Pregled - Slovenija, 18. 5. (sobota)

Ljubljana, 18. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 18. maja.

LJUBLJANA - Kriminalisti so na območju Policijske uprave Murska Sobota ta teden opravili preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z domnevno grožnjo na spletu, da se bo na eni od slovenskih šol 10. aprila zgodil strelski napad. Več bo znanega prihodnji teden, po podatkih portala Vestnik pa je je za zapis osumljen moški, doma iz ene od vasi v Mestni občini Murska Sobota.

SEŽANA - Gasilska zveza Slovenije je sklenila dvodnevno usposabljanje poveljstva. Na njem so po opravljenih analizah sprejeli ukrepe za izboljšavo postopkov pri gašenju večjih požarov. Bistveno je, da regijski poveljniki ob večjem požaru h gašenju čim prej pozovejo enote iz drugih delov Slovenije, je povedal predsednik zveze Zvonko Glažar.

BELTINCI - Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja in Občino Beltinci pripravila osrednji dogodek ob svetovnem dnevu čebel, ki ga obeležujemo 20. maja. Na njem so pripravili čebelarsko tržnico ter na ogled postavili paviljon medena zgodba in model kranjske čebele. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poudarila pomen opraševalcev in kakovosti medu.

LJUBLJANA - Tradicionalnega Pohoda na Rožnik, ki ga študenti organizirajo v sklopu Majskih iger, letos ne bo, saj predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave za izvedbo prireditve do petka niso prejeli. Pohod bodo po napovedih Študentskega sveta stanovalcev 22. maja nadomestili z Odhodom z Rožnika, ki bo v Rožni dolini.

MARIBOR - Vrhovno sodišče je po pisanju Večera zavrnilo pritožbo mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki je želel doseči začasno zadržanje sprememb odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor, s katerim mu je mestni svet odvzel izvajanje ustanoviteljskih pravic v holdingu in jih prenesel nase.

LJUBLJANA - Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je ob predstavitvi poročila o delu sodišč za lani dejal, da so ta poslovala stabilno, čeprav okolje za njihovo delo ni bilo posebej spodbudno. Leto je zaznamovala neuresničitev ustavne odločbe o plačah sodnikov, neurejena prostorska problematika in nesprejem sodniške zakonodaje.

PORTOROŽ - Na kongresu podjetništva so v petek podelili naziv Slovenski podjetnik leta 2024. To je letos postal Franc Jager, ustanovitelj slovenskega družinskega trgovskega podjetja Jagros, ki upravlja trgovine Jager.

LJUBLJANA - 18. maj je mednarodni muzejski dan. Na ta dan muzeji in galerije za obiskovalce vrata odprejo brezplačno. Letos je tema Muzeji za izobraževanje in raziskovanje. Direktorica Narodnega muzeja Mateja Kos Zabel je povedala, da je bilo izobraževanje ena od glavnih vlog muzejev že v preteklosti in da nekoč tradicionalni muzeji niso bili namenjeni zgolj elitam, kot je velikokrat slišati še danes.

MARIBOR - Drama Slovenskega narodnega gledališča je na Malem odru premierno uprizorila drugo mednarodno koprodukcijo v okviru evropskega projekta Stages. To je avtoportret francoskega koreografa in plesalca Jeromea Bela, ki ga je na slovenski oder postavil Luka Marcen, igra Petja Labović.

LJUBLJANA - Na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu so domači navijači dočakali prvo slovensko kolajno in to najžlahtnejšo. Za to so na ekipni tekmi poskrbele kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, ki so premagale vso konkurenco.

METLIKA - Na prireditvi je v petek zvečer vinjen 20-letni moški napadel nosilca liste SLS za evropske volitve Petra Gregorčiča. V SLS so dejanje najostreje obsodili. Policisti so nasilneža odpeljali v prostore za pridržanje in mu izdali plačilni nalog.

MARKOVCI - V okolici Markovcev je v petek zvečer otrok padel v jašek. Poškodovanega so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, a je kljub zdravstveni pomoči umrl.

bdo/bdo
© STA, 2024