Pregled - šport, 21. 10. (petek)

Ljubljana, 21. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 21. oktobra.

BERLIN - Slovenska plavalka Katja Fain je na uvodni tekmi svetovnega pokala v Berlinu na 400 m prosto z dosežkom 4:04,28 osvojila peto mesto. Dosežek iz kvalifikacij, kjer je bila mesto slabša, je popravila za skoraj štiri sekunde. V boj za odličja se mlada plavalka mariborskega Branika tokrat ni vmešala. Z zelo dobrim izidom 3:56,52 je zmagala Siobhan Bernadette Haughey iz Hongkonga, dobitnica dveh srebrnih odličij na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu.

MORIOKA - Slovenska športna plezalka Mia Krampl se je uvrstila v finale zadnje tekme svetovnega pokala v letu 2022, ki bo na sporedu jutri v Morioki na Japonskem. Dvaindvajsetletna Golničanka je v današnjem polfinalu prvega tekmovanja v svetovnem pokalu v novi olimpijski disciplini balvani-težavnost osvojila osmi dosežek, kar je bilo ravno še dovolj za finalni krog.

MACAO - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je napredoval v četrtfinale turnirja WTT champions v Macau. V drugem krogu je osmi igralec lestvice Mednarodne namiznoteniške zveze s 3:2 (3, -9, -4, 3, 8) ugnal Nemca Patricka Franzisko. Jorgić se je za vstopnico v četrtfinale pomeril s klubskim kolegom Franzisko. Člana Saarbrückna sta uprizorila napet in tesen obračun, boljši pa je bil na koncu Slovenec.

KAIRO - Slovenske strelke so na svetovnem prvenstvu v Kairu v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov ostale brez finalnega nastopa. V zadnjih letih najboljša Živa Dvoršak je v kvalifikacijah zasedla 28. mesto, 30. je bila Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek pa je končala na 44. mestu. Za 31-letno Dvoršakovo, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom izpustila dobršen del zaključnih priprav za SP v deželi faraonov, je bila to paradna disciplina.

ABU DABI - Uvodni dan grand slama v judu v Abu Dabiju se je Maruša Štangar poslovila že po uvodnem nastopu. V prvem dvoboju je 24-letno Ljubljančanko premagala pet let starejša Italijanka Francesca Milani, letos že srebrna na grand slamu v Tel Avivu. Do nedelje bodo na tekmi v Združenih arabskih emiratih nastopili še Anka Pogačnik, Metka Lobnik in Enej Marinič.

GRADEC - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 11. kroga lige ICEHL v Gradcu po kazenskih strelih premagali Graz 99ers s 3:2 (0:0, 2:0, 0:2; 1:0).

JESENICE - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v tekmi alpske lige premagali Lustenau s 7:1 (4:0, 2:1, 1:0).

BARCELONA - Francoz Sebastien Ogier s Toyoto vodi po prvem dnevu relija za svetovno prvenstvo v Kataloniji. Po osmih hitrostnih preizkušnjah pa ima le 4,8 sekunde naskoka pred svežim svetovnim prvakom letošnje sezone, moštvenim sotekmovalcem Fincem Kallejem Rovanperäjem.

LJUBLJANA - Nekdanja številka 1 ženskega tenisa Simona Halep je bila pozitivna na dopinškem testu med letošnjim odprtim prvenstvom ZDA avgusta v New Yorku. Enaintridesetletna Romunka je začasno že suspendirana. Analize odvzetega vzorca so pri igralki potrdile prisotnost prepovedane snovi FG-4592 (roksadustat), ki vzpodbuja nastajanje hemoglobina in eritrocitov in je na seznamu prepovedanih sredstev Svetovne protidopinške agencije. V medicini pa je namenjen zdravljenju slabokrvnosti.

PITTSBURGH - Hokejisti Los Angeles Kings, ki jih v severnoameriški ligi NHL kot kapetan vodi slovenski zvezdnik Anže Kopitar, so na gostovanju v Pittsburghu led zapustili sklonjenih glav. Domači pingvini so namreč v dvorani PPG Paints Arena zmagali kar s 6:1. Pri gostiteljih se je z golom in dvema podajama najbolj izkazal branilec Jeff Petry.

tb/ag/zza/alz/am/zzb/tb
© STA, 2022