Pregled - Slovenija, 23. 5. (četrtek)

Ljubljana, 23. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 23. maja.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodnih oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. Zakon predvideva zvišanje plačnih uvrstitev najnižje plačanim sodnikom za tri plačne razrede in tudi uvrstitev v višje plačne razrede za državne tožilce, vezan pa je na skupni dogovor o reformi plačnega sistema. Gre za začasno rešitev, ne glede na rezultat pogajanj o reformi plačnega sistema bo v uporabi od 1. januarja 2025.

LJUBLJANA - Vlada je interno razpravljala o priznanju Palestine, a o tem ni sprejela nobenih odločitev, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Po njegovih besedah gredo vse aktivnosti v smeri priznanja v skladu z zadano strategijo in časovnico. Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred sejo dejala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem. Državni sekretar v kabinetu premierja Vojko Volk pa je dejal, da si Slovenija prizadeva poiskati še eno skupino držav za priznanje.

KOPER - V Luko Koper je priplula ladja Borkum, na kateri naj bi bilo po trditvah nekaterih propalestinskih organizacij tudi orožje za Izrael. Na Upravi RS za pomorstvo so povedali, da so postopki tekli kot običajno. Po navedbah medijev naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del naj bi ostal na ladji, ki bo odplula v Marghero pri Benetkah.

LJUBLJANA - DZ je z 71 glasovi za in šestimi glasovi proti sprejel predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju električne energije z drugim blokom krške nuklearke (Jek 2) in drugimi nizkoogljičnimi viri. Datum še ni določen, bil naj bi konec novembra. DZ je sprejel tudi resolucijo o dolgoročni rabi jedrske energije, ki podaja ključne cilje in politične usmeritve za nadgradnjo delovanja jedrskega programa.

LJUBLJANA - DZ je potrdil zakon o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Za je glasovalo 46 poslancev, proti pa 20. Z uveljavitvijo zakona se bo bančnim razlaščencem dalo možnost, da po več kot desetih letih od izbrisa uveljavijo pravico do učinkovitega sodnega varstva. Društvo Mali delničarji Slovenije je napovedalo ustavno presojo zakona. Sporna se jim zdi zlasti omejitev odškodnine na 60 odstotkov.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo dveh postopkov v okviru problematike izbrisanih podrejenih obveznic v bančni sanaciji. Odločilo je, da je NLB v obeh izpolnila svojo pojasnilno dolžnost, ker je oba imetnika podrejenih obveznic NLB26 seznanila s tveganostjo finančnega instrumenta.

LJUBLJANA - Poslanci so na tajnem glasovanju izglasovali le enega novega člana Sodnega sveta, profesorja prava Marka Novaka. Preostali trije kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike, odvetnica Tanja Bohl, pravnik Rajko Pirnat in notar Valter Vindiš, so ostali brez potrebne podpore. Kandidacijski postopek se zato ponovi.

LJUBLJANA - Po aprilski zavrnitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma je DZ sprejel zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije. Tako se bo financiranje kulturnih programov za pripadnike teh skupnosti preneslo na ministrstvo, svet vlade za vprašanja teh skupnosti pa bo postal stalno posvetovalno telo.

LJUBLJANA - DZ je po odstopu poslanke Svobode Monike Pekošak mandat za preostanek mandatne dobe DZ danes potrdil Branku Zlobku. Novi član poslanske skupine Svoboda v poslanske klopi prihaja iz upokojitve.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji na zahtevo SDS razpravljal o pomanjkljivostih zakona o dolgotrajni oskrbi. Poslanci o predlogu sklepa, s katerim bi vladi predlagali, da zakon spremeni, niso glasovali, ker ga je zavrnil že odbor za delo. Opozicija je izpostavila predvsem pomanjkljivosti pri pridobivanju statusa oskrbovalca družinskega člana.

TIRANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je v okviru tridnevnega obiska v Albaniji sestala s svojim tamkajšnjim kolegom Bajramom Begajem, s katerim sta spregovorila o možnostih krepitve sodelovanja med državama, zlasti na področju izobraževanja, gospodarstva, kmetijstva, energije, turizma, infrastrukture in varstva okolja. Pirc Musar se je sestala tudi s premierjem Edijem Ramo in predsednico parlamenta Lindito Nikollo.

LJUBLJANA - Slovenija je pozdravila sprejetje resolucije o genocidu v Srebrenici v Generalni skupščini ZN. Premier Robert Golob je kot pomembno izpostavil, da se grozote, ki so se zgodile pred skoraj 30 leti, ne smejo ponoviti. Na zunanjem ministrstvu so sprejetje označili za zgodovinski trenutek.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti so ta teden v zvezi z zapisom na enem od spletnih portalov aprila letos z grožnjo z nasiljem na šolah na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 36-letnika. Policija je pri njem v hišni preiskavi zasegla več elektronskih naprav in ostrih nabojev. Ovadili so ga zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, s čimer je povzročil okoli za 70.000 evrov škode.

LJUBLJANA - Delničarji Petrola so na skupščini potrdili predlog vodstva, da družba od 74,2 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 74 milijonov evrov oziroma 1,80 evra bruto na delnico. Poleg vodstva so tudi nekateri delničarji opozorili na vpliv omejitve marž pri naftnih derivatih na poslovanje. Predsednik uprave Petrola Sašo Berger je napovedal vložitev pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice in odškodninski zahtevek zoper državo od 21. junija 2022.

ŠOŠTANJ - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je bil v sredo ponovno sinhroniziran z elektroenergetskim omrežjem Slovenije. Blok so zaradi rednih vzdrževalnih del ustavili 27. aprila, v mirovanju pa je bil ob ugodni situaciji na trgu električne energije dobra dva tedna dlje, kot je bilo predvideno.

ROGAŠKA SLATINA - Odprli so 106 metrov visok razgledni stolp Kristal. Naložba v stolp, ki je najvišja stavba v državi, je vredna pet milijonov evrov. Občina Rogaška Slatina si z njim obeta povečanje turističnega obiska in prihodkov.

LJUBLJANA - Nagrado desetnica za izvirno otroško in mladinsko leposlovje je prejela Nataša Konc Lorenzutti za knjigo Jutri bom siten kot pes z ilustracijami Igorja Šinkovca. Po oceni žirije duhovita knjiga prepriča s pogovornimi dialogi ter spretno dozirano besedno, karakterno in situacijsko komiko.

LJUBLJANA - V jubilejni, 40. izvedbi se je začel mednarodni festival Druga godba. V ospredju letošnje izvedbe, ki bo trajala do nedelje, so postavili Ibrahima Maaloufa ter duo Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen.

HRASTNIK - S celodnevnim dogajanjem se je začel 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji. Festival se bo konec maja selil v Zagorje, v drugi polovici junija pa še v Trbovlje. Letos festival stavi na večžanrskost.

sk/zc/av/tv/jvo/kb/msc/akt/mc/lad/spo/bkr/apo/tz/sk
© STA, 2024