Prižigajo se praznične luči, na stojnicah že diši po kuhanem vinu

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Ljubljana, 30. novembra - Dobre tri tedne pred božično-novoletnimi prazniki se kraji po Sloveniji odevajo v praznično okrasje. Med prvimi v državi danes prižigajo praznične luči v Mariboru, v ostalih mestih bodo to storili v prihodnjih dneh. Na trgih postavljajo smrečice in stojnice, od koder diši po kuhanem vinu. Ponekod se začenjajo tudi koncerti, sejmi in drugi dogodki.

Celje, staro mestno jedro.
Praznično okrašeno mesto Celje.
Foto: STA

Ljubljana.
Prižig prazničnih luči v središču Ljubljane.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V Ljubljani svetleči leteči krožnik na Prešernovem trgu, v Mariboru znova panoramsko kolo

V Ljubljani bodo po napovedih novoletno okrasitev prižgali v petek nekaj po 17. uri na Prešernovem trgu, ko se bo odprl tudi praznični sejem. Tudi letos je avtor novoletne okrasitve Urban Modic s sodelavci, mesto pa bo krasilo več kot 50 kilometrov svetlobnih skulptur, girland in od 850 do 900 različnih svetlobnih teles.

"Letos se okrasitev imenuje Oni smo mi in nosi izredno pomembno sporočilo, in sicer sporočilo medsebojnega spoštovanja. Osrednji element bo leteči krožnik na Prešernovem trgu, ki ponazarja miroljubno in spoštljivo srečevanje različnih kultur," je pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Program dopolnjujejo jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti, Miklavžev sejem in sprevod, praznični sejem z darilno in gostinsko ponudbo, praznična vasica na Novem trgu, čarobni gozd z ustvarjalnimi delavnicami za otroke in ulično gledališče. Glasbeni program bo na petih prizoriščih, na silvestrovo pa bo nebo razsvetlil ognjemet.

V Mariboru so na Glavnem trgu znova postavili panoramsko kolo, tam bo od danes tudi božična tržnica s stojnicami s kulinarično ponudbo in darilnim programom, poskrbeli bodo tudi za otroško animacijo in ob koncih tedna glasbeno spremljavo. Na Trgu Leona Štuklja bodo hišice z gostinsko ponudbo in v drugi polovici meseca tudi koncerti, v Vetrinjskem dvoru bo Festival Vilinsko mesto, Zveza prijateljev mladine Maribor bo znova poskrbela za prihod Dedka Mraza.

V petek bodo prižgali lučke med drugim v Portorožu, Lendavi in Velenju

V Portorožu in Piranu bodo 1. decembra začeli prireditev Morje zimskih doživetij: prižgali bodo praznične luči, dočakali obisk prvega dobrega moža in uživali v koncertih. Na ta dan bo zaživel tudi božično-novoletni sejem v Portorožu, ob tem pa bodo v skladišču soli Grando odprli drsališče, ki bo po navedbah občinskih oblasti največje pokrito drsališče te vrste na slovenski obali. Novo leto bodo pričakali z ognjemetom in tradicionalnim skokom v morje na portoroški plaži.

Izola se bo tudi letos spremenila v Ledeni otok s praznično osvetljavo, drsališčem in prireditvami za različne generacije. V ogrevanem in okrašenem prireditvenem šotoru v središču Ankarana se bo do konca leta zvrstilo več kot 20 glasbenih in plesnih dogodkov ter predstav. V decembru bo zaživelo tudi ankaransko drsališče.

S prižigom prazničnih luči v Mestnem parku se v petek pričenja decembrsko vzdušje v Lendavi, v sklopu katerega bodo ponudili predstave, razstave, pohod z baklami, božični bazar s prihodom Božička, glasbene koncerte in silvestrovanje na prostem.

Na Titovem trgu v Velenju bo v petek zažarela 20 metrov visoka novoletna jelka. S praznično razsvetljavo v mestnem središču bodo osvetljene tudi priljubljene sprehajalne lokacije, in sicer Vista - park z razgledom, prenovljeni trg v Starem Velenju in Goriška cesta. S svetlobnimi skulpturami bosta okrašeni dve krožišči, mesto pa bodo krasila še tri velika srca, ki so jih prvič postavili lani.

V Slovenj Gradcu bo ob prižigu v petek nakupovanje pod lučkami na božično-novoletnem sejmu, na krožišču pri južnem vhodu v mestno jedro bo že tretje leto zapored adventni venec iz smrekovih vej in okrasitvijo, za katero so poskrbeli dijaki.

V Radovljici bodo poskrbeli za čarobno podobno mestnega jedra tudi z ročno pletenimi venci, girlandami in izdelki iz vrbja. Letošnja novost so avtorske poslikave oken v mestu z belo kredno barvo akademske slikarke Mete Šolar. Obiskovalci se bodo tako decembra sprehajali po galeriji na prostem.

V Kamniku bodo z otroci vrtcev in šol okrasili božična drevesca na Šutni. V ponedeljek bo na Glavnem trgu zaživela ledena plošča. Ob odprtju drsališča bodo otroci iz kamniških vrtcev pripravili novoletni otroški bazar.

