Letni pregled STA - Slovenija 2022

Ljubljana, 1. decembra - Kronološki pregled najpomembnejših dogodkov v Sloveniji in njene mednarodne dejavnosti v letu 2022.

JANUAR

        1. LJUBLJANA - Začel se je uporabljati nov zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.
        1. LJUBNO OB SAVINJI - Nika Križnar je bila na novoletni turneji v smučarskih skokih skupno druga.
        4. LJUBLJANA - Vodenje SNG Drama Ljubljana je kot v. d. ravnateljice prevzela Vesna Jurca Tadel. Poln petletni mandat je dobila z majem.
        5. LJUBLJANA - Slovenija je vstopila v peti val epidemije novega koronavirusa, ki ga je zaznamovala zelo nalezljiva različica omikron. Rekord potrjenih okužb v enem dnevu je bil zabeležen 25. 1., ko so ob ob 22.924 PCR-testih potrdili 17.491 okužb oz. je bil delež pozitivnih testov 76,3-odstoten. V bolnišnicah je bilo tedaj hospitaliziranih 670 covidnih bolnikov, od tega 127 na intenzivni negi. Porast okužb pri zaposlenih je povzročal težave pri organizaciji dela v bolnišnicah in kritični infrastrukturi, zato je vlada razširila nabor izjem od karantene. 10. 1. je skrajšala karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženo osebo na sedem dni, 24. 1 pa še izolacijo za okužene ob negativnem hitrem testu. Od 19. 1. je bil test PCR namenjen le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta. Med 13. in 15. 1. je s ciljem večje precepljenosti potekala druga akcija Dnevi cepljenja.
        7. LJUBLJANA - Senat višjega sodišča je potrdil kazen 30 let zapora za Petra Gaspetija, ki je junija 2020 v Škocjanu pri Domžalah ubil tri sorodnike.
        8. - 9. KRANJSKA GORA - Slovakinja Petra Vlhova je zmagala v seštevku zlate lisice, Ana Bucik je bila četrta.
        11. LJUBLJANA - Okrožno sodišče je ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegova sinova oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Tožilka je napovedala pritožbo.
        12. LJUBLJANA - V predsedniški palači je bila slovesnost ob 30. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije s strani članic tedanje Evropske skupnosti in drugih evropskih držav.
        13. LJUBLJANA - Vlada je sprejela nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij, po kateri bo Slovenija najpozneje leta 2033 opustila rabo premoga za proizvodnjo električne energije.
        13. LJUBLJANA - Predsedniki petih sindikalnih central so kot volivci na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti 48. člena interventnega desetega protikoronskega zakona (PKP 10), ki je zgolj za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred v sistemu plač v javnem sektorju. Sledile so podobne zahteve drugih sindikatov javnega sektorja. Ustavno sodišče je 11. 2. najprej začasno zadržalo, 11. 4. pa razveljavilo izvajanje tega člena.
        15. LJUBLJANA - Začela je veljati najnižja urna postavka za delo dijakov in študentov 6,17 evra bruto. V začetku maja se je izenačila z urno postavko za upokojence, ki jim je bilo februarja omogočeno povečanje obsega začasnega in občasnega dela.
        16. LJUBLJANA - Več vidnih politikov, predvsem iz vrst SDS, je po pošti prejelo grozilna pisma. Policija je osumljenca izsledila.
        17. LJUBLJANA - Premier Janez Janša je za indijsko televizijo Doordarshan povedal, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev", ki naj ne bi bila klasična diplomatska predstavništva. Kitajsko zunanje ministrstvo je izrazilo nasprotovanje in izjave označilo za nevarne.
        20. LJUBLJANA - Vlada je zaradi naraščajočih cen energentov in kurilne sezone do konca aprila podaljšala oktobra 2021 uvedeno regulacijo cen kurilnega olja; sledilo je še eno podaljšanje.
        21. LJUBLJANA - Ivan Simič je prevzel mesto predsednika nadzornega sveta SDH, potem ko je nadzorni svet s tega položaja razrešil Karmen Dietner.
        22. LJUBLJANA - Začela je veljati pokojninska novela, po kateri so se pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, uveljavljene v letu 2011 za 1,7 odstotka, ostale pa za odstotek.
        22. LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o davku na dodano vrednost, ki je za davčne zavezance uvedla več poenostavitev.
        22. LJUBLJANA - Na Ljubljanskem barju med Škofljico in Igom se je zgodila balonarska nesreča, v kateri so se poškodovale štiri osebe, od tega tri huje.
        23. LJUBLJANA - Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika (1872-1953) se je začelo Plečnikovo leto, v katerem so s številnimi dogodki in razstavami v Sloveniji in tujini predstavili delo in vpliv tega mojstra arhitekture.
        24. LJUBLJANA - DZ je zavrnil s strani Levice decembra 2021 vloženi predlog za posvetovalni referendum o ratifikaciji sporazuma med vlado in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer, s čimer se je sprostila pot za njegovo ratifikacijo.
        26. LJUBLJANA - Na kongresu stranke Z.Dej so potrdili preimenovanje v stranko Gibanje Svoboda in za njenega predsednika izvolili nekdanjega predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba.
        26. CELJE - Celjski škof Maksimilijan Matjaž je ustanovil urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab.
        27. CELJE - Višje sodišče je potrdilo kazen 23 let zapora Luki Vlaoviću zaradi dvojnega poskusa umora nekdanje partnerke in njune hčerke ter kaznivega dejanja groženj.
        28. LJUBLJANA - V Fidesu so oblikovali glavni stavkovni odbor zaradi prepočasne realizacije v PKP10 predvidenega dviga plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike, za kar je vlada v pogajalskih izhodiščih namenila 113,5 milijona evrov.
        30. WILLINGEN - Smučarska skakalka Nika Križnar je na tekmi svetovnega pokala zmagala s slovenskim ženskim rekordom 151 metrov.
        31. LJUBLJANA - Družba Prestige Tourism je podpisala pogodbo o nakupu 43-odstotnega deleža sklada York Capital Management v družbi Sava, ki obvladuje ključne turistične lokacije v Sloveniji. Stroka in del politike sta pozvala k obrambi domačega turizma, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ki sta imela v lasti 47-odstotni delež Save, pa sta nato po opravljeni dokapitalizaciji SDH konec februarja uveljavila predkupno pravico za Yorkov delež, za katerega sta skupaj odštela 38 milijonov evrov, in septembra postala lastnika skoraj 90-odstotnega deleža.
        31. LJUBLJANA - Vodenje Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je kot v.d. direktorja prevzel Mitja Lainščak, potem ko je vlada preoblikovala upravni odbor agencije. Maja je dobil poln mandat.

FEBRUAR

        1. LJUBLJANA - Veljati je začela uredba, ki je do konca aprila za polovico znižala trošarino za električno energijo ter določila najnižjo trošarino za energente. Vlada jo je nato podaljšala do 31. 7.
        1. LJUBLJANA - Prvič so se srečali predsedniki štirih strank koalicije KUL (SD, LMŠ, SAB in Levica) in vodja Gibanja Svoboda Robert Golob ter se strinjali, da je skupni cilj zmaga na volitvah in oblikovanje vlade.
        1. LJUBLJANA - Direktor STA Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija sta podpisala pogodbo o financiranju javne službe STA za 2022.
        1. LJUBLJANA - V Sloveniji in ostalih članicah EU so začela veljati nova pravila glede veljavnosti covidnih potrdil. Sredi meseca je bila sprejeta odločitev, da v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni potrebna karantena.
        1. MARIBOR - Nadzorni svet je za generalnega direktorja Pošte Slovenije s polnim mandatom po večmesečnih prizadevanjih, ki so jih spremljale tudi spremembe v nadzornem svetu, imenoval Tomaža Kokota, ki je podjetje kot v.d. vodil od marca 2021.
        1. LJUBLJANA - Ustavno sodišče je razveljavilo sodbi, s katerima sta ljubljansko okrožno in višje sodišče zavrnila zahtevek posojilojemalcev za ugotovitev ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih.
        1. LJUBLJANA - Za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov so postale obvezne e-vinjete.
        2. LJUBLJANA - DZ je sprejel resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2035.
        2. LJUBLJANA/MÜNCHEN - DZ je ratificiral sporazum z organizacijo OCCAR in s tem odprl pot nakupu 45 osemkolesnih oklepnikov boxer v vrednosti 343 milijonov evrov z DDV. Levica je vložila pobudo za referendum, DZ pa je 21. 2. potrdil sklep vlade o nedopustnosti referenduma. Levica je nato vložila zahtevo za presojo ustavnosti omenjene odločitve na ustavno sodišče, ki je 26. 4. presodilo, da sklep DZ ni v neskladju z ustavo. Obrambni minister Matej Tonin je memorandum o soglasju k programu Boxer podpisal 11. 5.
        2. LJUBLJANA - Stranke SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati so podpisale pogodbo o skupnem nastopu na državnozborskih volitvah pod imenom Povežimo Slovenijo; preboj v DZ jim ni uspel.
        3. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in predsednik Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa sta ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama objavila skupno izjavo.
        4. LJUBLJANA - DZ je zavrnil ugotovitve in sklepe vmesnega poročila preiskovalne komisije, ki jo je vodil opozicijski poslanec Rudi Medved, o političnem vmešavanju v policijo, s katerimi bi k odstopu pozvali notranjega ministra Aleša Hojsa in njegova državna sekretarja. Komisija je aprila vložila kazensko ovadbo zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja in nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja.
        4. LJUBLJANA - DZ ni podprl kandidature Marjana Divjaka, sicer od 2013 direktorja direktorata za zakladništvo na finančnem ministrstvu, za viceguvernerja Banke Slovenije (BS).
        4. KOPER - V 71. letu starosti je umrl kantavtor, performer in aktivist Marko Brecelj.
        4. - 20. PEKING - Slovenija si je na zimskih olimpijskih igrah priborila sedem medalj, kar je največ po Sočiju 2014. Osvojili so jih smučarski skakalki Urša Bogataj (zlato) in Nika Križnar (bron), mešana skakalna reprezentanca, v kateri sta bila poleg Bogatajeve in Križnarjeve še Peter Prevc in Timi Zajc (zlato), skakalci na ekipni tekmi v postavi Peter in Cene Prevc, Zajc in Lovro Kos (srebro), deskarja Tim Mastnak (srebro) in Gloria Kotnik (bron) ter alpski smučar Žan Kranjec (srebro).
        7. VATIKAN/RIM - Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru obiska ob 30-letnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem srečal s papežem Frančiškom, na zasebni večerji ga je sprejel tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.
        7. LJUBLJANA - Na predvečer kulturnega praznika so podelili najvišja državna priznanja v kulturi. Za življenjsko delo sta bila nagrajena prevajalec Kajetan Gantar in dirigent Mirko Cuderman. Podelili so tudi nagrade Prešernovega sklada, ki so jih prejeli režiserka Špela Čadež, slikar Dušan Kirbiš, pesnica in pisateljica Anja Štefan, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, skladatelj Damijan Močnik in igralka Jette Ostan Vejrup.
        8. DUBAJ - Na svetovni razstavi Expo je bil slovenski nacionalni dan z več dogodki.
        8. LJUBLJANA - Medijska hiša POP TV je bila žrtev hekerskega napada, zaradi česar je bilo moteno delovanje njenih televizijskih programov in spletnih strani.
        9. ZAGORJE OB SAVI - Potekal je ustanovni kongres stranke Vesna, za predsednika sta bila izvoljena Urša Zgojznik in Uroš Macerl.
        9. - 10. DOHA/RIAD - Zunanji minister Anže Logar je bil na obisku v Katarju in Savdski Arabiji.
        11. BRDO PRI KRANJU - Bloudkove nagrade za leto 2021 so prejeli skakalke Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj in Urša Bogataj, slovenska moška košarkarska reprezentanca, tekačica Anamarija Lampič, za življenjsko delo pa Peter Ozmec.
        12. LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je zaradi slabšanja varnostnih razmer slovenskim državljanom odsvetovalo pot v Ukrajino, tamkaj živečim pa priporočilo, naj državo brez odlašanja zapustijo. Premier Janez Janša je po telefonu govoril z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom.
        14. - 15. LIZBONA - Predsednik republike Borut Pahor je bil na uradnem obisku na Portugalskem.
        16. LJUBLJANA - Stavkalo je približno 50.000 članov reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege, vlado so opozorili na kršenje časovnice pogajanj in zahtevali zvišanje plač ter spremembo standardov in normativov.
        16. LJUBLJANA - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je za predsednika izvolil Petra Gregorčiča, Borut Rončević pa je konec januarja prevzel vodenje nadzornega sveta.
        17. BRUSELJ - Premier Janez Janša se je udeležil neformalnega zasedanja voditeljev članic EU o ukrajinski krizi.
        18. MÜNCHEN - Münchenske konference so se udeležili predsednik Borut Pahor ter zunanji in obrambni minister, Anže Logar in Matej Tonin.
        19. LJUBLJANA - Višje sodišče je potrdilo zaporne kazni od pol do treh let zaradi koruptivnih kaznivih dejanj za tri zdravnike ortopede Vaneta Antoliča, Roka Vengusta in Roberta Janeza Cirmana ter nekdanjega komercialista Emporia Medical Darka Žafrana, ne bo pa jim treba plačati denarne kazni. Za nekdanjega vodjo celjske ortopedije Sama Karla Fokterja pa je izdalo zavrnilno sodbo, saj je očitano kaznivo dejanje zastaralo.
        19. LJUBLJANA - Na Emi je zmagala skupina mladih Celjanov Last Pizza Slice s pesmijo Disko, a se maja na Evroviziji v Torinu ni prebila v finale.
        21. LENDAVA - Sestala sta se predsednika slovenske in madžarske vlade, Janez Janša in Viktor Orban. Podpisanih je bilo več sporazumov.
        21. LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri druženju premierja Janeza Janše z lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem na otoku Mavricij ni ugotovila kršitev protikorupcijske zakonodaje.
        21. LJUBLJANA - Ob umirjanju epidemije covida-19 izpolnjevanje pogoja PCT z izjemo zdravstva, socialnega varstva in zaporov ni bilo več potrebno. V šolah so odpravili samotestiranje, od 7. 3. pa z nekaterimi izjemami še nošenje mask.
        22. LJUBLJANA/PARIZ - Politični vrh je obsodil rusko priznanje neodvisnosti ukrajinskih samooklicanih republik Doneck in Lugansk. Sestala sta se premier Janez Janša in predsednik Borut Pahor in potezo označila za grobo kršitev mednarodnega prava in resen poseg v suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova.
        22. LJUBLJANA - DZ je sprejel resolucijo o nacionalnem programu za kulturo za obdobje 2022-2029.
        23. LJUBLJANA - Slovenija in Poljska sta se v pismu premierjev obeh držav predsedniku Evropskega sveta in voditeljem EU zavzeli za čimprejšnjo zagotovitev perspektive polnopravnega članstva v EU Ukrajini.
        23. LONDON - Zunanji minister Anže Logar se je sestal z britansko kolegico Elizabeth Truss.
        23. LJUBLJANA - KPK je v okviru preiskav nabav zaščitne opreme zavoda za blagovne rezerve pri dobavitelju Geneplanet ugotovil kršitve integritete gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je posegal v delovanje zavoda. Ta je pojasnil, da je bil njegov namen le zagotavljanje čim hitrejše dobave. Aprila je KPK kršitve integritete pri sklepanju poslov s podjetjema Dobnik Trade in Geneplanet ugotovila še pri nekdanjem direktorju zavoda Antonu Zakrajšku. Maja je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) podal kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v zadevi nabave zaščitne opreme.
        23. LJUBLJANA/KRŠKO - Nadzorni svet Gen Energije je odpoklical generalnega direktorja Martina Novšaka, ki ga je 1. 4. nasledil Blaž Košorok. Po njegovem sporazumnem predčasnem odhodu je z novembrom vodenje Gen Energije prevzel Dejan Paravan.
        23. LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o javnem naročanju, ki nabave medicinske opreme regulira s sistemom referenčnih cen.
        24. BRUSELJ - Voditelji članic EU, med njimi premier Janez Janša, so se sestali na kriznem zasedanju po začetku ruske invazije na Ukrajino. Dogovorili so se o uvedbi drugega svežnja sankcij proti Rusiji, usmerjenega predvsem v gospodarstvo.
        24. LJUBLJANA/KIJEV - Slovenija je ostro obsodila ruski napad na Ukrajino. Vlada je razmere obravnavala na zaprti seji, premier Janez Janša se je po telefonu pogovarjal z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom. Slovensko osebje veleposlaništva se je umaknilo iz Kijeva.
        25. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor se je ob 30. obletnici izbrisa opravičil izbrisanim. Iz registra stalnega prebivalstva so 26. 2. 1991 izbrisali 25.671 oseb, ustavno sodišče pa je leta 1999 in leta 2003 odločilo, da je bil izbris protiustaven.
        26. LJUBLJANA - Sestal se je svet za nacionalno varnost in razpravljal o posledicah napada Rusije na Ukrajino.
        26. LJUBLJANA - Vlada je zaradi ruske invazije na Ukrajino prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora letalom, ki so registrirana v Rusiji. Dan zatem je tudi Rusija zaprla svoj zračni prostor za letala iz Slovenije.
        26. LJUBLJANA - Začel je veljati zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci posojil v švicarskih frankih. Ustavno sodišče je 11. 3. zadržalo izvajanje zakona in s tem ugodilo predlogu devetih bank, ki so vložile pobudo za oceno ustavnosti zakona.
        27. BRUSELJ/LJUBLJANA - Zunanji ministri EU so se dogovorili za več ukrepov proti Rusiji, med drugim bo EU prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi v višini 450 milijonov evrov, nekatere ruske banke so izključili iz mednarodnega bančnega sistema Swift.
        27. BRUSELJ - Na izrednem zasedanju so se sestali notranji ministri EU. Zaradi begunskega vala iz Ukrajine so se dogovorili o uporabi instrumenta začasne zaščite s 4. 3., tako da je Slovenija prvič v zgodovini aktivirala ustrezno zakonsko podlago, sicer vzpostavljeno 2015. Novembra so članice EU podaljšale začasno zaščito do 4. 3. 2024. Sredi aprila je urad za oskrbo in integracijo migrantov prevzel novo področje delovanja, vlada mu je namenila dodatna sredstva.
        28. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je s kolegi iz Poljske, baltskih držav, Češke in Slovaške ter Bolgarije v skupnem pismu podprl idejo, da Ukrajina nemudoma pridobi status kandidatke za članstvo v EU in začne pogajalski proces.
        28. LJUBLJANA - Potem ko je bila na ravni Evropske centralne banke (ECB) sprejeta odločitev o prenehanju poslovanja evropske skupine ruske Sberbank, je bilo poslovanje njene hčerinske banke v Sloveniji zelo omejeno. Banko s 40.000 komitenti je 1. 3. prevzela NLB za 5,1 milijona evrov in jo kot Nbanko vključila v svoj sistem.
        28. LJUBLJANA - V Slovenijo so prispeli prvi begunci iz Ukrajine, vlada je sprejela sklep o ustanovitvi nastanitvenega centra za begunce iz Ukrajine v Logatcu, sredi marca pa še na Debelem rtiču.
        28. BRUSELJ/LJUBLJANA - Minister za obrambo Matej Tonin je sporočil, da bo Slovenija Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk kalašnikov, streliva in čelad.
        28. BRUSELJ - Razmere na energetskem trgu po ruski invaziji so bile teme srečanja pristojnih ministrov EU. Slovenska stran je med možnostmi omenjala dodatne zmogljivost v terminalih za LNG.
        28. LJUBLJANA/BERLIN - Zunanji minister Anže Logar se je mudil na obisku pri nemški kolegici Annaleni Baerbock.
        28. NOVO MESTO - Revoz, ki je novembra 2021 proizvodnjo zmanjšal na poldrugo izmeno, je prešel na eno delovno izmeno zaradi težav pri oskrbi z elektronskimi komponentami. 17. 3. je iz proizvodnje zapeljal zadnji smart forfour, s čimer se je končal leta 2014 začeti projekt Edison v partnerstvu z Daimlerjem. Negotovost glede prihodnosti Revoza se je razjasnila novembra, saj je Renault novomeško tovarno uvrstil v svoje razvojne načrte.

