Pregled - šport, 1. 12. (četrtek)

Ljubljana, 1. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 1. decembra.

DOHA - Japonska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu skupine E premagala Španijo z 2:1, oba današnja medsebojna tekmeca pa sta se uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju. Od turnirja sta se iz skupine poslovili Nemčija in Kostarika, na medsebojni tekmi so Nemci zmagali s 4:2. Japonci se bodo v osmini finala pomerili s Hrvati, Španci pa z Maročani. V skupini F je Hrvaška v Al Rajanu igrala 0:0 z Belgijo, Maroko pa je z 2:1 ugnal Kanado.

DOHA - Selektor mehiške nogometne reprezentance Gerardo Martino je po neuspehu reprezentance na SP v Katarju, ekipa je končala nastope v predtekmovanju, odstopil s položaja, poročajo tuje agencije, med njimi tudi nemška dpa. Mehika je na zadnji tekmi SP v sredo v skupini C sicer premagala Savdsko Arabijo z 2:1, a s štirimi osvojenimi točkami izpadla. Štiri točke so imeli tudi Poljaki, ki so zaradi boljše razlike med danimi in prejetimi goli ob Argentincih iz te skupine napredovali v osmino finala. Mehika se s svojim izkupičkom na SP prvič po letu 1994 ni prebila vsaj do osmine finala.

DOHA - Selektor belgijske nogometne reprezentance Roberto Martinez ne bo več selektor rdečih vragov. Ti so po neodločenem izidu 0:0 s Hrvaško v zadnjem krogu predtekmovanja izpadli s svetovnega prvenstva v Katarju, španski strokovnjak pa je po tem dejal, da je bila to njegova zadnja tekma na klopi Belgije. Devetinštiridesetletni Martinez je Belgijo prevzel leta 2016, z njo pa je največji uspeh dosegel na mundialu 2018 v Rusiji, kjer so Belgijci osvojili tretje mesto. To je doslej najboljši belgijski dosežek na SP v zgodovini.

LJUBLJANA - Kajakaška zveza Slovenije je na slavnostni prireditvi razglasila svoja najboljša športnika v sezoni 2022. Pri moških je to že tretjič zapovrstjo postal kanuist Benjamin Savšek, pri dekletih pa si je priznanje prislužila kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman, ki je najboljša prvič v karieri.

LJUBLJANA - Nogometaši Olimpije in Celja so v tekmi 18. kroga lige Telemach igrali neodločeno 0:0. V naslednjem krogu bodo Celjani igrali v gosteh pri Domžalah 7. decembra, dan pozneje bodo Ljubljančani gostili Muro.

KONTIOLAHTI - Biatlonci Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Rok Tršan so na uvodni štafetni tekmi sezone v Kontiolahtiju na Finskem zasedli sedmo mesto. Po polovici tekme je kazalo še precej bolje, saj je bila Slovenija začasno celo na tretjem mestu. Zmage so se veselili Norvežani Vetle Sjastad Christiansen, Sturla Holm Laegreid ter Tarjei in Johannes Thingnes Boe, ki so v končnici ugnali Nemce ter potrdili vlogo favoritov.

LJUBLJANA - Fundacija za šport (FŠO) ostaja eden najpomembnejših stebrov financiranja slovenskega športa. Zanj bo namenila 11 milijonov, kar znaša 10 odstotkov več kot v letošnjem letu. Športne organizacije so sicer skozi razpis zaprosile za več kot 65,6 milijona evrov sredstev, so danes sporočili iz FŠO. V okviru javnih razpisov za leto 2023 je na FŠO skupaj prispelo 961 vlog, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Največ vlog (117) so oddala športna društva, tesno za njimi so se zvrstile občine (106), sledile pa so nacionalne panožne športne zveze (55), občinske športne zveze (45), zavodi za šport (22). V nasprotju s številom vlog, ki pada, pa se je močno povečala količina sredstev, za katero so zaprosile športne organizacije. V primerjavi z letom 2022 se je ta številka skoraj podvojila in sicer z 33,9 na dobrih 65,6 milijonov evrov.

NICA - Nica bo leta 2024 gostila zaključek dirke po Franciji, so danes v izjavi za javnost uradno potrdili organizatorji največje kolesarske dirke na svetu. Tako se bo predvsem zaradi logističnih zahtev ob organizaciji olimpijskih iger v Parizu začasno prekinila več kot 110 let trajajoča tradicija zadnjih etap v francoski prestolnici. Organizatorji so sporočili, da se bo 111. Tour zaključil z vožnjo na čas v Nici, in sicer 21. julija 2024.

PARIZ - Belgijec Remco Evenepoel je postal najboljši kolesar leta 2022 po izboru Velo Magazina. Tretje mesto je osvojil slovenski as Tadej Pogačar. Tako je odločilo 29 mednarodnih kolesarskih novinarjev, ki sodelujejo v glasovanju za nagrado Velo d'Or oziroma zlato kolo. Med Evenepoela in Pogačarja se je uvrstil še Belgijec Wout Van Aert, Danec Jonas Vingegaard je bil v razvrstitvi četrti. Drugi slovenski as Primož Roglič je prejel eno točko in zasedel deseto mesto. V preteklih dveh sezonah je zlato kolo vselej pripadlo Slovencu. Leta 2020 je slavil Roglič pred Pogačarjem, lani je največ glasov prejel Pogačar, z rojakom pa sta zamenjala mesti. Obakrat je bil tretji Van Aert. V ženski konkurenci je premočno slavila Nizozemka Annemiek van Vleuten.

PHOENIX - Moštvo Chicago Bulls, za katerega igra slovenski as Goran Dragić, je na gostovanju pri Phoneix Suns v severnoameriški ligi NBA izgubilo s 113:132. Sonca so vpisala šesto zmago v nizu. Ključ do te je bil predvsem Devin Booker, ki je za 51 točk potreboval vsega 31 metov, s čimer je postal košarkar s četrtim najnižjim številom metov na tekmi rednega dela in najmanj 50 točkami. Pri Denver Nuggets pa se je ob zmagi s 120:100 proti Houston Rockets s 13 točkami izkazal Vlatko Čančar. Primorec je dvoboj začel na klopi, nato pa v 21:15 minute zadel pet od šestih metov iz igre, od tega tri trojke iz štirih poskusov. V statistiko je vpisal še pet skokov in le eno izgubljeno žogo. V noči na petek bo v NBA na sporedu le ena tekma, slovenski zvezdnik Luka Dončić se bo z Dallas Mavericks v gosteh pomeril z Detroit Pistons.

lr/ad/ic/tb/ag/alz/tb
© STA, 2022