V obljubljanskih občinah po ujmah izziv predstavljajo gore odpadkov

Medvode/Mengeš/Polhov Gradec, 9. avgusta - V obljubljanskih občinah Medvode, Mengeš in Polhov Gradec po ujmah prehajajo v fazo sanacije. Večinoma so zagotovili dostopnost do posameznih zaselkov, trudijo se z vzpostavitvijo prevoznosti cest. Iščejo tudi nadomestne namestitve za prebivalce, največjo težavo trenutno predstavlja odvoz nakopičenih odpadkov, poudarjajo župani.

Medvode.
Posledice neurja v Medvodah.
Foto: STA

V Medvodah se zaključuje faza intervencije in pričenja faza sanacije, je za STA dejal župan Občine Medvode Nejc Smole. Nekateri prebivalci se še vedno ne morejo vrniti v svoje domove, danes sta bila dva objekta že ocenjena kot neprimerna za bivanje. "Jutri se ti ogledi nadaljujejo, verjetno pa žal ne bo ostalo samo pri dveh," pravi župan. Rešitev za prebivalce, ki se ne morejo vrniti domov, išče pristojni center za socialno delo. Del evakuiranih prebivalcev Medvod še ostaja nastanjenih na policijski akademiji v Tacnu, tople obroke zanje organizira občina. Večina si je skušala nadomestno namestitev najti pri sorodnikih ali prijateljih.

V Medvodah je voda zalila vrtec in šolo v Smledniku, manjši vdor vode je bil tudi v osnovno šolo Preska. Največ težav je na javni infrastrukturi, na cestah in mostovih. Na cestah ob vodotokih je asfalt izpodjeden, v naslednjih dneh bodo preverili, ali je treba stabilizirati celo cesto ali bo morda dovolj stabilizacija zgolj polovice. Na ta način bi po županovih besedah privarčevali pri stroških za obnovo.

V četrtek bodo ekipe na terenu popisovale škodo na javni infrastrukturi, naredil se bo tudi natančen spisek vseh sproženih plazov. "Ocenjujemo, da bi morali konec tega tedna ali pa v začetku prihodnjega imeti natančne številke ocene škode," je dejal. Čakajo pa še na natančna navodila glede popisa škode pri fizičnih osebah, ki bo po besedah župana ogromna.

Trenutno se najbolj ukvarjajo z odvažanjem odpadkov. V torek so komunalno mehanizacijo na pomoč poslale obalne občine, danes se je odzvalo podjetje Dinos, kočevska komunala, tudi iz podjetja Slovenski državni gozdovi. "Njim gre zahvala, da smo pravzaprav lahko resno začeli s čiščenjem ulic, ki so danes polne kosovnih odpadkov. Ker je vreme vse toplejše, se že pojavlja smrad in to seveda ne vpliva najboljše na moralo ljudi," je dejal župan.

Kam odpeljati gromne količine nakopičenih odpadkov oz. v poplavah uničenih stvari, predstavlja ogromen izziv tudi občini Mengeš. Pomoč pri odvažanju odpadkov je že v nedeljo popoldne ponudila Mestna občina Ljubljana, te zdaj vozijo na deponijo Barje v Ljubljani.

V Mengšu je bilo poškodovanih okrog 500 objektov, ocenjuje župan glede na število intervencij, ki so jih opravili gasilci. Za prebivalce so našli začasne nastanitvene zmogljivosti, za tiste, ki so domove izgubili v celoti, pa bodo poiskali rešitev za daljše obdobje.

Med poplavljenimi objekti so tudi šola, zdravstveni dom, kulturni dom, športna dvorana in pa hiše, našteva župan. Vrtec je bil praktično potopljen, pravi, tudi kuhinja, v kateri so pripravljali obroke za 400 otrok. V tem trenutku z direktorico vrtca iščejo rešitve, saj morajo nujno poskrbeti za 200 otrok. Nastanitve bodo poskušali zagotoviti tudi v mobilnih hišicah. "Zelo težko rečem, koliko škode je, ampak je pa ogromna," je dejal za STA.

Škoda bo ogromna tudi v občini Polhov Gradec, kjer so šele danes uspeli priti do vseh objektov in vzpostaviti komunikacijo. "Dostopnost, tudi do hrane in vode, smo zdaj zagotovili," je za STA dejal župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Jure Dolinar. Do Hruševega, kjer živi 100 krajanov, je namreč neprehoden most. Zasilno so vzpostavili lesenega, zaprosili pa so tudi za začasni vojaški most. Drugod po občini urejajo varne dostope in infrastrukturo. Groba ocena škode na poškodovanih cestah in mostovih se giblje okrog 30 milijonov evrov, pravi župan.

Še vedno se pojavljajo plazenja predvsem na Črnem vrhu, pravi župan, v nevarnosti sta dve stanovanjski hiši. Oglede so že opravili z geologom, teren si bodo ogledali tudi s projektanti. Plaz ogroža tudi osnovno šolo, poplavljena sta bila tudi vrtec na Dobrovi in občinska stavba. Po grobi oceni župana je bilo v ujmi poškodovanih 30 objektov. Evakuirali so tri družine, za eno so prenočišče zagotovili v Osnovni šoli Polhov Gradec, drugi dve sta prespali pri sorodnikih.

Zbirna mesta za odpadke so določili skupaj s komunalnim podjetjem Voka, ki jih bo tudi odvažalo. Da niso utrpeli večje škode, župan pripisuje hitremu odzivu intervencijskih služb in preventivnim ukrepom, ki so jih izvedli že pred ujmo.

V vsem slabem se je izkazala neizmerna solidarnost, pravijo vsi trije župani, ki se ob tem zahvaljujejo vsem, ki so njihovim občinam na kakršenkoli način pomagali.

lem/mo
© STA, 2023