MAREC

        1. HARKOV - V napadu ruske vojske je bila poškodovana zgradba slovenskega konzulata.
        1. LJUBLJANA - Obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca se je skrajšalo s 30 na 20 delovnih dni za posamezno odsotnost, a največ 80 dni v koledarskem letu.
        4. LJUBLJANA - Premier Janez Janša je imel video nagovor ukrajinskemu narodu.
        5. LJUBLJANA - Veljati sta začela zakona o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo, skupaj težka skoraj 280 milijonov evrov. Najranljivejšim je bil aprila izplačan solidarnostni dodatek v višini 150 evrov.
        7. LJUBLJANA - Novinarji RTVS so na shodu zaradi potez vodstva zahtevali uredniško in novinarsko avtonomijo.
        8. - 9. NIKOZIJA - Predsednik republike Borut Pahor je bil na uradnem obisku na Cipru.
        9. LJUBLJANA - DZ je podprl deklaracijo, v kateri je obsodil rusko agresijo na Ukrajino, podprl sankcije proti Rusiji in evropsko perspektivo Ukrajine.
        9. LJUBLJANA/MARIBOR - Približno 40.000 zaposlenih v šolah, vrtcih in na visokošolskih ustanovah je izvedlo splošno stavko. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je zahteval dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilo povečanih delovnih obremenitev.
        9. BRDO PRI KRANJU - Ob 90. obletnici rojstva so odkrili kip Jožeta Pučnika (1932-2003).
        10. - 11. VERSAILLES - Voditelji EU so se sestali na neformalnem vrhu in sprejeli izjavo o ruski vojaški agresiji na Ukrajino, a slednja ni dobila jamstev glede hitre pridružitve EU. Premier Janez Janša je poudaril, da je potrebno močno politično sporočilo glede njenega članstva v EU.
        10. NOVA GORICA - Mestni svet je za direktorico javnega zavoda GO! 2025 - EPK Nova Gorica potrdili Kajo Širok, ki pa je junija odstopila in prevzela mesto državne sekretarke za kulturo v kabinetu premierja. Za v.d. direktorja so imenovali Gorazda Božiča, za programskega vodjo pa novembra Stojana Pelka.
        10. LJUBLJANA - V Cukrarni so odprli osrednjo razstavo slovenskih umetnic od 90. let minulega stoletja Vračanje pogleda.
        10. LJUBLJANA - V Narodni galeriji so odprli razstavo Nove pridobitve 2011-2021.
        10. - 13. VIKERSUND - Na svetovnem prvenstvu v poletih je Timi Zajc osvojil srebro, skupaj z Anžetom Laniškom ter bratoma Domnom in Petrom Prevcem pa zlato na ekipni tekmi.
        12. LJUBLJANA - Veljati je začel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je med drugim prinesel vrednostne bone za nakup računalniške opreme v višini 150 evrov za osnovnošolce zadnje triade, dijake in študente, za starejše od 55 let pa za udeležbo na subvencioniranih tečajih. Ob začetku unovčevanja bonov za starejše sredi junija je nastal kaos, saj je bilo zanimanje za tečaje bistveno večje od prostih mest. Vrstila so se opozorila o diskriminaciji, projekt je bil v tem delu avgusta zaustavljen. Veljavnost bonov se je iztekla konec novembra.
        12. - 13. KRANJSKA GORA - Na tekmovanju za Pokal Vitranc je slavil Norvežan Henrik Kristoffersen, Žan Kranjec je bil na obeh tekmah 10.
        13. OBERHOF - Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta se je končala s trojnim slovenskim zmagoslavjem. Na zadnji tekmi je zmagala Urša Bogataj, druga in tretja sta bili Nika Križnar in Ema Klinec. Križnar je bila v skupni razvrstitvi druga, Bogataj pa tretja.
        14. LJUBLJANA - Zaradi suše je uprava za zaščito in reševanje po vsej državi z nekaj izjemami razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.
        15. KIJEV - Premier Janez Janša je s premierjema Poljske in Češke, Mateuszem Morawieckim in Petrom Fialo, ter podpredsednikom poljske vlade Jaroslawom Kaczynskim obiskal Kijev in se srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ter premierjem Denisom Šmihalom. To je bil prvi obisk tujih voditeljev v Ukrajini od začetka ruske agresije.
        15. DUNAJ - Predsednik republike Borut Pahor se je sestal z avstrijskim kolegom Alexandrom Van der Bellnom.
        15. LJUBLJANA - Potem ko so zaradi vojne v Ukrajini in razmer na naftnih trgih cene bencina in dizla dosegle rekordne vrednosti, je vlada s ciljem umiritve razmer z uredbo določila najvišje maloprodajne cene goriv.
        16. ALŽIR - Zunanji minister Anže Logar se je sestal z alžirskim zunanjim ministrom Ramtano Lamamrom, sprejel ga je tudi predsednik države Abdelmadžid Tebun.
        16. ROGLA - Na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu je deskar na snegu Tim Mastnak osvojil tretje mesto.
        17. AJDOVŠČINA/WICHITA - Ameriška družba Textron je podpisala dogovor o nakupu ajdovskega izdelovalca ultralahkih letal Pipistrel. Vrednost posla je bila okoli 218 milijonov evrov. Solastnika družbe Pipistrel, Ivo in Taja Boscarol, sta 25 milijonov evrov od kupnine donirala Občini Ajdovščina.
        17. LJUBLJANA - Programski svet RTVS je za generalnega direktorja znova imenoval Andreja Graha Whatmougha, ki je štiriletni mandat začel aprila 2021, a nato na programski svet naslovil pobudo za nov razpis s ciljem preveriti zaupanje programskega sveta. Začasno je prevzel tudi naloge direktorja TVS.
        18. HOČE - Magna je po skoraj dveh letih zaprtja zaradi pandemije covida-19 zagnala proizvodnjo, vlada pa ji je podaljšala rok za izpolnitev zavez glede zaposlovanja do konca oktobra 2024. V začetku septembra so okoli 160 zaposlenih znova poslali na čakanje, konec novembra pa je proizvodnja spet stekla.
        18. LJUBLJANA - V Muslimanskem kulturnem centru je potekala inavguracija ljubljanskega muftija Nevzeta Porića, ki je bil na funkcijo izvoljen junija 2021.
        19. BEOGRAD - Atletinja Tina Šutej je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki osvojila bronasto kolajno v skoku s palico.
        21. LJUBLJANA - Slovenija je zagnala projekt Slovenski genom s ciljem v skupni bazi zbrati podatke o genetski variabilnosti prebivalcev Slovenije.
        24. LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je potrdil pobudo vlade za odpoved sporazuma z Rusijo o delovanju znanstveno-kulturnih centrov.
        22. LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o dohodnini, ki je prinesla razbremenitve pri obdavčitvi plač in kapitala. Med drugim je določila postopen dvig splošne olajšave do leta 2025 ter znižala stopnje dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov.
        23. LJUBLJANA - DZ je potrdil vmesni poročili komisiji DZ, ki sta ločeno preiskovali zagotavljanje zaščitne opreme in proticovidne ukrepe ter odgovornost nosilcev javnih funkcij pri nabavah medicinske opreme; obe sta vodili poslanki SDS, Suzana Lep Šimenko in Karmen Furman. Zavrnili pa so vmesno poročilo preiskovalne komisije pod vodstvom poslanca LMŠ Roberta Pavšiča, ki je preiskovala z epidemijo covida-19 povezane ukrepe.
        23. LJUBLJANA - Ustavno sodišče je kot očitno neutemeljeno zavrnilo pobudo za oceno protiustavnosti programa Levice in delovanja Levice in SD, ki jo je vložil Vili Kovačič.
        23. - 24. DOHA - Predsednik Borut Pahor je bil na uradnem obisku v Katarju, kjer se je srečal s katarskim emirjem Tamimom bin Hamad bin Kalifo al Tanijem.
        24. - 25. BRUSELJ - Premier Janez Janša se je udeležil srečanj voditeljev zveze Nato in članic EU, namenjeno usklajevanju odziva na rusko invazijo v Ukrajini, in se zavzel za krepitev evropskega pristopa na področju energetike.
        24. - 27. PLANICA - Po dveletnem premoru so gledalci lahko v živo pospremili finale svetovnega pokala v skokih. Slovenci so na prvi tekmi dosegli poker asov: za zmagovalcem Žigo Jelarjem so se zvrstili Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc, četverica je nato zmagala še na moštveni tekmi. Jelar je osvojil mali kristalni globus v poletih. V pokalu narodov je bila Slovenija druga.
        25. LJUBLJANA - V Sloveniji so se cene stanovanjskih nepremičnin leta 2021 po podatkih statističnega urada zvišale za 15,7 odstotka, kar je najvišje zvišanje po letu 2007.
        26. CELJE - Ob koncu 30. festivala Dnevi komedije so za žlahtno komedijantko razglasili Tamaro Avguštin, za žlahtnega komedijanta Staneta Tomazina, žlahtna komedija po izboru žirije pa je bila igra Paloma.
        26. - 6. 4. ČATEŽ - Potekalo je posamično prvenstvo Evrope v šahu.
        27. KIJEV - V ukrajinsko prestolnico je prispel začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak. Veleposlanik Tomaž Mencin se je v Kijev vrnil sredi junija.
        27. - 8. 4. KRANJ - Potekal je 52. Teden slovenske drame. Nagrado Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo je prejela Katarina Morano za Usedline, Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo pa drama Solo. Najboljša igralka je bila po mnenju žirije Marjuta Slamič, najboljši igralec pa Benjamin Krnetić.
        27. LJUBLJANA - Podjetje Žito, ki je v lasti hrvaške Podravke, je napovedalo zaprtje dveh pekarskih obratov, in sicer v Novem mestu in za Bežigradom v Ljubljani. Konec septembra je prodalo skoraj 10 hektarjev zemljišča v BTC podjetniku Ivu Boscarolu.
        28. ZAGREB - Na delovnem srečanju sta se sestala premier Janez Janša in hrvaški premier Andrej Plenković. V ospredju je bila preskrba z energenti.
        28. TRST - Rektor tržaške univerze Roberto Di Lenarda in predsednik Fundacije Narodni dom Rado Race sta podpisala pogodbo o uradnem prenosu lastništva Narodnega doma na slovensko narodno skupnost v Italiji.
        28. LJUBLJANA - Slovenija je začela izdajati biometrične osebne izkaznice, oktobra pa še gesla za aktivacijo njenih dodatnih funkcionalnosti.
        28. PREDDVOR - V okolici Preddvora je izbruhnil požar, ki je zajel več kot 600 hektarjev.
        28. - 29. BRDO PRI KRANJU - Slovenija je gostila konferenco predsednikov parlamentov članic EU kot sklepni dogodek parlamentarne dimenzije slovenskega predsedovanja Svetu EU.
        29. KOPER - Koprski kriminalisti so vložili kazensko ovadbo zoper izolskega župana Danila Markočiča v aferi hotelski računi, v katero je bila vpletena nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Za slednjo je KPK med drugim ugotovila kršitve integritete.
        31. DUBAJ - Sklenila se je svetovna razstava Expo 2020, na kateri se je predstavila tudi Slovenija. Predsednik DZ Igor Zorčič je bil na uradnem obisku v Združenih arabskih emiratih.

