Pregled - Slovenija, 18. 11. (petek)

Ljubljana, 18. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 18. novembra.

LJUBLJANA - Minimalna plača se bo zvišala skladno z zakonsko določenimi kriteriji, in sicer v januarju v enem koraku, je po seji Ekonomsko-socialnega sveta napovedal minister za delo Luka Mesec. Sindikati in delodajalci glede višine dviga ostajajo vsaksebi, minister pa napoveduje, da bo upošteval oba partnerja. Kolikšen bo dvig, naj bi bilo okvirno znano v začetku decembra, upoštevana bosta dva kriterija - tako minimalni življenjski stroški kot letna stopnja inflacije v decembru.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog državnega proračuna za leto 2024. Vloženih dopolnil, s katerimi bi opozicija prerazporedila za približno 688 milijonov evrov porabe, ni podprl. V soboto bo obravnaval še predlog sprememb proračuna za leto 2023, oba pa bo DZ potrjeval prihodnji teden.

LJUBLJANA - Minister za delo Luka Mesec je povedal, da do referenduma zaustavljajo vse aktivnosti, povezane z novo ureditvijo dolgotrajne oskrbe. V minulih dneh je v javnost namreč prišel osnutek novega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje in deležnike pozvalo k pripravi pripomb. Mesec je dejal, da osnutek uporaben kot izhodišče za razpravo o tem, kako naj bi bila videti ureditev dolgotrajne oskrbe.

LJUBLJANA - Na predčasnem glasovanju pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, ki je potekalo ta teden, je bila udeležba med mestnimi občinami najvišja v Velenju, in sicer 4,92-odstotna. Več kot štiri odstotke volivcev je glasovalo še v Novi Gorici, Murski Soboti, Kranju, Slovenj Gradcu in Celju. Najnižja udeležba pa je bila v Novem mestu, in sicer 1,58-odstotna.

LJUBLJANA - V četrtek podpisani dogovor med ministrstvom za zdravje in ljubljansko občino ne bo rešil težav ljubljanske urgence, je poudaril v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug. Po njegovih besedah bi za delovanje urgentnega centra potrebovali vsaj 70 urgentnih zdravnikov, pritisk na urgenco pa bi zmanjšali s krepitvijo primarnega zdravstva.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da njena izjava o tem, da je Slovenija na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengen pripravljena uvesti nadzor, ko ali če bo to potrebno, ni bila grožnja. Dodala je, da ne vidi razlogov, da bi Slovenija tak nadzor uvedla.

LJUBLJANA - Policija je v prvih desetih mesecih letos obravnavala 21.467 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za dobrih 160 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 8222. Kot je razvidno iz policijske statistike, so se na prvo mesto po številu prebili prebežniki iz Burundija, v vrhu pa ostajajo tudi državljani Afganistana in Indije.

PORTOROŽ - Policije držav z Zahodnega Balkana in petih članic EU - Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije in Madžarske - želijo vzpostaviti kontaktne točke za izmenjavo preiskovalnih podatkov o kriminalnih združbah, ki tihotapijo ljudi na t. i. balkanski poti. O tem so govorile na mednarodni konferenci šefov policij držav procesa Brdo. V. d. generalnega direktorja slovenske policije Boštjan Lindav je ocenil, da so vsi pripravljeni iskati rešitve ter da so na dobri poti.

LJUBLJANA - Zavarovalna skupina Sava je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 558 milijonov evrov poslovnih prihodkov, kar je 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa je upadel za 18,8 odstotka na 46,5 milijona evrov, je objavila obvladujoča družba skupine Sava Re.

LENART - Pri štirih labodih grbcih v občini Lenart so potrdili visoko patogeno ptičjo gripo (aviarna influenca), je rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozorila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, so zapisali.

LJUBLJANA/ZREČE - Predstavniki Arsa so potem, ko so v četrtek prejeli informacijo o izpustu v Uniorju, obiskali tovarno. Kot so sporočili, so v skladu s pristojnostmi pričeli z ugotavljanjem morebitnega nastanka okoljske škode na tleh, zavarovanih vrstah, habitatnih tipih ali vodah. Pristojno ministrstvo je napovedalo notranji nadzor na okoljskem inšpektoratu.

LJUBLJANA - Uprava 2TDK je s soglasjem nadzornikov potrdila aneks o podražitvah in viaduktu Vinjan v vrednosti 2,98 milijona evrov brez DDV. Gradbeništvo namreč bremenijo višje cene gradbenih materialov, surovin in energentov. Doslej se je projekt drugi tir, po popravljeni oceni vrednosti ocenjenega na nekaj nad 800 milijonov evrov, podražil za okoli osem milijonov evrov, je dejal prvi mož 2TDK Pavle Hevka.

MARIBOR - Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je premierno uprizorila dramo Simone Hamer Samo ne se ustavit!, ki je v režiji in odrski priredbi Primoža Ekarta nastala po motivih ameriškega romana in filma Tudi konje streljajo, mar ne?. Uprizoritev skozi plesno tekmovanje naslika rojevanje podivjanega kapitalizma.

LJUBLJANA - Z dnevom splošnih knjižnic se je sklenil teden splošnih knjižnic. Združenje splošnih knjižnic je ob tem v Krškem podelilo nagrade za najboljše knjižnične projekte, ki so nastali v obdobju zadnjih treh let. Nagrade za izbrane projekte so tokrat namenili Knjižnici Lenart, Mestni knjižnici Ljubljana ter Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

sk/zc/tv/apo/rpe/bkr/jav/sk
© STA, 2022