Letni pregled STA - šport 2022

Ljubljana, 1. decembra - Kronološki pregled najpomembnejših dogodkov v športu v letu 2022.

JANUAR

        1. LJUBNO OB SAVINJI - Avstrijka Marita Kramer je prejela zlato sovo za skupno zmago na silvestrski turneji v smučarskih skokih v Zgornji Savinjski dolini. Druga je bila Nika Križnar.
        3. LJUBLJANA - Jan Oblak je postal najboljši slovenski nogometaš v letu 2021 po izboru časnika Ekipa SN. Drugo mesto je zasedel Samir Handanović. Najboljši v slovenski ligi je bil Žan Karničnik, najboljši trener Ante Šimundža, najboljši mladi nogometaš pa Benjamin Šeško.
        4. VAL DI FIEMME - Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo in Rusinja Natalija Neprjajeva sta postala zmagovalca 16. novoletne turneje v smučarskem teku. Anamarija Lampič je turnejo končala na 12. mestu.
        6. BISCHOFSHOFEN - Japonec Ryoyu Kobayashi je postal zmagovalec jubilejne, 70. novoletne turneje smučarjev skakalcev. Dobil je tri preizkušnje, na zadnji pa je bil peti. Lovro Kos je v seštevku štirih skakalnic zasedel sedmo mesto.
        8. KRANJSKA GORA - Na veleslalomu za svetovni pokal v Podkorenu je slavila Švedinja Sara Hector, med dvanajsterico so bile tri Slovenke: Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik.
        9. KRANJSKA GORA - Slovakinja Petra Vlhova je dobila slalom za svetovni pokal za Zlato lisico v Kranjski Gori. Najboljša Slovenka je bila Ana Bucik na petem mestu.
        9. SYDNEY - Kanada je osvojila tretjo izvedbo teniškega pokala ATP. V finalu je bila boljša od Španije.
        15. ZAKOPANE - Slovenski skakalci so zmagali na ekipni tekmi svetovnega pokala na Poljskem. Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so bili prepričljivo boljši od Nemčije in Japonske.
        16. MELBOURNE - Prvi tenisač sveta Srb Novak Đoković je moral zapustiti Avstralijo in se odpovedati nastopu na prvem velikem turnirju sezone, saj mu tamkajšnje oblasti niso dovolile vstopa v državo, ker ni bil cepljen proti covidu-19.
        17. ZÜRICH - Fifa je razglasila najboljše v letu 2021. To so bili Poljak Robert Lewandowski, Španka Alexia Putellas, nemški trener Thomas Tuchel in Angležinja Emma Hayes, ki vodi žensko ekipo Chelseaja.
        28. WILLINGEN - Slovenci Ema Klinec, Cene Prevc, Urša Bogataj in Anže Lanišek so zmagali na tekmi mešanih ekip svetovnega pokala v smučarskih skokih v Willingenu. 30. 1. je na posamični tekmi v ženski konkurenci slavila Nika Križnar, ki je s skokom 151 metrov postavila slovenski rekord.
        29. MELBOURNE - Avstralska teniška zvezdnica Ashleigh Barty je v finalu turnirja za grand slam v Melbournu s 6:3 in 7:6 premagala Američanko Danielle Collins.
        30. MELBOURNE - Rafael Nadal je osvojil prvi grand slam sezone. V finalu turnirja v Melbournu je z 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5 ugnal Rusa Danila Medvedjeva in osvojil 21. turnir velike četverice v karieri.
        30. BUDIMPEŠTA - Švedska moška rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na EP na Madžarskem in Slovaškem. V finalu je bila boljša od Španije s 27:26. Slovenija je zasedla 16. mesto.

