Slovenija Italiji predala naslov častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma

Frankfurt, 22. oktobra - Slovenija je danes na Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS) Italiji predala naslov častne gostje FKS. Slovesnost je minila v znamenju pozivov k strpnemu sobivanju in spoštovanju ter nadaljevanju kulturnih stikov med obema državama.

Nemčija, Frankfurt.
Slovenija je danes na Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS) Italiji predala naslov častne gostje FKS.
Foto: Sabine Felber

Poleg direktorja sejma Juergena Boosa sta se popoldanske slovesnosti med drugim udeležila direktorica Javne agencije za knjigo RS Katja Stergar in vodja italijanskega programa častnega gostovanja Mauro Mazza.

Stergar je povedala, da Slovenija sicer predaja naziv častne gostje Italiji, a se s tem slovenska zgodba še ne konča. Izrazila je upanje, da bo Italija tudi v luči slovenske avtohtone narodne skupnosti, ki živi in ustvarja v Italiji, Slovenijo povabila k sodelovanju. Spomnila je tudi, da bo Slovenija prihodnje leto država gostja na knjižnem sejmu otroških knjig v italijanski Bologni, leto kasneje pa bosta Nova Gorica in Gorica skupaj Evropska prestolnica kulture.

Mazza je dejal, da čeprav trenutno živimo v času, ko se meje ponovno zapirajo, želi Italija kot častna gostja FKS nadaljevati s povezovanjem, saj je potrebno premagati tisto, kar nas morebiti ločuje. Z Italijo, ki je danes prevzela naslov častne gostje FKS, se po njegovih besedah začenja nova pot in nova zgodba.

Pred predajo naslova častne gostje bi moral potekati literarni pogovor, na katerem naj bi sodelovala slovenski avtor iz Trsta Dušan Jelinčič in italijanska avtorica Ilaria Tuti, ki prav tako živi v Furlaniji-Julijski krajini ob meji s Slovenijo. Ker slednja zaradi težav s prevozom ni mogla pravočasno prispeti v Frankfurt, je v pogovoru z moderatorko Shilo Behjat Jelinčič spregovoril predvsem o svojem dvojezičnem ustvarjanju tako v slovenskem kot italijanskem jeziku.

Literatura je, kot je še dejal, iskanje lepote, približevanje med ljudmi, torej iskanje ljubezni. Prav preko kulture, poglobljenega branja in razmišljanja pa velja iskati tisto, kar nas združuje in ne ločuje, je pozval.

Kot je še povedal, je njegov materni jezik slovenski, a govori in piše tudi italijansko. Če govoriš oba jezika, pomeni, da razumeš tudi obe mentaliteti, da znaš razumeti dve duši, da imaš dve duši v enem, je še ponazoril.

Slovesnost primopredaje se je končala z nastopom italijanske violinistke Francesce Dego.

Ob koncu častnega gostovanja Slovenije na FKS je programska svetovalka nastopa Slovenije kot častne gostje na FKS Amalija Maček za STA izrazila veselje zaradi zanimanja občinstva za slovenske dogodke na sejmu kot tudi v mestu Frankfurt, še posebej tiste, ki so bili povezani s slovensko poezijo.

Kot je še povedala, so ji prijatelji iz Nemčije, ki že 25 let spremljajo nastop gostujoče države na FKS, povedali, da takšne radovednosti, navdušenja, skoraj evforije, kot jo je vzbudila Slovenija, še ni vzbudila nobena gostujoča država. Običajno je tudi, da je paviljon gostujoče države precej prazen, kar pa se ni zgodilo v primeru Slovenije.

Slovenija je tudi s strokovnim programom, kjer je bil v ospredju Ljubljanski manifest o poglobljenem branju, dokazala, da je enakovredna svetovnim znanstvenikom in strokovnjakom, "da ni nič manjša". Bralni manifest je luč sveta ugledal v pravem trenutku, ko se je svet začel zavedati, kaj povzročajo digitalni zasloni in umetna inteligenca, je dodala.

Zelo dobro je bila pri Nemcih sprejeta dvojezična antologija slovenske poezije Mein Nachbar auf der Wolke. Slowenische Lyrik des 20. und 21. Jahrhunderts (Moj sosed na oblaku. Slovenska lirika 20. in 21. stoletja). Kot je povedala Maček, se je delo razvilo v eno osrednjih knjig gostovanja Slovenije na letošnjem FKS. Antologija je ob tem sprožila zanimanje za posamezne avtorice in avtorje. Za knjigo že obstaja zanimanje za prevode v druge jezike, tudi v italijanščino.

Slovenija je kot letošnja častna gostja FKS v času sejma v svojem paviljonu pripravila okoli 80 dogodkov. Številni slovensko obarvani dogodki so potekali tudi v samem mestu Frankfurt. Skupno je Slovenija kot častna gostja FKS pripravila približno 250 dogodkov.

mlj/av/av
© STA, 2023