Pregled - svet, 18. 5. (sobota)

Ljubljana, 18. maja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 18. maja.

BRATISLAVA - Sodišče v slovaškem kraju Pezinok je za moškega, ki je obtožen poskusa umora slovaškega predsednika vlade Roberta Fica, odredilo pripor. Tako se je odločilo zaradi možnosti pobega osumljenca in nevarnosti, da bi zagrešil nova kazniva dejanja. Fico po dveh operacijah ostaja na intenzivni negi. Slovaška ministrica za zdravje Zuzana Dolinkova je sporočila, da je premierjevo stanje stabilno, a še vedno resno.

GAZA - Izraelska vojska nadaljuje napade na mesto Rafa na jugu Gaze in na begunsko taborišče Džabalija na severu palestinske enklave. Na vzhodu Rafe je vojska po lastnih navedbah ubila poveljnika oborožene skupine Islamski džihad. Več palestinskih borcev naj bi vojska ubila tudi v Džabaliji. Vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je sporočil, da je Rafo od začetka izraelske vojaške operacije v začetku meseca zapustilo 800.000 ljudi.

DUNAJ - Avstrija bo obnovila financiranje agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), ki ga je začasno ustavila zaradi očitkov o vpletenosti osebja agencije v napade Hamasa 7. oktobra lani. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo, je za UNRWA letos v proračunu predvidenih 3,4 milijona evrov, prva izplačila pa so predvidena poleti.

KIJEV/HARKOV - Zaradi ruske ofenzive v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov je moralo domove zapustiti skoraj deset tisoč ljudi, je sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posvaril pred okrepitvijo ruskih napadov, češ da bi to lahko bil le prvi val širše ofenzive. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruske sile zavzele vas Starica v bližini Vovčanska v regiji Harkov.

ZAGREB - Hrvaški sabor je v petek zvečer izglasoval zaupnico novi vladi, že tretji, ki jo bo vodil predsednik HDZ Andrej Plenković. V njej so poleg ministrov iz HDZ še ministri iz vrst desnega Domovinskega gibanja. Za zaupnico vladi je glasovalo 79 od 141 navzočih poslancev, eden se je vzdržal, 61 jih je bilo proti. Sabor je zaupnico vladi izglasoval po celodnevni razpravi, nato je sledila prisega novega premierja in ministrov.

TBILISI - Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je sporočila, da je vložila veto na zakon o tujem vplivu, ki je v Gruziji sprožil množične proteste. V izjavi na televiziji je dejala, da gre v bistvu za ruski zakon, ki je v nasprotju z gruzijsko ustavo in je ovira na poti Gruzije v EU. Poudarila je še, da je zakon, ki ga je v torek sprejel gruzijski parlament, treba razveljaviti.

VERONA - Papež Frančišek je vodil srečanje za mir, na katerem je vernike pozval, naj med ljudmi sejejo upanje, ne nasilja. Papež se je tudi ločeno sešel z duhovniki, otroki in mladimi ter zaporniki ter se udeležil maše.

VARŠAVA - Poljska bo za utrjevanje in zavarovanje meje z rusko eksklavo Kaliningrad in Belorusijo namenila več kot 2,3 milijarde evrov, je sporočil poljski premier Donald Tusk. Kot je pojasnil, je projekt del strategije odvračanja vojne v Ukrajini od poljskih meja.

NOUMEA - V nemirih, ki so pred dnevi zajeli francosko čezmorsko ozemlje Nova Kaledonija, je bil ubit še en človek, dva pa sta bila ranjena. Izgredi so tako skupno zahtevali že šest življenj. Več sto vojakov in policistov je še naprej varovalo ulice glavnega mesta Noumea, pri čemer lokalne oblasti opozarjajo, da mir še zdaleč ni vzpostavljen.

KABUL/MADRID - V streljanju v turističnem mestu Bamijan v osrednjem delu Afganistana so bili v petek ubiti trije španski turisti in trije Afganistanci, so sporočile lokalne in španske oblasti. Afganistanske varnostne sile so v zvezi s prvim napadom na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021 prijele sedem ljudi.

SANA - V bližini pristaniškega mesta Moka ob obali Jemna je raketa zadela naftni tanker, je sporočilo britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey . Kot so dodali, je po napadu na plovilu izbruhnil požar. Odgovornosti za raketni napad ni prevzel še nihče.

SAN FRANCISCO - Moški, ki je leta 2022 s kladivom napadel ostarelega soproga nekdanje predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi, je bil v petek obsojen na 30 let zapora. Tožilstvo je od zveznega sodišča v San Franciscu zahtevalo, naj Davida DePapeja obsodi na 40 let zapora.

KABUL - V poplavah v provinci Gor na zahodu Afganistana je umrlo najmanj 50 ljudi. Številne še pogrešajo. Poplave so uničile približno 2000 hiš, na stotine hektarjev kmetijskih zemljišč, odnesle številne mostove in poškodovale ceste.

BEOGRAD - V trčenju vlakov v Beogradu je bilo v petek poškodovanih več ljudi, je sporočil srbski notranji minister Ivica Dačić. Nesreča se je zgodila, ko sta v predoru trčila tovorni in potniški vlak, bila naj bi posledica človeškega dejavnika.

SAARBRÜCKEN/LIEGE - Zahod Evrope je prizadelo obilno deževje, ki je v petek povzročilo poplave in zemeljske plazove v nemški zvezni deželi Posarje, v Belgiji, na Nizozemskem, v Luksemburgu in Franciji. Številne ceste so pod vodo, ponekod so zaradi poplav evakuirali ljudi. O smrtnih žrtvah ne poročajo.

mc/rpe/rp/set/sk/tib/bdo/mc
© STA, 2024