FEBRUAR

        4. PEKING - Začele so se 24. zimske olimpijske igre. Slovensko zastavo sta na odprtju iger nosila Ilka Štuhec in deskar Rok Marguč. V slovenski odpravi je bilo 42 športnikov.
        5. PEKING - Slovenija je sanjsko začela olimpijske igre v Pekingu. Urša Bogataj je postala olimpijska prvakinja v smučarskih skokih, Nika Križnar pa je na srednji skakalnici osvojila bronasto medaljo.
        6. YAOUNDE - Nogometaši iz Senegala so prvič osvojili afriško prvenstvo. V finalu so po izvajanju 11-metrovk premagali Egipt s 4:2. Tretje mesto so zasedli gostitelji Kamerunci.
        6. PARIZ - Portugalska reprezentanca v futsalu je ubranila naslov evropskega prvaka, ki ga je osvojila leta 2018 v Ljubljani. V finalu je premagala Rusijo s 4:2.
        7. PEKING - Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so slavili zmago na premierni tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih na OI.
        8. PEKING - Četrti dan zimskih olimpijskih iger se je bera slovenskih medalj povečala na pet. Prispevala sta jih deskar Tim Mastnak z drugim ter deskarka Gloria Kotnik s tretjim mestom v paralelnem veleslalomu.
        10. LJUBLJANA - Uroš Zorman je na mestu selektorja slovenske rokometne reprezentance nasledil Ljubomirja Vranješa in postal dvanajsti selektor Slovenije.
        11. BRDO PRI KRANJU - Bloudkove nagrade za 2021 so prejeli skakalke Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj in Urša Bogataj, slovenska moška košarkarska reprezentanca, tekačica Anamarija Lampič in Peter Ozmec za življenjsko delo.
        11. DALLAS - Luka Dončić je postavil osebni rekord po doseženih točkah v ligi NBA. Ob zmagi Dallas Mavericks proti Los Angeles Clippers s 112:105 je dosegel 51 točk.
        12. ABU DABI - Nogometaši Chelseaja so postali klubski svetovni prvaki, potem ko so v finalu po podaljšku premagali brazilski Palmeiras z 2:1.
        13. PEKING - Veleslalomist Žan Kranjec je osvojil srebrno olimpijsko kolajno. V zahtevnih vremenskih pogojih je vrhunsko odpeljal finalno vožnjo in napredoval sedem mest. Boljši je bil le prvi favorit Švicar Marco Odermatt.
        14. PEKING - Slovenija je na OI osvojila še sedmo odličje. Srebro so na ekipni tekmi osvojili skakalci Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc. Premagali so jih zgolj Avstrijci, tretji pa so bili Nemci.
        14. LOS ANGELES - Los Angeles Rams so postali prvaki lige ameriškega nogometa NFL. V super bowlu so s 23:20 premagali Cincinnati Bengals.
        16. MARIBOR - Odbojkarji Merkur Maribora so nastope v evropski ligi prvakov zaključili s šestim porazom in brez dobljenega niza.
        18. LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v finalu zaključnega turnirja pokala Spar premagali Helios Suns s 99:80 in osvojili 21. pokalni naslov.
        19. PEKING - Rus Aleksander Boljšunov v smučarskem teku in biatlonci Quentin Fillon Maillet iz Francije in Johannes Thingnes Boe ter Marte Olsbu Roeiseland iz Norveške so s po petimi osvojenimi medaljami postali glavni zvezdniki zimskih olimpijskih iger.
        20. PEKING - Z veličastnim ognjemetom so se končale zimske olimpijske igre 2022. Predsednik Mok Thomas Bach jih je označil za izjemne in v luči koronavirusa varne. Slovensko zastavo je na zaključni slovesnosti nosila smučarska tekačica Anita Klemenčič. Na lestvici medalj je bila najboljša Norveška (16-8-13) pred Nemčijo (12-10-5) in Kitajsko (9-4-2).
        20. PLIBERK - Odbojkarji ACH Volleyja so četrtič zapovrstjo postali prvaki srednjeevropske lige. Na zaključnem turnirju so v finalu s 3:1 premagali zagrebško Mladost in tekmovanje zaključili brez poraza.
        20. CLEVELAND - Luka Dončić je tretjič v karieri sodeloval na tekmi zvezd lige NBA. V prvih dveh sezonah je bil izbran v začetni peterki zahoda, tokrat pa je kot izbor trenerjev v dobrih 24 minutah dosegel osem točk. Ekipa LeBrona Jamesa je premagala zasedbo Kevina Duranta s 163:160, prvo ime dvoboja pa je bil Stephen Curry, ki je zadel 16 trojk in dosegel 50 točk ter prejel naziv najkoristnejšega igralca tekme.
        24. DUNAJ - Odbojkarice Calcita so osvojile drugo mesto v srednjeevropski ligi. V finalu so morale priznati premoč madžarski ekipi Vasas Obuda.
        26. DUBAJ - Tadej Pogačar je drugič zapovrstjo zmagal na dirki po Združenih arabskih emiratih.
        26. COTTBUS - Tjaša Kysselef je z zmago na preskoku odprla novo sezono svetovnega pokala v športni gimnastiki. Za 28-letno Ljubljančanko je bila to tretja zmaga v svetovnem pokalu v karieri ter skupno že 23. uvrstitev na zmagovalni oder.
        27. MONTREAUX - Namiznoteniški igralec Darko Jorgić je osvojil prestižni turnir top 16 v švicarskem Montreauxu. V finalu je ugnal Šveda Trulsa Möregardha, sicer srebrnega z zadnjega svetovnega prvenstva.
        27. HINZEBACH - Smučarska skakalka Nika Križnar je s prednostjo več kot 20 točk zanesljivo slavila zmago na svetovnem pokalu.
        28. NYON/ZÜRICH - Največji in najvplivnejši mednarodni nogometni zvezi, svetovna in evropska, Fifa in Uefa, sta Rusijo zaradi vojaškega napada na Ukrajino izključili iz vseh svojih tekmovanj. Poziv za izključitev Rusije iz mednarodnih športnih tekmovanj je podal tudi Mednarodni olimpijski komite, večina mednarodnih zvez pa mu je v nadaljevanju sledila.

