Pregled - svet, 10. 11. (četrtek)

Ljubljana, 10. novembra - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 10. novembra.

KIJEV/WASHINGTON - Ruske sile so začele umik z desnega brega reke Dneper v regiji Herson, kjer so ukrajinske sile osvobodile novih 12 vasi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zatrdil, da Ukrajina po ruski napovedi umika iz Hersona ravna zelo previdno. Medtem je načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley ocenil, da je doslej v Ukrajini umrlo več kot 100.000 ruskih vojakov, podobne izgube pa je verjetno utrpela tudi ukrajinska stran.

PARIZ - Francoski notranji minister Gerald Darmanin je kot nesprejemljivo obsodil ravnanje Italije, ker ladji Ocean Viking z 231 migranti ni dovolila pristanka. Povedal je, da v znak protesta Pariz ne bo sprejel 3500 prosilcev za azil iz Italije. Rim je v odzivu menil, da je takšna reakcija Francije na zahtevo po sprejemu 234 migrantov, medtem ko jih je Italija samo letos sprejela 90.000, popolnoma nerazumljiv.

NEW YORK - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo vmesne volitve v ZDA označil za zmago demokracije in izrazil pripravljenost na sodelovanje z republikanci, ki bodo najverjetneje prevzeli predstavniški dom zveznega kongresa, morda pa tudi senat. Republikanska stranka se medtem zapleta v notranji boj, v katerem so na eni strani nekdanji predsednik Donald Trump in njegovi privrženci, na drugi pa ostali predstavniki stranke.

BRUSELJ - Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju pričakovano podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju, saj ta po njihovi oceni izpolnjuje vse potrebne pogoje, da postane članica območja brez mejnega nadzora. Za to je glasovalo 534 evroposlancev, 53 jih je bilo proti in 25 vzdržanih. Končno odločitev o odpravi nadzora na notranjih mejah mora zdaj soglasno sprejeti Svet EU.

BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila akcijski načrt za okrepitev vojaške mobilnosti v EU, da bi se lahko ta bolje in hitreje odzvala na krize ob njenih mejah in širše. V ločenem dokumentu pa je Bruselj predstavil ukrepe za okrepitev obrambe pred kibernetskimi napadi, ki je namenjen predvsem okrepitvi sodelovanja med civilnimi in vojaškimi akterji pa tudi med državami članicami.

LONDON/PARIZ - Delavci v javnem potniškem prometu v Londonu in Parizu so s stavko znova opozorili na stiske zaradi visokih življenjskih stroškov in delodajalce pozvali k zvišanju plač. V obeh evropskih prestolnicah je zaradi okrnjenega ali ustavljenega delovanja javnih prevoznih sredstev posledično prihajalo do kaotičnih razmer v času prometnih konic.

PHNOM PENH - V kamboški prestolnici Phnom Penh se je začel vrh Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), ki prvič po pandemiji covida-19 poteka v živo. Eno bolj perečih vprašanj srečanja bo po napovedih kriza v Mjanmaru, kjer je od februarja lani na oblasti vojaška hunta, državo pa pretresata kaos in nasilje. Vrha se bodo udeležili številni svetovni voditelji, med njimi predsednik ZDA Joe Biden.

WASHINGTON/DŽAKARTA - Bela hiša je sporočila, da se bo ameriški predsednik Joe Biden prvič sestal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom v ponedeljek pred vrhom skupine G20 na indonezijskem otoku Bali. Rusija je medtem potrdila, da se predsednik Vladimir Putin se ne bo udeležil prihajajočega vrha G20. Namesto njega bo tam zunanji minister Sergej Lavrov.

KABUL - Talibani v Afganistanu so še dodatno omejili pravice žensk, saj so jim v prestolnici Kabul prepovedali obisk parkov in zabaviščnih parkov. To so storili mesece po tistem, ko so obiskovalce ločili po spolu.

BUDIMPEŠTA - Finska in Švedska lahko računata na to, da bo Madžarska podprla njun vstop v Nato, je v sredo izjavil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas. Njun pristop bi Budimpešta lahko ratificirala do konca leta, s tem pa bi Turčija ostala edina ovira na poti nordijskih držav v zavezništvo.

TEHERAN - Iran je glede na lastne navedbe razvil hipersonično raketo, ki lahko prebije vse protiraketne sisteme. General Amirali Hadžizadeh, poveljnik letalskih sil iranske revolucionarne garde je prepričan, da bo trajalo desetletja, preden bo razvit sistem, ki bo sposoben raketo prestreči.

BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o zakonodajnem predlogu glede nepriznavanja veljavnosti potnih dokumentov, ki jih je Rusija izdala na zasedenih ozemljih v Ukrajini in na separatističnih ozemljih v Gruziji. Preden zakonodaja stopi v veljavo, jo morajo odobriti še članice EU in Evropski parlament.

BEJRUT - Razdeljenemu libanonskemu parlamentu že petič ni uspelo izvoliti novega predsednika države. Še največ glasov, 44, je ponovno prejel Michel Moawad, sin enega nekdanjih predsednikov Reneja Moawada, ki pa je bil kljub temu daleč od zahtevane dvotretjinske večine. Država tako ostaja v primežu hude gospodarske, finančne in politične krize.

TALLAHASSEE - Orkan Nicole je po prihodu nad Florido izgubil na moči, tako da ga je ameriški center za orkane (NHC) opredelil kot tropsko nevihto. Prebivalcem te jugovzhodne ameriške zvezne države še vedno grozijo poplavljanje morja in vetrovi v hitrosti do 110 kilometrov na uro, ki so prisilili Naso v vnovično preložitev izstrelitve rakete Artemis 1.

spo/spo
© STA, 2022