Pregled - Slovenija, 1. 12. (četrtek)

Ljubljana, 1. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 1. decembra.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog interventnega zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki vključuje ukrepe za zmanjšanje porabe elektrike v času največje obremenitve omrežja ter preusmeritev prihodkov od prodaje elektrike nad določeno ceno v državni proračun. Obravnavala je tudi predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje v letu 2023, ocenjen na okoli 1,2 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Darsa je s člani uprave Petrom Gašperšičem, Romano Fišer in Boštjanom Riglerjem sklenil dogovor o predčasnem prenehanju mandatov. Gašperšič edini ostaja še naprej zaposlen v Darsu, Fišerjeva in Rigler pa ga s 15. decembrom zapuščata. Predsednik uprave Valentin Hajdinjak medtem ostaja na položaju, prav tako delavski direktor Rožle Podboršek. Nadzorniki novih članov uprave še niso imenovali.

LJUBLJANA - Vlada je razrešila vodjo inšpektorata za okolje in prostor Franca Rančigaja ter za vršilko dolžnosti glavne inšpektorice za največ šest mesecev imenovala Martino Gašperlin. Rančigajevo razrešitev je prejšnji teden predlagal minister za okolje in prostor Uroš Brežan zaradi neukrepanja inšpekcije ob okoljski nesreči v Uniorju konec oktobra.

LJUBLJANA - Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila oktobra 4,1-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot septembra in 0,6 odstotne točke manj kot oktobra lani. Državni statistiki ocenjujejo, da je bilo oktobra brezposelnih približno 43.000 oseb, starih od 15 do 74 let.

LJUBLJANA - Vlada je Boštjana Lindava z 2. decembrom ponovno imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, mandat mu velja največ šest mesecev. Na položaj generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo pa je za obdobje petih let imenovala Andreja Feferja, ki je do sedaj to funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti.

LJUBLJANA - V Zdravstvenem domu Polje trenutno manjka vseh osem družinskih zdravnikov, zato je približno 11.000 ljudi od torka preusmerjenih v ZD Fužine. Preusmeritev na Fužine je bila logistične narave, saj imajo tam več prostorov, prostori pa so večji, je v današnji izjavi za medije povedal predstojnik enote Moste-Polje Igor Krunić.

LJUBLJANA - Vlada je odločila, da bo Slovenija iz Turčije sprejela 50 državljanov Sirije ali Afganistana, ki so pri Uradu visokega komisarja ZN registrirani kot begunci in se jim lahko prizna status begunca v Sloveniji. Ministrstvo za notranje zadeve bo v sodelovanju z uradom vlade za oskrbo in integracijo migrantov izvedbeni načrt sprejema pripravilo do 31. januarja 2023. Kot so dodali, gre za izraz solidarnosti.

LJUBLJANA - Demokracija je sveti gral naše skupnosti, koncept tolerance pa postaja preozek, je na mednarodni konferenci v predsedniški palači z naslovom Strpnost in demokracija za mir v Evropi opozoril predsednik republike Borut Pahor. Prejel je tudi medaljo Evropske akademije znanosti in umetnosti za zasluge pri spodbujanju strpnosti in dialoga.

LODŽ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na prvi dan dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) vnovič obsodila vojno v Ukrajini ter kršitev zavez in načel Ovseja, katere članici sta tudi Rusija in Ukrajina. Zagotovila je, da bo Slovenija še naprej podpirala vse napore, ki so usmerjeni v zagotavljanje odgovornosti za storjena kazniva dejanja v Ukrajini.

LJUBLJANA - DVK je skrajšala rok za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja. Poročilo bodo predvidoma sprejeli na seji 15. decembra, zakoni o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi, ki so na nedeljskem referendumskem glasovanju dobili večinsko podporo volivcev, bodo tako po napovedih v veljavo stopili še pred koncem letošnjega leta.

LJUBLJANA - Sodni svet je odločanje o kandidaturi Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča preložil na svojo zadnjo letošnjo sejo, ki bo sredi decembra, so za STA sporočili iz Sodnega Sveta. Đorđević je sicer edini kandidat, ki se poteguje za mesto predsednika vrhovnega sodišča, in je že dobil podporo zbora vseh sodnikov vrhovnega sodišča.

LJUBLJANA - Vlada se je na današnji seji seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem članov Strateškega sveta za prehrano. Ta bo pripravljal predloge in strokovne usmeritve za predsednika vlade za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic. Te bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem in bodo v skladu s podnebnimi zavezami in cilji trajnostnega razvoja.

LJUBLJANA - Predlog zakona o varstvu osebnih podatkov je na odboru za pravosodje prestal drugo obravnavo. Poslanci so dopolnila sprejeli na več kot polovico členov predloga zakona, dopolnjeno besedilo pa so sprejeli z devetimi glasovi za, pet poslancev je bilo vzdržanih. Predlog zakona, ki v naš pravni red vnaša evropski zakon, ki izhaja iz uredbe GDPR.

LJUBLJANA - Slovenija je uradno začela predsedovanje Strategiji EU za Podonavje, ki ga je sicer prevzela 1. novembra. V okviru otvoritvenega dogodka so predstavili prioriteti v času enoletnega predsedovanja, in sicer poklici prihodnosti in družba znanja ter transportni in energetski izzivi regije. Med predsedovanjem bodo velik poudarek namenili tudi solidarnosti z Ukrajino.

RABAT - Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisal čebelarstvo v Sloveniji. Nominacijo z naslovom Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je vodilo ministrstvo za kulturo pod vodstvom Špele Spanžel. Na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je omenjeni odbor vpisal tudi tradicije reje lipicancev. Večnacionalna nominacija z naslovom Tradicije reje lipicancev, ki jo je prav tako vodilo slovensko ministrstvo za kulturo, je povezala osem držav - Avstrijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Italijo, Madžarsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo.
-------------------->

ap/ako/lte/lem/vte/moz/npe/lad/tz/spo/bg/av/ap
© STA, 2022