistem, izobraževalni sistem in znanje za zeleni prehod ter podporno okolje, digitalizacijo in odpravo administrativnih ovir.

LJUBLJANA - Izredni sanacijski ukrepi na vodotokih, ki so bili izvedeni po poplavah, se po navedbah ministra za naravne vire Jožeta Novaka zaključujejo, trajne rešitve za reke pa prinaša petletni sanacijski program v višini 2,33 milijarde evrov. Država je večino od 100 milijonov evrov sredstev, ki jih je pridobila iz solidarnostnega sklada EU, porabila. Pričakuje še 300 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Vlada je v četrtek sprejela program obnove posledic škode zaradi poplav na področju državne cestne in železniške infrastrukture, vreden 824,3 milijona evrov.

TIRANA - Slovenija je začela postopke za priznanje Palestine, vendar potrebujemo več odločnosti, je dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Poudarila je, da v Varnostnem svetu ZN zagovarjamo rešitev dveh držav, a da do te rešitve brez priznanja Palestine ne more priti, zato si želi, da bi vlada prihodnji teden zbrala pogum in storila ta korak. Pri tem je predsednica, ki se mudi na obisku v Albaniji, opozorila, da vse preveč govorimo o vojaških ciljih, premalo pa o političnih ciljih.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je z osmimi glasovi proti enemu presodilo, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ni v neskladju z ustavo. Odločilo je, da hkratna izvedba posvetovalnega referenduma z evropskimi volitvami ne more pomeniti zlorabe posvetovalnega referenduma. Menijo tudi, da so poslanci odlok o razpisu referenduma sprejeli skladno z ustavo. Za koalicijo je odločitev ustavnega sodišča pričakovana. Prepričani so, da sta vprašanji o tej temi primerni za referendumsko odločanje, vprašanja pa oblikovana skladno z zakonodajo kot tudi načeli demokracije in vladavine prava.

LJUBLJANA - Za volivce, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, in volivce, ki v tujini prebivajo stalno, se danes izteče rok, do katerega lahko DVK sporočijo, da želijo na posvetovalnih referendumih o predčasnem končanju življenja, rabi konoplje in preferenčnem glasu glasovati po pošti oziroma na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Danes pa se tudi izteče rok, ko lahko volivci za evropske volitve vpogledajo v volilne imenike in zahtevajo vpis, če niso vpisani v evidenco volilne pravice, ali popravek, če so podatki napačni.

LJUBLJANA - Sodni svet se je na četrtkovi seji seznanil z vladnim predlogom zakona o uvrstitvi funkcij sodne oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča in ga ponovno zavrnil. Poudarjajo, da predlog zakona ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča niti z vsebinskega vidika niti z vidika časovnega učinkovanja. Hkrati so na Sodnem svetu za STA pojasnili, da bo svet v primeru, da ob izteku mandata obstoječe sestave Sodnega sveta poslanci še ne bodo izvolili vseh novih članov, deloval nemoteno, saj član, ki mu je sicer prenehala funkcija z iztekom mandata, skladno z zakonom o sodnem svetu opravlja svoje pravice in dolžnosti do izvolitve novega člana. Za nove tri nove člane Sodnega sveta iz vrst sodnikov, ki jih ti izvolijo sami, so bili sicer v četrtek izvoljeni Matej Čujovič, Andrej Ekart in Renata Vajdič.

LJUBLJANA - Predlog odloka o strategiji upravljanja naložb države predvideva spremembo statusa nekaterih družb in njihovih nalog. DSU bi prevzel nepremičnine nekdanje DUTB od SDH in bil zadolžen za gradnjo javnih stanovanj. Projekcije nakazujejo, da bi lahko do leta 2030 s temi sredstvi izgradil 2500 dostopnih najemnih stanovanj. Medtem bi turistične družbe organizirali v stebra turistične dejavnosti skupine Sava in družbe Istrabenz Turizem, v vsakem z ločenimi nepremičninami in upravljanjem, izhaja iz dokumenta, ki ga je vlada potrdila 9. maja, DZ pa ga je objavil danes.

LJUBLJANA - Uporabljati se je začela novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Od danes je prepovedana prodaja ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo, od 24. aprila 2025 pa bo prepovedana prodaja elektronskih cigaret z aromami, z izjemo tobačne. Konec leta 2025 novela ukinja kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

LJUBLJANA - Nova Slovenija je v državni zbor vložila predlog dopolnitve kazenskega zakonika, s katerim predlagajo, da zastaralni rok za pregon kaznivih dejanj ne teče več od začetka glavne obravnave. Po navedbah NSi so kazenski postopki, ki so pripeljani že skoraj do konca, zadeva pa tik pred zaključkom zastara, prepogosti, zato stremijo k temu, da se zaključijo z meritorno sodbo. Končna vsebinska odločitev je po njihovem prepričanju v interesu vseh, tako nedolžnih obtožencev, ki si najbolj želijo oprostilne sodbe, kot tudi v javnem interesu.

LJUBLJANA - V Sloveniji so letos potrdili 11 primerov ošpic. Od tega so maja potrdili dva primera, in sicer pri necepljenem otroku in necepljenem mladostniku, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ob tem so izpostavili pomen preventivnega cepljenja otrok.

KOPER - Višje sodišče v Kopru je v četrtek obravnavalo pritožbe na sodbo, s katero je Okrožno sodišče v Kopru decembra zdravnike Bojana Lovšeta, Tihomirja Pešića in Marjano Grosek Pšeničnik obsodilo zaradi sodelovanja pri nezakonitem izdajanju zdravniških spričeval. Med drugim je Pešiću zvišalo kazen, izdana sodba je pravnomočna, poročajo Primorske novice.

ase/bdo/lem/akt/ase
© STA, 2024