Pregled - lokalne volitve 2022, 18. 11. (petek)

Ljubljana, 18. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v petek, 18. novembra.

LJUBLJANA - Kandidati za župane in člane občinskih svetov imajo le še do polnoči čas za nagovarjanje volivk in volivcev. Volilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, ki je tokrat potekala relativno mirno, brez večjih afer in spopadov, se namreč končuje. Opolnoči bo nastopil volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Vsako nagovarjanje volivcev je v tem času prepovedano.

LJUBLJANA - Na predčasnem glasovanju pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, ki je potekalo ta teden, je bila udeležba med mestnimi občinami najvišja v Velenju, in sicer 4,92-odstotna. Več kot štiri odstotke volivcev je glasovalo še v Novi Gorici, Murski Soboti, Kranju, Slovenj Gradcu in Celju. Najnižja udeležba pa je bila v Novem mestu, in sicer 1,58-odstotna.

NOVA GORICA - Stranka Gibanje Svoboda je ob koncu kampanje pred lokalnimi volitvami pripravila zaključni dogodek, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob. V izjavi za javnost je povedal, da so v času kampanje obiskali 122 slovenskih občin in predstavili 53 kandidatov za župane. "Uspelo nam je nekaj, za kar sem prepričan, da je unikatno. Povezali smo lokalna okolja z ministri in delovanjem vlade," je povedal Golob, ki pričakuje zmago strankinih županskih kandidatov v vsaj polovici mestnih občin.

LJUBLJANA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pred nedeljskimi lokalnimi volitvami poudarja, da občine za prebivalce opravljajo številne storitve, ki jih ti potrebujejo za vsakodnevno življenje. Da bi bile te storitve na ustrezni kakovostni ravni, ni nepomembno, kdo upravlja občino, izpostavlja. Kot je navedla v izjavi za STA, je neposreden vpliv občanov na to, kdo bo naslednji mandat opravljal vlogo upravljavca občine in izvajalcev javnih služb, v občinah večji kot na državni ravni.

LJUBLJANA - Predsednica SD Tanja Fajon pred nedeljskimi lokalnimi volitvami meni, da bodo zadržali število svojih županov v večjih občinah in dobili kakšno občino več. Verjame, da bodo obdržali tudi veliko število svetnic in svetnikov, je dejala na novinarski konferenci. Ob tem je pozvala k udeležbi na lokalnih volitvah in h glasovanju na referendumih, ki bodo 27. novembra.

LJUBLJANA - V Ljubljani se za županski položaj poteguje devet kandidatov, tudi aktualni župan Zoran Janković. Javnomnenjske ankete mu napovedujejo vnovično zmago, bolj tesna pa bo, kot kaže, tekma za sedeže v mestnem svetu. V kampanji so kandidati razpravljali predvsem o pomanjkanju osebnih zdravnikov, prometu, stanovanjski problematiki in sežigalnici.

LJUBLJANA/MARIBOR - Zoran Janković ima dobre možnosti, da bo za župana Ljubljane znova izvoljen že v prvem krogu županskih volitev, kaže anketa Ninamedie za Dnevnik in Večer. Zanj bi glasovalo 68,2 odstotka opredeljenih volivcev in 56,2 odstotka vseh volivcev. Sledi kandidatka Levice Nataša Sukić, ki prepriča 11,9 odstotka opredeljenih oz. 9,8 odstotka vseh volivcev. Na tretjem mestu je s 3,3 odstotka vseh volivcev in štirimi odstotki opredeljenih volivcev Aleš Primc, ki kandidira na listi Glas za otroke in družine.

LJUBLJANA - Kandidatki Levice za županjo Ljubljane Nataši Sukič sta se na stojnici v središču Ljubljane pridružila koordinator Levice Luka Mesec in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Sukičeva računa, da bo Levica dobila veliko število mestnih svetnikov v Ljubljani. Poleg udeležbe na lokalnih volitvah so pozvali tudi h glasovanju na referendumih.

LJUBLJANA - Kandidatka Vesne - zelene stranke za županjo ljubljanske mestne občine Jasminka Dedić je na razpravi, ki jo je stranka pripravila na temo vplivov prometa na kakovost zraka v Ljubljani, dejala, da se kot sistemska rešitev za brezogljični promet pojavljajo električni avtomobili. Vendar pa je njihova proizvodnja ogljično potratna, je opozorila.

KRANJ - Telefonske ankete, ki jih je objavil Gorenjski glas, dobro kažejo večini aktualnih gorenjskih županov. Menjava na čelu občine pa se ob Žireh, Tržiču in Kranjski Gori, kjer dosedanji župani ne kandidirajo, napoveduje tudi v Železnikih. Drugi krog se nakazuje v le nekaj občinah. V Kranju rezultati kažejo na zmago aktualnega župana Matjaža Rakovca, ki bi lahko slavil že v prvem krogu. V anketi je prejel 46,4 odstotka glasov.

KRANJ - Pri Osnovni šoli Staneta Žagarja Kranj so zrasli nova telovadnica, šest novih učilnic, večnamenski prostor in zunanje igrišče, zaključek gradnje pa so obeležili s simbolično zasaditvijo drevesa. Kot je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, ki kandidira za vnovični mandat, se občina skupaj z upravno enoto trudi, da čim prej razreši še zadnje administrativne zadeve.

MARIBOR - Lista Arsenovič za Maribor je niz šestih forumov Vsak dan boljši Maribor končala z razpravo o kulturi. Poudarjajo, da so v iztekajočem se mandatu več sredstev in pozornosti namenili obnovi in gradnji kulturne infrastrukture. Glede na to je njihov prvi cilj, da v novem mandatu vse napore vložijo v obogatene vsebine in pogoje dela kulturnih ustanov in ustvarjalcev. Prizadevali si bodo za povezano in učinkovito delovanje na področju kulture.

KOPER - V pisarni Levice je bilo zaključno druženje z njihovim kandidatom za koprskega župana Alanom Medvešem in kandidati za mestni občinski svet. Medveš obljublja boj proti klientelizmu in zavzemanje za transparentno poslovanje javnih podjetij ter napoveduje gradnjo stanovanj za mlade in zdravstvenega doma.

KRŠKO - Društvo Modra smer, ki se poteguje za svetniška mesta v Mestni občini Krško, in županski kandidat Janez Kerin, ki kandidira s podpisi volivcev, pri njegovi kandidaturi pa ga podpira omenjeno društvo, sta v Kulturnem domu Krško pripravila še zadnjo prireditev pred nedeljskimi lokalnimi volitvami. Nanjo so med drugim povabili prijatelje, sorodnike in zaupnike na voliščih.

VRHNIKA - Na tržnici je potekala predstavitev strank in kandidatov na lokalnih volitvah. Za vrhniškega župana kandidirajo Benjamin Leskovec (predlagatelj je skupina volivcev), Alja Stanko (predlagatelj Gibanje Svoboda), Marjan Geohelli (predlagatelj Vesna - zelena stranka), Marko Močnik (predlagatelj Levica) in Daniel Cukjati (predlagatelj skupina volivcev).

pse/rbo/pse
© STA, 2022