Na konferenci obmejnih medijev o krepitvi sodelovanja pri ustvarjanju medijskih vsebin

Nova Gorica, 19. maja - V Novi Gorici je danes potekala konferenca o čezmejni javni radijski in televizijski službi, ki so jo gostili sindikati na italijanski radioteleviziji Rai. Udeleženci so se zavzeli za krepitev sodelovanja pri ustvarjanju medijskih vsebin v obmejnem prostoru, zlasti med deželnim sedežem RAI za Furlanijo Julijsko krajino in RTV Koper-Capodistria.

Italija, Trst.
Radiotelevizija Italija, RAI.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

"Načelna podpora obmejnim medijem je sicer velika, ampak ne sme se več dogajati, da bi ob vsakem razmisleku o racionalizaciji sistema RTV na mizo najprej padel predlog o krčenju regionalnih programov," je na konferenci opozorila državna sekretarka urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Ob tem je poudarila, da si moramo še naprej prizadevati, da bi imela proračunska sredstva, ki jih italijanska vlada vlaga v deželni sedež Rai, večji učinek na produkcijo vsebin v slovenskem in tudi v furlanskem jeziku.

"Boj proti sovražnemu govoru in manipulativnim vsebinam je še posebej pomemben v dragocenih in krhkih obmejnih prostorih. Zavedati se moramo, da je kakovostno novinarstvo imunski sistem javnega dialoga. S podporo, tudi finančno, moramo poskrbeti, da ta sistem ne oslabi," je še dodala.

Zaključki konference obsegajo konkretne predloge, kako tehnično in vsebinsko nadgraditi produkcijo deželnega sedeža Rai Furlanija - Julijska krajina ter jo še tesneje povezati z regionalnim RTV centrom Koper-Capodistria.

Udeleženci so se dotaknili tudi ukinitve Radia Trst A na srednjevalovnih dolžinah ter potrebe po vzpostavitvi digitalne avdio mreže v Furlaniji - Julijski krajini. Z zaključki konference pa nameravajo seznaniti tudi vlado v Rimu.

V imenu Slovencev v Italiji sta svoj pogled na čezmejne medije na konferenci predstavila predstavnika obeh krovnih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, je sporočil vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Urad sicer finančno podpira tiskane, radijske in spletne medije Slovencev v sosednjih državah. Podpira pa tudi projekte medijev v matični domovini, ki so namenjeni poročanju o dejavnostih Slovencev v zamejstvu in po svetu.

rpe/mc
© STA, 2023