APRIL

        1. LJUBLJANA - Vlada je za mesec dni uvedla regulacijo cen bencina in dizla tudi v prodaji na debelo, da bi umirila razmere na trgu pogonskih goriv.
        1. LJUBLJANA - Zaradi rasti cen življenjskih potrebščin v letu 2021 se je zvišal osnovni znesek minimalnega dohodka, in sicer na 421,89 evra.
        2. LJUBLJANA - V 102. letu je umrl Alojz Kralj, zadnji še živeči pripadnik tajne protifasistične organizacije TIGR.
        1. LJUBLJANA - Spletna domena .si je praznovala 30 let.
        3. LJUBLJANA - Novomeški škof in predsednik SŠK Andrej Saje se je v imenu Cerkve na Slovenskem opravičil vsem žrtvam spolnega nasilja.
        4. ZAPREŠIĆ - Zunanji minister Anže Logar se je v okviru tristranskega sodelovanja v severnem Jadranu srečal z zunanjima ministroma Hrvaške in Italije, Gordanom Grlićem Radmanom in Luigijem Di Maiem.
        4. OMIŠALJ - Sestala sta se minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in hrvaški minister, pristojen za energetiko, Tomislav Čorić, tema je bila možnost zakupa dodatnih zmogljivosti LNG-terminala na Krku; Geoplin kasneje ni uspel razpisu za pridobitev zadnjih prostih zmogljivosti.
        4. NEW YORK - Slovenija in Hrvaška sta 30. obletnico članstva v ZN obeležili s koncertom 2Cellos.
        4. LJUBLJANA - Mercator je prešel v stoodstotno last hrvaške skupine Fortenova, izglasovan je bil umik delnic z borze. Sberbank naj bi konec oktobra 43,4-odstotni delež Fortenove prodala vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov.
        4. LJUBLJANA - Premier Janez Janša je po ugotovitvah KPK julija 2021 pri glasovanju o imenovanju neizvršnega direktorja upravnega odbora DUTB Francija Matoza kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.
        4. LJUBLJANA - V 85. letu starosti je umrl slikar in akademik Emerik Bernard.
        5. LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je ruskemu veleposlaniku Timurju Ejvazovu izrazilo protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih ter zahtevalo zmanjšanje osebja na ruskem veleposlaništvu. Sredi maja je rusko zunanje ministrstvo zahtevalo podobno za osebje slovenskega veleposlaništva v Moskvi.
        7. NOVO MESTO - Na okrožnem sodišču so Borutu Turku za uboj partnerke februarja 2020 izrekli kazen 14 let in osem mesecev zapora. Sodba ni pravnomočna.
        8. LJUBLJANA - Prosilci za azil iz azilnih domov Kotnikova in Vič so v javnem pismu opozorili, da je način sprejema ukrajinskih beguncev bolj human in racionalen kot sprejem beguncev iz drugih držav.
        8. LJUBLJANA - Slovenske železnice (SŽ) so prevzele 50-odstotni delež Nomaga, do konca leta 2024 imajo predkupno pravico za preostali delež.
        8. HRASTNIK - Holding Slovenske elektrarne (HSE) je na zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku odprl največjo sončno elektrarno v državi z močjo dobre tri MW.
        9. LJUBLJANA - Začel je veljati spremenjeni zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki odmero najnižjega nadomestila za bolniško odsotnost postavlja pri 60 odstotkov minimalne plače.
        11. LJUBLJANA - Vlada je sprejela odločitev o sodelovanju skupno do 200 pripadnikov SV v Natovi bojni skupini na Slovaškem. Prvi kontingent s približno sto pripadniki je začel delovati junija.
        13. LJUBLJANA - Začel je veljati nov zakon o varstvu okolja, ki je med drugim uvedel nov sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti ter prenovil postopke presoje vplivov na okolje in izdajo okoljevarstvenih dovoljenj. Ustavno sodišče je na pobudo družbe Interseroh 7. 6. začasno zadržalo izvrševanje v delu, ki se nanaša na sistem razširjene odgovornosti.
        13. LJUBLJANA - Vlada je sprejela Srednjeročni obrambni program RS 2022-2026, po katerem se bodo obrambni izdatki medletno povečali za okoli 72 milijonov evrov ter leta 2026 dosegli 983 milijonov evrov.
        13. LJUBLJANA - Vlada je grobišče Barbara rov v Hudi Jami razglasila za kulturni spomenik državnega pomena.
        13. NAKLO - Sklad Alfi je končal prevzem družbe Merkur trgovina, vrednost posla je neuradno znašala okoli 50 milijonov evrov.
        13. LJUBLJANA - Izvršni direktor biotehnološkega podjetja Bia Separations Aleš Štrancar je vložil milijon evrov v novo medijsko podjetje Media polis, ki je prevzelo spletni in tiskani medij Domovina.
        14. LJUBLJANA - Zaščitne maske so v večini zaprtih javnih prostorov postale priporočene, obvezne pa le v zdravstvu in socialnem varstvu, kjer od 8. 5. za zaposlene ni bil več potreben pogoj PCT.
        14. BUDIMPEŠTA - Erika Köleš Kiss je bila na parlamentarnih volitvah na Madžarskem izvoljena v parlament kot zagovornica porabskih Slovencev.
        14. LJUBLJANA - Nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo je prejela vizualna umetnica Duba Sambolec, Jakopičevo nagrado kipar in videast Tobias Putrih, Jakopičevo priznanje za mladega avtorja pa slikarka Neja Zorzut.
        15. RADOVLJICA - Uradno so odprli nadgrajeno železniško progo med Kranjem in Jesenicami, prvi končani projekt v okviru slovenskega načrta za okrevanje in odpornost.
        15. CELJE - Na okrožnem sodišču se je začelo sojenje Sebastienu Abramovu, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega dekleta Sare Veber leta 2015. Pravnomočna pa je postala sodba Abramovu in soobtoženim v zadevi odrezana roka, ki jo je sodišče izreklo novembra 2021.
        18. LJUBLJANA - Slovenija je zaznamovala dan ekološkega dolga, leta 2021 je bil to 30. 4.
        18. LJUBLJANA - V 96. letu je umrl akademik in skladatelj Janez Matičič.
        18. - 24. WASHINGTON - Spomladanskega zasedanja IMF in Svetovne banke z osrednjo temo vpliva ruske agresije v Ukrajini na svetovno gospodarstvo sta se udeležila guverner BS Boštjan Vasle in finančni minister Andrej Šircelj.
        18. - 19. VIPAVA/LJUBLJANA - Na obisku v Sloveniji je bil srbski predsednik Aleksander Vučić.
        19. MARIBOR/PTUJ - Višje sodišče je zaradi procesne napake razveljavilo sodbo Silvu Drevenšku, ki je bil decembra 2021 zaradi trojnega umora v Gerečji vasi obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Okrožno sodišče na Ptuju mu je 8. 8. v ponovljenem sojenju prisodilo 30 let zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna.
        20. LJUBLJANA - Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je odstopil, potem ko je portal Necenzurirano razkril nejasnosti glede plačila računa za njegovo januarsko zasebno bivanje v hotelu v Bohinju.
        21. BERLIN - Nemčija je sklenila dogovor o zagotovitvi težkega orožja Ukrajini z več vzhodnoevropskimi državami, tudi Slovenijo.
        21. BENETKE - Na 59. beneškem bienalu so v Arzenalu odprli slovenski paviljon z deli slikarja Marka Jakšeta.
        24. LJUBLJANA - Na rednih volitvah v DZ je s 34,5 odstotka glasov zmagala novoustanovljena liberalna stranka Gibanje Svoboda, ki je dobila 41 mandatov. To je največ v zgodovini volitev v DZ. Drugouvrščena SDS je dobila 23,5 odstotka glasov, v parlament so se prebile še NSi s 6,9 odstotka, SD s 6,7 odstotka in Levica s 4,5 odstotka. Dotedanje parlamentarne stranke LMŠ, SAB, DeSUS in SNS so iz DZ izpadle. Volilna udeležba je bila 70,92-odstotna, najvišja po letu 2000. Felice Žiža in Ferenc Horvath sta bila znova izvoljena za poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.
        25. ŠKOFJA LOKA - V starosti 95 let je umrl slikar France Slana.
        25.- 27. NEW DELHI - Minister za zunanje zadeve Anže Logar je bil na obisku v Indiji.
        26. ZAGREB - Predsednik republike Borut Pahor se je mudil na delovnem obisku pri kolegu Zoranu Milanoviću.
        28. BERLIN - Predsednik republike Borut Pahor se je na delovnem srečanju sestal z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.
        29. TREBNJE - Belgijska družba Recticel je končala prevzem družbe Trimo v vrednosti 164,3 milijona evrov.
        30. SOFIJA - Judoistka Anka Pogačnik je na evropskem prvenstvu v kategoriji do 70 kilogramov osvojila bronasto odličje.

