Pregled - Slovenija, 14. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 14. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 14. novembra.

LJUBLJANA - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je po skoraj 13 urah razprave v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za interpelacijo je glasovalo 24 poslancev, 50 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev. Poslanci opozicijskih strank so ministrici med drugim očitali ustvarjanje prepustne meje, ukinitev avtocestne policije in pritiske na policijo v aferi Fotopub. Poslanci koalicije pa so po drugi strani poudarjali, da je interpelacija neutemeljena, nepotrebna, polna laži, opoziciji so očitali tudi, da z njo zavaja javnost. V razpravi so pohvalili delo ministrice in ocenili, da policiji vrača ugled. Po izredni seji o interpelaciji je sledila še izredna seja, na kateri so poslanci končali parlamentarno pot predloga novele zakona o dohodnini, ki so ga vložili v poslanski skupini NSi.

BRUSELJ - Slovenija je pripravljena na meji s Hrvaško po vstopu sosednje države v schengensko območje uvesti nadzor, ko ali če bo to treba, je po zasedanju zunanjih ministrov EU povedala slovenska ministrica Tanja Fajon. Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra, pri čemer je pričakovati, da bodo podprli vstop slovenske južne sosede v schengen s 1. januarjem prihodnje leto.

BRUSELJ - Slovenija bo sodelovala v misiji urjenja ukrajinskih vojakov, je medtem že ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU, na katerem so nato misijo tudi uradno zagnali, povedala zunanja ministrica Fajon. Slovenija misije najverjetneje ne bo gostila, bo pa s svojimi predstavniki sodelovala pri urjenju. Tu ne gre za pošiljanje vojaške opreme, ampak res za pomoč, je pojasnila zunanja ministrica.

ŠARM EL ŠEJK/LJUBLJANA - Mednarodna konferenca ZN o podnebnih spremembah COP27 v Šarm el Šejku se je prevesila v odločilni teden, pri čemer vse politično najbolj izpostavljene teme še ostajajo odprte. Slovenija si bo prizadevala, da se v krovne dokumente vnese elemente človekovih pravic, je na novinarski konferenci prek videopovezave povedala glavna slovenska podnebna pogajalka Tina Kobilšek.

LJUBLJANA - Država je prvič izplačala draginjski dodatek za otroke. Nakazala ga je družinam z otroki, upravičenim do otroškega dodatka, in sicer v višini dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka, od najmanj 21 do največ 123 evrov. Do draginjskega dodatka so upravičene tudi rejniške družine za otroke do 18 leta. Sledili bosta še dve izplačili.

LJUBLJANA - Minister za delo Luka Mesec verjame, da se bo socialnim partnerjem na Ekonomsko-socialnem svetu v petek uspelo dogovoriti o uskladitvi minimalne plače. Želi si, da bi nato stekla pogajanja o novem plačnem modelu v gospodarstvu, da bi rasti minimalne plače sledila tudi rast povprečne plače.

LJUBLJANA - V vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so pripravili smernice za moderiranje komentarjev na profilih na družbenih omrežjih, ki jih upravljajo ministrstva in vladne službe. Z moderiranjem komentarjev bodo skrbeli, da se pri izmenjavi mnenj nihče ne bo počutil izključenega, osebno prizadetega, ponižanega, užaljenega, so ob tem zapisali v Ukomu.

LJUBLJANA - Skupščina Elektra Ljubljana bo 16. decembra na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) odločala o menjavi treh nadzornikov družbe. SDH predlaga razrešitev Božidarja Godnjavca, Davorina Dimiča in Gorazda Justinka, namesto njih pa bi za nadzornike s štiriletnim mandatom imenovali Vekoslava Korošca, Marka Naraločnika in Davida Skornška.

KOČEVJE - Izdelovalci študije, v okviru katere so iskali najprimernejšo lokacijo za preselitev proizvodnje Melamina, so za najprimernejšo lokacijo ocenili območje na severu Kočevja, natančneje med Gorenjem in Klinjo vasjo v smeri proti Mali Gori. Če bi postopki tekli hitro, bi lahko proizvodnjo zagnali v dveh do treh letih, pravijo v podjetju.