MAREC

        1. STOCKHOLM - Švedska hokejska ekipa Rögle je prvič postala zmagovalka evropske lige prvakov. V finalu je bila boljša od Tampereja z 2:1.
        2. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je vročil državna odlikovanja red za zasluge petim znanim slovenskim športnim trenerjem: Poloni Sladič, Romanu Krajniku, Andreju Hauptmanu, Francu Hvastiji in Marjanu Fabjanu.
        4. HOLMENKOLLEN - Slovenska ekipa je zmagala na mešani ekipni tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal na norveškem Holmenkollnu. Urša Bogataj, Lovro Kos, Nika Križnar in Timi Zajc so slavili tretjič zapored.
        5. SIENA - Tadej Pogačar je prvič v karieri dobil kolesarsko klasiko Strade Bianche v Italiji. Po 50-kilometrskem samostojnem pobegu se je zmage veselil pred Špancem Alejandrom Valverdejem in Dancem Kasperjem Asgreenom.
        5. PODČETRTEK - Ekipa Dobovca je ubranila pokalni naslov v futsalu, potem ko je v finalu premagala Hišo daril Ptuj s 6:1.
        5. ISTANBUL - Anita Horvat, Vid Botolin ter ženska štafeta 4 x 400 m so postali balkanski dvoranski prvaki v atletiki.
        6. MARIBOR - Košarkarice Cinkarne Celje so šestnajstič oziroma četrtič zaporedoma postale zmagovalke pokala Slovenije. V finalu zaključnega turnirja so premagale Triglav z 81:71.
        10. PEKING - Paraolimpijec Jernej Slivnik, edini slovenski tekmovalec na zimskih paralimpijskih igrah v Pekingu, je zasedel 13. mesto v veleslalomu.
        13. VIKERSUND - Slovenski skakalci so na svetovnem prvenstvu v poletih osvojili dve medalji. Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so bili nepremagljivi na ekipni tekmi, Timi Zajc pa si je že dan prej nadel srebro v posamični preizkušnji.
        13. NICA - Primož Roglič je dobil osemetapno, jubilejno 80. kolesarsko dirko Pariz - Nica. V skupnem seštevku je za 29 sekund prehitel Britanca Simona Yatesa.
        13. SAN BENEDETTO DEL TRONTO - Tadej Pogačar je ubranil skupno zmago na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.
        13. OBERHOF - Svetovni pokal v smučarskih skokih je osvojila Avstrijka Marita Kramer, druga je bila Nika Križnar in tretja Urša Bogataj.
        13. FALUN - Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo in Rusinja Natalija Neprijajeva sta postala zmagovalca svetovnega pokala v smučarskem teku. Anamarija Lampič, ki je v sezoni šestkrat stopila na zmagovalni oder, je bila skupno osma.
        13. SCHONACH - Ema Volavšek je sezono svetovnega pokala v nordijski kombinaciji končala na tretjem mestu v skupnem seštevku. Pred njo sta bili le dve Norvežanki. V moškem delu je slavil njun rojak Jarl Magnus Riiber, Vid Vrhovnik pa je bil 50.
        13. KRANJSKA GORA - Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagal na obeh veleslalomih za svetovni pokal v Kranjski Gori, potem ko je slavil že 12. 3. Edini slovenski predstavnik Žan Kranjec je bil dvakrat deseti.
        16. ROGLA - Deskar na snegu Tim Mastnak je na domači tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu zasedel tretje mesto. Prehitela sta ga Italijan Edwin Coratti in Poljak Oskar Kwiatkowski.
        19. BEOGRAD - Tina Šutej je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v skoku s palico osvojila bronasto medaljo s 4,75 metra. Naslov je s 4,80 m ubranila Američanka Sandi Morris.
        19. SANREMO - Slovenski kolesar Matej Mohorič je zmagal na 113. izvedbi kolesarske dirke Milano - Sanremo. Tadej Pogačar je zasedel peto mesto, Jan Tratnik je bil deveti, v vodilni skupini je bil tudi Primož Roglič.
        19. KAIRO - Najboljša slovenska telovadka Tjaša Kysselef je na svetovnem pokalu v Egiptu na preskoku vnovič ugnala vso konkurenco.
        19. MERIBEL - Slovenska alpska smučarka Andreja Slokar je zmagala na zadnjem slalomu sezone za svetovni pokal v Franciji. To je bila njena druga zmaga v svetovnem pokalu.
        20. OBERSTDORF - Timi Zajc je postal zmagovalec tekme svetovnega pokala na letalnici v nemškem Oberstdorfu. Na prvo mesto se je prebil z odličnim skokom v drugi seriji. Po prvem skoku je bil sedmi.
        20. MERIBEL - Američanka Mikaela Shiffrin pred Slovakinjo Petro Vlhovo in Švicar Marco Odermatt pred Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem sta postala najboljša smučarja sezone. Andreja Slokar na 23. mestu v skupnem seštevku in Žan Kranjec na 37. sta bila najvišje uvrščena Slovenca.
        21. PODGORICA - Košarkarice Cinkarne Celje so tretjič osvojile naslov prvakinj v ženski jadranski ligi Waba. Na zaključnem turnirju so v finalu ugnale domačo Budućnost z 58:51.
        22. BELJAK - Hokejisti SŽ Olimpije so tekmovanje v ligi ICEHL končali v četrtfinalu. V odločilni sedmi tekmi so morali priznati premoč ekipo VSV iz Beljaka, ki je na koncu osvojila drugo mesto. Prvaki so bili hokejisti Red Bull Salzburga.
        23. SYDNEY - Prva teniška igralka sveta Avstralka Ashleigh Barty je presenetila športno javnost z napovedjo, da pri 25 letih zaključuje tekmovalno kariero.
        24. LJUBLJANA - Matej Erjavec je dobil nov, tretji mandat na čelu Košarkarske zveze Slovenije.
        25. PLANICA - Žiga Jelar je pred domačimi navijači vknjižil prvo zmago v svetovnem pokalu. Slovenski uspeh v Planici so dopolnili Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc, ki so se zvrstili od drugega do četrtega mesta.
        26. PLANICA - Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so pred 20.000 navijači v Planici zmagali na zadnji moštveni tekmi sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih.
        27. PLANICA - V dolini pod Poncami se je tradicionalno končala sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Najboljši skakalec sezone je bil Japonec Ryoyu Kobayashi, trije Slovenci so končali med najboljših deset - 7. Anže Lanišek, 8. Timi Zajc in 10. Cene Prevc, Žiga Jelar pa je osvojil mali kristalni globus za polete. Slovenija je pokal narodov končala na drugem mestu za Avstrijo.
        29. LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je za dosežke na športnem področju in za promocijo Slovenije v svetu podelil zlati red za zasluge plezalki Janji Garnbret in kanuistu Benjaminu Savšku.

APRIL

        4. LOS ANGELES - Osemnajstletna Pia Babnik je dosegla največji uspeh v karieri. Na prvem velikem turnirju sezone, The Chevron Championship v Kaliforniji z nagradnim skladom pet milijonov dolarjev, je zasedla tretje mesto.
        5. LJUBLJANA - Tadej Pogačar je postal prvi kolesar v zgodovini, ki je na lestvici Uci presegel mejo 6000 točk. Obenem je Slovenija z drugouvrščenim Primožem Rogličem in petim Matejem Mohoričem prevzela vodstvo v seštevku najboljših osmih kolesarjev vsake države.
        5. LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so 17. postali državni prvaki. V finalu so z 2:0 v zmagah odpravili Triglav.
        6. ČATEŽ - Nemški velemojster Matthias Blübaum je zmagal po enajstih krogih posamičnega EP v šahu, ki je potekalo v Sloveniji. Najboljši Slovenec je bil Jan Šubelj na 66. mestu.
        10. ORMOŽ - Rokometašice Krima Mercatorja so zmagale na zaključnem turnirju za pokal Slovenije. V finalu so premagale ekipo Z'dežele in osvojile 27. pokalno lovoriko.
        10. ISTANBUL - Košarkarice Soprona so prvič v zgodovini postale evropske klubske prvakinje. V finalu zaključnega turnirja evrolige so premagale domači Fenerbahče s 60:55.
        10. CHARLESTON - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je v navezi s Poljakinjo Magdo Linette osvojila turnir serije WTA 500 in tako med dvojicami slavila še enajstič v karieri.
        11. AUGUSTA - Američan Scottie Scheffler je na mastersu prvič osvojil turnir major in potrdil prvo mesto na svetovni računalniški lestvici.
        14. LJUBLJANA - Odbojkarsko svetovno prvenstvo 2022, ki bi moralo potekati v Rusiji, je mednarodna odbojkarska zveza FIVB zaradi vojne v Ukrajini dodelila Sloveniji in Poljski.
        15. ANTALYA - Pri petintridesetih letih je igralsko kariero končal slovenski teniški igralec Blaž Kavčič.
        16. KRAGUJEVAC - Slovenska moška rokometna reprezentanca se ni prebila na svetovno prvenstvo 2023 na Švedskem in Poljskem. Izločila jo je Srbija, ki je bila boljša na obeh kvalifikacijskih tekmah.
        16. ANTALYA - Slovenska ženska teniška reprezentanca se je uvrstila v svetovno skupino pokala Billie Jean King.
        19. ASIAGO - Hokejisti Asiaga so postali prvaki alpske lige za sezono 2021/22. V odločilni peti finalni tekmi so na domačem ledu z 2:1 premagali Sij Acroni Jesenice.
        21. MARIBOR - Članice Calcita so postale državne prvakinje v odbojki. V četrti tekmi finala so za šesti naslov državnih prvakinj premagale Novo KBM Branik.
        23. MÜNCHEN - Nogometaši Bayerna iz Münchna so po zmagi proti Borussii Dortmund tri kroge pred koncem osvojili 32. prvenstveno zvezdico in deseti naslov bundeslige v nizu.
        23. PARIZ - Nogometaši Paris Saint-Germaina so si zagotovili jubilejni deseti naslov francoskega prvaka in se po tem izenačili z dosedanjim rekorderjem St. Etiennom.
        24. SEVILLA - Dirkač formule 1 Max Verstappen in atletinja Elaine Thompson-Herah sta postala dobitnika nagrade laureus za športne dosežke v kategoriji posameznikov. V ekipni konkurenci so slavili nogometaši Italije.
        25. LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja so se po letu premora vrnili na slovenski prestol. Na tretji finalni tekmi so še tretjič premagali Calcit Volley in 18. postali državni prvaki.
        27. LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so izpadli v četrtfinalu evropskega pokala. V razprodanih Stožicah so morali priznati premoč turškemu Bursasporu, ki je slavil s 85:83.
        29. LONDON - Nekdanji nemški teniški zvezdnik Boris Becker je bil obsojen na dveinpolletno zaporno kazen zaradi nepravilnosti v stečajnem postopku iz leta 2017. Štiriinpetdesetletni Nemec je bil spoznan za krivega prikritja več milijonov evrov vrednega premoženja.
        30. SOFIJA - Judoistka Anka Pogačnik je na EP osvojila bronasto odličje, svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih.

