Pregled - šport, 18. 11. (petek)

Ljubljana, 18. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 18. novembra.

LJUBLJANA - Danske in norveške rokometašice so se po polfinalnih tekmah prebile v nedeljski veliki finale evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Danska je bila na današnji prvi polfinalni tekmi v Ljubljani boljša od Črne gore s 27:23 (14:10), Norveška pa na drugi od Francije z 28:20 (12:11). Peto mesto so osvojile Švedinje, ki so danes premagale Nizozemsko s 37:32.

LJUBLJANA - Evropska rokometna zveza (EHF) je objavila seznam kandidatk za najboljšo postavo letošnjega evropskega prvenstva, ki poteka tudi v Sloveniji. Med njimi najdemo tudi štiri slovenske rokometašice, ki so navduševale številne navijače - Tamara Mavsar, Natašo Ljepoja, Ano Gros in Elizabeth Omoregie. Za vsako izmed sedmih igralnih mest ter posebno kategorijo za najboljšo obrambno igralko je bilo v ožji izbor določenih šest posameznic. Mavsarjeva je med kandidatkami za najboljšo levokrilno igralko, Ljepoja za krožno napadalko, Grosova za najboljšo desno zunanjo, Omoregiejeva pa za srednjo zunanjo rokometašico. Glasovanje je mogoče preko mobilne aplikacije EHF do te sobote do 23.59, so sporočili iz Rokometne zveze Slovenije.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 20. kroga lige ICEHL premagali ekipo Graz99ers s 5:2 (1:1, 0:1, 4:0).

CARDIFF - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v prvi tekmi turnirja 3. kroga celinskega pokala v Cardiffu po podaljšku s 3:2 (0:0, 0:1, 2:1; 1:0) premagali latvijsko Zemgale Jelgavo. Jeseničane v soboto ob 20. uri čaka obračun z gostitelji, zasedbo Cardiff Devils, v nedeljo ob 17. uri pa še z Angersom.

LJUBLJANA - Španija je šele druga reprezentanca na vodilni poziciji lestvice, odkar je Mednarodna košarkarska zveza leta 2010 uvedla jakostno lestvico držav. Od prvega dne dalje do danes so prvo mesto zasedale ZDA. Slovenija je na najnovejši lestvici zadržala sedmo mesto. Španska moška reprezentanca je na prvo mesto skočila zahvaljujoč dobrim rezultatom v zadnjih letih. Točke se namreč zbirajo za dosežke v zadnjih osmih letih. Španija je 2019 osvojila svetovno prvenstvo, na olimpijskih igrah v Tokiu je igrala v četrtfinalu, letos v Berlinu pa je zasedla prvo mesto na evropskem prvenstvu, je v sporočilu za javnost zapisala Fiba. Slovenija, ki je lani na olimpijskih igrah prišla do četrtega mesta, je sedma. Pred njo so poleg Španije in ZDA še Avstralija, Argentina, Francija in Srbija, prvo deseterico pa zaključujejo Litva, Grčija ter Italija.

TORINO - Ruski teniški igralec Andrej Rubljov je zadnji polfinalist zaključnega turnirja osmerice v Torinu. Moskovčan je v odločilnem obračunu v rdeči skupini premagal Grka Stefanosa Cicipasa s 3:6, 6:3, 6:2. To pomeni, da se bo Rus v polfinalu pomeril z zmagovalcem zelene skupine, Norvežanom Casperjem Ruudom. Drugi polfinale bo srbsko-ameriški. Novaka Đokovića bo namreč izzval Taylor Fritz. Đoković je skupinski del zaključnega turnirja osmerice končal s tremi zmagami, potem ko je premagal Rusa Danila Medvedjeva s 6:3, 6:7, 7:6 in kot neporažen ostaja v igri za nekaj več kot 4,5 milijona evrov denarne nagrade.

ABU DABI - Dirkači formule 1 so ta konec tedna zbrani na zadnji postaji sezone v Abu Dabiju. Na današnjih prostih treningih sta bila najhitrejša Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) in svetovni prvak Nizozemec Max Verstappen (Red Bull). Na prvem treningu je prevladoval Mercedes, za Hamiltonom je bil drugi njegov rojak in zmagovalec prejšnje dirke v Braziliji George Russell, tretji je bil Ferrarijev dirkač Monačan Charles Leclerc. Tokrat je v ospredju pozornosti dirkaške javnosti tudi nekdanji štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki bo v nedeljo vozil zadnjo dirko v karieri; Nemec iz ekipe Aston Martin je danes dosegel šesti in 12. čas.

tb/alz/zzb/ic/gj/zza/ag/ad/alz
© STA, 2022