Pregled - Slovenija, 10. 11. (četrtek)

Ljubljana, 10. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 10. novembra.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za njen odhod je glasovalo 22 poslancev SDS in NSi, 52 poslancev koalicije in narodnosti je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Fajon ostaja na ministrskem položaju. Fajon je po prestani interpelaciji dejala, da je z njenim izidom zadovoljna. Ta izkušnja je vladno koalicijo po njenih besedah še bolj utrdila. Povod za interpelacijo je bila afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta je posnetek zaslona objavil na Twitterju.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v pogovoru za STA zatrdil, da to zimo nikogar ne bo zeblo, energije bo dovolj, cene ostajajo regulirane, s prihodnjimi ukrepi pa bo predvidljivost zagotovljena tudi za gospodarstvo. Učinek vseh ukrepov letos je mogoče ovrednotiti na okoli 400 milijonov evrov, v prihodnjem letu pričakujejo, da bo njihov obseg desetkrat večji. Po predlogih vlade bi se neto prejemki s prihodnjim letom ljudem na minimalni plači dvignili več od rasti inflacije. Del bremena bodo morali prevzeti delodajalci, je dejal. Glede referendumov 27. novembra pričakuje, da bodo ljudje znova povedali sedanji opoziciji, da so bile volitve 24. aprila izraz ljudske volje.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan tudi po izbrisu terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, pri čemer je bilo prizadetih skoraj 6000 ljudi, še uživa zaupanje premierja Roberta Goloba. Na podlagi ugotovitev o izbrisanih terminih bo Bešič Loredan dobil po Golobovih besedah kvečjemu večjo podporo, da se sistem informatizacije zdravstva uredi.

LJUBLJANA - Na NIJZ so pripravili podatke o 5977 odpovedanih prihodnjih terminih zdravstvenih posegov oz. pregledov. Podatke bodo posredovali 169 zdravstvenim zavodom, pri katerih so bili termini odpovedani, prejeli jih bodo v nekaj dneh. Kot so pojasnili na NIJZ, bo moral vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti najprej preveriti, v katerih primerih je prišlo do izbrisa termina. Prebivalci naj počakajo na informacije izvajalcev zdravstvenih storitev, ki bodo podatke prečistili in bolnike obvestili o novih terminih.

LEŠT - Predsednik republike Borut Pahor se je na Slovaškem sestal s predsednico Zuzano Čaputovo, s katero je razpravljal o vojni v Ukrajini in z njo povezano energetsko krizo. Obiskal je tudi slovenske vojake, ki tam delujejo v okviru večnacionalne bojne skupine Nata. Slovaškim gasilcem in vojakom pa je podelil zahvalo za gašenje požarov na Krasu.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija DZ predlaga nekatere spremembe v sestavi preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Med njimi je tudi razrešitev Žana Mahniča in Janeza Magyarja, ki sta bila v komisijo imenovana na predlog SDS. Njuna razrešitev je predlagana, ker ju je komisija imenovala za priči. Predvideno je tudi imenovanje dodatnih članov preiskovalne komisije.

LJUBLJANA - Vlada je sklenila za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga s petletnim mandatom predlagati Franja Bobinca, Mira Medveška in Suzano Bolčič Agostini. O novih članih bo sicer odločil državni zbor. Nadzorni svet SDH, ki ga vodi Karmen Dietner, trenutno šteje tri člane od zakonsko predvidenih petih članov. V njem sta še Janez Vipotnik in Ivan Simič. Konec junija sta bila kot nadzornika odpoklicana Božo Emeršič in Leon Cizelj, Vipotniku pa sredi decembra poteče mandat.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela pobudo za odstop od pogodbe o energetski listini. Gre za mednarodno pogodbo, ki je namenjena zaščiti tujih naložb, kot so po seji pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, pa je skozi leta začela izgubljati pomen in zaveze v njej so preživete. Eden od pomembnejših vidikov zastarelosti pogodbe je institut reševanja naložbenih sporov. Pogodba namreč omogoča vlagatelju, da lahko v primeru spora s pogodbenico izbere mednarodno arbitražo mimo rednih sodišč, tak primer pa je tožba družbe Ascent Resources proti Sloveniji v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih. Dokončno bo o odstopu od pogodbe odločil DZ.

VELENJE - Premogovnik Velenje je na podlagi analize okoljske in tehnološke sprejemljivosti premogov za potrebe Termoelektrarne Šoštanj podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Obenem potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope, so za STA povedali v premogovniku. Razlog za pomanjkanje premoga, zaradi česar je termoelektrarna trenutno tudi izklopljena iz omrežja, tiči v ponavljajočih se geomehanskih težavah velenjskega premogovnika in posledicah prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga.