LJUBLJANA - Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki od leta 2011 poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru, letos izpostavlja mleko in mlečne izdelke. Pod sloganom Zajtrk z mlekom - super dan bodo otrokom postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili, poleg z mlekom še z medom, maslom, kruhom in jabolki oz. drugim sadjem lokalnega porekla.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 389 PCR-testih in 1356 hitrih antigenskih testih potrdili 250 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 50 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 19. V nedeljo sta umrla dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 8887 aktivnih primerov okužbe, kar je 92 manj kot dan prej.

LJUBLJANA - Obeležili smo dan slovenskega znakovnega jezika, ki je materni jezik gluhih. Kot jezik sporazumevanja ga pri nas uporablja okoli 1500 oseb. Želja reprezentativne invalidske organizacije za osebe z izgubo sluha je, da se začne slovenski znakovni jezik nemudoma vključevati v vse vertikale izobraževanja. Predsednik Borut Pahor je na posebni slovesnosti ob dnevu slovenskega znakovnega jezika vročil priznanja jabolko navdiha štirim izjemnim posameznikom na področju gluhoslepote, ki s svojimi dejanji simbolizirajo vrednote solidarnosti, inkluzivnosti in življenjske moči. Prejeli so ga Simona Gerenčer, Matjaž Juhart, Bojan Mord in Jože Tekavčič.

LJUBLJANA - Akrobat, ki se je v soboto med treningom huje poškodoval v trampolinskem parku Woop! na Leskoškovi cesti v Ljubljani, je zaradi hudih poškodb umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

KOPER - Košarkarji Slovenije so se z zmago proti Nemčiji uvrstili na svetovno prvenstvo 2023. V Kopru so zmagali z 81:75. Slovenija bo tako četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji. Najboljši strelci Slovenije pred 1500 gledalci v Bonifiki so bili Jordan Morgan z 22 točkami ter Žiga Samar, Miha Lapornik in Edo Murić, ki so jih dosegli po štirinajst.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ta mesec imenovala 103 nove člane in članice stalnih strokovnih komisij ministrstva za kulturo, ki so bili izbrani na podlagi javnih vabil, objavljenih v začetku oktobra. Prejeli so 400 kandidatur 300 posameznikov in posameznic, so sporočili iz ministrstva, kjer številčen odziv razumejo kot izraz zaupanja.

LJUBLJANA - Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je odprtje novih prostorov za svoje delovanje v Palači Kazina na Kongresnem trgu obeležila s slavnostno akademijo. Do 25. novembra so pripravili tudi dneve odprtih vrat, na katerih bodo s koncerti in različnimi dogodki prikazali svojo pedagoško, umetniško in znanstveno-raziskovalno delovanje.

GROSUPLJE - Slovenske splošne knjižnice so začele svoj teden, v katerem z različnimi prireditvami nagovarjajo svoje člane, k vpisu pa vabijo tudi nove obiskovalce. Rdeča nit letošnjega tedna je povabilo Izvolite (v) knjižnico, končal pa se bo v petek s podelitvijo nagrad.

JESENICE - Z nastopom domače gledališke skupine so se v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice začeli 35. Čufarjevi dnevi. Na tradicionalnem festivalu ljubiteljskih gledališč se bo do sobote zvrstilo šest predstav, v spremljevalnem programu pa so odprli fotografsko razstavo o novem almanahu o ljubiteljski kulturi.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA/BRUSELJ - Mesto Slovenije je v EU in Natu, predvsem pa v jedrnem delu Evrope, ki verjame v temeljne človekove pravice in svoboščine ter vladavino prava, je v prvem pogovoru po zmagi na nedeljskih volitvah za Radio Slovenija povedala prihodnja predsednica Nataša Pirc Musar. Za prvo pot v tujino načrtuje turnejo po državah Zahodnega Balkana. Zunanja ministrica Fajon je medtem napovedala, da se bo na zunanjepolitičnem področju z novoizvoljeno predsednico redno posvetovala.

