Pregled - referendumi 2022, 27. 10. (četrtek)

Ljubljana, 27. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, v četrtek, 27. oktobra.

LJUBLJANA - Začela se je uradna kampanja pred referendumi o treh zakonih, in sicer o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi. V enomesečni kampanji, ki se bo zaključila v petek, 25. novembra, bodo zagovorniki in nasprotniki zakonov nagovarjali volivce. Kdo vse bo uradno organizator kampanje, bo znano prihodnji teden.

LJUBLJANA - V SDS ob začetku referendumske kampanje poudarjajo, da pričakujejo predvsem vsebinsko razpravo o zakonih o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi. Prepričani so namreč, da je pri sprejemanju zakonov umanjkala javna razprava, volivci pa da ne morejo vedeti o čem odločajo, če nimajo podatkov. Kot organizatorji se bodo v kampanjo vključili tudi sami. Opozicijska NSi se medtem v kampanjo kot organizator ne bo vključila, bodo pa volivce pozvali, da glasujejo proti zakonu o RTVS in dolgotrajni oskrbi.

LJUBLJANA - Koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica ob začetku referendumske kampanje o zakonu o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi napovedujejo, da se bodo vanjo aktivno vključili. Volivcem bodo poskušali predstaviti argumente, zakaj na referendumih podpreti vse tri zakone in jih pozvali, da se odpravijo na volišča. V kampanjo se podajajo s pozivom 3X ZA, poudarjajo boj za neodvisno javno RTVS, za dostojno starost in za učinkovito vlado. Prepričani so, da bodo volivci na referendumih vse tri zakone podprli.

LJUBLJANA - Društvo novinarjev Slovenije se bo kot organizator vključilo v referendumsko kampanjo o noveli zakona o RTVS. Spremembe zakona so podprli že ob njegovem sprejemanju, ker so prepričani, da je prav trenutno veljavni zakon "omogočil politično ugrabitev našega največjega javnega medija", so sporočili iz društva.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas ljudstva si s peticijo prizadeva za nepristranskost javne RTVS. Zahtevajo tudi odstop vodstva RTVS, ki je po njihovem mnenju nujen pogoj za transparentno in nepristransko referendumsko kampanjo o spremembah zakona o RTVS, so zapisali v iniciativi.

lad/lem
© STA, 2022