Pregled - svet, 21. 10. (petek)

Ljubljana, 21. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 21. oktobra.

BRUSELJ - Voditelji EU so dosegli dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Med drugim so se zavzeli za začasni dinamični cenovni koridor za transakcije z zemeljskim plinom, da bi takoj omejili pretirane cene plina. Govorili so tudi o Ukrajini in razpravljali o načrtu, da bi ji EU prihodnje leto namenila 1,5 milijarde evrov pomoči na mesec. Že v četrtek je voditelje nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dejal, da so ruski napadi na ukrajinske energetske objekte električno omrežje spremenili v bojišče.

KIJEV/BRUSELJ - Kijev je Rusijo obtožil, da namerava uničiti jez hidroelektrarne v regiji Herson, kjer ukrajinska vojska vztrajno napreduje, zaradi česar naj bi tamkajšnje s strani Moskve nastavljene oblasti doslej evakuirale okoli 15.000 civilistov. Ukrajina trdi, da gre za prisilne deportacije in ne evakuacijo. Kijev je sporočil, da so v zadnjih tednih v regiji ponovno zavzeli 88 krajev. Ruska stran pa je ukrajinsko vojsko obtožila, da je v obstreljevanju mostu Antonivski prek reke Dneper ubila več civilistov.

LONDON - Po četrtkovem odstopu premierke Liz Truss se je začela tekma za njenega naslednika ali naslednico - kandidati za položaj vodje britanske vlade in stranke torijcev so pričeli zbiranje podpore med poslanci. Kot prva je kandidaturo javno oznanila nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt. Med favoriti se sicer omenja nasprotnik Trussove na predhodnih volitvah znotraj konservativne stranke Rishi Sunak, nekateri britanski mediji in poslanci pa menijo, da bi lahko prišlo celo do spektakularnega povratka njenega predhodnika Borisa Johnsona.

WASHINGTON - Zvezno sodišče v Washingtonu je nekdanjega svetovalca bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Steva Bannona obsodilo na štiri mesece zapora, ker ta ni hotel pričati v kongresni preiskavi lanskega napada na Kapitol. Že julija bil namreč spoznan za krivega v dveh točkah obtožnice glede zaničevanja kongresa, saj se je uprl sodnemu pozivu k pričanju, prav tako pa preiskovalcem ni predal zahtevanih dokumentov. Kaznovan je bil še s 6500 dolarji kazni, sodnik pa mu je dovolil, da začasa trajanja pritožbenega postopka ostane na prostosti.

WASHINGTON/MOSKVA - Obrambna ministra ZDA in Rusije sta opravila telefonski pogovor, drugi med Lloydom Austinom in Sergejem Šojgujem od začetka vojne v Ukrajini, ki je bila ena od tem pogovorov. Austin je glede na navedbe Washingtona izpostavil pomen ohranjanja odprtih komunikacijskih poti, iz Moskve pa so sporočili le, da sta se ministra pogovarjala o aktualnih zadevah v zvezi z mednarodno varnostjo, vključno s stanjem v Ukrajini.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo v video nagovoru obtožil, da namerno zavira izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč. Podrobnosti o nastali situaciji ni navedel, je pa sporočil, da je več kot 150 ladij v vrsti za izpolnitev pogodbenih obveznosti za dobavo ukrajinskih kmetijskih proizvodov, gre pa da za umetno čakalno vrsto.

WASHINGTON - Proračunski primanjkljaj ZDA se je glede na podatke ministrstva za finance letos v primerjavi s proračunskim letom 2021 prepolovil na 1400 milijard dolarjev, za kar so predvsem zaslužni rekordni davčni prilivi v času okrevanja po najhujši pandemiji covida-19, ki so od lani narasli za 850 milijard dolarjev.

PALERMO - V požaru na čolnu, s katerim je skupina migrantov skušala prečkati Sredozemsko morje na poti v Evropo, sta v bližini italijanskega otoka Lampedusa umrla dva otroka, najmanj pet žensk pa je bilo poškodovanih. Skupno je italijanska obalna straža rešila 36 ljudi. Grška obalna straža pa je s čolna, ki ga je južno od polotoka Peloponez zajelo razburkano morje, rešila 75 migrantov, od tega 69 moških in šest žensk.

BERLIN - Na srečanju zunanjih ministrov držav članic Berlinskega procesa je gostiteljica, nemška ministrica Annalena Baerbock napovedala, da bodo države Zahodnega Balkana na vrhu 3. novembra podpisale sporazum o skupnem trgu, kar vidi kot pomemben korak v smeri članstva v EU. Na programu pogovorov so imele države še energetsko in kibernetsko varnost ter zeleno agendo.

BERLIN - Nemški bundestag je odobril dodatno zadolžitev za izvedbo načrtov vladajoče koalicije za zaščito gospodinjstev in podjetij pred posledicami visokih cen energije. Ti načrti so ocenjeni na največ 200 milijard evrov. Opozicija je kritična, ker je zadolževanje odobreno, preden so znani konkretni ukrepi. Do njega obenem prihaja zunaj zveznega proračuna.

SARAJEVO - Sodišče Bosne in Hercegovine je zaradi vojnih zločinov proti civilistom na po 13 let zapora obsodilo sedem bivših pripadnikov paravojaških enot bosanskih Srbov. Obsojeni so zaradi sodelovanja pri ugrabitvi, zlorabah in umoru 20 potnikov z vlaka v kraju Štrpci blizu Višegrada v BiH februarja 1993.

ISLAMABAD - Pakistanska volilna komisije je nekdanjemu predsedniku vlade Imranu Kanu zaradi korupcije za pet let prepovedala udeležbo na volitvah. Ugotovila je namreč, da si je Kan v času, ko je bil na položaju, protizakonito prilastil več dragih daril, ki jih je prejel od predstavnikov drugih držav in da premoženja ni prijavil pristojnim organom.

spo/spo
© STA, 2022