MAJ

        2. SHEFFIELD - Anglež Ronnie O'Sullivan je postal svetovni prvak v snookerju, ko je v finalu z 18:13 ugnal rojaka Judda Trumpa.
        7. OSLO - Rokometašice Krima Mercatorja so tekmovanje v ligi prvakinj končale s porazom v četrtfinalu proti Vipers Kristiansandu.
        8. LJUBLJANA - Slovenska hokejska reprezentanca je na domačem svetovnem prvenstvu divizije I zasedla prvo mesto in napredovala med elito za leto 2023.
        9. LJUBLJANA - Futsal klub Litija je po prvi finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem NZS in naslov prvaka prepustil Dobovcu.
        10. CELJE - Košarkarice Cinkarne Celje so osemnajstič skupno in enajstič zaporedoma postale državne prvakinje. Serijo na tri zmage proti Triglavu so dobile s 3:0.
        11. CELJE - Nogometaši Kopra so zmagovalci pokala Pivovarne Union. V finalu so premagali Bravo s 3:1. Zanje je bil to četrti pokalni naslov. Med dekleti so drugič zapored slavile igralke Olimpije.
        11. BOLOGNA - Košarkarji italijanskega Virtusa so postali zmagovalci evropskega pokala. V finalni tekmi so ugnali turško Burso z 80:67.
        12. NEW YORK - Srbski košarkar Nikola Jokić je bil drugo sezono po vrsti izbran za najboljšega igralca rednega dela lige NBA, Luka Dončić je bil peti.
        15. SLOVENJ GRADEC - Rokometaši velenjskega Gorenja so osvojili prvo mesto na zaključnem turnirju za pokal Slovenije. Na finalni tekmi so premagali Urbanscape Loko s 34:31.
        15. EDMONTON - Hokejisti Los Angeles Kings so izgubili odločilno sedmo tekmo prvega kroga končnice v zahodni konferenci lige NHL. Boljši je bil Edmonton Oilers. Anže Kopitar je na 88 tekmah zbral 71 točk (20 zadetkov, 51 podaj).
        16. POKLJUKA - Smučarska tekačica Anamarija Lampič je uradno sporočila, da bo v novi zimski sezoni kariero nadaljevala v biatlonu.
        18. SEVILLA - Nogometaši Eintrachta iz Frankfurta so postali zmagovalci evropske lige, potem ko so v finalu po enajstmetrovkah premagali Rangers iz Glasgowa s 5:4. Tekmo je vodil slovenski delivec pravice Slavko Vinčić.
        20. MANCHESTER - Slovenski taekwondoist Patrik Divković je na EP osvojil bronasto kolajno v kategoriji do 87 kg.
        21. LJUBLJANA - Nogometašice None Pomurja Beltincev so devetič postale državne prvakinje.
        21. TORINO - Nogometašice Lyona so postale zmagovalke lige prvakinj. V finalu so premagale branilko naslova Barcelono s 3:1.
        21. BEOGRAD - Košarkarji Anadolu Efesa so drugič zaporedoma postali evropski klubski prvaki. V finalu zaključnega turnirja evrolige so premagali Real Madrid z 58:57. MVP je bil Vasilije Micić.
        22. MURSKA SOBOTA - Nogometaši Maribora so 16. v zgodovini postali državni prvaki. Drugo mesto s tremi točkami zaostanka je zasedel Koper.
        22. LJUBLJANA - Odbojkarice turškega Vakifbanka so na zaključnem turnirju, ki je potekal v Stožicah, petič postale evropske klubske prvakinje. V finalu so s 3:1 premagale branilke naslova iz Conegliana. V moški konkurenci so drugič zapored slavili odbojkarji poljskega Azoty Kedzierzyna Kozle, ki so v finalu s 3:0 premagali Trentino.
        22. LONDON - Nogometaši Manchester Cityja so ubranili naslov angleškega prvaka. V dramatičnem zadnjem krogu so po preobratu s 3:2 premagali Aston Villo in s tem zadržali točko prednosti pred Liverpoolom.
        22. RIM - Nogometaši Milana so prvič po enajstih letih postali italijanski državni prvaki. Svojo 19. zvezdico so si zagotovili z zmago s 3:0 v zadnjem krogu na gostovanju pri Sassuolu. Inter na drugem mestu je zaostal dve točki.
        23. TULSA - Američan Justin Thomas je postal zmagovalec prvenstva PGA v golfu na igrišču Southern Hills. Zanj je to bil drugi osvojeni major v karieri.
        23. BEOGRAD - Košarkarji Cedevite Olimpije so ligo Aba končali v polfinalu. V odločilni tretji tekmi je zmagala Crvena zvezda.
        24. LJUBLJANA - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so osvojili 25. naslov državnih prvakov.
        25. TIRANA - Nogometaši Rome so postali prvi zmagovalci evropske konferenčne lige. V finalu so premagali nizozemski Feyenoord z 1:0.
        27. SAN FRANCISCO - Dallas Mavericks so nastope v ligi NBA končali po peti tekmi finala zahoda proti kasnejšim prvakom Golden State Warriors. V polfinalu so v sedmi tekmi premagali najboljše moštvo rednega dela Phoenix Suns, Luka Dončić pa je sezono končal s povprečjem 28,4 točke, 9,1 skoka ter 8,7 podaje na tekmo.
        28. PARIZ - Nogometaši Reala Madrida so osvojili 14. naslov v ligi prvakov, potem ko so v finalu premagali šestkratnega zmagovalca Liverpool z 1:0.
        29. LIPTOVSKY MIKULAŠ - Kanuist Benjamin Savšek je četrtič postal evropski prvak v slalomu na divjih vodah. Ajda Novak je v novi olimpijski disciplini ekstremni slalom osvojila bronasto kolajno.
        29. TAMPERE - Hokejisti Finske so četrtič postali svetovni prvaki. V finalu elitnega SP so bili boljši od Kanade s 4:3.
        29. LIZBONA - Rokometaši Benfice so postali zmagovalci evropske lige. V finalu zaključnega turnirja so pred domačimi gledalci po dveh podaljških premagali branilce naslova iz Magdeburga s 40:39.
        31. DOMŽALE - Košarkarji Cedevite Olimpije so devetnajstič postali državni prvaki. Finalno serijo proti Helios Suns so dobili s 3:0.