V Celju znova Pravljična dežela, v Kopru Fantazima

Pravljično Celje, ki se bo letos začelo v soboto s prižigom lučk, bo na osmih lokacijah postreglo z več kot 60 dogodki. Program bo potekal 30 dni. "Pri pripravi programa smo zasledovali cilj, da se prav vsak dan v mestnem jedru nekaj dogaja in to za različne generacije. Vsebinsko smo dodatno obogatili dneve med tednom, okrepili dogajanje na Starem gradu, uvedli dve novi dogajališči in dodali še nekaj drugih novosti," je dejala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar.

V Kopru se v soboto ob 17. uri s prireditvijo na Titovem trgu začenja Fantazima. Ta dan bo na Kidričevi ulici Miklavžev sejem, v mandraču nasproti Taverne bo zaživelo drsališče, na Carpacciovem trgu bodo dogajanje popestrile hiške s praznično gostinsko ponudbo. Ob koncih tedna ter med božičem in novim letom bodo gostili koncerte. Številni koncerti in kulturni večeri bodo decembra tudi v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, za mlajše generacije pa tudi v Centru mladih Koper.

V Kranjski Gori bo do sredine marca obratovala Alpska vasica, ki jo odpirajo s prižigom prazničnih luči v soboto. Ljudski dom bo odet v svetlobno zaveso, v Slovenskem planinskem muzeju bo Alpska adventna tržnica s ponudbo ustvarjalcev in pridelovalcev z območja Julijskih Alp.

V Krškem pripravljajo številne dogodke in prireditve v okviru Prazničnega decembra 2023, ki se bodo začeli s prižigom lučk v soboto na Trgu Matije Gubca. V soboto prižigajo praznično razsvetljavo tudi v Podčetrtku, Ilirski Bistrici in Bohinju. Na Bledu so okrasitev letos obogatili in razširili, v sklopu Trgovskega centra Bled bo večje drsališče, na Jezerski promenadi pa Božičkova pisarna. Otroci bodo tam lahko napisali pisma Božičku in jih oddali v Božičkov nabiralnik, ki bo po navedbah zavoda Turizem Bled največji v Sloveniji.

V soboto se odpira tudi Božična bajka Slovenije v Mozirskem gaju, kjer bo letos zasijalo 1,8 milijona božičnih lučk. Že od sredine novembra je možen sprehod med lučkami v Arboretumu Volčji Potok, sredi decembra naj bi zaživel še Božični Vojnik.

V Novi Gorici med drugim drsališče, v Kranju okrasitev z verzi

V Novi Gorici so oblikovali program prazničnih prireditev z naslovom Podarimo si srečo. Začele se bodo v nedeljo s prižigom lučk na Bevkovem trgu, odprtjem drsališča in koncertom. Bevkov trg bo gostil tudi božično novoletno tržnico. Za praznično razpoloženje bodo letos poskrbeli šolarji, ki bodo izdelali trajnostne novoletne okraske za smrečice v središču Nove Gorice. V torek bo pod arkadami Občinske palače potekal Novoletni bazar.

V Kranju se v nedeljo začenja Prešerni december. Posebnost mestne okrasitve, ki vključuje verze Franceta Prešerna, so lesene skulpture florista Matjaža Beguša, v praznično preobleko je odet tudi vrt gradu Khislstein. Pravljični gozdiček na Glavnem trgu je namenjen otrokom, ki se bodo lahko razveselili tudi obiska Miklavža in dedka Mraza. Tudi letos pripravljajo dobrodelno akcijo Dobro v srcu mislimo, v okviru katere bodo pomagali ljudem v stiski.

V Ribnici so nameravali praznične luči prižgati v petek, a so dogodek zaradi slabe vremenske napovedi prestavili na nedeljo. Prižig lučk v ribniškem gradu bo spremljal otroški animacijski program, na stojnicah bo darilna ponudba in zadišalo bo po decembrskih dobrotah.

Zaradi napovedanega slabega vremena so odpovedali celoten program prižiga lučk na Ptuju, bodo pa v petek vseeno zasvetile. Ptujsko pravljico z raznolikim dogajanjem bodo začeli v nedeljo, obsegala pa bo med drugim koncerte in otroške animacije. V središču mesta bosta drsališče in vrtiljak.

Od prihodnjega tedna pestro tudi v Novem mestu in Murski Soboti

V Novem mestu bodo ob koncu leta v 33 dneh pripravili skupaj približno 70 adventnih in drugih prireditev. Te bodo začeli v torek s slovesnim prižigom sedemkilometrske svetlobne okrasitve, prihodom Miklavža in odprtjem drsališča na Glavnem trgu. Tam bo ves december adventni sejem, preostali program bo potekal na odrih pred mestnim rotovžem in pri Kandijskem mostu. Novoletnega ognjemeta ne bo, vsa pirotehnika je na adventnih prireditvah prepovedana.

V Murski Soboti bo v prazničnem decembru več kot 30 dogodkov, mesto bo okrašeno s 5500 metri svetlobnih vrvi s skoraj 65.000 lučkami, mestni park in Trg zmage pa z več kot 100 lampijoni, ki so jih izdelali mladi. Na Slovenski ulici bodo iskrice in različni svetlobni elementi. Praznične luči bodo prižgali v torek, ko bodo tudi uradno odprli drsališče. To bo letos večje kot lani, s simbolično vstopnino. "Le na takšen način lahko namreč zagotovimo kakovostno pripravljen drsalni park z bogatim spremljajočim programom," pojasnjujejo na občini. Novo leto bo Sobota pozdravila z ognjemetom, ki bo prijazen naravi.

ase/np
© STA, 2023