Pregled - Slovenija, 21. 10. (petek)

Ljubljana, 21. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 21. oktobra.

BRUSELJ - Potem ko so voditelji EU dosegli dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo, slovenski premier Robert Golob ocenjuje, da gre za velikanski korak naprej. Kot je povedal, bo dogovor za Slovenijo pomenil predvsem to, da bo treba manj denarja nameniti za pomoč gospodarstvu. V prvi fazi bo uvedena cenovna kapica na plinskih trgih, medtem ko bodo uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, še preučili, je dejal. Dogovor so pozdravili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer pa opozarjajo, da bo treba te predloge še prenesti v uredbe, kar bo zahtevalo čas, ki ga gospodarstvo nima. Od slovenske vlade zato nacionalni sveženj ukrepov pričakujejo v prvem tednu novembra.

LJUBLJANA - V Petrolu, večinskem lastniku Geoplina, še ugotavljajo, ali bo sploh potrebne dokapitalizacija Geoplina, odločitev o tem naj bi padla do sredine novembra. Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je povedala, da so pred časom ocenjevali, da bi znašala največ do 250 milijonov evrov, a da so danes ocene bistveno nižje. Skupščina Geoplina je sicer podala predhodno soglasje za sklenitev pogodbe o posojilu, s katerim bo zagotovljena likvidnost in nemoteno poslovanje družbe. Geoplin ima tudi novo vodstvo, za glavnega direktorja je skupščina imenovala Matijo Bitenca, za direktorja pa Jožeta Bajuka, oba člana uprave Petrola.

MARIBOR - Novi generalni direktor Pošte Slovenije je Marko Cegnar. Petletni mandat bo nastopil 1. novembra. Na položaju bo zamenjal Tomaža Kokota, ki so ga nadzorniki septembra odpoklicali poslovno-ekonomskih razlogov. Z imenovanjem Cegnarja na položaj generalnega direktorja Pošte Slovenije je nadzorni svet po besedah njegove predsednice Urške Kežmah izbral strokovnjaka s področja logistike, ki ima znanja in izkušnje iz kriznega upravljanja procesov in strateškega vodenja.

LJUBLJANA - Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo lahko začela delo, saj je kolegij predsednice DZ potrdil nov razrez mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam v njej. Mesta, ki sicer pripadajo poslanski skupini SDS, a ta svojih članov v Knovs ni predlagala, bodo vsaj začasno prevzeli poslanci NSi.

LJUBLJANA - Poslanci bodo na izredni seji prihodnji petek odločali tudi o nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika, je sklenil kolegij predsednice DZ. Ta je potrdil tudi časovnico redne seje, ki bo trajala od ponedeljka do četrtka, na njej pa poslance čaka tudi nekaj pomembnejših kadrovskih odločitev.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je kot zadnje od delovnih teles obravnaval predlog državnega proračuna za leto 2024. Ta je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča usmerjen v strukturne reforme in investicije, ki bodo dodatno okrepile slovensko gospodarstvo. Poslanci opozicije so imeli pomisleke do načrtovanega zvišanja socialnih transferjev, medtem ko opažajo zmanjšanje sredstev za pomoč gospodarstvu.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve je brez glasu proti proti potrdil predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Ta sledi dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja, kar nekaj razprave pa je bila deležna predvidena odprava plačnega stropa in problematika najnižjih plač. Z novelo se določa nova plačna lestvica, s 4,5 odstotka višjimi vrednostmi plačnih razredov. Predvidena je tudi odprava plačnega stropa za javne uslužbence.

BERLIN - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na povabilo nemške kolegice Annalene Baerbock udeležila zasedanja zunanjih ministrov Berlinskega procesa. Na njem je vnovič pozvala k podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini in hkrati opozorila, da mora nova širitvena metodologija unije temeljiti na zaupanju in rezultatih. Fajonova se je sestala tudi s kolegicama iz BiH in Kosova, Biserko Turković in Doniko Gervalla-Schwarz.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je sporočil, da aktivno začenjajo priprave na referendumsko kampanjo o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Vanjo se bodo vključili tudi uradno, kot organizatorji, so zapisali v sporočilu za javnost. Ocenjujejo namreč, da bo zmaga na referendumu kljub večinski podpori ljudi javni RTVS težka.