MAJ

        1. LJUBLJANA - Zaradi vladnega nepodaljšanja regulacije cen pogonskih goriv so te poskočile na najvišjo raven v zgodovini, nastale so tudi motnje v oskrbi. Vlada je nato 11. 5. vnovič začasno regulirala cene.
        3. PARIZ/LJUBLJANA - Slovenija je na indeksu medijske svobode Novinarjev brez meja padla za 18 mest na 54. mesto. Novinarske organizacije so na shodu opozorile na nevzdržno stanje na RTVS in pozvale k umiku politike iz javnih medijev. Na shodu so izrekli podporo voditelju oddaje Studio City Marcelu Štefančiču, ki mu vodstvo RTVS ni podaljšalo pogodbe.
        3. POSTOJNA - V Slavino pri Postojni so namestili 20 sirot in 18 spremljevalcev iz Ukrajine.
        3. - 8. LJUBLJANA - Dvorana Tivoli je gostila svetovno prvenstvo v hokeju divizije I (skupina A). Slovenija se je poleg Madžarske uvrstila v elitno skupino za leto 2023.
        5. LJUBLJANA - Ustavno sodišče je odločilo, da je vlada z urejanjem zbiranja osebnih podatkov pri ugotavljanju izpolnjevanja pogoja PCT na podlagi odloka, in ne zakona, kršila 38. člen ustave.
        5. LJUBLJANA - Začel je veljati zakon za urejanje položaja študentov, ki je med drugim za 20 odstotkov zvišal državne štipendije do leta 2024, višje so tudi subvencije za prehrano.
        5. LJUBLJANA/LONDON - Začela je veljati novela zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Družba Ascent Resources, ki je z državo v sporu zaradi postopkov izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih, je avgusta primer predala arbitražnemu tribunalu.
        5. LJUBLJANA - Začel je veljati zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki je uvedel državno jamstvo za stanovanjska posojila mladih družin in mladih do 38 let do 200.000 evrov z ročnostjo do 30 let. Shema je zaživela novembra.
        5. LJUBLJANA - Nagrado skupine OHO je prejel film Nena režiserke Đejmi Hadrović.
        7. LUXEMBOURG - Jorg Kristijan Petrovič je nastopil šestletni mandat novega slovenskega člana Evropskega računskega sodišča.
        8. VRHNIKA - Cankarjevo nagrado za najboljše literarno delo v 2021 je prejela Simona Semenič za zbirko dram Tri igre za punce.
        9. STRASBOURG/LJUBLJANA - Na dan Evrope je potekala slovesnost ob koncu enoletne Konference o prihodnosti Evrope. Slovenija je bila med 13 članicami EU, ki so v posebnem dokumentu poudarile, da namen konference ni bil sprememba pogodb EU, medtem ko je predsednik republike Borut Pahor podprl sklic konvencije za revizijo pogodb EU.
        9. LJUBLJANA - V Slovenskem mladinskem gledališču je nekdanji voditelj Studia City Marcel Štefančič v oddaji Studio 9. maj gostil Roberta Goloba in filozofa Slavoja Žižka.
        10. LJUBLJANA - Vlada je sprejela novo strategijo slovenskega turizma za obdobje 2022 - 2028.
        11. LJUBLJANA - Mednarodne konference ob 30. obletnici BS se je udeležila tudi predsednica ECB Christine Lagarde.
        11. - 13. BLED - Potekalo je 54. mednarodno srečanje pisateljev, osrednje teme so bile razmere v Ukrajini ter BiH, sovražni govor in zaton demokracije.
        12. KOČEVJE - V kemični tovarni Melamin se je zgodila huda nesreča. Umrlo je pet ljudi, šest je bilo poškodovanih, med njimi sta dva huje opečena umrla kasneje v UKC Ljubljana. Nesreča se je zgodila zaradi napake pri prečrpavanju nevarne kemikalije iz cisterne v skladiščni prostor. Večjih vplivov na okolje niso zaznali, škode je bilo za 36 milijonov evrov. Občinski svet je imenoval posebno komisijo za spremljanje sanacije, novembra predstavljena študija je ponudila alternativno lokacijo za selitev tovarne.
        12. LJUBLJANA - Vlada je sprejela aneks ena k splošnemu dogovoru v zdravstvu za leto 2022 v vrednosti 53,7 milijona evrov.
        13. LJUBLJANA - Na ustanovni seji devetega sklica DZ so kot prvo žensko v zgodovini samostojne Slovenije za predsednico izvolili Urško Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda. Dogajanje ob seji je zaznamovala vložitev več kot 30 zakonskih predlogov SDS in NSi.
        16. LJUBLJANA - V Sloveniji je bil na obisku katarski emir Tamim bin Hamad bin Kalifa Al Tani ter se sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo.
        16. POKLJUKA - Smučarska tekačica Anamarija Lampič je sporočila, da bo športno pot nadaljevala v biatlonu.
        17. LJUBLJANA - V Sloveniji smo prvič zaznamovali nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je uvedla vlada Janeza Janše.
        17. LJUBLJANA - Igralec Ivo Ban je prejel nagrado bert za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.
        18. LJUBLJANA - Slovenija je izrazila podporo odločitvi Švedske in Finske za pridružitev zvezi Nato. DZ je zakona o ratifikaciji protokolov za vstop Švedske in Finske v Nato podprl sredi julija.
        18. LJUBLJANA - DZ je Matjažu Nemcu izglasoval mandat evropskega poslanca, nadomestil je v DZ izvoljeno Tanjo Fajon.
        18. ŽIRI - Družba Alpina je izpod okrilja DUTB prešla v roke češke družbe K&H.
        19. BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o zakonodaji glede skladiščenja plina. Za države, ki nimajo lastne infrastrukture za shranjevanje plina, med njimi je Slovenija, predvideva dostop do dela zalog drugih držav.
        19. - 21. VARŠAVA - Predsednik Borut Pahor se je mudil na uradnem obisku na Poljskem, kjer se je srečal z gostiteljem Andrzejem Dudo.
        20. MOKRICE - Vlada je vnovič izdala odločbo o prevladi javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave v postopku izdaje gradbenega dovoljenja za HE Mokrice; Društvo za preučevanje rib Slovenije se je pritožilo.
        22. KOPER - Gledališko nagrado tantadruj je za življenjsko delo prejel režiser Dušan Mlakar.
        23. LJUBLJANA - Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je pripravila opozorilno stavko, zahtevala je spoštovanje avtonomije, dogovor o kadrovskih zadevah, socialni dialog ter odstop dela vodstva RTVS.
        23. LJUBLJANA - Plečnikovo nagrado za vrhunske stvaritve v zadnjih petih letih so prejeli arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Johannes Paar za projekt stavbe Nova galerija in Kazemate v avstrijskem Dunajskem Novem Mestu.
        24. LJUBLJANA - Vodje Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so podpisali koalicijsko pogodbo, poudarek je na ukrepih za obvladovanje energetske in prehranske draginje ter zdravstvu.
        24. CELJE - Višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je predsednika SDS Janeza Janšo februarja spoznalo za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TVS Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl iz marca 2016 ter mu dosodilo tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.
        24. LJUBLJANA - V Sloveniji so potrdili prvi primer opičjih koz.
        25. LJUBLJANA - Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je postal mandatar 15. slovenske vlade.
        25. MURSKA SOBOTA - Vzhodni in severovzhodni del Slovenije je zajelo močno neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom.
        27. LJUBLJANA - Sokurator predstavitve Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023 je ob nemškem kolegu Matthiasu Göritzu postal profesor bibliotekarstva in poznavalec založništva Miha Kovač.
        27. LJUBLJANA - Prostore je odprla Hiša za otroke, ki deluje po modelu Barnahus, namenjena je obravnavi otrok, udeleženih v kazenskem postopku.
        27. NOVA GORICA - Okrožno sodišče je oprostilo nekdanjega predsednika uprave koncerna Kolektor Stojana Petriča in štiri soobtožene v primeru prevzema podjetja Etra 33 leta 2010. Sodba ni pravnomočna.
        28. LJUBLJANA - V 87. letu je umrl muzikolog in zaslužni profesor Primož Kuret.
        28. LJUBLJANA - V 103. letu starosti je umrl olimpijec, nekdanji atlet in Bloudkov nagrajenec Marko Račič.
        29. LIPTOVSKY MIKULAŠ - Kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah osvojil naslov evropskega prvaka, Ajda Novak pa v ekstremnem slalomu bron.
        30. TRST - V 109. letu starosti je umrl pisatelj, publicist in akademik Boris Pahor. Žalne slovesnosti v tržaškem Narodnem domu se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, preminulemu pisatelju so se poklonile številne osebnosti iz sveta politike, kulture in zamejskih organizacij.
        30. LJUBLJANA - Odpravljeni so bili še zadnji epidemični ukrepi, tudi obvezno nošenje mask v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Razpuščena je bila tudi strokovna skupina za covid-19.
        30. - 12. 6. MARIBOR - Potekal je 57. Festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan je prejel nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič, kot najboljša predstava je bil prepoznan Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija. Nagrade za igro so prejeli Nina Valič, Jana Zupančič, Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Marjuta Slamič in Vladimir Vlaškalić, nagrado za mlado igralko pa Lina Akif.
        31. BRUSELJ - Voditelji EU so se na izrednem vrhu dogovorili o embargu na uvoz ruske nafte, kar po oceni premierja Janeza Janše na cene energentov v Sloveniji nima večjega vpliva.
        31. LJUBLJANA - Družba Nova obzorja, izdajateljica tednika Demokracija in Škandal24.si, je prešla v last družbe NovaTV24.si, trije madžarski lastniki pa so nato svoje deleže v NovaTV24.si prodali Borisu Tomašiču.

JUNIJ

        1. LJUBLJANA - Slovenija je dobila novo vlado pod vodstvom Roberta Goloba, ki so jo sestavili Gibanje Svoboda, SD in Levica. Ima 17 ministrstev, od tega tri brez resorja. Organiziranost vlade je tako ostala enaka kot v prejšnjem mandatu. Koalicija je sicer 13. 5. vložila v DZ spremembe zakona, po kateri bi dobili tri ministre več, a je SDS s predlogom za posvetovalni referendum odložila njegovo sprejemanje. Po zavrnitvi njihovega predloga v DZ in sprejetju zakona 22. 6. pa je 13. 10. vložila že s potrebnimi podpisi podprto zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma.
        1. LJUBLJANA - Med prvimi kadrovskimi menjavami nove vlade je bila razrešitev Antona Olaja s položaja generalnega direktorja policije ter imenovanje Boštjana Lindava za v. d., v. d. direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije je postal Joško Kadivnik, ki je poln mandat dobil konec novembra, v. d. direktorja Ukoma pa Dragan Barbutovski.
        1. LJUBLJANA - Vlada je zamenjala svoje predstavnike v svetih NIJZ in NLZOH ter vodjo urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja. Kot skupščina DUTB je imenovala nove neizvršne direktorje, predsednik upravnega odbora je postal Žiga Debeljak. S funkcije neizvršnega direktorja DUTB je odstopil Franci Matoz, z mesta generalnega direktorja Furs pa Ivan Simič, ki je nekaj dni pozneje odstopil tudi kot predsednik nadzornega sveta SDH, položaj pa je znova prevzela Karmen Dietner.
        1. LJUBLJANA - Začela sta se uporabljati nova gradbeni zakon in zakon o urejanju prostora, ki sta začela veljati konec leta 2021.
        1. LJUBLJANA - V 71. letu starosti je umrl prvi evangeličanski škof na Slovenskem Geza Erniša.
        2. LJUBLJANA - Vlada je na predlog pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan imenovala 13 državnih tožilcev in s tem odpravila blokado postopkov pod prejšnjo vlado.
        2. LJUBLJANA - Ministrstvo za notranje zadeve je umaknilo soglasje za prve tožbe zoper posameznike v zadevah povrnitve stroškov policije na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih.
        2. SLOVENJ GRADEC/MOKRONOG - Koroško, Dolenjsko, Zasavje, Kamnik in Celje je prizadelo močno neurje s točo.
        3. BRIONI - Na tradicionalnem trilateralnem srečanju so se sestali predsedniki Slovenije, Hrvaške in Avstrije, Borut Pahor, Zoran Milanović in Alexander Van der Bellen.
        3. LJUBLJANA - Vlada je zamenjala člane nadzornih svetov v državnih energetskih podjetjih Eles, SODO in Borzen.
        6. LJUBLJANA - Slovenijo je po spremembi vlade kot prvi vodja diplomacije katere od sosednjih držav obiskal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, sprejela sta ga tudi predsednik republike Borut Pahor in premier Robert Golob.
        6. LJUBLJANA - Vodenje Slovenske turistične organizacije je po odstopu novembra 2021 znova prevzela Maja Pak.
        6. MENGEŠ - Podjetje Interblock je posredno prešlo v roke ameriškega sklada Oaktree Capital Management, neuradno za 300 milijonov evrov.
        7. LJUBLJANA - Slovenijo je obiskala podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk, ki se je na srečanjih s političnim vrhom zahvalila Sloveniji za podporo Ukrajini.
        7. LJUBLJANA - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo podelilo scenaristki in režiserki Heleni Koder.
        7. GORNJA RADGONA/LJUBLJANA - Minilo je 30 let od umora predsedniškega kandidata na prvih slovenskih demokratičnih volitvah in inovatorja Ivana Krambergerja (1936-1992).
        8. LJUBLJANA - V Narodnem muzeju Slovenije so tik pred zdajci odpovedali odprtje razstave Popotovanja z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac zaradi utemeljenega suma, da gre pri delih velikih svetovnih slikarjev za ponaredke. Stekla je policijska preiskava, dan kasneje je odstopil direktor muzeja Pavle Car.
        8. KOZINA - Delavska svetovalnica je na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper podjetji Marinblu in Selea zaradi suma številnih grobih kršitev pravic delavcev, te je ugotovil tudi inšpekcijski pregled. Novembra je kazenske ovadbe vložila tudi koprska policija.
        9. LJUBLJANA - DZ je razrešil ustavnega sodnika Marijana Pavčnika, ki je podal zahtevo za predčasno razrešitev s funkcije ustavnega sodnika s koncem leta.
        9. LJUBLJANA - Vlada je za v. d. generalnega direktorja Fursa imenovala Petra Gruma.
        12. GORICA - Na delnih deželnih volitvah v Italiji je bil za župana občine Devin-Nabrežina izvoljen predstavnik slovenske skupnosti Igor Gabrovec.
        15. LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je po telefonu pogovarjal z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. Potrdil je odločno podporo Ukrajini in njenim prizadevanjem za dosego statusa kandidatke za članstvo v EU.
        15. LJUBLJANA - Društvo slovenskih literarnih kritikov je nagrado za najboljše literarno delo leta 2021 prisodilo Ani Mawran za roman Zabubljena.
        15. - 19. NOVO MESTO - Kolesar Tadej Pogačar je drugič v karieri osvojil dirko po Sloveniji.
        16. OHRID - Predsednik Borut Pahor se je udeležil Prespanskega foruma za dialog. V pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu se je zavzel, da se BiH brez pogojev dodeli status kandidatke za članstvo v EU.
        16. LJUBLJANA - Drugi program Radia Slovenija, Val 202, je svojo 50-letnico delovanja obeležil s koncertom v ljubljanskih Križankah.
        16. DRAVOGRAD/NOVO MESTO - Del Koroške, Štajerske in Dolenjske je zajelo neurje z nalivi in močnim vetrom.
        16. LJUBLJANA - V 92. letu starosti je umrl klasični filolog in akademik Kajetan Gantar.
        16. - 17. BRUSELJ - Premier Robert Golob je za prvi obisk v tujini izbral evropske institucije. Srečal se je s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Napovedal je, da bo na vrhu EU predlagal dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU BiH.
        17. LJUBLJANA - Okrožno sodišče je Gorana Ilikića spoznalo za krivega umora žene januarja 2021 in mu prisodilo zaporno kazen 25 let. Sodba ni pravnomočna.
        17. LJUBLJANA - V starosti 94 let je umrla slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica.
        19. LJUBLJANA - V 64. letu je umrl nekdanji minister, diplomat in geopolitični analitik Borut Šuklje.
        20. LUXEMBOURG/LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na zasedanju zunanjih ministrov EU predstavila slovenski predlog o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU BiH.
        20. LJUBLJANA - Zaradi neuspešnih pogajanj z vodstvom RTVS o stavkovnih zahtevah je Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS izvedla nadaljevanje stavke. Po odločitvi vodstva RTVS so bile okrnjene oz. odpovedane dnevnoinformativne oddaje, kar so v stavkovnem odboru označili za poseg v uredniško avtonomijo in oviranje stavke. Sindikati so pripravili tudi javni shod pred DZ, na katerem so pozvali k ohranitvi javnega servisa.
        21. LJUBLJANA - Po uveljavitvi spremenjenega modela regulacije cen pogonskih goriv, ki je uvedel regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostil marže in cene na avtocestah, so se ta občutno podražila. Nastale so dolge vrste, prišlo je do motenj v logistični oskrbi bencinskih servisov.
        21. BRDO PRI KRANJU - Potekala je slovesnost ob 30-letnici ustavnega sodišča.
        21. LJUBLJANA - S Poletno nočjo, s katero so zaznamovali 60-letnico festivala Slovenska popevka, se je začel jubilejni, 70. Ljubljana festival, ki se je sklenil 8. 9.
        22. LJUBLJANA/KIJEV - Premier Robert Golob se je po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.
        22. LJUBLJANA - V Mestnem muzeju Ljubljana so odprli razstavo Plečnik: metropola, kraj, vrt, ki bo odprta do februarja 2023.
        22. CELJE - Okrožno sodišče je po predhodnem priznanju krivde Mirka in Tanje Tuš v zadevi zlorabe položaja in pranja denarja pri prodaji blagovne znamke Tušmobil prvega obsodilo na pogojno dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, drugo pa na pogojno eno leto zapora s preizkusno dobo dveh let.
        22. LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je oprostilo Milana Trivkovića, junija 2018 sicer spoznanega za krivega sodelovanja v hudodelski združbi, ki je junija 2014 ugrabila in do smrti mučila Zorico Škrbić.
        23. BRUSELJ - Premier Robert Golob se je udeležil svojega prvega vrha voditeljev EU. Ukrajini in Moldaviji so podelili status kandidatk za članstvo v EU, Gruziji pa priznali evropsko perspektivo. Glede slovenskega predloga o podelitvi statusa kandidatke BiH so sklenili, da so BiH pripravljeni podeliti status kandidatke, a bo Evropska komisija najprej poročala o izpolnjevanju 14 prednostnih nalog. Golob se je ob robu vrha udeležil tudi srečanja v okviru politične skupine liberalcev (Renew) v Evropskem parlamentu.
        23. LJUBLJANA - Vlada je razveljavila zahtevo po zgolj pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva v predkazenskem postopku, sprejeto v času prejšnje vlade.
        23. LJUBLJANA - Vlada je zaradi slabega poslovanja zamenjala člane svetov zavodov devetih bolnišnic.
        23. BRUSELJ - Evropska komisija je sprožila poglobljeno preiskavo načrtovanega prevzema družbe OMV Slovenija s strani madžarskega Mola. Sredi avgusta jo je zamrznila, ker iz Mola še ni prejela zahtevanih informacij.
        23. LJUBLJANA - Kresnika za najboljši roman leta po izboru medijske hiše Delo je prejel Roman Rozina za Sto let slepote.
        26. CELOVEC - Pisateljica Ana Marwan je prejela nagrado Ingeborg Bachmann za kratko prozno delo Krota.
        27. LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da so bili odloki vlade premierja Janeza Janše o obvezni uporabi zaščitne maske in razkuževanja rok v zaprtih javnih prostorih v času epidemije v neskladju z ustavo, saj niso imeli zakonske podlage.
        28. PODNANOS - Na vremenski postaji so zabeležili absolutni junijski temperaturni rekord z 38 stopinjami Celzija. Vročinski val je povzročil preglavice predvsem v kmetijstvu, vse več bojazni je bilo tudi glede oskrbe z vodo. Agencija za okolje (Arso) je razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.
        29. MADRID - Premier Robert Golob je na zasedanju zveze Nato napovedal pripravo načrta o izpolnjevanju Natovih zavez glede proračunskih izdatkov za obrambo v šestih mesecih.
        29. LJUBLJANA - Vodenje NPU je namesto Petre Grah Lazar prevzel Boštjan Mlačnik, s 26. 7. pa Darko Muženič.
        30. BRUSELJ - Evropska komisija je sporočila, da bo Slovenija zaradi ugodnejših gospodarskih gibanj iz mehanizma EU za okrevanje po koronski krizi prejela skoraj 286 milijonov evrov manj nepovratnih sredstev, torej 1,49 milijarde evrov.
        30. LJUBLJANA - DZ je odredil prvo parlamentarno preiskavo, ki je namenjena preiskavi suma nezakonitega financiranja kampanje političnih strank za letošnje parlamentarne volitve.
        30. KIDRIČEVO - Končala se je gradnja 2x400 kilovoltnega daljnovoda Cirkovce-Pince, ki povezuje Slovenijo in Madžarsko.
        30. LJUBLJANA - Do izteka veljavnosti turističnih bonov 20 in bonov za gostinstvo, turizem, šport in kulturo 21 je bilo unovčenih 86 odstotkov vrednosti oz. 468,4 milijona evrov.