JUNIJ

        4. TREIGNAC - Kajakaš Nejc Žnidarčič je na svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Franciji osvojil šesti naslov svetovnega prvaka.
        4. PARIZ - Poljska teniška zvezdnica Iga Swiatek je postala zmagovalka odprtega prvenstva Francije. V finalu je za svojo drugo lovoriko na pariškem pesku premagala 18-letno Američanko Coco Gauff.
        5. AALEN - Slovenska boksarka Ema Kozin je predčasno dobila dvoboj z Madžarko Szilvio Szabados in postala svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po verziji WBF. To je tretja težnostna kategorija, v kateri je 23-letna Ljubljančanka postala svetovna prvakinja.
        5. PARIZ - Španec Rafael Nadal je štirinajstič postal zmagovalec odprtega prvenstva Francije, s tem pa je osvojil 22. naslov na največjih turnirjih. V finalu je nadigral Norvežana Casperja Ruuda.
        5. BUDIMPEŠTA - Rokometašice norveškega Kristiansanda so drugo leto zapored osvojile evropsko ligo prvakinj. V finalu so bile boljše od madžarskega Györa.
        6. BEOGRAD - Košarkarji Crvene zvezde so zmagovalci regionalne lige Aba. V odločilni peti finalni tekmi so premagali Partizan z 80:77.
        8. LJUBLJANA - V 69. letu starosti je umrl Miha Žibrat, dolgoletni športni novinar in urednik na TV Slovenija ter med leti 2000 in 2010 predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije.
        12. ANNECY - Primož Roglič je postal skupni zmagovalec prestižnega kriterija Dauphine. To je bila njegova 64. zmaga v karieri in četrta v sezoni.
        12. PRAGA - Kanuist Luka Božič je zmagal na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah na Češkem. Peter Kauzer je bil najboljši med kajakaši.
        12. MÜNCHEN - Slovenska ženska lokostrelska ekipa Ana Umer, Urška Čavič in Nina Corel je na EP v ekipni konkurenci z ukrivljenim lokom osvojila bronasto medaljo.
        13. HERTOGENBOSCH - Tamara Zidanšek je prišla do četrte turnirske zmage med dvojicami v karieri. Na Nizozemskem je slavila v paru z Avstralko Ellen Perez.
        15. LJUBLJANA - V 78. letu starosti je umrl Borut Bassin, ki je bil z Jugoslavijo leta 1967 drugi na SP v košarki, dve medalji pa je osvojil tudi na EP.
        17. BOSTON - Košarkarji Golden State Warriors so sedmič postali prvaki lige NBA, potem ko so v šesti tekmi finala premagali domače Boston Celtics s 103:90.
        18. KRANJ - Vaterpolski klub Triglav je še osemnajstič postal državni prvak. V finalu je premagal Calcit.
        19. NOVO MESTO - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je drugič osvojil dirko po Sloveniji. V skupnem seštevku je prehitel moštvenega kolega, Poljaka Rafala Majko.
        19. KÖLN - Rokometaši Barcelone so postali zmagovalci zaključnega turnirja lige prvakov. V finalu so po izvajanju sedemmetrovk premagali poljske Kielce s 37:35. Za Katalonce sta nastopila tudi Blaž Janc in Domen Makuc.
        20. BOSTON - Matt Fitzpatrick je zmagovalec odprtega prvenstva Združenih držav Amerike v golfu. Za 27-letnega Angleža je to prvi naslov na majorjih v karieri.
        25. MARIBOR - Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na evropskem prvenstvu v spustu osvojila zlato kolajno.
        26. MARIBOR - Kristijan Koren je postal državni prvak v kolesarstvu na cestni dirki. V kronometru je slavil Jan Tratnik. Pri dekletih je v vožnji na čas slavila Urška Žigart, na cesti pa Eugenia Bujak.
        27. TAMPA - Hokejisti moštva Colorado Avalanche so tretjič v zgodovini postali prvaki severnoameriške lige NHL. V finalu so premagali branilce naslova Tampo Bay Lightining s 4:2 v zmagah.
        29. LJUBLJANA - Matjaž Rakovec je dobil podporo za nov štiriletni mandat na čelu Hokejske zveze Slovenije.
        30. STOCKHOLM - Švedski skakalec s palico Armand Duplantis je na mitingu diamantne lige postavil najboljši rezultat vseh časov na odprtem - 616 centimetrov. Kristjan Čeh je slavil v metu diska.

