Pregled - evropske volitve 2024, 9. 5. (četrtek)

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, v četrtek, 9. maja.

LJUBLJANA - Pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija, je uradno stekla enomesečna volilna kampanja. Zaključila se bo v petek, 7. junija, opolnoči, ko bo začel veljati volilni molk in bo nagovarjanje volivcev prepovedano. Kandidatne liste za evropske volitve je doslej vložilo osem strank, parlamentarne Svoboda, SDS, SD, NSi in Levica ter zunajparlamentarne stranke Vesna, SLS, Resni.ca ter DeSUS in Dobra država. Da se bodo potegovali za sedeže v Evropskem parlamentu, so napovedali tudi v strankah Zeleni Slovenije, Pirati in Nič od tega, čas za vložitev kandidatur pa imajo do petka.

LJUBLJANA - Stranka Vesna bo na evropskih volitvah nastopila z osmimi kandidati, prostor, kjer bi bilo zapisano ime njihove pokojne kandidatke Mance Košir, pa bo na glasovnicah ostal prazen, je na današnji seji sklenila Državna volilna komisija (DVK). V Vesni so z odločitvijo zadovoljni. DVK je na seji potrdila tudi vložene kandidatne liste Svobode, SDS, SD, Levice ter zunajparlamentarnih strank SLS in Resni.ca. Skupaj z listama NSi in Vesne, ki ju je potrdila pred časom, je torej potrjenih osem kandidatnih list.

LJUBLJANA - DeSUS in Dobra država sta vložili skupno listo kandidatk in kandidatov za volitve poslancev v Evropski parlament. Nosilec liste Uroš Lipušček je ob vložitvi izpostavil, da se bodo osredotočali predvsem na mir, saj menijo, da je ta ključen za vzdrževanje socialne države v Sloveniji in Evropski uniji. Za Lipuščkom se bodo na kandidatni listi zvrstili Doroteja Novak Gosarič, Anton Balažek, Darinka Mravljak, Drago Bulc, Saša Pavček, Stojan Lipolt, Natalija Tripković ter Bogomir Kovač.

LJUBLJANA - Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon se je na odločitev Klemna Grošlja, Aleksandra Merla in Mojce Šetinc Pašek, da kot kandidati za evropske volitve nastopijo na listi Zelenih Slovenije, odzval z besedami, da so na listi Svobode prednost dobili ljudje, ki so "podvrženi ekipnemu duhu", in ne pogoju "ali sem prvi na listi ali me ni". Aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda) bo namreč vodil listo zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, na osmem in devetem mestu pa bosta poslanka Mojca Šetinc Pašek, izvoljena na listi Svobode, in direktor Porodnišnice Postojna Aleksander Merlo, ki je bil evidentiran za listo Svobode. Grošelj in Šetinc Pašek sta očitke Arčona za medije že zavrnila.

LJUBLJANA - Če govorimo o zavezniku evropskih Zelenih v Sloveniji, je to brez dvoma stranka Vesna, je danes ob obisku Ljubljane poudaril vodilni kandidat evropskih Zelenih Bas Eickhout. Preseneča ga, da Zeleni Slovenije sploh veljajo za Vesnine konkurente. Zadnjih 15 let sodeluje pri vseh podnebnih in okoljskih razpravah in aktualnega evropskega poslanca Klemna Grošlja, ki bo nosilec liste Zeleni Slovenije, še ni opazil, je dejal.

LJUBLJANA - NSi je uradno začela kampanjo pred volitvami za Evropski parlament, katere slogan je EU Poženi. S sloganom želijo v stranki poudariti, da EU potrebuje zagon, zlasti na področjih, kjer ji je v preteklosti spodletelo, so pojasnili na novinarski konferenci. Med drugim so izpostavili migracije in razumen zeleni prehod.

LJUBLJANA - Kampanjo so na terenu začeli tudi v SD. Predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han, nosilec liste SD za evropske volitve Matjaž Nemec, kandidatka Lucija Karnelutti ter podpredsednik SD in predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek so se udeležili prireditve za študente Škisova tržnica.

LJUBLJANA - Slovenska demokratska mladina (SDM) se je v uradno volilno kampanjo za evropske volitve podala s kandidatko Zalo Tomašič, ki je deveta na listi SDS. "Naša kampanja bo potekala po celotni Sloveniji s tako imenovanimi mobilnimi kavarnami, na katerih bomo delili brezplačno kavo, čaj in limonado," so sporočili iz SDM.

LJUBLJANA - Evropska unija danes praznuje svoj dan v spomin na začetek procesa evropske integracije. Na Kongresnem trgu so pripravili dogodek, na katerem so z geslom Uporabi svoj glas spodbujali k udeležbi na junijskih evropskih volitvah. Dogodka se je udeležil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je poudaril dvojno težo slovenskih glasov. Ker bomo tokrat v Sloveniji izvolili devet evropskih poslancev, naš glas šteje dvakrat več kot glas povprečnega Evropejca, je pojasnil.

LJUBLJANA - Inštitut Danes je nov dan je na novinarski konferenci ob dnevu Evrope predstavil aplikacijo Izvoli.eu, prek katere lahko uporabniki ugotovijo, s katero stranko na evropskih volitvah se najbolj ujemajo. Inštitut želi z aplikacijo pri volivcih izboljšati poznavanje stališč strank do ključnih evropskih vprašanj, s tem pa dvigniti volilno udeležbo.

LJUBLJANA - Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Marijan Križman je v sporočilu za javnost ob dnevu zmage volivce pozval, da v evropskem volilnem letu zaupajo našo skupno prihodnost tistim kandidatom, ki cenijo izročila narodnoosvobodilnega boja in udejanjajo njegove vrednote. Pozval je k obuditvi zanosa pomladi zmage in osvoboditve in k uporu poskusom obujanja fašizma.

lem/ut/sk/vb/moz
© STA, 2024