Pregled - šport, 27. 10. (četrtek)

Ljubljana, 27. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 27. oktobra.

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 5. krogu evropske lige prvakov v Zlatorogu izgubili proti poljskim Kielcam s 30:33. Celjski rokometaši so v petem dvoboju doživeli četrti poraz v skupinskem delu lige prvakov. Po Aalborgu, Barceloni in Nantesu so danes v svojem rokometnem hramu izgubili še proti Kielcam. Slovenski prvak je v dosedanjem delu premagal Kiel, v naslednjem krogu pa ga čaka gostovanje pri Elverumu, ki je v skupini B še edini brez osvojene točke.V celjski ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah z osmimi goli, Tilen Strmljan in Gal Marguč sta dosegla po štiri gole.

LAŠKO - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na predzadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom med 4. in 20. novembrom v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji danes v Laškem izgubila proti Hrvaški s 24:27 (10:17).

GZIRA - Nogometaši Dobovca so na drugi tekmi kvalifikacijskega futsal turnirja za ligo prvakov v Gziri na Malti izgubili proti Barceloni z 0:8. V soboto bodo slovenski prvaki igrali še proti nizozemskemu Hovocubu. Prvo tekmo so Sobočani v sredo z domačo ekipo Luxol St. Andrews igrali neodločeno 1:1. Pri favorizirani Barceloni, ki brani naslov, je štiri gole dosegel Sergio Gonzalez.

XINXIANG - Najboljšemu slovenskemu namiznoteniškemu igralcu Darku Jorgiću je pripadla čast, da se meri na zaključnem turnirju svetovne serije v Xinxiangu, kjer nastopa 15 najboljših igralcev na svetu. Hrastničan ni imel veliko možnosti za odmeven rezultat, saj se je že v prvem krogu meril z najbrž najboljšim igralcem vseh časov, Kitajcem Ma Longom.Deveti igralec sveta se je v boju za četrtfinale dvakratnemu zaporednemu olimpijskemu prvaku in trikratnemu svetovnemu prvaku na začetku odlično upiral, dobil prvi niz 11:9, drugega izgubil z 10:12, nato pa popustil, tako da je 34-letni Kitajec zadnja dva niza gladko dobil, tretjega z 11:2, četrtega pa 11:5.

LJUBLJANA - V evropski košarkarski ligi sta danes v petem krogu igrala kluba slovenskih košarkarjev Klemna Prepeliča in Gregorja Glasa. Tako Prepeličeva Valencia kot Glasov Partizan sta zmagala, a Slovenca si za to ne moreta pripisovati večjih zaslug. Valencia je s 87:73 premagala Albo Berlin, slovenski reprezentant je v 14 minutah na igrišču v statistiko vpisal tri točke in asistenco, izgubil pa je eno žogo. Partizan je bil s 87:76 boljši od Žalgirisa, Glas pa ni stopil na parket.

LJUBLJANA - Slovenski nogometni reprezentant Miha Zajc je ob dejstvu, da si je Fenerbahče že zagotovil najmanj boje za osmino finala, dobil priložnost za igro v 5. krogu evropske lige. Zajc je h končnemu izidu 3:3 proti Rennesu prispeval en zadetek. S 3:3 sta se razšla tudi AEK Larnaka in Dinamo Kijev. To pomeni, da bo zadnji krog odločal o prvem mestu v skupini B. Imata pa tako Fenerbahče kot Rennes zagotovljen najmanj nastop v dodatnih bojih za osmino finala. V zadnjem krogu bo Fenerbahče gostoval pri kijevskem Dinamu, Rennes pa bo gostil AEK Larnako. V skupini A Nino Žugelj ni dobil priložnosti za igro v dresu Bodö/Glimta, ki je gostoval v Zürichu. Ta je zmagal z 2:1, kar je njegova prva zmaga v tekmovanju in tako ostaja v igri za tretje mesto in pot v dodatne boje za osmino finala konferenčne lige. Arsenal in PSV sta si zagotovila prvi dve mesti. V skupini C je Betis slavil na gostovanju pri Ludogorcu z 1:0. V bolgarski ekipi, ki jo vodi Ante Šimundža, spet ni bilo Žana Karničnika, so si pa Španci zagotovili prvo mesto in osmino finala. Ludogorec in Roma se bosta v zadnjem krogu borila za drugo mesto v skupini, ki vodi v dodatne boje za osmino finala tega tekmovanja. V skupini F je graški Sturm, pri katerem je Tomi Horvat igral celo tekmo, medtem ko Jona Gorenca Stankovića ni bilo v ekipi za boj s Feyenoordom, zmagal z 1:0. Lazio in Sturm sta na vrhu s po osmimi točkami, preostala imata po pet točk. V zadnjem krogu bodo Avstrijci gostovali na Danskem, Lazio pa na Nizozemskem. V skupini E je Omonia iz Nikozije brez točk in brez Tima Matavža igrala proti Realu Sociedadu, ki je najmanj v dodatnih bojih za osmino finala evropske lige. Španci so zmagali z 2:0. Real Sociedad ima zdaj 15 točk in bo v zadnjem krogu gostil drugouvrščeni Manchester United (12 točk).

LJUBLJANA - Slovenski nogometni branilec Žiga Lipušček je v 5. krogu konferenčne lige v gosteh z RFS Rigo izgubil proti Hearts z 1:2. To pomeni, da so Latvijci ostali brez vsakih možnosti za nadaljevanje v izločilnih bojih. RFS, pri katerem je Lipušček igral celo tekmo in dobil rumeni karton, ima po petih tekmah dve točki, Hearts pa šest, oba pa bosta evropsko pot končala po skupinskem delu. Za prvo mesto se bosta na daljavo borila Istanbul Basaksehir in Fiorentina, ki imata oba po deset točk, potem ko je danes italijanska zasedba doma zmagala z 2:1. V skupini H je Slovan Bratislava brez Žana Medveda z 2:1 premagal armenski Pjunik. V tej skupini so sicer še vsi štirje klubi v igri, Slovan in Basel imata po osem točk, Pjunik je pri šestih, Žalgiris pa pri petih. V zadnjem krogu bodo Litovci gostili Slovake, Armenci pa Švicarje. Osmino finala so si že zagotovili West Ham, Villarreal in Djurgardens.

PARIZ - Organizatorji dirke po Franciji so danes predstavili traso 110. izvedbe največje kolesarske preizkušnje na svetu. Kolesarje čaka vsega 22 km razgibane vožnje na čas, v program pa se po 35 letih vrača vulkanski test na Puy de Dome, po treh letih pa slovenskima asoma Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču znani prelaz Loze.Prav Col de la Loze bo del kraljevske 17. etape od Saint-Gervaisa do Courchevela. Ob premiernem prečkanju prelaza Loze pred dvema letoma sta Roglič in Pogačar uprizorila zanimivo bitko, po kateri je imel Kisovčan skupno 57 sekund prednosti v seštevku. A to takrat ob drami na zadnjem kronometru predzadnji dan dirke ni bilo dovolj, da bi Roglič kot prvi Slovenec osvojil rumeno pentljo. To je uspelo njegovemu mlajšemu rojaku, ki je nato na Touru slavil še leta 2021, letos pa je končal le za Dancem Jonasom Vingegaardom.

ic/ad/lr/alz/tb/lr
© STA, 2022