JULIJ

        6. ORAN - Slovenija je na 19. sredozemskih igrah, ki so potekale od 25. 6. do 6. 7., osvojila 23 medalj, kar je manj kot pred štirimi leti v španski Tarragoni. Takrat jih je 36, a so bile tedaj štiri zlate, tokrat pa jih je bilo kar šest najžlahtnejšega leska.
        9. WIMBLEDON - Kazahstanka Jelena Ribakina je prvič v karieri osvojila turnir za grand slam. V finalu Wimbledona je premagala Tunizijko Ons Jabeur s 3:6, 6:2 in 6:2. Turnir sicer ni štel za točke ATP ali WTA, saj so organizatorji turnirja zaradi ruskega napada na Ukrajino izključili vse ruske in beloruske športnike.
        10. WIMBLEDON - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je sedmič v karieri osvojil Wimbledon; v finalu je ugnal Avstralca Nicka Kyrgiosa s 3:1 v nizih.
        17. EDINBURGH - Avstralec Cameron Smith je postal zmagovalec 150. odprtega prvenstva Velike Britanije. 28-letni Avstralec je na igrišču St. Andrews na Škotskem za en udarec prehitel Camerona Younga iz ZDA.
        20. EUGENE - Kristjan Čeh je na svetovnem prvenstvu v atletiki v ZDA v metu diska osvojil zlato medaljo z 71,13 metra. To je druga slovenska zlata medalja in skupno šesta na dosedanjih osemnajstih SP.
        24. BOLOGNA - Odbojkarji Francije so pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija v zbirko uspehov dodali novega. Prvič so postali zmagovalci lige narodov, potem ko so v finalu zaključnega turnirja s 3:2 premagali ZDA. Pri dekletih so prvo mesto zasedle Italijanke.
        24. PARIZ - Danec Jonas Vingegaard je postal zmagovalec 109. kolesarske dirke po Franciji. Kolesar ekipe Jumbo-Visme je v skupnem seštevku v srditi bitki za dve minuti in 43 sekund premagal Tadeja Pogačarja. Primož Roglič je zaradi posledic padca odstopil po štirinajsti etapi.
        27. AUGSBURG - Slovenija je prvi dan svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju osvojila dve medalji. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so postali svetovni prvaki, Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina pa so bile druge.
        31. BOSTON - V 88. letu starosti je umrl rekorder po številu naslovov v košarkarski ligi NBA Bill Russell. V dresu Boston Celtics je osvojil enajst naslovov.
        31. LONDON - Angleška nogometna reprezentanca je prvič v zgodovini postala evropski prvak v ženski konkurenci. V finalu na Wembleyju so Angležinje po podaljšku premagale Nemke z 2:1.
        31. PARIZ - Nizozemka Annemiek van Vleuten je postala zmagovalka ženske različice kolesarske dirke po Franciji. Najboljša Slovenka je bila Urška Žigart na 29. mestu.

AVGUST

        7. HALIFAX - Kajakašica Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu osvojila srebrno medaljo na 200 metrov.
        9. TORONTO - Ena najboljših teniških igralk vseh časov, Američanka Serena Williams, je obelodanila konec športne poti. Štiridesetletnica je v karieri osvojila 23 turnirjev velike četverice.
        10. HELSINKI - Nogometaši madridskega Reala so petič osvojili evropski superpokal. V finalu so premagali Eintracht iz Frankfurta z 2:0.
        11. STAVANGER - Na pripravah na Norveškem je v tragični prometni nesreči med treningom umrla članica slovenske reprezentance v smučarskem teku Hana Mazi Jamnik. Stara je bila 19 let.
        14. HELSINKI - Motokrosist Tim Gajser je četrtič postal svetovni prvak v elitnem razredu MXGP. Naslov si je zagotovil dve dirki pred koncem sezone, v kateri je zabeležil deset zmag.
        18. MÜNCHEN - Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na EP osvojila pet odličij. Janja Garnbret je bila zlata v težavnosti, balvanih in olimpijski kombinaciji, Mia Krampl je v kombinaciji osvojila srebro, Luka Potočar pa je bil srebrn v težavnosti.
        21. MÜNCHEN - Na EP v atletiki je Slovenija osvojila dve medalji. Kristjan Čeh je bil drugi v metu diska, v skoku s palico pa je Tina Šutej zasedla tretje mesto.
        21. MÜNCHEN - Namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na EP osvojil srebrno odličje. V finalu ga je s 4:1 premagal nemški reprezentant Dang Qiu.
        21. MÜNCHEN - Kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman je na EP na 200-metrski razdalji osvojila srebrno medaljo. Dan kasneje se je okitila še z bronom na 500 metrov.
        26. LOZANA - Slovenska atletinja Tina Šutej je na mitingu diamantne lige osvojila prvo mesto v skoku s palico.