JULIJ

        1. BERLIN - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na prvi poti v tujino sešla z nemško kolegico Annaleno Baerbock.
        1. LJUBLJANA - DZ je imenoval Jano Ahčin za predsednico računskega sodišča, Milana M. Cvikla pa za viceguvernerja BS.
        1. LJUBLJANA - Po odstopu Milana Kreka s položaja direktorja NIJZ je soglasje k njegovemu odhodu dala še vlada, v. d. direktorja je postal Branko Gabrovec, svet NIJZ pa je sredi junija za v.d. strokovnega direktorja imenoval Ivana Eržena. Poln mandat sta dobila jeseni.
        1. LJUBLJANA - Vlada je za v.d. direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) imenovala Andreja Matvoza.
        1. LJUBLJANA - Začele so veljati spremenjene makrobonitetne omejitve kreditiranja prebivalstva, ki jih je sprejela BS.
        2. IG - Po odstopu Marjana Podobnika je vodenje stranke SLS na volilnem kongresu prevzel Marko Balažic.
        4. AJDOVŠČINA/BREŽICE... - Dele Slovenije je prizadela suša, že sedma v 20 letih, ki je poleg površinskih slojev in vodotokov prizadela tudi podzemne vode. V številnih občinah so omejili rabo pitne vode. Marsikje so zabeležili rekordne julijske temperature. Suša je močno poškodovala tudi številne kmetijske kulture.
        4. LJUBLJANA - Novi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je postal Blaž Cvar.
        4. - 5. LJUBLJANA - Na obisku v Sloveniji je bila kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu.
        5. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je gostil albanskega kolega Ilirja Meto.
        5. BREGINJ - Na težko dostopnem pobočju kobariškega Stola je izbruhnil požar. Gorelo je tudi na območju Trstelja v Občini Miren-Kostanjevica.
        5. LJUBLJANA - Hudo neurje je zajelo Ljubljano, med drugim je zalilo zdravstvena domova Vič in Šiška in del UKC Ljubljana.
        6. ZAGREB - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sestala s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Zoranom Milanovićem.
        6. STRASBOURG - Evropski parlament ni nasprotoval vključitvi jedrske energije in plina v t. i. taksonomijo oziroma med dejavnosti, ki prehodno lahko prispevajo k blaženju podnebnih sprememb. Takšno je bilo tudi stališče Slovenije.
        6. LJUBLJANA - Ljubljanska občina je predstavila zamisel o gradnji sežigalnice, v igri so tri lokacije: ob Zaloški in ob Letališki cesti ter ob RCERO na Viču.
        8. LJUBLJANA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po video povezavi nagovoril poslance DZ in se Sloveniji zahvalil za podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji in na njeni poti v EU.
        8. LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je v pismu predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta, Ursuli von der Leyen in Charlesu Michelu, zavzel za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU BiH. Tudi predsednik republike Borut Pahor je znova pisal Michelu na to temo.
        8. LJUBLJANA - Ustavno sodišče je sprejelo odločitev, da je ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, v neskladju z ustavo.
        11. LJUBLJANA - Agencija za energijo je po težavah v dobavi na plinovodu Severni tok 1 sprožila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom in odjemalce preventivno pozvala k racionalni rabi tega energenta.
        11. CELOVEC - Pisatelj Florjan Lipuš je prejel veliki zlati častni znak avstrijske dežele Koroške.
        12. BERLIN - Premier Robert Golob se je srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.
        12. LJUBLJANA - Po sprejetju ustreznih odločitev v organih strank in potrditvi na kongresih sta LMŠ in SAB s spremembami v registru ministrstva za notranje zadeve tudi uradno postali del Gibanja Svoboda.
        13. BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je objavila tretje letno poročilo o vladavini prava v EU. Med priporočili komisije Sloveniji je tudi okrepitev neodvisnosti javnih medijev.
        13. LJUBLJANA/BEOGRAD - NLB je postala 100-odstotna lastnica NLB Komercijalne banke.
        14. LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o RTVS, s katero je vlada želela umakniti politiko iz javnega zavoda. Po vetu DS ga je DZ vnovič izglasoval 21. 7., SDS pa je 12.10. vložila s potrebnimi podpisi podprto zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma.
        14. LJUBLJANA - Vlada je razglasila prvo stopnjo ogroženosti pri proizvodnji elektrike, cilj ukrepa je bilo povečanje strateških zalog vseh goriv. Ministrstvu za infrastrukturo je naložila pripravo načrta povečanja zmogljivosti proizvodnje elektrike iz sončne energije za 1000 megavatov do leta 2025.
        14. LJUBLJANA - Vlada je izdala odlok o ukinitvi urada za demografijo, ki je začel delovati jeseni 2021.
        14. LJUBLJANA - DZ je ratificiral solidarnostni sporazum med Slovenijo in Italijo glede oskrbe s plinom.
        15. LJUBLJANA/LENDAVA - V Sloveniji je bila na uradnem obisku madžarska predsednica Katalin Novak.
        15. METLIKA - SV je na meji s Hrvaško začela odstranjevati 51 km dolgo žično ograjo, odstranjevanje panelne ograje pa je predmet dogovora z lokalnim prebivalstvom.
        15. LJUBLJANA - Po 14 mesecih so se prvič znova sestali socialni partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).
        15. KOPER - Rižanski vodovod je zaradi najhujšega pomanjkanja vode v slovenski Istri v zadnjih 35 letih ob prepovedi uporabe pitne vode za kmetijske namene pozval podjetja k znižanju porabe za 30 odstotkov. Na podlagi sklepa vlade so 26. 7. stekli 24-urni interventni prevozi vode iz reke Unice v vodarno Cepki, ki so se po izboljšanju razmer končali 30. 8. Tako ni prišlo do izsušitve Rižane in ogrozitve ekološko sprejemljivega pretoka.
        15. - 24. RENČE-VOGRSKO/MIREN-KOSTANJEVICA/KOMEN - V največji ognjeni stihiji, ki je kdajkoli zajela Slovenijo, je v desetih dneh zaradi izjemne suše, visokih temperatur in neugodnega vetra zgorelo 3610 hektarjev površin, od tega 2800 hektarjev gozda. Strahovit požar na slovenski in italijanski strani Krasa, ki je ogrožal tudi naselja, zaradi česar so morali večkrat evakuirati prebivalce vasi na območju, je z izjemno akcijo solidarnosti gasilo več kot 10.000 profesionalnih in prostovoljnih gasilcev iz vse države in Italije ter 1250 pripadnikov različnih podpornih enot, kot so vojska, civilna zaščita, pripadniki Rdečega križa in gozdarji, ki so ustvarjali preseke. V boju z ognjem, kjer so dodatno nevarnost pomenila neeksplodirana ubojna sredstva, je sodelovalo 12 helikopterjev, kanader, spartana, pilatus in hercules, pa tudi vodni top policije. Pomoč so poleg štirih sosednjih držav - Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške - poslale tudi Slovaška, Srbija in Romunija.
        16. LJUBLJANA - V 84. letu je umrl nekdanji diplomat in veleposlanik Peter Toš.
        18. LUXEMBOURG/MARIBOR - Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je sporočilo, da je Okrajno sodišče v Mariboru v začetku julija izdalo prvo obsodilno sodbo v primeru s strani EPPO ugotovljenega oškodovanja proračuna EU.
        18. LJUBLJANA - Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je na položaj direktorja TV Slovenija imenoval Uroša Urbanijo, ki je v času vlade Janeza Janše vodil vladni urad za komuniciranje. Novinarski sindikati so potezo označili kot tveganje za posege v novinarsko in uredniško avtonomijo.
        18. CELJE - Zlatnik poezije je za življenjski opus dobil pesnik Iztok Osojnik.
        19. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in premier Robert Golob sta pozdravila začetek pristopnih pogajanj Severne Makedonije in Albanije za članstvo v EU.
        20. IDRIJA - Družina Svetlik je svoj 42-odstotni delež družbe H&R, krovne lastnice idrijske skupine Hidria, prodala španski družbi Gonvarri. Evropska komisija je posel odobrila konec novembra.
        20. EUGENE - Kristjan Čeh je na svetovnem prvenstvu v atletiki, ki je potekalo med 15. in 24. 7., v metu diska osvojil zlato medaljo.
        20. - 24. CELJE - Potekala je gasilska olimpijada, na kateri je tekmovalo 198 ekip z več kot 2600 udeleženci iz 20 držav.
        21. LJUBLJANA - DZ je po nujnem postopku sprejel predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi, ki začetek izvajanja zakona zaradi nedorečenosti zamika za eno leto, na 1. 1. 2024. SDS je 12. 10. vložila s potrebnimi podpisi podprto zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma.
        21. LJUBLJANA - Potem ko je Evropska komisija državam članicam EU priporočila, naj porabo plina do marca 2023 zmanjšajo za 15 odstotkov, je vlada zagnala pripravo akcijskega načrta za opustitev rabe zemeljskega plina ruskega izvora do leta 2025.
        22. MOSKVA - Rusija je na seznam držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v tujini, dodala pet držav, med njimi Slovenijo.
        23. LJUBLJANA - Preseženih je bilo več julijskih temperaturnih rekordov. Živo srebro se je najvišje povzpelo v Dobličah pri Črnomlju, kjer je merilna postaja Arsa namerila 39,4 stopinje Celzija.
        23. LJUBLJANA/BLED/NOVA GORICA - Odkrili so več poginov rib, najprej v Malem grabnu, nato v Glinščici. Izjemno nizki vodostaji rek so ogrozili ekološko ravnovesje, predvsem v Savi Bohinjki in Zelencih, na Soči, ki je bila poleg Save najbolj prizadeta, so začasno večkrat ustavili obratovanje HE Solkan.
        24. PARIZ - Na dirki po Franciji je Tadej Pogačar osvojil drugo mesto. Primož Roglič je zaradi posledic padca dirko predčasno končal.
        25. VELENJE - V Premogovniku Velenje se je zgodil stebrni udar, v katerem je bilo lažje poškodovanih 14 rudarjev.
        26. LJUBLJANA - Veljati je začel zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki med drugim naslavlja dolge čakalne dobe v zdravstvu. Ukrepi so vredni dobrih 200 milijonov evrov. Sredi oktobra sta začeli veljati uredbi, ki določata kriterije za nagrajevanje in višino dodatkov za povečan obsega dela v ambulantah na primarni ravni zdravstva ter dopolnjen pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov. Novembra je vlada opredelila še merila za določanje dodatka za povečan obseg dela na primarni ravni zdravstva.
        26. DUBROVNIK - Odprli so pelješki most, ki pred mejo z BiH povezuje hrvaško kopno s polotokom Pelješac, glavni projektant je bil slovenski inženir Marjan Pipenbaher.
        27. KIJEV/IRPIN - Zunanja ministrica Tanja Fajon je obiskala Ukrajino. Srečala se je z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, predsednikom vlade Denisom Šmihalom in županom Kijeva Vitalijem Kličkom.
        27. AUGSBURG - Prvi dan svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju so kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič osvojili naslov svetovnih prvakov, kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar pa ekipno drugo mesto.
        29. LJUBLJANA - V Sloveniji je inflacija dobila zagon: julija so se po podatkih statističnega urada cene življenjskih potrebščin na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, najbolj po avgustu 1995, predvsem zaradi rasti cen pogonskih goriv in hrane; tudi v nadaljevanju leta se je obdržala na visokih ravneh.

