Pregled - Slovenija, 9. 5. (četrtek)

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 9. maja.

LJUBLJANA - Vlada je sprožila postopke za priznanje Palestine in bo do 13. junija odločitev poslala v DZ. Po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon gre za prvi, pomemben in nepovraten korak v procesu priznanja, premier Robert Golob pa je povedal, da priznanje vidi kot vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi. Zagotovil je, da je koalicija glede priznanja enotna. Po drugi strani so v opoziciji mnenja, da takšna poteza ne bo prispevala k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, prej obratno.

LJUBLJANA - Na Fakulteti za družbene vede se medtem nadaljuje protestna zasedba v podporo Palestincem, ki so jo študenti začeli v sredo. Študenti nameravajo vztrajati do izpolnitve njihovih zahtev. Dekan Iztok Prezelj je položaj v Gazi označil za nesprejemljivo in dejal, da podpirajo miren in kontinuiran demokratičen protest svojih študentov, ki ga ne nameravajo onemogočati, temveč se zavzemajo za dialog. Izpostavil je, da vodstvo pričakuje odgovor študentov v pisni obliki in predloge, ki bi jih nato v ponedeljek obravnaval senat fakultete, kjer imajo študentje tudi svoje predstavnike.

NOVA GORICA - Premier Robert Golob in evropski komisar Janez Lenarčič sta na državni proslavi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU v Novi Gorici izpostavila prednosti, ki jih je s članstvom v povezavi pridobila Slovenija. Poudarila sta še, da bomo o prihodnosti unije odločali na evropskih volitvah ter pozvala ljudi, naj se jih udeležijo. Na Trgu Evrope so pred 20 leti vstop Slovenije v povezavo pričakali takratni predsednik vlade Anton Rop, takratni predsednik DZ Borut Pahor in takratni predsednik Evropske komisije Romano Prodi, ki so se poleg predsednice republike Nataše Pirc Musar in drugih visokih predstavnikov države udeležili tudi proslave. V Novi Gorici je sicer ves dan potekalo dogajanje ob 20. obletnici vstopa v unijo.

LJUBLJANA - Pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija, je uradno stekla volilna kampanja. Zaključila se bo v petek, 7. junija, opolnoči. Hkrati z volitvami bodo potekali trije posvetovalni referendumi: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje, ki so jo skupaj z zahtevo za ustavno presojo odloka o referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja vložili v SDS in NSi, kar bi lahko vplivalo na datum izvedbe referendumov, ki je sicer predviden skupaj z evropskimi volitvami 9. junija. Obenem je ustavno sodišče sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Glede referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ustavno sodišče še ni odločalo.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog nove strategije upravljanja državnih naložb, ki ga bo poslala v DZ. Vanjo je vključenih 84 kapitalskih naložb države, od katerih je 34 opredeljenih kot strateških, osem kot pomembnih in 42 kot portfeljskih. Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav ostajata strateški, Telekom Slovenije je po novem pomembna naložba. Bistveni ekonomski cilj strategije je sicer dvig produktivnosti. Ciljni donos na kapital celotnega portfelja je medtem še vedno določen pri osmih odstotkih, pri čemer se upošteva tudi vrsta in specifičnost posameznih naložb.

LJUBLJANA - Gospodarske družbe v Sloveniji so lani po podatkih Ajpesa ustvarile 6,7 milijarde evrov neto čistega dobička, kar je nominalno 10 odstotkov in realno dva odstotka več kot predlani. Neto dodana vrednost na zaposlenega je bila nominalno devet in realno en odstotek višja. Prihodki pa so bili nominalno na enaki ravni, vendar realno nižji za sedem odstotkov. Nad rezultati smo bili pozitivno presenečeni, je na predstavitvi rezultatov dejala vodja sektorja za statistiko in informiranje na Ajpesu Martina Resnik.

LJUBLJANA - Mestna občina Ljubljana je s slavnostno sejo mestnega sveta na Ljubljanskem gradu zaznamovala 9. maj, praznik Ljubljane. Župan Zoran Janković je podelil najvišja mestna priznanja. Naziv častna meščanka je letos dobila nekdanja generalna direktorica PTT Slovenije Julijana Žibert, častni meščan pa je postal arhitekt Janez Koželj. Janković je v nagovoru dejal, da je 9. maj zanj simbol mesta heroj, posebej ga veseli, da je danes tudi dan Evrope in dan zmage. Slavnostne seje mestnega sveta so se med drugim udeležili predsednica države Nataša Pirc Musar, nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk, ter predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

CERKLJE OB KRKI - V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki je potekala slovesnost ob ustanovitvi 15. brigade vojaškega letalstva in zračne obrambe ter 9. bataljona zračne obrambe. Obrambni minister Marjan Šarec je v nagovoru poudaril nujnost nadaljnjega razvoja Slovenske vojske. Brigada vojaškega letalstva in zračne obrambe je nastala s preoblikovanjem 15. polka vojaškega letalstva ter vzpostavitvijo in vključitvijo 9. bataljona zračne obrambe v njeno strukturo.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče, ki je imelo na dnevnem redu med drugim zahtevo državnega sveta za oceno ustavnosti skoraj celotne novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, je sklenilo, da se iz odločanja izločita ustavna sodnika Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon. O obeh izločitvah je odločalo na njun predlog, so pojasnili za STA. DS se je za vložitev zahteve odločil 6. decembra lani. Po njihovem mnenju novela zaradi postopka sprejemanja in svoje vsebine predstavlja kršitev več členov ustave.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za pravosodje so od Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prejeli zaprosilo za mnenje glede zakonskih določb o prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti v primeru ustavnega sodnika Klemna Jakliča in bodo zadevo preučili, so za STA pojasnili na ministrstvu. Na KPK so v sredo napovedali, da bodo za mnenje zaprosili ministrstvo. Na ministrstvu so zapisali, da sicer niso pristojni za odločanje v konkretni zadevi, vseeno pa bodo v sodelovanju z deležniki poiskali rešitev, da bodo zakonske norme učinkovale tudi v praksi.

LJUBLJANA - Vlada je za novega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano za obdobje petih let imenovala Branka Ravnika, ki bo to funkcijo zasedel v sredo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je novega varuha iskalo potem, ko je konec leta 2023 potekel petletni mandat Igorju Hrovatiču.

LJUBLJANA - NLB je na dnevu vlagateljev NLB predstavila novo strategijo skupine do konca leta 2030. Takrat želi ustvariti okoli 50 milijard evrov bilančne vsote, dve milijardi evrov prihodkov in milijardo evrov dobička.

KRŠKO - Priprava osnutka pobude za državni prostorski načrt za novo nuklearko v Krškem (Jek 2) je v zaključni fazi in bo do konca meseca posredovan na pristojno ministrstvo, je na seji sveta regije Posavje v Krškem povedal generalni direktor Gena energije Dejan Paravan. Po zastavljeni časovnici naj bi bil Jek 2 zgrajen in v omrežje priključen do leta 2040.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela izhodišča za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, je po seji povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Spomenik bo na Trgu republike v Ljubljani, kjer je drog z zastavo. Sporočilo tega spomenika mora po Arčonovih besedah biti enotnost družbe v procesu osamosvajanja, temu pa bo sledil tudi javni mednarodni natečaj.

jes/jes
© STA, 2024