LJUBLJANA - Novoizvoljeni predsednici republike so čestitke izrekli tudi v vrhu slovenske Katoliške cerkve. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje si med drugim želi, da bi nova predsednica krepila odprt in tvoren dialog med državo in verskimi skupnostmi. Saje je Pirc Musarjevi tudi zaželel, da bi "odgovorno službo, ki ji je bila zaupana, opravljala v blagor vseh državljank in državljanov naše domovine".

LJUBLJANA - Ob izvolitvi na mesto prve predsednice republike Nataši Pirc Musar čestitajo tudi v Islamski skupnosti. Mufti Nevzet Porić je prepričan, da bodo z novoizvoljeno predsednico dobro sodelovali ter krepili dobre odnose. "Vaše razumevanje človekovih, manjšinskih in ustavnih pravic, ki jih ves čas zagovarjate, daje upanje, da boste znali prisluhniti manjšinskim skupinam v Sloveniji, ki bogatimo našo državo. Naj vas Bog čuva," je v čestitki zapisal Porić.

LJUBLJANA - Anže Logar je v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev prejel 409.761 glasov, kar je več, kot sta jih na aprilskih volitvah v DZ prejeli stranki SDS in NSi skupaj. Medtem pa zmagovalki volitev s prejetimi 478.399 glasovi ni uspelo pridobiti vseh glasov, ki so jih volivci aprila namenili parlamentarnima Gibanju Svoboda in SD. Pirc Musar je večino volivcev prepričala v 59 volilnih okrajih, njen protikandidat Logar pa v 29 okrajih. Novoizvoljena predsednica republike je najbolj prepričljivo zmagala v Kopru, Logarju pa so volivci največjo podporo namenili v Ribnici.

LJUBLJANA - Analitik in direktor agencije Valicon Andraž Zorko ocenjuje, da je rezultat predsedniških volitev skladen s pričakovanji, napovedmi in ocenami ter brez presenečenj. Po njegovih besedah je poleg zmagovalke do neke mere zmagovalec tudi Logar, ki je presegel 400.000 glasov, je povedal za STA.

LJUBLJANA - Novoizvoljeni predsednici republike so na Twitterju čestitali tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in Slovensko sodniško društvo. V slednjem si obetajo skupno prizadevanje za neodvisnost sodstva. Ministrica pa ji je zaželela, naj jo vodijo srčnost, modrost in preudarnost v dobro vseh državljank in državljanov.

LJUBLJANA - Zmagovalki predsedniških volitev sta v nedeljo v volilnem štabu podporo izrazila tudi nekdanja predsednika DZ Pavel Gantar in Igor Zorčič. Strinjata se, da si državljani na tem mestu očitno želijo nekoga, ki bo odločen in se bo odzival na aktualno dogajanje. Pozdravila sta tudi tokratno nekoliko višjo volilno udeležbo.

LJUBLJANA - Tudi v DZ se vrstijo odzivi in čestitke novi predsednici Nataši Pirc Musar. V koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici od predsednice pričakujejo odprt dialog. Prepričani so, da je njena izvolitev pomemben mejnik v zgodovini države in da bodo na spoštljiv način našli skupne poti, ki državo vodijo naprej, pri čemer bo morala predsednica odigrati ključno vlogo. Čestitajo ji tudi v NSi, kjer si želijo, da bi bila res predsednica vseh Slovenk in Slovencev. Nadaljevanje dobrega sodelovanja si želita tudi predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. V poslanski skupini SDS izida predsedniških volitev niso komentirali.

LJUBLJANA - Tuji mediji ob izvolitvi Nataše Pirc Musar na položaj predsednice republike soglasno izpostavljajo, da gre za prvo žensko na tem položaju. Označujejo jo kot liberalno nekdanjo novinarko in odvetnico, številni pa omenjajo tudi njene povezave z Melanio Trump, ki jo je pred leti zastopala.

LJUBLJANA - Novinarji tujih medijev, ki so nedeljske predsedniške volitve spremljali v uradnem medijskem središču na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, po izvolitvi Nataše Pirc Musar za novo predsednico republike ne pričakujejo sprememb v odnosih med Slovenijo in sosednjimi državami. Mandat predsednika Boruta Pahorja pa povečini ocenjujejo pozitivno.

jes/jes
© STA, 2022