Evropske volitve 2024

Predstavitev kandidatnih list v Sloveniji

STA objavlja samopredstavitve kandidatnih list. Liste so navedene po naključnem vrstnem redu, ki se ob vsakokratni osvežitvi strani spreminja.

O volitvah

Stališča list o aktualnih temah

Bližnji vzhod
Obramba
Migracije / meje
Kmetijstvo
Zeleni prehod
Konkurenčnost
Zdravstvo
Mediji in UI
Evropski način življenja
Evropska komisija

Evropske volitve 2024

svet 11.5.2024 7:50

EU VOLITVE: Unija v zadnjih petih letih ravnala bolj geopolitično

Napoved predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bo njena komisija delovala bolj geopolitično, se je v določeni meri uresničila. Pozitiven primer tega je odziv EU na vojno v Ukrajini, negativen pa odzivanje na vojno na Bližnjem vzhodu. Obe krizi vplivata tudi na odnose EU z ZDA in Kitajsko.

svet 5.5.2024 7:50

EU VOLITVE: EU zaostrila pravila igre za tehnološke velikane

EU je v zadnjih dveh letih močno zaostrila pravila igre za tehnološke velikane. Najprej je to storila s sprejetjem aktov o digitalnih storitvah in o digitalnih trgih, katerih namen je ustvariti varnejše spletno okolje in pravičnejši digitalni trg za podjetja. Nato je sprejela še akt o umetni inteligenci, s katerim prvič zakonsko ureja to področje.

svet 5.5.2024 7:50

EU VOLITVE: V središču znova zaveza za vzdržne javne finance

Države EU, ki so v času kriz lahko več trošile in se zadolževale, tudi za različne ukrepe pomoči, bodo morale znova več pozornosti nameniti svoji finančni disciplini. Med njihovimi prednostnimi nalogami bodo morale biti zdrave in vzdržne javne finance ter naložbe in reforme za postopno zmanjševanje dolga in trajnostno rast.

Dosedanje volitve