Pregled - lokalne volitve 2022, 27. 10. (četrtek)

Ljubljana, 27. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v četrtek, 27. oktobra.

PTUJ - Županski kandidat stranke Levica na Ptuju je nekdanji poslanec Boštjan Koražija, ki se je za kandidaturo odločil, ker meni, da si je v štirih letih v državnem zboru nabral veliko izkušenj, s katerimi lahko pomaga pri razvoju mesta. Med najpomembnejšimi točkami njegovega programa in programa liste za mestni svet je stanovanjska politika. Kot je še povedal na predstavitvi kandidature, si želi bolj kakovostne organizacije življenja in odnosov na Ptuju, sicer pa so program usmerili predvsem v zelene teme, kulturo in solidarnost.

KRŠKO - Za mesto župana najmlajše mestne občine pri nas se poteguje šest kandidatov. Janez Kerin, ki kandidira kot neodvisni kandidat društva Modra smer, se je skupaj z listo društva za občinski svet v Kulturnem domu Krško predstavil volivcem. Podaril je, da ni bil nikoli član politične stranke in da kandidira, ker si želi izpeljati spremembe, ki bodo dobre za vse. Med drugim želi pospešiti gospodarski razvoj občine, izboljšati stanovanjsko politiko za mlade, okrepiti razvoj obstoječih oblik kmetijstva ter povečati vlaganja v komunalno infrastrukturo. Pričakuje uvrstitev v drugi krog.

SLOVENJ GRADEC - Gibanje Svoboda je predstavilo listo 24 kandidatov za člane 25-članskega mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec. Njihov cilj je, da osvojijo vsaj tri mandate v mestnem svetu, menijo pa, da jih lahko do pet. Med ključne projekte uvrščajo izgradnjo novega bloka kirurgije v bolnišnici, izgradnjo novega krila enote doma starostnikov in ustanovitev samostojnega javnega zavoda doma starostnikov. Gibanje Svoboda v Slovenj Gradcu nima županskega kandidata, so pa izrazili podporo županu in edinemu kandidatu na prihajajočih volitvah Tilnu Kluglerju.

KOČEVJE - V občini Kočevje, ki jo od leta 2010 vodi župan Vladimir Prebilič, je kandidature za župansko mesto vložilo osem kandidatov. Med drugim poleg Prebiliča tudi direktor Zdravstvenega doma Kočevje Gregor Košir, ki pa jo je pozneje umaknil. Kot je pojasnil, je kandidaturo vložil za primer, da bi se Prebiliču uspelo uvrstiti v drugi krog predsedniških volitev. V tem primeru namreč Prebilič ne bi kandidiral za župana. Skupno je v Kočevju zdaj sedem županskih kandidatov.

SLOVENSKA BISTRICA - V Slovenski Bistrici se bo za še en županski mandat potegoval Ivan Žagar, ki občino z nekajletnim presledkom zaradi ministrovanja vodi že 18 let. Kot je povedal na novinarski konferenci, se je za še eno kandidaturo odločil zaradi nadaljevanja programa, ki ga že nekaj časa peljejo s koalicijo. Program nameravajo nadgraditi z nekaj novimi projekti, predvsem na področju cestne in komunalne infrastrukture. Žagar je sicer letos kandidat s podporo SLS, SDS, NSi in DeSUS.

SLOVENSKE KONJICE - Svoj program za nov mandat je predstavil aktualni župan Slovenskih Konjic Darko Ratajc, ki se bo tokrat potegoval za svoj drugi mandat. Njegovo kandidaturo so letos poleg SD podprli še DeSUS, Gibanje Svoboda in Neodvisna lista odločnih občanov. Kot je dejal, želi v novem mandatu nadaljevati in zaključiti že začete projekte, tem pa so v programu dodali še nekaj novih, med drugim prizidek športne dvorane. Še naprej stavi na povezovanje ne glede na politične barve, saj lokalna politika ni namenjena strankarskim prepirom, pač pa sodelovanju v korist občanom, je dejal.

GROSUPLJE - V občini Grosuplje bo imel aktualni župan Peter Verlič, ki ga kot kandidata za že njegov četrti mandat predlagata SDS in NSi, dva izzivalca. Boštjana Boha kot kandidata predlaga Gibanje Svoboda, Miha Legin pa kandidira kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev.

IVANČNA GORICA - Kandidat Gibanja Svoboda za župana Občine Ivančna Gorica je Vojko Adamič, ki je predstavil svoj program, načrte in tudi listo kandidatov za občinske svetnike. Adamič ocenjuje, da ima občina veliko potenciala, ki pa ga je treba znati prav izkoristiti, strateško načrtovati razvoj ter občino voditi smelo in ambiciozno. Meni, da je z odprto komunikacijo, usmerjeno v konstruktivni dialog, in sodelovanjem mogoče doseči zastavljene cilje in dvigniti kakovost življenja v občini.

ČRNOMELJ/TRBOVLJE - Nevladne in ostale organizacije, ki so vsakodnevno v stikih z občani, so za županske in svetniške kandidate iz več občin v regiji pripravile dogodek Šola za župane na temo Ko sem potreboval pomoč, je nisem dobil. Gre za niz dogodkov, ki jih bodo nevladne organizacije oktobra in novembra organizirale v vseh slovenskih regijah, namen srečanj pa je spodbuditi razpravo o tem, kakšno skupnost si želimo.

vpu/gm/np
© STA, 2022