LJUBLJANA - NLB je v prvih devetih mesecih letos na ravni skupine ustvarila 377,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 84 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. K rasti je največ prispeval prevzem N Banke, nekdanje slovenske podružnice ruske Sberbanke. Obrestni prihodki so porasli za 17 odstotkov, neobrestni prihodki za sedem odstotkov, je objavila banka. Poslovni rezultati so odlični in še ne odražajo stopnje stresa, ki ga trg pričakuje, je poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Obenem je dejal, da še vedno vidijo obete za rast.

LJUBLJANA - Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 485,5 milijona prihodkov od prodaje, kar je na ravni enakega obdobja lani. Čisti dobiček se je zvišal za devet odstotkov na 39 milijonov evrov, je objavila družba. Obvladujoča družba skupine Telekom Slovenije je v devetmesečju beležila 430,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot v lanskem obdobju.

LJUBLJANA - Del zaposlenih v javnem sektorju je dobil izplačane oktobrske plače, pri katerih bodo prvič občutili povišanja iz dogovora, ki so ga vlada in sindikati podpisali pred mesecem dni. Osnovne plače so se povišale za 4,5 odstotka, višje je nadomestilo za prehrano, delu zaposlenih pripada še poračun do višjega regresa.

LJUBLJANA - Veterani, združeni v ZVVS in ZPVD Sever, menijo, da mora biti muzej osamosvojitve oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Kot so zapisali v izjavi, je obdobje slovenskega osamosvajanja, katerega naj bi Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po njihovem mnenju in oceni stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

NOVA GORICA - Začel se je 23. mednarodni festival Pixxelpoint. Po težavah ob prehajanju državne meje v času pandemije covida-19 je letošnji festival sodobnih umetniških praks ponovno čezmejni, saj se dogajanje seli tudi v galerijo Agore v centru Gorice. Temo letošnje edicije z naslovom Zaupanje & tveganje je izbrala kuratorka Nina Jeza.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - V sredo se je po podatkih okrajnih volilnih komisij predčasnega glasovanja v drugem krogu volitev predsednika republike udeležilo 29.617 volivcev oz. 1,87 odstotka vseh volilnih upravičencev. V torek in sredo skupaj je predčasno glasovalo 3,43 odstotka volivcev, so sporočili iz DVK. Volilna udeležba na predčasnem glasovanju je tako še višja kot v oktobrskem prvem krogu volitev ter precej višja kot pred petimi leti.

LJUBLJANA - Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV in Delo opravil Inštitut Mediana, bi 51,7 odstotka vprašanih, ki so dejali, da se bodo predsedniških volitev najverjetneje udeležili, podprlo Natašo Pirc Musar. Anžetu Logarju pa bi naklonili 44,6 odstotka podpore. Drugega kroga naj bi se po anketi udeležilo okrog 50 odstotkov volivcev. 1,3 odstotka verjetnih udeležencev volitev še ne ve, koga bi volili. 1,7 odstotka ne bi volilo nobenega od kandidatov v drugem krogu, 0,7 odstotka vprašanih pa odgovora ni želelo podati, poročata Delo in POP TV.

LJUBLJANA - Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) v analizi pred drugim krogom predsedniških volitev med drugim kot strateško napako označil, da Anže Logar ni pravočasno javno in nepreklicno izstopil iz SDS, Natašo Pirc Musar pa vidijo kot njegovo nasprotje, saj nikoli ni bila članica nobene politične stranke, v javnosti pa da je prepoznana kot zagovornica temeljnih svoboščin in človekovih pravic brez ideološkega predznaka. Predsedniške volitve so priložnost, da se Slovenija poslovi od Orbanovih 'vrednot', ki še vedno realno grozijo Sloveniji, so dodali.

TRST - V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi v sporočilu pred drugim krogom predsedniških volitev izpostavljajo, da je vloga predsednika republike zelo pomembna tudi za Slovence v Italiji, saj dobrososedski odnosi med državama na najvišji institucionalni ravni blagodejno vplivajo tudi na narodno skupnost. Zato vabijo vse polnoletne člane narodne skupnosti, ki imajo slovensko državljanstvo, da izkoristijo svojo temeljno pravico in se udeležijo nedeljskih volitev. Tamkajšnji volivci sicer lahko glasujejo po pošti ali oddajo glasovnico na Generalnem konzulatu RS v Trstu.

np/mlj/spo/apo/jes/np
© STA, 2022