MARIBOR - Upravno sodišče je po navedbah mariborske občine zavrglo tožbo mestnega svetnika Stranke mladih - Zeleni Evrope Igorja Jurišiča v zvezi s postopkom sprejemanja novega občinskega prostorskega načrta. Ob tem ni ugodilo zahtevi za izdajo začasne odredbe, s katero bi zadržali postopek sprejemanja tega dokumenta, ki čaka na drugo branje v mestnem svetu.

VELENJE - Odkop v Premogovniku Velenje ne stoji samo zaradi naravnih vzrokov, temveč predvsem zaradi napačnih odločitev vodstva, poudarjajo v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES). Menijo, da bi morala država oblikovati obvezne zaloge lignita, ki bi ga uporabljala v primeru motnje v preskrbi z električno in toplotno energijo.

LJUBLJANA - Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojne institucije, ki jo je zasnovala prejšnja vlada in ki ima že od marca direktorja s polnimi pooblastili, ne bo več. Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je namreč odločila, da ga združi z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod. Kot enega od ključnih razlogov je izpostavila upoštevanje raziskovalne in muzejske stroke, ki je že ob ustanovitvi muzeja opozarjala, da gre za politični projekt.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - V četrtek je na zadnji dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike glas oddalo 23.203 volivk in volivcev oziroma 1,37 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). V treh dneh je skupaj predčasno glasovalo skoraj 68.000 volivcev oziroma približno štiri odstotke volilnih upravičencev. Udeležba na predčasnih volitvah je tokrat precej višja kot na zadnjih dvojih predsedniških volitvah.

LJUBLJANA - Volilna kampanja pred nedeljskim prvim krogom volitev predsednika republike se izteka. Opolnoči bo začel veljati molk in bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. V kampanji so sicer poskušali prepričati predvsem z nastopi na soočenjih in delom na terenu. Po mnenju analitika Andraža Zorka in politologa Tomaža Deželana je kakšen preobrat še možen, a je manj verjeten.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Vladimir Prebilič je ob izteku kampanje volivce pozval k udeležbi na predsedniških volitvah. Želi si, da te tokrat ne bi šle v smeri izbire manjšega zla. Tako je prepričan, da je čas, da volivci pokažejo vrata etablirani politiki in na vrh postavijo nekoga, ki lahko dostojno opravi svoje delo in spreminja prihodnost države.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Miha Kordiš je ob izteku kampanje prepričan, da je vanjo uspešno pripeljal vsebinske teme in se jasno postavil v bran javnega zdravstvenega sistema brez plačil iz žepa, javnim neprofitnim stanovanjem, urejeni oskrbi starejših in podnebnim vprašanjem. V izjavi v središču Ljubljane je pozval tudi k volilni udeležbi.

LJUBLJANA - Med kandidati za predsednika republike po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je pred nedeljskimi volitvami za časnik Delo in POP TV opravil inštitut Mediana, na prvem mestu ostaja poslanec SDS Anže Logar. Sledi mu odvetnica Nataša Pirc Musar, na tretjem mestu je evropski poslanec Milan Brglez. Raziskava Valicona za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) pa kaže, da bi se, če bi bile volitve danes, v drugi krog volitev za predsednika republike uvrstila poslanec SDS Anže Logar s 24,8 odstotki podpore in odvetnica Nataša Pirc Musar, za katero bi glasovalo 21,4 odstotka anketiranih. Na tretjem mestu je Milan Brglez, ki bi dobil 12,3 odstotka.

LJUBLJANA - Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije meni, da je aktivno državljanstvo temelj delovanja demokratične države, zato poziva vse državljanke in državljane, da v nedeljo na volitvah izkoristijo svojo državljansko pravico ter po lastni vesti in dobri presoji glasujejo za svojega kandidata oz. kandidatko za predsednika republike.

sk/msc/akt/zc/av/tv/lem/ase/sag/lad/sk
© STA, 2022