Pregled - lokalne volitve 2022, 14. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 14. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v ponedeljek, 14. novembra.

MARIBOR - Izzivalci aktualnega župana Saše Arsenoviča, ki je zaprl center mesta za promet, bi do izgradnje alternativnih poti spet delno odprli Koroško cesto, je pokazalo soočenje petih županskih kandidatov, ki jim je javnomnenjska raziskava pokazala najboljši rezultat med 15 kandidati. Arsenovič, ki kandidira s podpisi, je povedal, da bo prometne zagate med drugim rešil predor pod mestom. Kandidat NLS Franc Kangler meni, da bi bilo treba pred zaprtjem Koroške ceste urediti alternativne poti. Po ocenah kandidata Gibanja Svoboda Vojka Flisa potrebujejo avtobusi ločene proge, po ocenah Lidije Divjak Mirnik iz LPR je potreben nov sistem avtobusnih linij.

MARIBOR - Kandidatka Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti za županjo Mestne občine Maribor Lidija Divjak Mirnik se zavzema za pravičen razvoj Maribora. Po njenih besedah so to že večkrat dokazali, med drugim z nasprotovanjem predlogu novega občinskega načrta. V volilnem programu med drugim napoveduje enkrat letno skupen zbor predstavnikov vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter imenovanje podžupana za to področje. Vrednost participativnega proračuna bi zvišala na dva odstotka občinskega proračuna, obljublja takojšnji pričetek gradnje zdravstvene postaje Tezno, ustanovitev mestne drevesnice in uvedbo mestne kartice.

MARIBOR - Kandidat SD za župana Mestne občine Maribor Boštjan Klun je gostil ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandra Jevška, s katerim sta govorila o možnostih črpanja sredstev EU v naslednjem finančnem obdobju. Minister je povedal, da so bile vse mestne občine doslej zelo uspešne pri črpanju sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb, zato bodo ta princip ohranili. Maribor lahko v okviru tega mehanizma kandidira za sredstva v višini do 20 milijonov evrov, sicer pa ima možnost pridobiti sredstva tudi v okviru drugih mehanizmov, med drugim pri tistih za spodbujanje znanosti, tehnologij in inovacij, za kar se zavzema tudi županski kandidat Klun.

MARIBOR - Člani stranke Vesna so se v Mestni občini Maribor pridružili Listi kolesarjev in pešcev, ki ponovno kandidira za mestni svet s kandidatom za župana Josipom Rotarjem. Predsednik liste Rotar in sopredsednica Vesne Urša Zgojznik sta podpisala dogovor o dolgoročnem sodelovanju na lokalni, državni in evropski ravni. Rotar je dejal, da v listi stavijo na politiko od spodaj navzgor in da zadnja leta dokazujejo, da je to prava pot.

LJUBLJANA - Pri platformi Najemniški SOS, kjer ocenjujejo, da se v prestolnici stanovanjska kriza zadnja leta poglablja, so na županske kandidate naslovili vprašanja in pripravili pregled njihovih stališč glede stanovanjske problematike. Med kandidati so stanovanjsko področje kot prioritetno prepoznali Nataša Sukič iz Levice, Jasmin Feratović iz Piratske stranke in Jasminka Dedić iz Vesne. Odgovore so prejeli še od Tine Bregant (SLS) in Mojce Sojar (NSi), ki v svojih programih stanovanjskega področja sicer ne dajeta v ospredje. Pri platformi so sicer najbolje ocenili program Levice, saj se je ta najbolje odrezala pri izvedljivosti ukrepov na občinski ravni in predvidenih učinkih na izboljšanje trenutnega stanja.

SLOVENJ GRADEC - Slovenjegraška lista za mesto in vas se na nedeljske lokalne volitve podaja s polno, 25-člansko listo kandidatov za mestne svetnike. Na listi so štirje obstoječi svetniki. Lista svoje temeljno poslanstvo vidi v opozarjanju na pomena trajnostnega prostorskega umeščanja projektov. V listi se sprašujejo, ali je južna slovenjgraška obvoznica sploh potrebna, za vzdrževanje cest na podeželju pa bi podelili koncesijo.

NOVO MESTO - Lokalni iniciativni odbor Gibanja Svoboda je gostil ministra za infrastrukturo Bojana Kumra, ki je z obiskom po lastnih navedbah zaokrožil pregled dogajanja na cestni in energetski infrastrukturi v državi, nad tekočimi projekti in projekti v pripravi. Med drugim je novomeško železniško postajo označil za stično točko ključnega razvoja železniške infrastrukture v prehodnem obdobju. V lokalnem odboru Gibanja Svoboda sicer menijo, da celotna jugovzhodna Slovenija nujno potrebuje posodobitev železniške infrastrukture.

