Ob umirjanju hidroloških razmer v ospredju posledice ujme

Ljubljana, 6. avgusta - Po silovitih poplavah, ki so prizadele državo, se bodo hidrološke razmere umirjale, so pa zato vse bolj vidne obsežne posledice ujme, grozijo tudi zemeljski plazovi. Najhuje je v Zgornji Savinjski in Mežiški dolini, kjer so ob porečju Meže odredili preventivno evakuacijo, popustil je tudi del vodnega nasipa na Muri pri Dolnji Bistrici.

Moste pri Komendi.
Odpravljanje posledic poplave v Mostah pri Komendi.
Foto: STA

Zaradi razmočenega terena se pojavljajo zemeljski plazovi. V Koroški Beli so tako v soboto zvečer zaradi grozečega plazu izpeljali evakuacijo stanovalcev, ki bo trajala do danes do 7. ure, pri čemer ni izključeno podaljšanje. V soboto zvečer so odredili tudi preventivno evakuacijo prebivalcev v porečju Meže zaradi zemeljskega plazu v Črni na Koroškem.

Plazovi med drugim grozijo na območju Slovenj Gradca, Velenja in na Škofjeloškem. Ekipe se bodo skušale prebiti do še vedno nedostopnih krajev in zaselkov, nadaljevala se bodo prizadevanja za vzpostavitev cestnih povezav in druge infrastrukture. V soboto se je s pomočjo Slovenske vojske reševalnim ekipam uspelo prebiti do Črne na Koroškem, kamor so s helikopterji dostavili hrano in najnujnejše potrebščine.

Ob reki Muri pri Dolnji Bistrici je v soboto zvečer popustil vodni nasip. Stekla je evakuacija prebivalcev na območju, saj se bojijo morebitnega poplavnega vala ob sicer drugem najvišjem pretoku Mure v zgodovini.

Geološki zavod Slovenije je izdal opozorilo, da danes zaradi velike namočenosti tal ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Kot opozarjajo geologi, naj bodo prebivalci pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Kar zadeva hidrološke razmere, se po pojasnilih pristojnih, ki bodo najnovejše razmere predstavili tudi danes dopoldne na novinarski konferenci, pričakuje postopno umirjanje razmer ter upadanje in odtekanje poplavnih voda v reke z izjemo spodnjih tokov večjih rek, kot so Sava, Drava in Mura. Za danes popoldne so sicer napovedane nevihte, ki pa naj bi hitro prešle državo, a niso izključeni narasli vodotoki v zahodni in osrednji Sloveniji ter toča na Primorskem.

bst/mrn
© STA, 2023