Pregled - posvetovalni referendumi 2024, 9. 5. (četrtek)

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov, povezanih s posvetovalnimi referendumi, v četrtek, 9. maja.

LJUBLJANA - Pred predvidenimi tremi posvetovalnimi referendumi - o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo -, ki bodo 9. junija, je uradno stekla enomesečna referendumska kampanja. Zaključila se bo v petek, 7. junija, opolnoči, ko bo začel veljati referendumski oziroma volilni molk in bo nagovarjanje volivcev prepovedano.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje, ki so ga vložili v SDS in NSi. Obenem je ustavno sodišče sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Glede referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ustavno sodišče še ni odločalo. Če bi sodišče predlogu o zadržanju ugodilo, bi to bržkone vplivalo na datum izvedbe referendumov.

LJUBLJANA - Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) je v izjavi za medije izrazilo nasprotovanje legalizaciji uporabe konoplje, saj da bo odločitev na referendumu močno vplivala na kakovost življenja v Sloveniji. Menijo, da vlada ni dovolj upoštevala mnenj strokovnjakov, ki menijo, da je legalizacija konoplje škodljiva. Opozarjajo, da svoboda odločanja o uporabi konoplje poleg zasvojenosti lahko privede do negativnih posledic, kot so duševne in fizične poškodbe, zmanjšana kognitivna sposobnost, zmanjšana motivacija in okrnjene socialne interakcije. Zato pozivajo h glasovanju proti legalizaciji konoplje.

lem/mo/moz/moz
© STA, 2024