Pregled - Slovenija, 22. 5. (sreda)

Ljubljana, 22. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 22. maja.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrglo pobudo zdravniškega sindikata Fides in zdravnika Milenka Stankovića za oceno ustavnosti odloka, ki določa zdravniške storitve v času aktualne stavke zdravnikov. Ocenilo je, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka. V Fidesu so zaskrbljeni nad odločitvijo ustavnega sodišča. Menijo, da stališče ustavnega sodišča ni jasno in nesporno. Kmalu bodo sprožili tudi postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti novele zakona o zdravniški službi.

LJUBLJANA - V zdravniškem društvu, zbornici in združenju zasebnih zdravnikov pozdravljajo načrtovano noveliranje zakona o zdravstveni dejavnosti. A menijo, da je konec dvojne prakse zdravnikov le obrobni del, bolj pomembna za ohranitev javnega zdravstva sta ustrezno plačilo zdravstvenih storitev in izenačitev plačila za delo med javnimi in zasebnimi izvajalci.

LJUBLJANA - Slovenija bo še za šest mesecev oziroma do 21. decembra podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, je sporočil notranji minister Boštjan Poklukar, potem ko je podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo za pol leta napovedala Italija. Notranja ministra Italije in Hrvaške, Matteo Piantedosi in Davor Božinović, sta ob tem zagotovila, da režim mejne kontrole z njihove strani ostaja enak kot do sedaj.

LJUBLJANA - Poslanske skupine Svoboda, SDS, NSi in SD so v DZ napovedale podporo predlogu za posvetovalni referendum o zagotavljanju oskrbe z elektriko z drugim blokom krške nuklearke in drugimi nizkoogljičnimi viri. Proti so v Levici; menijo, da se želi izsiliti bianco menico za zelo drag projekt, brez možnosti opredelitve samo za obnovljive vire. Mladi za podnebno pravičnost pa so pred začetkom poslanske razprave ponovno pozvali k večji transparentnosti pri sprejemanju odločitev, povezanih s projektom.

LJUBLJANA/KOPER - Premier Robert Golob je pozdravil napoved kolegov iz Španije, Irske in Norveške, da bodo te države 28. maja priznale Palestino. Enako se je odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je ob tem spomnila, da je prvo potezo v tej smeri potegnila Slovenija, ki da se še naprej pogovarja z več podobno mislečimi evropskimi državami o uresničitvi te obljube.

TIRANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v Tirani odprla nove prostore tamkajšnjega slovenskega veleposlaništva. V govoru je poudarila, da so se diplomatske vezi med Slovenijo in Albanijo v treh desetletjih razvile v trdno partnerstvo, ki temelji na vzajemnem spoštovanju ter skupnih vrednotah in ciljih. Pirc Musar je v Albaniji začela tridnevni uradni obisk, v okviru katerega se bo v naslednjih dneh srečala z albanskim političnim vrhom.

LJUBLJANA/KOPER - Stranka Levica je pozvala vlado, naj preveri točnost španskih navedb glede ladje Borkum, ki je na poti proti Luki Koper, saj da bi bilo lahko na njej orožje, namenjeno v Izrael. Proti prihodu ladje se je na protestnem shodu v Kopru izreklo tudi več deset protestnikov, v javnem pismu pa več kot 40 organizacij. Ministrstvo za infrastrukturo je v ponedeljek po pozivih k prepovedi vplutja ladje javilo, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati.

KOPER - Predsednik vlade Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar sta v Kopru slovesno podpisala pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicine v novi stavbi Fakultete za vede o zdravju v Izoli. Pristojni zagotavljajo, da bo študij kakovosten, zdravniška stroka pa izraža pomisleke, ali bo mogoče zagotoviti dovolj kadra za poučevanje.

LJUBLJANA - Pristojni organi danes in četrtek izvajajo poostren nadzor nad mednarodnim prevozom potnikov v cestnem prometu. Med drugim so ga izvajali na avtocestnem počivališču Šmarje-Sap v smeri Novega mesta ter še na treh lokacijah avtocestnega omrežja. Gre za nacionalno in mednarodno usklajen nadzor, v katerem se je povezovalo več deležnikov.

LJUBLJANA - Vlada naj bi v četrtek predvidoma obravnavala predlog zakona, s katerim naj bi sledeč odločbi ustavnega sodišča urejali sodniške in tožilske plače, je na akademiji ob 30-letnici delovnega in socialnega sodstva napovedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Edino rešitev za prostorsko stisko ljubljanskih sodišč pa vidi v novi sodni stavbi.

