Pregled - lokalne volitve 2022, 10. 11. (četrtek)

Ljubljana, 10. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v četrtek, 10. novembra.

LJUBLJANA - V Sloveniji imamo v uporabi več različnih volilnih sistemov, izračunavanje mandatov pa je lahko tudi zapleteno. Svoj pogled na to je predstavil profesor na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko Andrej Bauer, ki je napovedal, da bo fakulteta z državno volilno komisijo sodelovala tudi na prihajajočih lokalnih volitvah. O pestrosti volilnih sistemov med drugim po njegovih besedah govori statistika, ki za lokalne volitve v letu 2018 kaže, da je bil na volitvah za člane občinskih svetov v 17 občinah uporabljen večinski sistem, v 48 občinah večinski sistem z enotami, v 77 občinah proporcionalni sistem in v 70 občinah proporcionalni sistem z enotami.

MARIBOR - V javnomnenjski raziskavi, ki jo je pred lokalnimi volitvami naročil časnik Večer, je v županski tekmi največ, 39,1 odstotka vprašanih podprlo aktualnega župana Sašo Arsenoviča (podpisi volivcev). Sledita kandidata Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja - NLS) z 19 odstotki in Vojko Flis (Gibanje Svoboda) z 18,3 odstotka podpore. Po sedem odstotkov vprašanih bi volilo Lidijo Divjak Mirnik (LPR) in Dejana Kaloha (SDS), 2,5 odstotka pa Vladimirja Šego (Levica). Ostali kandidati bi dobili manj kot dva odstotka podpore. Za volitve v mestni svet se je med anketiranci najbolje odrezala stranka Gibanja Svoboda, za katero bi glasovalo 22,4 odstotka vprašanih. Sledijo lista Arsenovič za Maribor s 16,7 odstotka, SDS s 14,1 odstotka in SD z 12 odstotki glasov.

MARIBOR - Kandidat Stranke mladih - Zeleni Evrope za mariborskega župana Igor Jurišič je sporočil, da je spisal pritožbo zoper odločitev upravnega sodišča, ki ni ugodilo njegovi zahtevi za izdajo začasne odredbe, s katero bi zadržali postopek sprejemanja novega občinskega prostorskega načrta Mestne občine Maribor. Ob tem je ponovil, da ne držijo navedbe ekipe župana Saše Arsenoviča, ki se s podpisi volivcev poteguje za nov mandat, da po omenjeni odločitvi upravnega sodišča ni več ovir za nadaljevanje postopka sprejemanja prostorskega načrta. "Ovire so in so povezane z morebitnimi korupcijskimi tveganji," je sporočil Jurišič.

SLOVENJ GRADEC - Levica se v programu za lokalne volitve v Slovenj Gradcu zavzema za upravljanje občine v interesu občanov, vsem dostopno javno zdravstvo in socialno varstvo po meri človeka. Južno slovenjgraško obvoznico je po mnenju Levice potrebno umestiti bližje gozda, in ne čez kmetijska zemljišča, predlagajo uvedbo lokalnega avtobusa po vzoru Velenja, zavzemajo se za zaprtje centra mesta za promet in za več alternativnega kulturnega dogajanja v mestu, je za STA povedal nosilec kandidatne liste Levice za mestni svet Vladimir Jarh Nikolič. Program v teh dneh predstavljajo na stojnici v središču mesta.

ZREČE - Dosežke občine v preteklem obdobju in volilni program za naslednji mandat je predstavil aktualni zreški župan Boris Podvršnik, ki se poteguje za svoj že peti mandat. Ali mu bo to uspelo, bo znano že po prvem krogu, saj bodo tokrat volivci odločali le med njim in kandidatom Gibanja Svoboda Vladimirjem Kukavico, ki ga podpirata tudi SD in DeSUS. Podvršnik je ponosen, da vodi industrijsko in turistično močno občino, ki se uvršča med najbolj prodorne v državi, še naprej pa v primeru izvolitve obljublja uravnoteženo in razvojno politiko.

ANKARAN - Vodstvo Občine Ankaran je zavrnilo očitke, da je bilo oktobrsko občinsko glasilo Amfora zlorabljeno za predvolilno kampanjo župana Gregorja Strmčnika. "Amfora je glasilo lokalne skupnosti z dolgo tradicijo. Je redna publikacija, ki izhaja vsak drugi mesec in jo občani prejmejo na dom februarja, aprila, junija, avgusta, oktobra in decembra. Ni politično glasilo, temveč glasilo lokalne skupnosti, za katerega skrbi uredniški odbor. S svojimi prispevki lahko sodeluje vsakdo,
ki posreduje vsebine, zanimive za lokalno skupnost Ankarana," so zapisali. Dodali so še, da so pravila za pripravo prispevkov javno objavljena na občinski spletni strani.

ANKARAN - Iz liste Vsi smo Ankaran so sporočili, da je bila njihova županska kandidatka Maja Prodan Jurič, ki sicer kandidira s podpisi volivcev, v sredo žrtev poskusa grobe diskreditacije nasprotnikov njihovega političnega delovanja. Večje število volivcev je namreč preko elektronske pošte prejelo dopis "s klevetami in neresnicami" na njen račun in na račun njene družine. "Dejanje ostro obsojamo in z razočaranjem ugotavljamo, da v kraju, v katerem naj bi bil odnos do soljudi na visoki ravni, pred volitvami vedno znova doživljamo osebne napade," so zapisali. Kot so sporočili, je bil ves dokazni material predan v obravnavo kriminalistom in forenzikom.

MOKRONOG/TREBELNO - Županski kandidat stranke Vesna v občini Mokronog - Trebelno Uroš Pikl je v sredo predstavil program. Kot ključna izhodišča svojega dela, če bo izvoljen, je izpostavil spodbujanje naložb v obnovljive vire energije, pridobivanje investicijskih sredstev, obnovo infrastrukture ter ponovno obuditev kulturnih in turističnih aktivnosti. Vse to namerava doseči ob širokem konsenzu z občani ter predvsem pregledno, so sporočili. Kritičen je bil do trenutnega vodstva občine, ker da občina ne izkorišča vseh svojih možnosti.

ČRNOMELJ - Črnomaljski župan Andrej Kavšek, kandidat s podpisi volivcev in podporo Liste za razvoj, se po prvem županskem mandatu v tekmi za vnovičnega sooča s predhodnico na položaju Mojco Čemas Stjepanovič, kandidatko Gibanja Svoboda. Črnomaljsko občino je vodila med letoma 2010 in 2018, na prejšnjih volitvah leta 2018 pa izpadla v prvem krogu.

ako/np
© STA, 2022