V Slovenijo še naprej prihaja pomoč iz tujine

Ljubljana, 11. avgusta - V Slovenijo, ki se spopada s posledicami katastrofalnih poplav, še naprej prihaja pomoč iz tujine. Danes je tako pomoč prispela iz Nemčije, Ukrajine, Slovaške, Italije ter Bosne in Hercegovine. Pomoč vključuje predvsem težko mehanizacijo z osebjem. Nadaljnjo pomoč pa je ponudila tudi Madžarska.

Ljubljana.
V Slovenijo prihaja pomoč iz tujine ob ujmi.
Foto: Rdeči križ Slovenije
Arhiv STA

Nemčija je v Slovenijo napotila dva montažna mostova in ekipo za pomoč pri njihovi postavitvi. Kot je danes sporočila uprava za zaščito in reševanje, je nemški konvoj s 27 vozili z enoto 45 pripadnikov nemške službe za tehnično pomoč začel postavljati začasni montažni most na Prevaljah, ki bo predvidoma do nedelje povezal odrezani del mesta z območjem, kjer živi več sto ljudi.

Ukrajina je Sloveniji dobavila pet bagrov in 14 ostalih vozil z ekipami, ki jih bodo uporabili v Zgornji Savinjski dolini, piše na spletni strani vlade.

"Ukrajina zagotavlja humanitarno pomoč Sloveniji za odpravo posledic hudih poplav. Včeraj sem podpisal ustrezen ukaz. Pomagamo svojim prijateljem tudi takrat, ko smo doma v vojni. Solidarnost deluje v obe smeri," je danes na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V Zgornjo Savinjsko dolino prihaja tudi šest bagrov z Bosne in Hercegovine. Iz Slovaške so prispeli štirje bagri z ekipo, ki pomagajo na območju Rečice ob Savinji. Pomoč s težko mehanizacijo na prizadetih območjih v Savinjski dolini sicer nudijo tudi enote iz Hrvaške, Francije, Nemčije in Avstrije, je danes na omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Iz Italije pa sta prispela dva montažna mostova z ekipo ter dva bagra in 15 dodatnih vozil, ki po navedbah predsednice republike že pomagajo v Škofji Loki.

Nadaljnjo pomoč Madžarske pa je danes ponudil tudi državni sekretar v kabinetu madžarskega premierja Zoltan Kovacs. Ta je na omrežju X naznanil, da je Madžarska pripravljena zagotoviti pomoč, ki vključuje 22-člansko potapljaško ekipo, opremljeno s terenskimi vozili in čolni, šest črpalk z operativnim osebjem, dva bagra, dva smetarska tovornjaka, dva tehnična strokovnjaka ter vreče s peskom in različno opremo za zaščito pred poplavami. "Pomoč bo poslana, ko jo bo Slovenija sprejela," je še dodal.

Pomoč so Sloveniji doslej ponudile oziroma napovedale tudi Španija, Češka, Črna gora, Severna Makedonija, Poljska, ZDA, Izrael pa tudi EU, piše na spletni strani vlade.

rpe/mc
© STA, 2023