Pregled - Slovenija, 27. 10. (četrtek)

Ljubljana, 27. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 27. oktobra.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog interventnega zakona, po katerem bi s predčasno redno uskladitvijo pokojnine za 4,5 odstotka dvignila že novembra, za prav toliko pa bi omejila dvig oskrbnin v domovih za starejše. Ob tem bo domovom pomagala pri financiranju kadra ter višjih stroških hrane, elektrike in ogrevanja. Sredstva za predčasno uskladitev pokojnin bodo zagotovljena v državnem proračunu. Ta ukrep torej ne bo obremenil pokojninske blagajne, je v izjavi za medije po srečanju z generalnim direktorjem pokojninskega zavoda (Zpiz) Marijanom Papežem in s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janezom Sušnikom pojasnil premier Robert Golob.

LJUBLJANA - Vlada je zamejila ceno toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja, ki za energent v pretežni meri uporabljajo plin. Zamejitev cen se nanaša med drugim na sisteme v Mariboru, na Jesenicah, v Trbovljah in Novi Gorici. Ostali uporabljajo drug energent in jim ne grozi tolikšna podražitev. Regulacija vhodne cene plina pri 73 evrih na megavatno uro (MWh), medtem ko bi najavljena tržna cena znašala 150 evrov na MWh, po navedbah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra pomeni v sistemu v Mariboru prihranek 122,25 evra, na Jesenicah 146,16 evra, v Trbovljah 183,49 evra in v Novi Gorici 122,79 evra.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela pogajalska izhodišča za dvig minimalne plače, o katerih se bo v naslednjih dneh pogajala s socialnimi partnerji. Predlaga, da se minimalne plače že novembra uskladijo z rastjo minimalnih življenjskih stroškov, prihodnje leto pa še z letno stopnjo inflacije. Po pogajalskem izhodišču vlade bi se minimalna plača, ki znaša neto 778 evrov, letos povečala na 804 evre. Z naslednjim letom pa bi bila lahko višja od 850 evrov. Za gospodarstvo vlada medtem snuje shemo za čakanje na delo. Kakšna bo, bodo predstavili v kratkem, je dejal minister za delo Luka Mesec.

LJUBLJANA - Vlada je na predlog obrambnega ministrstva sklenila, da se v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2022-2025 vrednost projekta taktično transportno letalo zviša za petino vrednosti, za namen nakupa modula za gašenje iz zraka. Za petino vrednosti je vlada zvišala tudi sredstva za projekt Strelišče Crngrob. Ministrstvo za obrambo pa je zaradi trenda podnebnih sprememb, ki obeta da bo Slovenija vse bolj ogrožena zaradi požarov v naravi, pripravilo program vzpostavitve namenske zmogljivosti za podporo gašenju iz zraka. Predvidevajo nakup srednje težkega helikopterja in največ šestih manjših letal z zmogljivostjo odmeta 3000 litrov vode.

LJUBLJANA - Po nedavnem napadu na aktivistko Niko Kovač vlada vzpostavlja posebno akcijsko skupino za preprečevanje sovražnega govora, v ta namen bo imenovala tudi nacionalnega kordinatorja, je danes napovedal predsednik vlade Robert Golob. Sovražni govor je treba pregnati iz vseh komunikacijskih kanalov in platform in tudi iz državnega zbora, je poudaril.

LJUBLJANA - Začela se je uradna kampanja pred referendumi o treh zakonih, in sicer o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. V enomesečni kampanji, ki se bo zaključila v petek, 25. novembra, bodo zagovorniki in nasprotniki zakonov nagovarjali volivce. Kdo vse bo uradno organizator kampanje, bo znano prihodnji teden.

LJUBLJANA - Poslanci so na današnji seji na tajnem glasovanju Nežo Kogovšek Šalamon izvolili za ustavno sodnico. Podprlo jo je 53 poslancev, 28 jih je bilo proti, ena glasovnica od 82 oddanih je bila neveljavna. Podporo kandidatki so pred glasovanjem napovedali v koaliciji, nasprotovanje pa v opoziciji. Novoizvoljena ustavna sodnica je pred DZ že prisegla.

LJUBLJANA - DZ je z 61 glasovi za in enim proti sprejel predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja v okviru skrajšanega postopka, s katerim se vzpostavlja zakonska podlago za objavo oziroma ponovno uporabo naborov podatkov velike vrednosti. V predhodni razpravi so podporo predlogu novele sicer napovedali v vseh poslanskih skupinah.