NOVO MESTO - Lista Solidarnost, za pravično družbo je predstavila 11 kandidatov za svetnike Mestne občine Nove mesto. Njen nosilec je profesor filozofije in občinski svetnik Uroš Lubej. Kandidirajo z geslom Novo mesto je tudi tvoje, napovedujejo nov val v Novem mestu. Med drugim se zavzemajo za oživitev Glavnega trga, za participativni proračun, za več urejenih zelenih površin, ureditev Krkinih nabrežij in drugačno mobilnost.

TOLMIN - Potem ko je župan Občine Tolmin Uroš Brežan letos postal minister, ga je na čelu občine začasno zamenjala podžupanja Maša Klavora, ki se je odločila, da bo kandidirala za županjo v novem mandatu, kandidira s podporo volivcev. Njena protikandidata bosta Oton Bratuž, ki je kandidat SDS, in Alen Červ, ki je kandidat stranke SD, podpira ga tudi DeSUS. Tolminska občina bo tako po letu 2006 dobila novega župana ali prvo županjo.

BLED - Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je srečala s člani Levice Bled, Radovljica, Bohinj in Gorje. Nato se je v Stari Fužini srečala s kandidatom Levice za župana Občine Bohinj Miroslavom Sodjo, sledilo pa je še srečanje s člani stranke v Radovljici. Levica ima v vseh štirih omenjenih zgornjegorenjskih občinah svoje kandidate za občinske svetnike.

IZOLA - Aktualni izolski župan Danilo Markočič se po aferah, ki so odmevale tudi na državni ravni, podaja na volitve brez podpore političnih strank. Kandidira s podporo Izolske županove liste. Imel bo pet tekmecev. To so kandidatka SDS Mojca Mahajnc, kandidat Gibanja Svoboda Milan Bogatič, Vasilij Žbogar, ki kandidira z Listo Vasilija Žbogarja, Mitja Kobal, ki kandidira z Listo Kobal Mitja, in kandidatka SD Romina Kralj. Hkrati z lokalnimi volitvami bo v dveh vaseh nad Izolo potekal referendum o ustanovitvi nove krajevne skupnosti Šared-Baredi, ki bi se izločila iz krajevne skupnosti Korte.

SEŽANA - Lokalni odbor Levice Kras-Brkini je v krajevni skupnosti Vrabče predstavil kandidate in program za lokalne volitve 2022 v Občini Sežana. Kandidatno listo Levice za sežansko občino pod sloganom Tvoj glas, tvoja prihodnost sestavlja osem kandidatov, ki v programu poudarjajo zavzemanje za prepoznavno, razvojno in zeleno naravnano, vključujočo in vsem občanom prijazno Občino Sežana.

CERKNICA - Občinski odbor NSi Cerknica je predstavil listo kandidatov na lokalnih volitvah in glavne poudarke programa njihovega načrta za trajnostni razvoj Občine Cerknica. Na novinarski konferenci so se po napovedih poslanki Ivi Dimic pridružili kandidati na listi za občinski svet, podporo jim je izrazil tudi poslanec in nekdanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

ČRNOMELJ - Črnomaljski župan Andrej Kavšek je predstavil kandidaturo za vnovični oz. drugi županski mandat in svetniške kandidate Liste za razvoj, ki ga podpira pri njegovi kandidaturi. Kandidira sicer s podpisi volivcev. Ocenjuje, da je štiriletni mandat prekratek za uresničitev vseh zastavljenih ciljev. Že sprožene in načrtovane projekte želi dokončati, skupaj z Listo za razvoj pa si bo še naprej prizadeval za razvoj občine na višji ravni, je povedal za STA.

LJUBLJANA - Predsednik NSi Matej Tonin je v nedeljo izrazil optimizem pred prihajajočimi lokalnimi volitvami. Dejal je, da ga na nek način navdaja s pozitivnimi mislimi odziv ljudi, ki so NSi prepoznali kot kredibilno stranko, ki ima ogromno znanja in ki predvsem tudi zna stvari narediti. Tako da se, kot je dejal, lokalnih volitev veseli. Glede ciljev, ki so si jih v stranki pred lokalnimi volitvami postavili, pa ni bil konkreten.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec so v nedeljo državljane pozvali, da se v čim večjem številu udeležijo lokalnih volitev, ki bodo v nedeljo, 20. novembra. Tudi na lokalni ravni je veliko težav, z udeležbo na volitvah pa to lahko spremenimo, menijo v inštitutu.

vpu/rbo/tzu/ase/jes
© STA, 2022