V Frankfurtu tudi slovenska fotografija

Frankfurt, 6. oktobra - V Fotografie Forum Frankfurt bodo drevi odprli razstavo Paradise, Performance, Replica. Slovenian Photographic Art, na kateri bodo predstavljena dela Vanje Bućan, Jošta Dolinška in Bojana Radoviča, ki z različnimi eksperimentalnimi pristopi raziskujejo meje fotografskega medija.

Ljubljana.
Fotoaparat.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V seriji Birds of Paradise Vanja Bućan (1973, Nova Gorica) humorno in surrealistično prevprašuje predstave o vlogah žensk. Jošt Dolinšek (1997, Ljubljana) v svojih instalacijah preiskuje vizualno zaznavo narave z gibljivimi slikami, tonom in fotografijami skulptur. Z idejo replike in iluzije pa Bojan Radovič (1960, Novo mesto) svojim delom daje značaj pripovedi in fikcije.

Razstavo je kurirala Celina Lunsford v sodelovanju s sokuratorko Andreo Horvay, predstavlja pa prispevek Fotografie Foruma Frankfurt k programu Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023, ki bo potekal med 18. in 22. oktobrom, so sporočili iz Galerije Jakopič.

Razstava bo na ogled do 7. januarja.

Radovičeva razstava Replika je bila v Galeriji Jakopič na ogled od oktobra 2022 do konca januarja letos. Spremljali sta jo obsežna monografija in numerirana ter signirana igra opazovanja Marumage by Bojan Radovič.

V besedilu k razstavi v Frankfurtu je med drugim navedeno, da se Radovič od 80. let minulega stoletja ukvarja z načelom ponavljanja, kopiranja in posnemanja v fotografiji, pa tudi s fascinantno raznolikostjo pomena in replike. Kot še piše, je Radovič poleg umetniškega dela ključen za slovensko fotografsko sceno kot organizator razstav, založnik in ustanovitelj Fotogalerije Novo mesto in Hiše fotografije.

tv/mlj
© STA, 2023