LJUBLJANA - Stavkajoči novinarski sindikati in uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so danes podpisali stavkovni sporazum in tako končali skoraj dve leti trajajočo stavko. Uprava RTVS se v sporazumu zavezuje, da bo v dogovorjenih rokih izpolnila stavkovne zahteve, med drugim novinarsko in uredniško avtonomijo ter stabilno in primerno financiranje RTVS. Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić je svet zavoda obvestil o podpisu sporazuma. Svet pa je s sklepom upravi naložil, da na prihodnji seji predstavi finančne in kadrovske učinke stavkovnega sporazuma.

LJUBLJANA - Povprečna plača za marec je po podatkih statističnega urada v bruto znesku znašala 2332,70 evra in je bila od plače za mesec prej nominalno nižja za 2,3 odstotka, realno pa za 2,1 odstotka. Povprečna neto plača je znašala 1480,90 evra in je bila od plače za februar lani nominalno nižja za 2,2 odstotka, realno pa za dva odstotka.

LJUBLJANA - DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Zahtevo za odreditev preiskave sta vložili opozicijski SDS in NSi, menijo da mora preiskava ugotoviti, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali ali sodelovali v t. i. trgovini z otroci. Zahtevo so podprli tudi v SD, v Svobodi in Levici pa so odreditvi preiskave nasprotovali.

LJUBLJANA - Univerza v Ljubljani (UL) bo v prihodnje ob prijavah mednarodnih projektov, v katerih bi sodelovale izraelske ustanove, preverila morebitno povezanost z vojaškimi strukturami ali podporo nasilju, je sklenil senat UL. Na dopisni seji so obravnavali več zahtev, ki so jih nanje na nedavnih protestih v podporo Palestini naslovili študenti. Univerza sicer zaenkrat ohranja sodelovanje v obstoječih raziskovalnih projektih v okviru programa Obzorje Evropa.

IZOLA - Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušič se je skupaj s premierjem Robertom Golobom srečala s slovenskimi ribiči in napovedala sprejem dodatnih ukrepov za zaščito ribičev v okviru dopolnitve ustreznega zakona. Predlog ukrepov bo šel v naslednjih dneh v nadaljnje vladno usklajevanje. Poudarila je, da kmetijsko ministrstvo že nudi pravno pomoč ribičem, ki so jih hrvaški organi oglobili, čeprav ribarijo v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča o meji med državama.

LJUBLJANA - Afrika se sooča s hudimi posledicami podnebnih sprememb, čeprav sama zelo malo prispeva h globalnim izpustom toplogrednih plinov, je ob uvodu mednarodne konference Dan Afrike v Centru Rog dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Zeleni prehod je tudi sicer v središču 13. izvedbe te konference v Sloveniji, ki se je med drugim udeležujeta predsednica ruandskega parlamenta Donatille Mukabalisa in malavijski minister za informiranje Moses Kunkuyu Kalongashawa.

LJUBLJANA - Notranje ministrstvo je v lanskem letu obravnavalo 467 pritožb zoper delo policije, v primerjavi z letom 2022 so zabeležili 14-odstotni upad pritožb, je pojasnil v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Darijo Levačić. Od teh pritožb so jih v pomiritvenem postopku obravnavali 103, uspešno pa so rešili 55 odstotkov pritožbenih primerov. Vodje pomiritvenih postopkov so na prvi stopnji v 12 primerih ugotovili, da policisti niso ravnali v skladu s predpisi. Po Levačićevih besedah policija svoje delo opravlja vse bolj zakonito in strokovno.

LJUBLJANA - V spomin na 22. maj 1992, ko je Slovenija postala članica Združenih narodov, obeležujemo dan slovenske diplomacije. Zunanje ministrstvo se je ob tej priložnosti s posebnim dogodkom spomnilo na letos preminulo nekdanjo veleposlanico Jožico Puhar.

LJUBLJANA - 22. maj je mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Na ta dan pred 32 leti je namreč začela veljati konvencija ZN o biotski raznovrstnosti. Letos poteka pod geslom Bodi del načrta za biotsko raznovrstnost, s čimer poziva k ukrepanju, da zaustavimo in obrnemo trend izgube biotske raznovrstnosti.

LJUBLJANA - V Švicariji so odprli razstavo Punctum, Neobičajne umetniške avtobiografije. Idejna zasnova izhaja iz vloge Švicarije, ki je bila skozi zgodovino skrivno, neodvisno in samoorganizirano žarišče ustvarjalnosti. Poleg posameznih del umetnikov bodo predstavili tudi muzejske zapuščine Muzeja premoderne umetnosti.

LJUBLJANA - V Bežigrajski galeriji 2 so odprli spominsko razstavo Bogdana Borčića (1926-2014), ki je obveljal za enega od osrednjih slovenskih risarjev, slikarjev in grafikov, pa tudi predstavnika nepredmetne in minimalistične likovne umetnosti. Med drugim bodo predstavljena dela iz Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec in zasebnih zbirk.

ako/ako
© STA, 2024