Pregled dogodkov, povezanih s predsedniškimi volitvami

Ljubljana, 21. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih s predsedniškimi volitvami v Sloveniji v petek, 21. septembra.

LJUBLJANA - V četrtek je na zadnji dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike glas oddalo 23.203 volivk in volivcev oziroma 1,37 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). V treh dneh je skupaj predčasno glasovalo skoraj 68.000 volivcev oziroma približno štiri odstotke volilnih upravičencev. Udeležba na predčasnih volitvah je tokrat precej višja kot na zadnjih dvojih predsedniških volitvah.

LJUBLJANA - Volilna kampanja pred nedeljskim prvim krogom volitev predsednika republike se izteka. Opolnoči bo začel veljati molk in bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. V kampanji so sicer poskušali prepričati predvsem z nastopi na soočenjih in delom na terenu. Po mnenju analitika Andraža Zorka in politologa Tomaža Deželana je kakšen preobrat še možen, a je manj verjeten.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Vladimir Prebilič je ob izteku kampanje volivce pozval k udeležbi na predsedniških volitvah. Želi si, da te tokrat ne bi šle v smeri izbire manjšega zla. Tako je prepričan, da je čas, da volivci pokažejo vrata etablirani politiki in na vrh postavijo nekoga, ki lahko dostojno opravi svoje delo in spreminja prihodnost države.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Miha Kordiš je ob izteku kampanje prepričan, da je vanjo uspešno pripeljal vsebinske teme in se jasno postavil v bran javnega zdravstvenega sistema brez plačil iz žepa, javnim neprofitnim stanovanjem, urejeni oskrbi starejših in podnebnim vprašanjem. V izjavi v središču Ljubljane je pozval tudi k volilni udeležbi.

LJUBLJANA - Med kandidati za predsednika republike po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je pred nedeljskimi volitvami za časnik Delo in POP TV opravil inštitut Mediana, na prvem mestu ostaja poslanec SDS Anže Logar. Sledi mu odvetnica Nataša Pirc Musar, na tretjem mestu je evropski poslanec Milan Brglez. Raziskava Valicona za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) pa kaže, da bi se, če bi bile volitve danes, v drugi krog volitev za predsednika republike uvrstila poslanec SDS Anže Logar s 24,8 odstotki podpore in odvetnica Nataša Pirc Musar, za katero bi glasovalo 21,4 odstotka anketiranih. Na tretjem mestu je Milan Brglez, ki bi dobil 12,3 odstotka.

LJUBLJANA - Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije meni, da je aktivno državljanstvo temelj delovanja demokratične države, zato poziva vse državljanke in državljane, da v nedeljo na volitvah izkoristijo svojo državljansko pravico ter po lastni vesti in dobri presoji glasujejo za svojega kandidata oz. kandidatko za predsednika republike.

stu/stu
© STA, 2022