AVGUST

        1. VRHNIKA - Generalmajor Roman Urbanč je od generalmajorja Mihe Škerbince prevzel dolžnosti poveljnika sil Slovenske vojske.
        1. LJUBLJANA - Potem ko je ECB prvič po 11 letih dvignila obrestne mere, je večina bank v Sloveniji ukinila ležarine za visoka stanja na računih fizičnih oseb.
        1. LJUBLJANA - Vodstvo policije je sporočilo, da ukinja avtocestno policijo, ustanovljeno marca 2021, tudi zaradi določenih nepravilnosti, ki jih je pokazala notranja revizija. Dokončno je prenehala delovati novembra.
        1.- 2. NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila konference o izvajanju pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. O kandidaturi Slovenije za nestalno članico VS ZN se je pogovarjala z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.
        5. LJUBLJANA - Notranje ministrstvo je ugotovilo, da so policisti med obvladovanjem protestov leta 2021 v štirih primerih ravnali nestrokovno in nesorazmerno posegali v človekove pravice ter o tem obvestilo Specializirano državno tožilstvo (SDT). Notranja ministrica Tatjana Bobnar je na policijo naslovila usmeritve in navodila za ravnanje ob javnih shodih, s katerimi je preklicala usmeritve svojega predhodnika Aleša Hojsa.
        5. LJUBLJANA/LONDON - Britanski premier v odhajanju Boris Johnson je obiskal Slovenijo na petdnevnem poročnem potovanju.
        5. LJUBLJANA - V 77. letu starosti je umrl ilustrator in avtor stripov Kostja Gatnik.
        7. HALIFAX - Kajakašica Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu v disciplini 200 metrov osvojila srebro.
        9. KOPER - Na težko dostopnem območju pod Socerbom je izbruhnil požar, pogorelo je približno 120 hektarjev.
        9. - 10. ANKARA - Predsednik republike Borut Pahor je bil na državniškem obisku v Turčiji. Sestal se je s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Spremljal ga je gospodarski minister Matjaž Han, potekala je tudi poslovna okrogla miza.
        10. LJUBLJANA - Po razkritju TV Slovenija o domnevnem izkoriščanju delavcev iz Indije v eni od ljubljanskih avtopralnic je odstopil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić, vodenje inšpektorata je prevzel Luka Lukič.
        10. LJUBLJANA - Po odstopu Dragana Barbutovskega z mesta v.d. direktorja Ukoma je položaj prevzela nekdanja novinarka Petra Bezjak Cirman.
        11. LJUBLJANA - V 78. letu starosti je umrl ekonomist in nekdanji politik Marjan Senjur.
        11. - 21. MÜNCHEN - Na združenih devetih evropskih prvenstvih je Slovenija osvojila deset odličij v štirih panogah: pet v športnem plezanju, dve v atletiki, dve v veslanju na mirnih vodah in eno v namiznem tenisu. Janja Garnbret je osvojila tri zlate medalje, tudi v novi disciplini, kombinaciji balvani-težavnost.
        12. LJUBLJANA - Vlada se je pri soočanju z visokimi cenami hrane odločila za spremljanje cen košarice osnovnih živil. Prvič so ceno košarice izračunali septembra.
        14. HELSINKI - Tim Gajser je še pred iztekom sezone osvojil četrti naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP.
        16. LJUBLJANA - Stanovanjski sklad RS je z Razvojno banko Sveta Evrope podpisal posojilno pogodbo v vrednosti 70 milijonov evrov za projekt izgradnje 906 javnih najemnih stanovanj na desetih lokacijah v državi.
        17. CELJE - Višje sodišče je pritrdilo sodbi velenjskega okrajnega sodišča, da mora predsednik SDS Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi javnih izjav glede lastništva sedeža SD.
        18. LJUBLJANA - Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ je predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Ukrepi bodo odvisni od zasedenosti intenzivnih postelj. Cepljenje in nošenje mask v šolah ne bosta obvezna v nobeni od faz.
        18. LJUBLJANA - Začel je veljati zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec in podprli z okoli 10.000 podpisi. Izničuje spremembe 11 zakonov, ki jih je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše.
        18. LJUBLJANA/KRANJ/DOMŽALE - Slovenijo, predvsem območje Ljubljane in Kranja, je zajelo hudo neurje z močnim vetrom. Več ljudi je bilo poškodovanih, v Ljubljani je sunek vetra dosegel rekordnih 102 km na uro.
        20. LJUBLJANA - V starosti 60 let je umrl akademski slikar ter ustanovni član NSK in kolektiva Irwin Roman Uranjek.
        21. LJUBLJANA - Policija je začela preverjati informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj spolnega nasilja na podlagi anonimnih izpovedi na družbenih omrežjih, ki so bremenila kulturnika in direktorja festivala Fotopub Dušana Smodeja. Sredi oktobra je policija na državno tožilstvo podala dve ovadbi, obravnava pa tudi več sumov kaznivih dejanj.
        26. CELJE - Na okrožnem sodišču se je deset let po začetku preiskav začelo sojenje v zadevi investicije v Teš 6. Obtožnica desetim fizičnim in dvema pravnima osebama očita zlorabo položaja in pranje denarja. Vsi s prvoobtoženim Urošem Rotnikom, takratnim direktorjem Teša, krivdo zavračajo. Po sklenjeni sodni poravnavi s HSE je krivdo priznal le General Electric, pravni naslednik francoskega Alstoma, ki je gradil Teš 6. Sodnica je 1. 9. sprejela sporazum o priznanju krivde.
        26. LJUBLJANA - Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je proti nemškim menedžerjem, ki so prevzeli zdaj že propadlo Adrio Airways, vložil odškodninsko tožbo v višini 78 milijonov evrov.
        26. - 11. 9. - LJUBLJANA/KATOVICE - Na svetovnem odbojkarskem prvenstvu, ki ga je Slovenija po odvzemu prvenstva Rusiji zaradi agresije na Ukrajino soorganizirala s Poljsko, je slovenska reprezentanca po porazu z Brazilci v polfinalu osvojila končno četrto mesto.
        27. LJUBLJANA - V 82. letu starosti je umrl akademik in ekonomist Jože Mencinger.
        27. - 9. 9. PIRAN - Potekal je poletni festival komorne glasbe Tartini festival, posvečen 330. obletnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija.
        28. LJUBLJANA - Predsednik Borut Pahor je gostil islandskega predsednika Gudna Thorlaciusa Johannessona.
        29. - 30. BLED - Potekal je Blejski strateški forum s 400 udeleženci, osrednja tema je bila ruska agresija na Ukrajino in njene posledice. Z uvodnima nagovoroma sta ga odprla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in prek videopovezave ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
        29. BLED/LJUBLJANA - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je sestala s premierjem Robertom Golobom na temo energetske preskrbe in ukrepov, srečala se je tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.
        29. BLED - Premier Robert Golob se je sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, zunanja ministrica Tanja Fajon pa s hrvaškim kolegom Gordanom Grlić Radmanom.
        29. OBREŽJE - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se je sestala s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem, temi sta bili vstop v schengen in migracije.
        29. LJUBLJANA/BLED - Na srečanju politike in predstavnikov energetskih podjetij in stroke na temo energetske krize so opozorili na nujnost evropske rešitve zaradi špekulativnih dvigov cen elektrike.
        29. LJUBLJANA - V 87. letu starosti je umrl nekdanji poslanec in politik Ivo Hvalica.
        30. LJUBLJANA - Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je odstopila od namere za kandidaturo za predsednico republike, kasneje pa še z mesta podpredsednice stranke.
        30. CELJE - Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta je prejela Kristina Kočan za zbirko Selišča.
        31. PRAGA - Zunanji ministri EU so se dogovorili o popolni zamrznitvi sporazuma med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov, Slovenija je dogovor pozdravila.
        31. LJUBLJANA - Ob smrti nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova sta sožalje izrekla predsednik republike Borut Pahor in zunanje ministrstvo.
        31. LJUBLJANA - Po napovedih, da bo Zavod za blagovne rezerve odkupil vso slovensko pšenico, se je edina prispela ponudba za odkup 40.000 ton pšenice izkazala za nedopustno.
        31. NOVA GORICA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko in župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta EPK 2025 v vrednosti deset milijonov evrov.
        31. LJUBLJANA - Društvo slovenskih književnih prevajalcev je avstrijskemu prevajalcu Ludwigu Hartingerju za prevodni opus podelilo Lavrinovo diplomo.

SEPTEMBER

        1. LJUBLJANA - Veljati je začel ključni del ukrepov države za obvladovanje energetske draginje. Gre za sveženj regulacije cen elektrike in plina za gospodinjstva ter male in zaščitene odjemalce do konca avgusta 2023, znižanega DDV na energente do konca maja 2023 ter prepolovljene trošarine.
        1. PARIZ - Premier Robert Golob se je srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, tema je bila strukturna reforma trga električne energije v EU.
        1. LJUBLJANA - Položaj predsednika uprave SDH je nastopil Žiga Debeljak, in sicer po odhodu Janeza Žlaka, ki se je s položaja predčasno sporazumno umaknil.
        1. LJUBLJANA - Začel je veljati zakon, ki izterjavo neizplačanih preživnin prelaga na preživninski sklad.
        1. KRANJ - Telekomunikacijsko podjetje Iskratel in ponudnik informacijskih rešitev S&T Slovenija sta se združila v podjetje S&T Iskratel, ki je v lasti avstrijske skupine Kontron.
        1. - 14. KÖLN/BERLIN - Na evropskem prvenstvu v košarki je slovenska reprezentanca, za katero sta igrala tudi Luka Dončić in Goran Dragič, kot branilka naslova prvakov iz leta 2017 s porazom proti Poljski izpadla v četrtfinalu.
        3. BEOGRAD - Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni sešel s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem, nekaj dni kasneje pa še s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem.
        3. KOPER - V tekmi svetovnega pokala v težavnosti je zmagal športni plezalec Luka Potočar. Favoritinja Janja Garnbret je bila druga.
        5. LJUBLJANA - Predstavniki gospodarstva so na srečanju pri premieru Robertu Golobu zagovarjali sprejetje kapice na ceno energentov in ukrepov za začasno ohranjanje delovnih mest.
        5. LJUBLJANA - Nekdanji lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je za 6,4 milijona evrov kupil stavbo Koloseja v ljubljanskem BTC.
        6. BRUSELJ - Zaživelo je Evropsko novinarsko središče, projekt 18 evropskih tiskovnih agencij, tudi STA.
        6. SEVILLA - Kolesar Primož Roglič je zaradi padca v 16. etapi končal dirko po Španiji.
        7. LJUBLJANA - Odstopil je generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič, k čemur ga je pozval minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Svet zavoda je 12. 9. za v. d. direktorja imenoval travmatologa Marka Juga.
        7. LJUBLJANA - Madžarska OTP je dobila dovoljenje v okviru skupnega evropskega nadzora bank za prevzem Nove KBM. Za izvedbo prevzema je potrebno še soglasje AVK.
        8. LJUBLJANA/LONDON - Politični vrh se je z izrazi sožalja odzval na smrt britanske kraljice Elizabete II. Predsednik Borut Pahor, ki je po razglasitvi čestital novemu kralju Združenega kraljestva in držav Commonwealtha Karlu III., se je 19. 9. udeležil pogrebnih slovesnosti za preminulo kraljico.
        8. LJUBLJANA - Deset slovenskih restavracij je dobilo Michelinove zvezdice: Ana Roš je s Hišo Franko obdržala dve, devet restavracij pa po eno.
        8. LJUBLJANA - Slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja je postal film Orkester v režiji Matevža Luzarja.
        10. LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami s ciljem ustreznejšega financiranja gasilskih in drugih organizacij s področja zaščite, varovanja in pomoči ob aktiviranju državnega načrta.
        10. ŠTANJEL - Ob koncu mednarodnega literarnega festivala Vilenica so glavno nagrado v odsotnosti podelili latvijski pesnici Amandi Aizpuriete, kristal Vilenice pa je prejela severnoirska pesnica Gail McConnell.
        12. BRDO PRI KRANJU - Na vrhu pobude Brdo-Brioni so voditelji držav poudarili pomen širitve za stabilnost Zahodnega Balkana. EU so pozvali, naj BiH do konca leta dodeli status kandidatke ter uvede brezvizni režim za celotni Balkan.
        12. BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je odobrila partnerski sporazum s Slovenijo za porabo 3,26 milijarde evrov kohezijskih sredstev v obdobju 2021-2027. Minister za razvoj in kohezijsko politiko Aleksander Jevšek in evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira sta ga podpisala 28. 9.
        12. LJUBLJANA - Potem ko je SDH konec junija zamenjal večino članov nadzornega sveta Pošte Slovenije, je ta z mesta generalnega direktorja razrešil Tomaža Kokota. Z novembrom je vodenje družbe prevzel Marko Cegnar.
        12. KOSTEL - Podjetje Elektronček Group je po prejetju dovoljenja AVK sklenilo prevzem podjetja za polnjenje vode Costella.
        13. LJUBLJANA - Sodišče EU je odločilo, da je zakon o sodnem varstvu imetnikov kvalificiranih obveznosti bank sporen z vidika monetarnega financiranja in finančne neodvisnosti centralne banke. Odločitev je sprejelo na pobudo slovenskega ustavnega sodišča, ki je januarja 2021 do končne opredelitve Sodišča EU prekinilo presojo ustavnosti tega zakona.
        13. PIRAN - Piran je bil do začetka oktobra prizorišče snemanja akcijskega filma z zvezdniškimi igralskimi imeni, med njimi J. K. Simmons, Halle Berry in Mark Wahlberg.
        13. - 18. PORTOROŽ - Na turnirju WTA je zmagala Čehinja Katerina Siniakova, športno pot pa je končala 41-letna Katarina Srebotnik.
        14. KOPER - Nemška družba Mutares je končala prevzem koprskega Cimosa iz rok italijanske družbe TCH.
        15. LJUBLJANA - Vlada je po opravljeni reviziji posla sklenila, da bo preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Ministrstvo za obrambo naj bi pripravilo novo rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.
        15. CELJE/LJUBLJANA - V celjski bolnišnici je prišlo do zamenjave identitete dveh bolnikov. Pristojne institucije so uvedle nadzorne postopke, vodstvo bolnišnice je ponudilo odstop, a ga svet ni sprejel. Po zamenjavi nekaterih članov sveta je ta 7. 11. razrešil direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, soglasje je dala tudi vlada.
        15. LJUBLJANA - V 81. letu je umrl gledališki in filmski igralec Radko Polič - Rac.
        15. SOFIJA - Na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki je Jekaterina Vedenejeva osvojila bronasto kolajno v vaji s trakom.
        15. LJUBLJANA/OSILNICA/KOSTEL - Močno deževje je zajelo osrednji in južni del Slovenije. Narasle so nekatere reke, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Najhuje je bilo v občinah Osilnica in Kostel, poškodovane so bile ceste in vodovodi. Obilno deževje je ta del prizadelo tudi 29. 9.
        16. BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je predstavila predlog akta o svobodi medijev, ki naj bi na evropski ravni zagotovil zaščito neodvisnosti in uredniške samostojnosti medijev.
        19. LJUBLJANA/BERLIN - Premier Robert Golob je z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dosegel dogovor o izmenjavi vojaških vozil, pri čemer naj bi 28 slovenskih tankov tipa M55S poslali v Ukrajino, 40 nemških transportnih vozil pa v Slovenijo.
        21. NEW YORK - Predsednik Borut Pahor je govoril na splošni razpravi svetovnih voditeljev 77. zasedanja Generalne skupščine ZN. Pahor in zunanja ministrica Tanja Fajon, ki ga spremlja, sta 26. 9. uradno sprožila kampanjo Slovenije za izvolitev v Varnostni svet ZN za obdobje 2024-2025.
        22. LJUBLJANA - Začel je veljati sveženj energetske zakonodaje, namenjen urejanju razmer v primeru zaostritve razmer na trgu elektrike in zemeljskega plina. Poleg novele zakona o oskrbi s plini ter interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo je vanj vključen še poseben poroštveni zakon za energetska podjetja.
        23. LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o začasnih ukrepih, s katerim je ob otroškem dodatku za vsakega otroka novembra, decembra in januarja uvedel še draginjski dodatek. Ukrep je vreden 63 milijonov evrov, prvi dodatki so bili izplačani 2. 11.
        23. RAČICE - Veslač Rajko Hrvat je na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto kolajno med lahkimi skifisti.
        25. RIM/LJUBLJANA - Po zmagi postfašističnih Bratov Italije na parlamentarnih volitvah v Italiji so predstavniki slovenske manjšine opozorili na težavnejše obdobje. Premier Robert Golob je izrazil pričakovanje, da bo dialog z Italijo kot doslej potekal normalno. V senat je bila na listi Demokratske stranke izvoljena Slovenka Tatjana Rojc.
        26. LJUBLJANA - Vlada je potrdila sveženj predlogov sprememb davčne zakonodaje, med njimi zakona o dohodnini, ki delno spreminjajo marca uzakonjene rešitve. NSi je 6. 10. v parlamentarni postopek vložila svoj predlog novele zakona o dohodnini, nato pa še predlog za razpis posvetovalnega referenduma, s čimer je dodatno zamaknila sprejetje vladnega predloga. DZ je predlog novembra zavrnil.
        26. LJUBLJANA - Koalicija je v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb ustave, s katerim predlaga prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta z DZ na predsednika republike s ciljem depolitizacije postopka imenovanja sodnikov.
        26. LJUBLJANA - Novinarji, združeni v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, so pripravili celodnevno opozorilno stavko. Opozorili so na kršitve pravice do stavke, generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough pa je zavrnil očitke, da je direktor TVS Uroš Urbanija posegal v program.
        26. DŽAKARTA/EDINBURGH - Športni plezalec Luka Potočar je postal skupni zmagovalec sezone svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja. Janja Garnbret je svojo že peto skupno zmago sezone pokala v težavnosti dosegla 11. 8. v Edinburghu.
        27. LJUBLJANA - Mandat je nastopila nova generalna državna odvetnica Ana Kerševan.
        27. STOCKHOLM - Slovenska nogometna reprezentanca si je v ligi narodov zagotovila obstanek v diviziji B.
        27. - 29. TOKIO - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je bila na delovnem obisku na Japonskem in se udeležila pogrebne slovesnosti nekdanjega japonskega premierja Shinza Abeja.
        28. LJUBLJANA - DZ je sprejel rebalans proračuna za leto 2022. Odhodki so se povzpeli za 640 milijonov evrov na 14,6 milijarde evrov, prihodki pa za 1,1 milijarde na 12,5 milijarde evrov. Primanjkljaj znaša 2,04 milijarde evrov oziroma 3,6 odstotka BDP. Predvidenih je tudi 750 milijonov evrov za dokapitalizacijo energetskega sektorja.
        29. LJUBLJANA - V uradnem listu je bil objavljen ukaz predsednika republike Boruta Pahorja o odpoklicu slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Vlada je sprejela predlog o njegovem odpoklicu zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Pahor, ki je ukaz sicer podpisal, je odločitev vlade označil za nesorazmeren ukrep, sprejet brez predhodnega posvetovanja.
        29. LJUBLJANA - DZ je sprejel spremembe zakonov, ki se nanašata na avtorsko in sorodne pravice, in s tem z zamudo v slovensko zakonodajo prenesel evropski direktivi.
        29. NEW YORK - Prodali so sedež misije nekdanje Jugoslavije pri ZN na Peti aveniji, Sloveniji bo v skladu s sporazumom o nasledstvu pripadlo 7,3 milijona evrov.
        29. LJUBLJANA - V Galeriji Cukrarna so odprli samostojno razstavo italijanskega umetnika Michelangela Pistoletta.
        30. LJUBLJANA - Slovenija je obsodila odločitev Rusije o enostranski priključitvi štirih regij na vzhodu Ukrajine. Zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Sloveniji Timurja Ejvazova.
        30. BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, so se dogovorili o obveznem zmanjšanju porabe elektrike in omejitvi prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina.
        30. NOVA GORICA - V novogoriških igralnicah družbe Hit se je začela stavka, ki se je končala sredi oktobra z dosego dogovora.
        30. LJUBLJANA - Uroš Zupan je s knjigo Znamenja v kroženju postal dobitnik Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko leta.