SEPTEMBER

        3. KOPER - Športni plezalec Luka Potočar je zmagal na domači tekmi svetovnega pokala v težavnosti in tako prvič v pokalu stal na najvišji stopnički. V ženski konkurenci se je prva favoritinja Janja Garnbret morala zadovoljiti z drugim mestom.
        4. GORNJA RADGONA - Rokometaši Gorenja Velenja so četrtič osvojili slovenski superpokal. Po streljanju sedemmetrovk so ugnali Celje Pivovarno Laško s 35:33.
        4. SEU D'URGELL - Slovenska kajakašica Eva Terčelj je sezono v ekstremnem slalomu, novi olimpijski disciplini, končala na skupno tretjem mestu. Kanuist Luka Božič je bil drugi.
        6. SEVILLA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v 16. etapi na dirki po Španiji silovito napadel v zadnjih kilometrih, nato pa grdo padel tik pred koncem v boju za etapno zmago. Zaradi poškodb je naslednji dan odstopil in prekinil niz treh zaporednih zmag na tej dirki.
        7. KÖLN - Luka Dončić je na tekmi proti Franciji dosegel 47 točk in postal drugi najboljši strelec na eni tekmi na evropskih košarkarskih prvenstvih.
        8. ZÜRICH - Svetovni prvak Kristjan Čeh je na finalu diamantne lige zmagal v metu diska s 67,10 metra in elitno tekmovanje končal nepremagan. 23-letni Ptujčan je zmagal v Birminghamu, Rabatu, Rimu in Stockholmu. Tina Šutej je bila na finalu tretja v skoku s palico.
        10. NEW YORK - Poljakinja Iga Swiatek je postala zmagovalka odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. V finalu je prva igralka sveta v dveh nizih premagala Tunizijko Ons Jabeur.
        10. SPLIT - Hrvaška je zasedla prvo mesto na EP v vaterpolu. V finalu je premagala Madžarsko z 10:9. Slovenija je bila zadnja, šestnajsta.
        11. KATOVICE - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na SP, ki je od 26. 8. do 11. 9. potekalo na Poljskem in v Sloveniji, osvojila četrto mesto. V polfinalu je izgubila proti Italiji, v tekmi za 3. mesto pa je bila boljša Brazilija s 3:1. Četrtič so svetovni prvaki postali Italijani, ki so v finalu ugnali Poljsko s 3:1.
        11. MONTREAL - Tadej Pogačar je postal zmagovalec velike nagrade Montreala, ki spada v svetovno serijo kolesarstva. Zanj je bila to 44. zmaga v karieri ter 14. v letu 2022.
        11. MADRID - Belgijski kolesar Remco Evenepoel je postal zmagovalec dirke po Španiji. Edini Slovenec v cilju, Jan Polanc, je v skupnem seštevku zasedel 12. mesto.
        11. EDINBURGH - Športna plezalka Janja Garnbret je še petič v karieri postala zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Z novo lovoriko se je s skupno desetimi osvojenimi naslovi v končnih seštevkih sezone izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet.
        12. NEW YORK - Španec Carlos Alcaraz je postal zmagovalec odprtega teniškega prvenstva ZDA. V finalu je s 3:1 v nizih premagal Norvežana Casperja Ruuda. Devetnajstletnik je s tem postal najmlajši igralec v zgodovini, ki se je povzpel na vrh lestvice ATP.
        14. BERLIN - Košarkarji Slovenije so s porazom v četrtfinalu proti Poljski predčasno končali evropsko prvenstvo, na katerem so branili zlato medaljo iz Istanbula 2017. Poljska je bila boljši z 90:87.
        15. SOFIJA - Jekaterina Vedenejeva, ki od 2018 zastopa barve Slovenije, je na SP v ritmični gimnastiki v finalu s trakom osvojila bronasto kolajno.
        18. BERLIN - Košarkarji Španije so nasledili Slovenijo na evropskem prestolu. V finalu EP so premagali Francijo z 88:76. Za Španijo je to četrta zlata medalja na EP.
        18. WOLLONGON - Norvežan Tobias Foss je svetovni kolesarski prvak v vožnji na čas. Tadej Pogačar je bil šesti.
        18. PORTOROŽ - Katarina Srebotnik se je uradno poslovila od profesionalne teniške kariere, v kateri je osvojila šest grand slamov med dvojicami. V karieri - najvišje na lestvici je bila 20. - je dobila štiri turnirje WTA med posameznicami in 39 v dvojicah.
        18. PORTOROŽ - Čehinja Katerina Siniakova je zmagovalka turnirja Zavarovalnica Sava. Na turnirju serije WTA 250 je v finalu za četrto lovoriko v karieri ugnala Kazahstanko Jeleno Ribakino s 6:7, 7:6 in 6:4.
        18. PORTOROŽ - Slovenska moška teniška reprezentanca si je z zmago proti Estoniji s 4:0 zagotovila nastop v kvalifikacijah za I. svetovno skupino Davisovega pokala.
        23. RAČICE - Izolski veslač Rajko Hrvat je na SP na Češkem osvojil bronasto kolajno med lahkimi skifisti.
        23. ŠKOFJA LOKA - Košarkarji Cedevite Olimpije so po zmagi proti Helios Suns četrtič zapored in skupno enajstič osvojili slovenski superpokal.
        24. LONDON - Švicar Roger Federer je na Laverjevem pokalu odigral zadnji teniški dvoboj v karieri. Slovo 41-letnega zmagovalca dvajsetih turnirjih za grand slam je bilo nadvse čustveno.
        25. WOLLONGON - Belgijec Remco Evenepoel je novi svetovni prvak v cestnem kolesarstvu. Jan Tratnik je bil 12.
        25. BERLIN - Kenijec Eliud Kipchoge je s časom 2:01:09 za pol minute izboljšal lastni svetovni rekord v maratonu.
        26. DŽAKARTA - Slovenija je dobila skupnega zmagovalca sezone svetovnega pokala v težavnosti pri moških in ženskah. Po Janji Garnbret, ki si je naslov zagotovila že 11. 9., je naslov v moški konkurenci potrdil Luka Potočar, ki ga je osvojil prvič.
        27. STOCKHOLM - Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu lige narodov remizirala 1:1 na Švedskem in si z izkupičkom 1-3-2 zagotovila obstanek v ligi B. Tekmo je zaznamoval evrogol Benjamina Šeška.
        28. JESENICE - Hokejisti SŽ Olimpije so postali zmagovalci hokejskega pokala v sezoni 2022/23. V finalu so premagali Sij Acroni Jesenice s 4:2.
        29. OSIJEK - Jasmina in Boštjan Maček sta na strelskem svetovnem prvenstvu osvojila bronasto kolajno na mešani ekipni tekmi v trapu.

