Pregled - šport, 14. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 14. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 14. novembra.

KOPER - Košarkarji Slovenije so se z zmago proti Nemčiji uvrstili na svetovno prvenstvo 2023. V Kopru so zmagali z 81:75 (16:24, 41:34, 61:48). Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

LJUBLJANA - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v drugem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Ljubljani izgubila proti Norveški s 23:26 (15:16). Slovenija se bo v sredo, 16. novembra, v Stožicah ob 15.30 pomerila z Madžarsko.

LJUBLJANA - Slovenska ženska rokometna reprezentanca ima po današnjem porazu proti Norveški s 23:26 (15:16) in zmagi Švedske nad Madžarsko s 30:25 (18:15) v drugem krogu glavnega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji še vedno teoretične možnosti za uvrstitev v polfinale. Predpogoj za preboj Slovenk v polfinale - na sporedu bo v petek, 18. novembra, v Ljubljani - je, da v zadnjem krogu premagajo Madžarke, a nato se morata tudi preostala sredina dvoboja med Hrvaticami in Švedinjami ter Dankami in Norvežankami končati po notah izbrank črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića. Zmagati morajo Hrvatice in Norvežanke.

BRDO PRI KRANJU - Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju začela priprave na zadnji prijateljski tekmi v letu 2022. V četrtek se bo v Cluju merila z Romunijo, v nedeljo pa v Stožicah s Črno goro. S seznama je zaradi poškodbe odpadel vratar Vid Belec, a je selektor Matjaž Kek že na začetku poklical štiri vratarje, tudi novinca Matevža Vidovška. Tekme so osnova za naslednje akcije. Marca se bodo začeli boji v kvalifikacijski skupini H za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji. Slovenci bodo igrali z Dansko, Finsko, Kazahstanom, Severno Irsko in San Marinom.

TORINO - V nadaljevanju teniškega mastersa v Torinu je danes Rus Andrej Rubljov v rdeči skupini po hudem boju po dveh urah in pol premagal rojaka Danila Medvedjeva v treh nizih s 6:7 (7), 6:3 in 7:6 (9). Na večerni tekmi je srbski zvzednik Novak Đoković premagal Grka Stefanosa Cicipasa s 6:4 in 7:6 (4).

DUBAJ - Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na svetovnem prvenstvu v parastrelstvu v Al Ainu v svojem zadnjem nastopu osvojil bronasto medaljo. Z zračno puško v ležečem položaju je zaostal le za Ukrajincem Vasilom Kovalčukom in Indonezijcem Bolom Triyantom. V prvih dveh nastopih na SP je bil Tiršek dvakrat četrti.

PARIZ - Predstavniki organizacijskega odbora naslednjih poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2024 v Parizu, so razkrili maskoto. Gre za simpatično frigijsko čepico, sicer simbol francoske revolucije, ko so rdeče stožčasto pokrivalo z naprej obrnjeno povešeno konico povezovali s svobodo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Maskoti so nadeli ime "Friga", je rdeče barve, z velikimi očmi, s podrobnostmi v barvah francoske trobojnice, obuta v bele športne čevlje.

CHICAGO - Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić je v severnoameriški ligi NBA s svojo ekipo Chicago Bulls v dvorani United tokrat gostil Denver Nuggets, katerih član je tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar. Gosti iz Kolorada so zmagali s 126:103, potem ko je Michael Porter mlajši z 31 točkami dosegel osebni rekord sezone. Za tri minute je na parket stopil tudi Čančar in v tem času k zmagi prispeval trojko. Dragić je tokrat zbral 11 točk, en skok in šest podaj.

ag/ad/zzb/lr/tb/am/zza/alz/ag
© STA, 2022