OKTOBER

        1. - 7. 11. KRŠKO - V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) je potekal redni letni remont, med katerim so zamenjali polovico goriva in visokotlačno turbino. Prvotno naj bi Nek obratoval do 2023, zdaj je predvideno 20-letno podaljšanje.
        1. BEOGRAD - Na mednarodnem gledališkem festivalu Bitef je predstava Solo v režiji Nine Rajić Kranjac prejela grand prix za najboljšo predstavo.
        2. LIBELIČE - S slovesnostjo so zaznamovali 100. obletnico priključitve Libelič k matični domovini.
        4. LJUBLJANA - DZ je potrdil spremembe družinskega zakonika, ki so uveljavile julijsko odločitev ustavnega sodišča glede statusa partnerske zveze istospolnih oseb. DS je sprejel odložilni veto, predstavniki koalicije Za otroke gre pa so v DZ vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma. DZ, ki je 18. 10. v drugo potrdil spremenjeni zakonik, je 28. 10. izglasoval nedopustnost referenduma, omenjena koalicija pa je 11. 11. vložila ustavno pritožbo.
        4. LJUBLJANA - BS je ob pričakovanem poslabšanju gospodarskih razmer in vztrajanju inflacije na visoki ravni opozorila na povečana tveganja za finančno stabilnost.
        4. LJUBLJANA - Na kongresu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so za predsednico vnovič izvolili Lidijo Jerkič.
        4. LJUBLJANA - Potem ko je septembra skupščina Telekoma Slovenije imenovala pet novih članov nadzornega sveta, je mandat predsednika uprave nastopil Boštjan Košak, ki je nasledil marca 2021 imenovanega Cvetka Sršena.
        4. LJUBLJANA - Po menjavi članov sveta in julijskem odstopu Andreje Uštar z mesta generalne direktorice onkološkega zavoda je svet za v.d. imenoval Andraža Jaklja.
        5. LJUBLJANA - SDS je kot pobudnica do roka zbrala dovolj podpisov za razpis vsakega od treh zakonodajnih referendumov: o predlogu sprememb zakona o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. DZ je vse tri zakonodajne referendume razpisal za 27. 11.
        5. LJUBLJANA - Slovenija je septembra zabeležila najnižjo stopnjo brezposelnosti od osamosvojitve junija 1991. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec septembra registriranih 52.043 brezposelnih.
        6. PRAGA - Voditelji 44 evropskih držav, med njimi premier Robert Golob, so se sestali na prvem zasedanju Evropske politične skupnosti. Golob se je ob robu srečal z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom.
        6. VALLETTA - Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil srečanja voditeljev držav članic skupine Arraiolos.
        6. LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki za nazaj, od 1. 9., prinaša zamrznitev cen šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih.
        6. LJUBLJANA - Vlada je razrešila generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Darka Buta in za v. d. imenovala Leona Behina.
        7. PRAGA - Na neformalnem vrhu voditeljev članic EU, med njimi je bil tudi premier Robert Golob, so se strinjali, da je pri nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo, vključno z omejevanjem cen plina, potreben evropski pristop.
        7. LJUBLJANA - Vodstvo RTVS je 38 zaposlenim zaradi domnevno nepooblaščenega vstopa v studio v znak podpore voditelju TV Dnevnika Sašu Kranjcu, za katerega je direktor TVS Uroš Urbanija predlagal premestitev, poslalo opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve.
        7. LJUBLJANA - Članicam Pravne mreže za varstvo demokracije so podelili nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2022.
        7. LJUBLJANA - V 90. letu starosti je umrl skladatelj ter pianist Jure Robežnik.
        8. PTUJ - Na volilnem kongresu SD so nov mandat na čelu stranke podelili dosedanji predsednici in edini kandidatki Tanji Fajon.
        8. LJUBLJANA - Alpinist Silvo Karo je kot drugi Slovenec dobil zlati cepin za življenjsko delo.
        10. LJUBLJANA - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre namenilo Olgi Kacjan.
        11. LJUBLJANA - Ministrstvo za delo je aktiviralo spletni kalkulator za izračun upravičenosti do energetskega dodatka.
        11. LJUBLJANA - V 76. letu starosti je umrl režiser in scenarist Tugo Štiglic.
        12. LJUBLJANA - Slovenski politični vrh je pozdravil predlog Evropske komisije o dodelitvi statusa kandidatke za članstvo BiH in ga izpostavil tudi kot uspeh slovenske zunanje politike.
        12. - 15. WASHINGTON - Minister za finance Klemen Boštjančič in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle sta se udeležila zasedanja IMF in Svetovne banke.
        13. LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja so po večmesečnih pogajanjih podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, vreden 611 milijonov evrov. Dogovor je večini zaposlenih v javnem sektorju prinesel 9-odstotni dvig plač, višje nadomestilo za malico, nekaterim pa še poračun regresa za letni dopust. Dogovor je podpisalo 30 od 46 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. DZ je konec oktobra sprejel ustrezno novelirani zakon, ki pa predvideva tudi odpravo plačnega stropa za javne uslužbence.
        13. NEUSTRELITZ - Predsednik republike Borut Pahor je bil na poslovilnem uradnem obisku pri nemškem kolegu Frank-Walterju Steinmeierju, kateremu je podelil najvišje slovensko državno odlikovanje.
        13. BRUSELJ - Obrambni minister Marjan Šarec je podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja z Nemčijo, Slovenija je vključena v projekt vzpostavitve skupnega evropskega sistema zračne obrambe.
        13. LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo o energetski revščini, ki je med drugim podlaga za določitev energetsko revnih gospodinjstev in akcijskega načrta.
        14. ŠOŠTANJ/VELENJE - Iz omrežja so zaradi nizkih cen energije in varčevanja s premogom začasno izklopili Teš. Zaradi posledic stebrnega udara je zmanjšana proizvodnja premoga v Premogovniku Velenje, ki je novembra podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga v vrednosti 48 milijonov evrov.
        14. LUXEMBOURG - Ob velikem povečanju števila nezakonitih prehodov zunanje meje EU, predvsem prek Zahodnega Balkana, so notranji ministri EU, tudi Tatjana Bobnar, pozvali države območja k uskladitvi vizumske politike z EU, kar je Srbija za državljane Burundija in Tunizije kasneje tudi storila.
        14. BLED - Potapljači so z dna Blejskega jezera dvignili zgodnjesrednjeveški deblak, star približno 1200 let.
        15. LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o nalezljivih boleznih, ki strožje omejuje vlado pri ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, in uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. Novela je bila predmet dveh pobud za razpis referenduma, a je DZ sredi julija izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma.
        15. ROGATEC - Kongres stranke NSi je za predsednika stranke izvolil edinega kandidata, dosedanjega predsednika Mateja Tonina.
        16. CAGLIARI/NAFPAKTOS - Toni Vodišek je po evropskem naslovu osvojil še naslov svetovnega prvaka v kajtanju.
        17. LUXEMBOURG - Zunanji ministri članic EU so potrdili vzpostavitev misije urjenja ukrajinskih vojakov (EUMAM). V njej bo sodelovala tudi Slovenija, in sicer z nekaj deset inštruktorji.
        17. LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je v DZ prinesel več kot 5000 overjenih podpisov za vložitev predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, s čimer želijo zagotoviti brezplačna kosila za vse otroke.
        18. SKOPJE - Zunanja ministrica Tanja Fajon je obiskala Severno Makedonijo in zagotovila pripravljenost Slovenije za pomoč pri pristopnih pogajanj za vstop v EU.
        18. LJUBLJANA - Sovretovo nagrado je prejela Katja Zakrajšek za prevod romana Bernardine Evaristo Dekle, ženska, druga_i.
        19. LJUBLJANA - Potem ko je zdravniški sindikat Fides, ki je zbral skoraj 3500 podpisov za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema, napovedal splošno stavko, sta po pogajanjih minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predstavnik Fidesa podpisala sporazum, ki predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja do aprila 2023. To je spodbudilo oster odziv v drugih sindikatih javnega sektorja, ki so potezo označili za konec postavljenega sistema plač.
        19. LJUBLJANA - Začel je veljati noveliran zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, ki je razširil krog upravičencev in delež povrnjenih stroškov dvignil na 50 odstotkov ob zavezi podjetja za omejitev dviga cen izdelkov oziroma storitev, čemur so nasprotovali v gospodarstvu.
        20. LJUBLJANA - Vlada je s predstavniki občin dosegla dogovor o povprečnini v višini 700 evrov za leti 2023 in 2024.
        20. FRANKFURT/LJUBLJANA - Na Frankfurtskem knjižnem sejmu je bila predstavitev Slovenije kot častne gostje sejma leta 2023.
        20. UPPSALA - Na 88. kongresu Mednarodnega združenja Pen je bila predsednica Slovenskega centra Pen Tanja Tuma, ki je bila julija imenovana tudi za novo predsednico upravnega odbora slovenskega knjižnega sejma, izvoljena v upravni odbor združenja.
        20. - 21. BRUSELJ - Voditelji držav EU so se s ciljem omejitve pretiranih cen plina dogovorili o začasnem dinamičnem cenovnem koridorju za transakcije z zemeljskim plinom na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF .
        21. LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je predlagala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod, kar je izzvalo očitke, da gre za politični projekt.
        23. LJUBLJANA - Predsedniške volitve v prvem krogu niso prinesle zmagovalca med sedmimi kandidati. Največ glasov sta dobila Anže Logar (33,95 odstotka) in Nataša Pirc Musar (26,88), ki sta se uvrstila v drugi krog, sledili pa so Milan Brglez (15,45), Vladimir Prebilič (10,60), Sabina Senčar (5,94), Janez Cigler Kralj (4,37) in Miha Kordiš (2,81). Volilna udeležba je bila 51,74-odstotna.
        23. LJUBLJANA - Na 26. ljubljanskem maratonu je zmagal Etiopijec Adihana Gebretsadik, med ženskami pa z rekordom proge njegova rojakinja Siranesh Dagne Yirga.
        24. LJUBLJANA - Vrh peterice parlamentarnih strank je razpravljal o morebitnih ustavnih spremembah in spremembah volilne zakonodaje ter menil, da je soglasje o nekaterih možno.
        24. - 25. LJUBLJANA - V Sloveniji je bil na uradnem obisku predsednik alžirske narodne skupščine Ibrahim Boughali.
        24. LJUBLJANA - Alpska smučarka Meta Hrovat je nepričakovano sporočila, da končuje tekmovalno pot.
        25. LJUBLJANA - Sredi Ljubljane je bila žrtev fizičnega napada direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, čez tri dni pa še poslanec SDS Branko Grims. Okrepila so se opozorila o fizičnih napadih kot posledici krepitve sovražnega govora. Premier Golob je napovedal imenovanje nacionalnega koordinatorja za to področje.
        25. - 30. PORTOROŽ - Na 25. Festivalu slovenskega filma je vesno za najboljši celovečerni film in scenarij prejel Orkester režiserja Matevža Luzarja. Vesno za najboljšo režijo je dobila Sara Kern za film Moja Vesna. Loti Kovačič iz tega filma je prejela nagrado za glavno žensko vlogo, za glavno moško vlogo pa Petja Labović v filmu Jezdeca, ki je bil tudi najboljši film festivala po izboru občinstva. Badjurova nagrada za življenjsko delo je šla v roke Milene Zupančič.
        26. BRUSELJ - Iran je uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz EU, med njimi proti slovenskemu evroposlancu Milanu Zveru (EPP/SDS).
        26. LJUBLJANA - Odkrili so temeljni kamen za nov moški zapor v Dobrunjah pri Ljubljani.
        27. LJUBLJANA - Vlada je v okviru ukrepov za obvladovanje energetske draginje zamejila ceno toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja.
        27. LJUBLJANA - Vlada je sprejela pogajalska izhodišča za dvig minimalne plače, ki bi se letos povečala na 804 evre.
        27. LJUBLJANA - DZ je za ustavno sodnico izvolil Nežo Kogovšek Šalamon, za viceguvernerja BS pa Primoža Dolenca. Podporo za kandidata za sodnika na Sodišču EU je dobil Marko Ilešič.
        27. KRANJ - Društvo slovenskih pisateljev je Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let podelilo Nataši Velikonja za delo Prostor sredi križišč.
        28. BRUSELJ - Evropska komisija je potrdila strateški načrt Slovenije za skupno kmetijsko politiko za obdobje 2023-2027.
        28. KOČEVJE - Oktobra se je končal izkop okoli 3200 okostij pobitih po drugi svetovni vojni iz brezna pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu.
        31. BUENOS AIRES/MONTEVIDEO - Zunanja ministrica Tanja Fajon je bila na obisku v Argentini in Urugvaju, srečala se je tudi s predstavniki slovenske manjšine.