OKTOBER

        1. SYDNEY - Košarkarice ZDA so četrtič v nizu in skupno enajstič postale svetovne prvakinje. V finalu so bile boljše od Kitajske.
        2. MALANG - V Indoneziji je na nogometnem stadionu umrlo 174 ljudi, potem ko je policija uporabila solzivec, da bi razgnala nemirne nogometne navijače.
        8. COMO - Tadej Pogačar je postal zmagovalec 116. izdaje dirke po Lombardiji. Na trasi od Bergama do Coma je za drugo zaporedno zmago na tej preizkušnji v ciljnem sprintu ugnal Španca Enrica Masa.
        9. TRST - Regato Barkovljanka v Tržaškem zalivu je osvojila ameriška jadrnica Deep Blu. Slovenska Maxy Jena je bila tretja, potem ko je žirija 11. 10. diskvalificirala jadrnici Arca in Way of Life, ki sta na ciljno črto prečkali kot druga oziroma četrta.
        9. MERSIN - Slovenska telovadka Teja Belak je zmagala na preskoku na finalni tekmi svetovnega pokala v sezoni 2022.
        10. LJUBLJANA - Kolesarskemu asu Primožu Rogliču je predsednik Slovenije Borut Pahor za dosežke v kolesarstvu in promocijo Slovenije v svetu vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge.
        11. AIGLE - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je drugo sezono zapored končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Seštevki najboljših osmih kolesarjev so Slovenijo pripeljali na četrto mesto med državami.
        15. APELDOORN - Odbojkarice Srbije so drugič zapovrstjo postale svetovne prvakinje. V finalu na Nizozemskem so s 3:0 premagale Brazilijo. Tretje mesto je osvojila Italija.
        16. CAGLIARI - Koprčan Toni Vodišek je na SP v kajtanju, ki bo prvič na sporedu OI v Parizu 2024, osvojil naslov svetovnega prvaka. Že 2. 10. je v Grčiji postal tudi evropski prvak.
        17. PARIZ - Francoski nogometaš Karim Benzema je dobil zlato žogo za leto 2022, ki jo tradicionalno podeljuje francoska revija France Football najboljšemu nogometašu sezone. Pri ženskah je bila drugič zapored najboljša Španka Alexia Putellas.
        23. LJUBLJANA - Etiopijec Adihana Gebretsadik je na 26. Volkswagen ljubljanskem maratonu z drugim dosežkom proge v zgodovini tega tekmovanja zmagal na 42 km. Tekel je 2:06:09. Med ženskami je zmago z rekordom proge 2:21:08 slavila njegova rojakinja Siranesh Dagne Yirga. Na šestem mestu je bil najboljši Slovenec Rok Puhar - 2:20:49.
        25. LJUBLJANA - Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je sporočila, da bo pri 24 letih končala tekmovalno pot.

NOVEMBER

        5. MERSIN - Slovenska moška balinarska reprezentanca je na SP v Turčiji potrdila sloves velesile v tem športu. Osvojila je tri srebrne in dve bronasti medalji.
        6. NOVA GORICA - Darko Jorgić je izgubil v finalu odprtega prvenstva Slovenije, turnirja serije WTT Contender v namiznem tenisu. S 4:3 v nizih ga je premagal Japonec Hiroto Shinozuka.
        6. VALENCIA - Italijan Francesco Bagnaia z Ducatijem je prvič postal svetovni prvak razreda motoGP. Na zadnji dirki je zadržal prednost pred lanskim prvakom Francozom Fabiom Quartararojem.
        12. VELENJE - Slovenska ženska teniška reprezentanca je v polfinalu kvalifikacij za zaključni turnir pokala Billie Jean King premagala Kitajsko in se uvrstila med 20 najboljših ekip na svetu.
        13. DUBAJ - Strelec Franček Gorazd Tiršek je na SP v parastrelstvu z zračno puško v ležečem položaju osvojil bronasto medaljo.
        13. GLASGOW - Švicarke so osvojile naslov v teniškem pokalu Billie Jean King. V finalu so bile boljše od Avstralije.
        13. TOKIO - V skupnem seštevku SP v reliju se je naslova veselil Finec Kalle Rovanperä iz ekipe Toyota. Pri 22-letih je postal najmlajši svetovni prvak.
        14. KOPER - Košarkarji Slovenije so se z zmago proti Nemčiji uvrstili na svetovno prvenstvo 2023. Slovenija bo tako četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu.
        15. LJUBLJANA - Potapljačica Alenka Artnik, motokrosist Tim Gajser, kolesar Tadej Pogačar in nekdanja judoistka Urška Žolnir Jugovar so iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja prejeli državno odlikovanje zlati red za zasluge.
        16. LJUBLJANA - Tomaž Barada, Franjo Bobinac in Janez Sodržnik so oddali kandidature za mesto predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) do roka. Volitve bodo 16. decembra letos.
        19. BRIANCON - Alpinist Silvo Karo je prejel zlati cepin za življenjsko delo in postal drugi Slovenec po Andreju Štremflju s to prestižno nagrado.
        20. DOHA - V Katarju se je začelo 22. svetovno prvenstvo v nogometu. Na uvodni tekmi je Ekvador premagal domačo reprezentanco z 2:0. Na prvenstvu nastopa 32 reprezentanc, končalo pa se s finalno tekmo 18. decembra.
        20. LJUBLJANA - Norveška ženska rokometna reprezentanca je osvojila deveto zlato kolajno na evropskem prvenstvu, ki so ga med 4. in 20. 11. gostile Slovenija, Črna gora in Severna Makedonija. Na finalni tekmi v Ljubljani je premagala Dansko s 27:25. Bron je pripadel Črni gori, ki je bila po podaljšku boljša od Francije s 27:25. Slovenija je zasedla osmo mesto.
        20. TORINO - Srb Novak Đoković je postal zmagovalec zaključnega teniškega turnirja sezone. Z zmago nad Norvežanom Casperjem Ruudom se je na lestvici zmagovalcev tega turnirja izenačil z Rogerjem Federerjem, ki je prav tako slavil šestkrat.
        20. ABU DABI - Max Verstappen z Red Bullom je sezono formule ena sklenil s petnajsto zmago in tako postavil nov rekord po številu zmag v eni sezoni. Pred tem sta bila na vrhu s trinajstimi zmagami Michael Schumacher in Sebastian Vettel, ki je v Abu Dabiju sklenil športno pot.
        22. LJUBLJANA - Namiznoteniška zveza Slovenije je dobila novega predsednika. Marjana Hribarja je nasledil 54-letni Mariborčan Aleksander Igor Dreu.
        26. RUKA - Anže Lanišek je drugič v karieri zmagal na tekmi svetovnega pokala.
        27. MALAGA - Teniška reprezentanca Kanade je prvič postala zmagovalka Davisovega pokala. V finalu zaključnega turnirja je premagala Avstralijo z 2:0.

zzb/ad/lr/ic/ag/alz/tb/am/zza/jz/kad/gj/gm/bg/blm/bk/xh/bdo/zc/xd/jes/nem/zor/uk/lkr/npe/bst/jhl/spo/dru/bkr/np/bst
© STA, 2022