Pregled - svet, 14. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 14. novembra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 14. novembra.

BALI - Ameriški predsednik Joe Biden in kitajski voditelj Xi Jinping sta po triurnem srečanju na Baliju poudarila pomen premoščanja razlik in izogibanja konfliktu med državama, se strinjala, da se jedrska vojna ne sme začeti, in si izmenjala opozorila glede Tajvana. ZDA po Bidnovih besedah nasprotujejo kakršnimkoli spremembam glede Tajvana, Xi pa je dejal, da je to rdeča črta, ki se je v kitajsko-ameriških odnosih ne sme prestopiti. Poleg tega sta voditelja govorila še o vojni v Ukrajini, Severni Koreji in nekaterih drugih aktualnih temah.

BRUSELJ - Države članice Evropske unije so tudi uradno zagnale misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU, so sporočili s češkega predsedstva Svetu EU. V okviru misije nameravajo izuriti do 15.000 vojakov. Pri tem bo sodelovala tudi Slovenija. Viri pri EU navajajo, da bo misija imela dve večnacionalni poveljstvi, in sicer na Poljskem in v Nemčiji. Operativni sedež misije bo v Bruslju, kar bo omogočalo usklajevanje na strateški ravni.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nepričakovano obiskal Herson, kamor je pred dnevi po umiku ruskih sil vkorakala ukrajinska vojska. Kot je dejal novinarjem, želi s svojo navzočnostjo izraziti osebno podporo prebivalcem tega južnoukrajinskega mesta, ki je bilo od začetka ruske agresije februarja pod rusko zasedbo.

MOSKVA/KIJEV - Ruska vojska kljub nedavnemu porazu v Hersonu poroča o uspehih na območju Donecka na vzhodu Ukrajine. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so zavzeli strateško vas Pavlivka, ki bi lahko služila kot "odskočna deska" za nadaljnje ofenzivne dejavnosti v državi. Ukrajinska vojska medtem poroča o zavzetju krajev na območju Luganska.

ISTANBUL - Turški notranji minister Süleyman Soylu je odgovornost za nedeljski bombni napad v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, še 81 pa je bilo ranjenih, pripisal prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Policija naj bi v povezavi z napadom pridržala že 46 ljudi, med njimi tudi osebo, ki je podtaknila bombo.

VARŠAVA - V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo zabeleženih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanji meji EU, kar predstavlja 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in največ po letu 2016, kažejo predhodne ocene Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex. Zahodni Balkan ostaja najbolj aktivna migrantska pot v EU.

PARIZ/RIM - Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov italijanski kolega Sergio Mattarella sta v luči spora med državama glede sprejema migrantov, rešenih v Sredozemlju, pozvala k vrnitvi k celovitemu sodelovanju tako na dvostranski ravni kot znotraj EU, je sporočilo francosko predsedstvo. O migracijah so govorili tudi zunanji ministri EU.

BRUSELJ - Zunanji ministri Evropske unije so uvedli dodatne sankcije proti Iranu zaradi smrti 22-letne Mahse Amini in nasilnega zatiranja protestov, ki so izbruhnili po njeni smrti v policijskem pridržanju. Na seznam sankcioniranih so dodali 29 posameznikov, med njimi notranjega ministra Ahmada Vahidija, in tri pravne osebe, so sporočili s Sveta EU.

ŽENEVA - Svet Združenih narodov za človekove pravice je sporočil, da bo 24. novembra potekala izredna seja o poslabšanju razmer na področju človekovih pravic v Iranu. Do odločitve ZN prihaja potem, ko v državi že osem tednov potekajo množični protesti, ki so terjali več sto smrtnih žrtev.

HAAG - Pred Ukrajino so težki meseci, je opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Ob tem je posvaril, da Nato kljub nedavnemu umiku ruskih sil iz Hersona ne bi smel podcenjevati ruske vojske. Ob obisku na Nizozemskem je še ocenil, da mora Ukrajina sama določiti pogoje mirovnih pogajanj z Rusijo.

ANKARA - V Ankari sta se sestala vodja ameriške obveščevalne agencije (Cia) William Burns in vodja ruske zunanje obveščevalne službe (SVR RF) Sergej Nariškin. Burns je po poročanju ameriških medijev ruskega kolega posvaril pred uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, ni pa prišlo do nikakršnih pogajanj o morebitnem koncu konflikta v tej državi.

DENPASAR - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil upanje, da bo Rusija obnovila sporazum o izvozu žita prek Črnega morja, katerega veljavnost poteče v soboto. Ob tem je vnovič poudaril, da je ta dogovor ključen za svetovno prehransko varnost. Pred tem so iz Moskve sporočili, da namerava Rusija v prihodnjem letu več kot podvojiti izvoz žita.

ŠARM EL ŠEJK - Predstavniki sodelujočih držav na podnebni konferenci COP27 so sprejeli dogovor o vzpostavitvi finančne sheme za podporo državam, ki so najbolj prizadete zaradi posledic podnebnih sprememb. V shemo, ki je vredna 200 milijonov dolarjev, bo v začetni fazi največ prispevala Nemčija. Na drugi strani revne države menijo, da pomoč prihaja prepozno.

ERBIL - Iran je izvedel več napadov z raketami in brezpilotnimi letali na območju iraškega Kurdistana, je za iransko državno televizijo potrdil eden od poveljnikov iranske revolucionarne garde. Napadene skupine je okrivil, da podpihujejo proteste v Iranu in posvaril pred nadaljnjimi napadi. V napadih sta umrli dve osebi, več ljudi je bilo ranjenih.

ZAGREB - Hrvaški predsednik Zoran Milanović ne bo pomilostil nekdanjih agentov jugoslovanske tajne službe Udba Josipa Perkovića in Zdravka Mustača, so potrdili iz urada predsednika za hrvaški časnik Novi list. Zahteva za pomilostitev Perkovića in Mustača je aprila letos povzročila hud spor med Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem.

BERLIN - Načrtovana uvedba nove denarne pomoči za brezposelnost v Nemčiji, ki bi postopno ukinila dosedanje nadomestilo Hartz IV, je za zdaj spodletela. Reformni predlog levosredinske vlade v zgornjem domu parlamenta, bundesratu, danes ni dobil potrebne večine. Konservativna koalicija je sicer že pred glasovanjem napovedala, da predloga ne bo podprla.

RICHMOND - V strelskem napadu v bližini parkirne garaže univerze Virginija v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija so v nedeljo pozno zvečer po krajevnem času umrli trije študentje - člani univerzitetne ekipe v ameriškem nogometu, še dva pa sta bila ranjena. Strelec je prav tako študent, ki je po napadu pobegnil, policija ga je po iskanju čez noč prijela.

NEW YORK - Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence je v pogovoru za ameriško televizijo ABC dejal, da je bivši predsednik ZDA Donald Trump 6. januarja lani s svojimi brezobzirnimi besedami in dejanji ogrozil njega in njegovo družino ter vse prisotne v kongresni palači.

lkr/msc/rp/sk/blm/sg/las/mc/rpe/tib/akt/lkr
© STA, 2022