NOVEMBER

        1. LJUBLJANA - Po odstopu Dimitrija Rupla je vodenje Javne agencije za knjigo RS kot v.d. direktorice prevzela Katja Stergar.
        1. LJUBLJANA - V 67. letu je umrl poveljnik specialne enote policije v času osamosvajanja Slovenije Vinko Beznik.
        1. LJUBLJANA - Potem ko je bil oktober najtoplejši vsaj od leta 1950, je bil na štirih merilnih mestih po državi presežen tudi novembrski temperaturni rekord.
        2. LJUBLJANA - Gasilska zveza Slovenije je gasilskim društvom, ki so gasila požar na Krasu, razdelila približno šest milijonov evrov. Toliko je prejela od države in donacij, med njimi podjetnika Iva Boscarola, ki ji je nakazal 1,47 milijona evrov.
        3. BERLIN - Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil znova oživljenega vrha Berlinskega procesa.
        4. - 20. LJUBLJANA - Na evropskem prvenstvu v rokometu, ki ga je Slovenija gostila s Severno Makedonijo in Črno goro, so so Slovenke zasedle osmo mesto.
        5. BARI - V nesreči helikopterja na jugu Italije v bližini kraja Castelpagano di Apricena je umrla štiričlanska slovenska družina.
        6. - 20. ŠARM EL ŠEJK - Potekala je podnebna konferenca COP27, na vrhu voditeljev je sodeloval predsednik republike Borut Pahor, v sklepnem delu pa minister za okolje Uroš Brežan. Dosežen je bil dogovor glede podnebnega financiranja škode za pomoč državam v razvoju, ni pa bilo dogovora glede zmanjšanja emisij.
        8. LJUBLJANA - Začel je veljati t.i. izhodni covidni zakon, ki med drugim določa dodatke za neposredno delo z obolelimi za covidom-19, uvaja plačilo po realizaciji storitev brez posebne pogodbe, vzpostavlja ambulante za neopredeljene zavarovance ter uvaja dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine.
        8. LJUBLJANA - Mandat novega generalnega direktorja HSE je nastopil Tomaž Štokelj, njegov predhodnik Viktor Vračar pa je prevzel vodenje Teš.
        9. LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so z vnovičnim zagonom brisanja neizkoriščenih terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, ki je bilo zaustavljeno zaradi epidemije, pomotoma izbrisali tudi prihodnje termine približno 6000 osebam.
        9. - 20. LJUBLJANA - Potekal je 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki je prikazal približno 90 celovečernih in okoli 30 kratkih filmov. Nagrado vodomec je prejel hrvaški film Varen kraj Juraja Lerotića.
        10. LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS zaradi domnevne zlorabe diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah ter kršenja zakona o zunanjih zadevah glede odpoklica veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja.
        10. BRUSELJ - Evropski poslanci, tudi iz Slovenije, so na plenarnem zasedanju pričakovano podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju. Vlada je 17. 11. sprejela stališče, da Slovenija načelno podpira hrvaški vstop v schengen, a v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe. V končno odločanje ga je poslala pristojnima odboroma DZ, ki bosta odločala tudi o vladni podpori vstopu Bolgarije in Romunije v schengen.
        10. LEŠT - Predsednik republike Borut Pahor se je sestal s predsednico Zuzano Čaputovo.
        11. LJUBLJANA - DZ je sprejel interventni zakon, ki je prejemnikom pokojnin in invalidskih nadomestil za november in december iz proračuna namenil dodatna 4,5 odstotka, na enak odstotek pa omejil najvišji dvig oskrbnin v domovih za starejše.
        11. LJUBLJANA - Vlada je razrešila Jožeta Hribarja s položaja direktorja Javne agencije RS za varnost prometa in za v.d. imenovala Simono Felser.
        13. LJUBLJANA - Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev prejela 53,89 odstotka glasov, Anže Logar pa 46,11 odstotka. Volilna udeležba je bila 53,60-odstotna.
        14. LJUBLJANA - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je vložila SDS. Očitke o ustvarjanju prepustne meje, ukinitvi avtocestne policije in pritiskih na policijo v aferi Fotopub je zavrnila kot neutemeljene in zavajajoče.
        14. KOPER - Košarkarji Slovenije so se z zmago proti Nemčiji uvrstili na svetovno prvenstvo 2023.
        15. ALŽIR - Geoplin je v okviru obiska ministrov za zunanje zadeve in infrastrukturo, Tanje Fajon in Bojana Kumra, z državno družbo Sonatrach podpisal triletno pogodbo o dobavi 300 milijonov kubičnih metrov plina z letom 2023.
        16. LJUBLJANA - Slovenija je odstopila od pogodbe o energetski listini, potem ko je pobudo vlade potrdil še odbor DZ za zunanjo politiko.
        20. LJUBLJANA - Na lokalnih volitvah, ki so potekale v 212 občinah, so volivci izvolili 165 županov. Med 12 mestnimi občinami je prvi krog volitev prinesel župana v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Velenju in na Ptuju. Volilna udeležba je bila 47,63-odstotna.
        21. - 27. LJUBLJANA - Potekal je slovenski knjižni sejem. Schwentnerjevo nagrado, ki jo podeljuje Zbornica založnikov in knjigotržcev, je dobil ustanovitelj založbe Wieser, Lojze Wieser. Nagrado za najboljši literarni prvenec so namenili Pinu Pograjcu za pesniško zbirko Trgetanje.
        21. LJUBLJANA - Kandidati za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), med katerimi bo 16. 12. izbirala volilna skupščina OKS, so Tomaž Barada, Franjo Bobinac in Janez Sodržnik.
        23. LJUBLJANA - DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti. Poraba bo leta 2023 s 16,69 milijarde evrov najvišja doslej, predvsem zaradi visoke rezerve, namenjene financiranju ukrepov za blažitev posledic energetske krize in draginje. Primanjkljaj je za leto 2023 predviden pri 3,3 milijarde evrov (5,3 odstotka BDP), za leto 2024 pa pri 1,7 milijarde evrov (2,2 odstotka BDP).
        23. LJUBLJANA - DZ je podprl Beti Hohler za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu za mandat od leta 2024.
        23. - 24. LJUBLJANA - Na volitvah v državni svet je bila izvoljena nova 40-članska sestava s petletnim mandatom.
        24. LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih, ki pri določanju delovnega časa prinaša ločevanje med vozniki po vrstah linij in ne več po po dolžini linije.
        24. LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere.
        24. LJUBLJANA - Revija Finance Manager je objavila lestvico stotih najbogatejših Slovencev, katerih premoženje se je v letu dni povečalo za 15 odstotkov na skupno 8,1 milijarde evrov. Na vrhu sta še vedno Iza Sia in Samo Login.
        24. LJUBLJANA - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so odprli razstavo z naslovom Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki bo na ogled do maja 2023.
        25. BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je napovedala pripravo akcijskega načrta za upravljanje migracij na Zahodnem Balkanu. Notranja ministrica Tatjana Bobnar je izpostavila pomembnost njegovega izvajanja v praksi. V prvih desetih mesecih 2022 je slovenska policija obravnavala 21.467 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za dobrih 160 odstotkov več kot v enakem obdobju 2021.
        25. LJUBLJANA - Ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami so opozorili na zaskrbljujoč dvig števila femicidov v Sloveniji, pristojni so si za cilj zadali krepitev ničelne tolerance ter učinkovitosti ukrepanja.
        27. LJUBLJANA - Zakonodajni referendumi o novelah zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS, katerih pobudnica je bila SDS, niso uspeli. Volivci so namreč podprli vse tri zakone - novela zakona o RTVS je dobila skoraj 63-odstotno podporo, o dolgotrajni oskrbi nekaj čez 62-odstotno, približno 56,7-odstotno pa novela zakona o vladi. Volilna udeležba je bila približno 42-odstotna.
        28. LJUBLJANA - DZ je na izredni seji potrdil vladno novelo zakona o dohodnini, ki ustavlja postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravlja nekatere razbremenitve, sprejete marca. Bila je tik pred sprejetjem že na novembrski redni seji DZ, a je SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma, ki pa ga je DZ 25. 11. zavrnil.
        28. KIJEV - Obrambni minister Marjan Šarec se je sestal z ukrajinskim ministrom za obrambo Oleksijem Reznikovim.
        28. LJUBLJANA - Sindikat delavcev trgovine Slovenije je s predstavniki trgovskih družb po večmesečnih pogajanjih dosegel dogovor glede zahtev po višjih plačah.
        28. LJUBLJANA - Medijska družba United Media, sicer del United Group, je sklenila prevzem 71-odstotnega deleža medijske družbe Adria Media Ljubljana.
        28. LJUBLJANA - V 85. letu starosti je umrl fotograf Joco Žnidaršič.
        28. - 29. ZAGREB - Predsednik republike Borut Pahor je bil na zadnjem uradnem obisku v tujini pred iztekom predsedniškega mandata. Sestal se je s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem, v okviru obiska je bila tudi poslovna konferenca.
        29. LJUBLJANA - Premier Robert Golob in minister za izobraževanje Igor Papič sta napovedala začetek gradnje NUK II za leto 2023, projekt je vreden 102 milijona evrov.
        29. BRUSELJ - Ob 330. obletnici rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija so v Evropskem parlamentu odprli razstavo o njegovem življenju in delu.
        29. LJUBLJANA - Po večmesečnih pogajanjih vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov niso sklenili dogovora, čeprav so imeli na mizi 20-odstotni dvig plač za večino zdravnikov. V Fidesu so napovedali možnost zaostrovanja sindikalnih aktivnosti, odnose je skazilo tudi razkritje domnevnih telefonskih pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana na glavnega pogajalca Fidesa.
        30. LJUBLJANA - Sestal se je Svet za nacionalno varnost in razpravljal o širšem varnostnem vidiku zaradi ruske agresije na Ukrajino, pri čemer je bil enoten glede podpore ukrajinskemu narodu pri uveljavljanju pravice do samoobrambe.
        30. LJUBLJANA - Začela je veljati uredba, ki omejuje cene elektrike za velike poslovne odjemalce. To je prvi iz niza ukrepov za naslovitev energetske draginje za podjetja, vlada pa napoveduje še sprejetje ukrepov za subvencioniranje cen energentov ter čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa.
        30. LJUBLJANA - Sindikati zdravstva in socialnega varstva so po več kot dvomesečnih pogajanjih z vlado glede odprave plačnih nesorazmerij ter sprejetja standardov in normativov zbližali stališča, parafiranje sporazuma napovedujejo za začetek decembra. Dogovor pa ne vključuje dela medicinskih sester in drugega osebja iz skupine E3, ki so bili manjšega zvišanja plač deležni novembra lani.
        30. LJUBLJANA - Odstopil je generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti, mandat bo končal 31. 12.

bst/np/moz/uk/av/jes/gj/sk/arh
© STA, 2022