Vlada podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Ljubljana, 16. novembra - Vlada je na današnji seji s ponedeljkom sklenila podaljšati začasni ponovni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko sprva še za 20 dni. Kot je v izjavi medijem pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, bo po 21. decembru nadzor na meji Slovenija podaljšala še za pol leta.

Ljubljana, DZ.
Izjava za javnost ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja o podaljšanju nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko.
Foto: STA

Ljubljana, DZ.
Izjava za javnost ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja o podaljšanju nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko.
Foto: STA

Dragonja.
Meja, mejni prehod, mejna policija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po ministrovih besedah bo nadzor za pol leta podaljšan zaradi srednje stopnje teroristične ogroženosti Slovenije in visoke stopnje teroristične ogroženosti v EU.

Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je vlada naložila, naj države članice EU in Evropsko komisijo obvesti o nameravani uvedbi začasnega ponovnega nadzora za pol leta.

Minister je pojasnil, da mora notranje ministrstvo poslati notifikacijo Evropski komisiji, Evropskemu parlamentu in Hrvaški ter Madžarski, ki ju ukrep zadeva.

Trenutno vlada podaljšuje nadzor po 28. členu schengenskega zakonika, kar lahko izvaja največ dva meseca, torej do 21. decembra.

Po tem datumu bo Slovenija mejni nadzor izvajala po 25. in 27. členu zakonika, ki omogočata vzpostavitev notranje kontrole na meji za pol leta.

"Upam da bomo zaradi zmanjšanja stopnje teroristične ogroženosti ta ukrep lahko odpravili, vendar v tem trenutku delamo vse za varnost Slovenije," je dejal.

Obmejno prebivalstvo ukrepa nadzora meje ne bo čutilo. "Ne želimo si dolgih kolon in zaustavitve pretočnosti na nekdanjih mejnih prehodih," je zagotovil. Nadzor na meji s Hrvaško sicer podaljšujejo zaradi teroristične grožnje, a je notranje ministrstvo zaradi letošnjih 50.000 nezakonitih prestopov hrvaške meje Zagrebu ponudilo bilateralno pomoč slovenske policije in pomoč Frontexa.

Hrvaška lahko po Poklukarjevih besedah pričakuje tudi schengensko evalvacijo držav članic, ki bo pregledala delovanje hrvaške policije in obmejnih organov. Po dogovoru s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem pa je sodelovanje s hrvaško policijo bistveno boljše, je še ocenil.

Glede italijanskega nadzora meje je povedal, da mu je italijanski kolega neformalno dejal, da razmišljajo o podaljšanju nadzora še za pol leta, vendar si obe državi prizadevata, da obmejno prebivalstvo ukrepa ne bi občutilo.

lte/mo/apo/apo
© STA, 2023