LJUBLJANA - DZ je z 78 glasovi za soglasno podprl novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ob tem je sprejel tudi vladno dopolnilo glede soglasja za zbiranje osebnih podatkov. Zakon olajšuje zaposlovanje pravosodnih policistov, omogoča njihovo nagrajevanje, poslovnim subjektom pa omogoča pridobitev podatka iz kazenskih evidenc. DZ je z 53 glasovi za in nobenim proti danes sprejel tudi novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji. Novela policistom podaljšuje rok za pridobitev strokovne izobrazbe in uvaja nacionalno poklicno kvalifikacijo policist. Občinskim redarjem prepoveduje sodelovanje v pomožni policiji, policijskim upravam pa širi avtonomijo glede investicij.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so na današnji seji s 60 glasovi za in nobenim proti izvolili člane Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki v tem mandatu DZ še ni bila imenovana. Predsednik komisije je postal Janez Žakelj, podpredsednik pa Jožef Horvat, oba iz poslanske skupine NSi. Poslanci SDS so pred glasovanjem odšli iz dvorane DZ.

MARIBOR - Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je na današnji seji odobril nadaljnjo izvajanje dodatnih programov za skrajševanje čakalnih vrst na določenih področjih, med drugim v urologiji in okulistiki. A njihovo učinkovitost zmanjšuje vedno večji priliv bolnikov s primarne ravni.

LJUBLJANA - V sredo so po podatkih ministrstva za zdravje ob 956 PCR-testih in 5969 hitrih antigenskih testih potrdili 1232 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 86 bolnikov, kar je devet več kot dan prej, med njimi jih je na intenzivni terapiji 13 oz. eden manj kot dan prej. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 19.387 aktivnih primerov okužb, kar je 921 manj kot dan prej.

LJUBLJANA - Državni zbor je s 54 glasovi za in 26 proti za viceguvernerja Banke Slovenije imenoval Primoža Dolenca. Ta bo v svetu Banke Slovenije nasledil viceguvernerko Ireno Vodopivec Jean, ki jo je DZ na njeno željo že razrešil. S tem se bo vrnil v svet Banke Slovenije, kjer je od aprilskega izteka svojega prejšnjega mandata svetovalec.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so Marka Ilešiča podprli za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU. Ilešič, ki to funkcijo opravlja od leta 2004, je prejel 48 glasov podpore, njegov konkurent Jure Vidmar pa 12. Neveljavnih je bilo 22 glasovnic. Ilešič je ob predstavitvi javnosti v predsedniški palači v petek dejal, da ga delo veseli in ga zato želi nadaljevati, predvsem pa so ga prepričali kolegi na sodišču, ki so ga po njegovih besedah pozvali, naj ostane.

BRUSELJ - Iran je v sredo uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz EU. Med njimi je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS), eden od vodij neformalne skupine Evropskega parlamenta, imenovane Prijatelji svobodnega Irana. Zver je v odzivu uvedbo sankcij označil za absurdno. Dodal je, da kaže na to, da so bile njegove obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom slišane.

BUENOS AIRES - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Buenos Airesu udeležila srečanja zunanjih ministrov EU ter Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (Celac). Na njem je poudarila poudarila pomen prenove partnerstva in sodelovanja za krepitev miru in vzdržnega razvoja. Ob robu je imela več dvostranskih srečanj s kolegi iz Latinske Amerike, ki jim je predstavila tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN.

LJUBLJANA - Dars bo na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je to zakonsko dopustno - na priključkih ter na odprti trasi avtoceste -, z današnjim dnem začasno ugasnil cestno razsvetljavo. S tem želijo prispevati k blaženju energetske krize. Na ostalih odsekih, kjer je to predpisano - predori, avtocestni razcepi, kanalizirana križišča in počivališča -, bodo razsvetljavo tako po moči kot času trajanja prilagodili minimalnim zahtevam.

KIDRIČEVO - Podjetje Ngen je na območju kidričevskega Taluma, enega največjih porabnikov elektrike v državi, slovesno zagnalo svoj tretji baterijski hranilnik električne energije. Gre za enega največjih hranilnikov v Evropi, direktor podjetja in eden od investitorjev Roman Bernard pa pravi, da je projekt strateško zelo pomemben za Slovenijo in širšo regijo, še posebej v časih energetske krize. Celotna investicija v tokratni projekt znašala nekaj manj kot 16 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Vlada je za novo vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za knjigo RS imenovala Katjo Stergar, dolgoletno uslužbenko agencije. Položaj bo zasedla 1. novembra, na njem pa bo do imenovanja novega direktorja, vendar največ šest mesecev. Imenovana je bila po tem, ko je z mesta direktorja JAK odstopil Dimitrij Rupel.

KRANJ - Društvo slovenskih pisateljev je letošnjo Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let podelila Nataši Velikonja za zbirko Prostor sredi križišč. Prejemnico nagrade je strokovna žirija razglasila na slovesnosti v Mestni knjižnici Kranj.

np/av/jes/mc/lem/np
© STA, 2022