Pregled - referendumi 2022, 18. 11. (petek)

Ljubljana, 18. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, v petek, 18. novembra.

LJUBLJANA - Predsednica SD Tanja Fajon je na novinarski konferenci povabila volivce, naj na referendumih trikrat obkrožijo za. Namen novele zakona o vladi je po njenem to, da se bodo lahko aktivno lotili nekaterih zadanih nalog iz začetka mandata vlade. Podpora noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija po njenem pomeni glas za javno RTV, podpora noveli zakona o dolgotrajni oskrbi pa to, da bodo lahko popravili napake predlagateljev zakona in vsem zagotovili dolgotrajno varnost.

LJUBLJANA - Koordinator Levice Luka Mesec, ministrica za kulturo Asta Vrečko in kandidatka Levice za županjo Ljubljane Nataša Sukič so pozvali k udeležbi na referendumih in h glasovanju "trikrat za". "Ker so ti referendumi ključni, da lahko iz Slovenije naredimo državo, v kateri bo prijetno in dobro živeti," je dejal Mesec. Glas za novelo zakona o vladi je po njegovih besedah tudi glas za stanovanjsko in podnebno politiko ter solidarno prihodnost. Glas za novelo zakona o dolgotrajni oskrbi pa bo glas za pomoč na domu, negovalne bolnišnice in sistemski vir financiranja, "da ne bo celotno breme viselo na oskrbovancih in na njihovih družinah", je dejal.

LJUBLJANA - V kampanjo pred referendumom o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se je vključilo 27 organizatorjev. Zagovorniki novele so prepričani, da bodo z novo ureditvijo umaknili politiko iz odločanja na RTVS, da bo ta neodvisna in avtonomna. Nasprotniki pa v noveli vidijo prikrito politizacijo oz. političen prevzem RTVS, kritični so tudi do postopka sprejema novele.

LJUBLJANA - RTVS mora postati javni zavod, ki bo služil nacionalnemu interesu, je na novinarski konferenci poudaril začasni predsednik Gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije Ladislav Troha. Volivce je ob tem pozval, da na referendumu 27. novembra množično zavrnejo vladno novelo zakona o RTV. Kot je poudaril, se v gibanju zavzemajo za svobodno, strokovno in moderno RTVS, česar pa novela po njihovem mnenju ne bo zagotovila.

LJUBLJANA - Sindikat Glosa in Glosa RTV podpirata novelo zakona o RTVS, ker trenutno stanje na javni televiziji pomeni tudi napad na sindikalno organiziranje in ker novela prinaša umik političnih strank iz upravljanja in vodenja javnega medija. Svoje člane in vse ostale sta sindikata zato pozvala naj se referenduma udeležijo in glasujejo za zakon.

MURSKA SOBOTA - Inštitut 8. marec je na novinarski konferenci v Murski Soboti pozval h glasovanju na referendumu o RTVS z glasom za, kar bo omogočilo manjši vpliv politike na javni medij. Če bo novela uveljavljena, namreč DZ ne bo več imenoval članov nadzornega in programskega sveta, saj ju bo nadomestil novi upravni organ sestavljen iz zaposlenih na RTVS in predstavnikov stroke. S tem se bo jasno omejil vpliv politike na vsebino javnega radia in televizije, so zapisali v sporočilu za javnost.

pse/pse
© STA, 2022