Pregled - referendumi 2022, 14. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 14. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, v ponedeljek, 14. novembra.

LJUBLJANA - Po mnenju Inštituta 8. marec bo referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) za volivce še večja preizkušnja kot predsedniške volitve. V inštitutu si želijo, da bi se državljani referenduma udeležili vsaj tako množično, kot so se lanskega referenduma o vodah, in da se s tem enkrat za vselej, dokončno postavijo na stran javne medijske hiše, novinarstva in delovnopravnih standardov zaposlenih na RTVS.

LJUBLJANA - V Sindikatu novinarjev Slovenije od generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha pričakujejo, da se bo umaknil iz organiziranja referendumske kampanje o noveli zakona o RTVS. Pri tem sledijo mnenju ministrstva za javno upravo, na podlagi katerega ocenjujejo, da generalni direktor ne more biti organizator referendumske kampanje. V sindikatu so podali prijavo na KPK ter zaradi domnevne kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji na inšpektorat za kulturo in medije.

LJUBLJANA - Programski svet RTVS je sejo, na kateri naj bi med drugim obravnavali programsko produkcijski načrt za leto 2023, prekinil, nadaljeval pa jo bo 28. novembra. Takrat ji bo sledila tudi izredna seja, sklicana na zahtevo 11 programskih svetnikov, so sklenili. Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič je sporočil, da se je kot fizična oseba prijavil za organizatorja referendumske kampanje. Prav tako se je kot organizator prijavil generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough. Tako izvedba redne kot izredne seje, na kateri naj bi se vodstvo odzvalo na naraščajoče nezadovoljstvo na zavodu, bi bili po Gregorčičevi oceni zato nezakoniti.

tz/jes
© STA, 2022