Slovenski parlament v letu 2001 - II. Državni svet

pripravila Tina Hrastnik

Ljubljana, 1. decembra - Med odmevnejše odločitve državnega sveta v letu 2001 sodi za mnoge sporno izglasovanje odložilnega veta na zakon o preoblikovanju prostocarinskih prodajaln na mejnih prehodih z Avstrijo in Italijo v trgovine z običajnimi obdavčitvami. Med drugimi aktualnejšimi zadevami so se državni svetniki opredelili do terorističnih napadov v Združenih državah Amerike ter pri tem s sprejetjem ustrezne resolucije celo za dober teden prehiteli državni zbor.
        Sicer je državni svet v dvanajstih mesecih ustavnemu sodišču posredoval tri zahteve za začetek postopka za oceno ustavnosti, in to za zakon o skladu za poplačilo odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja, za zakon o veterinarstvu ter za novelo zakona o igrah na srečo.
        Kot ponavadi so bili svetniki dejavni tudi na mednarodnem področju, pripravili so več posvetov o različnih aktualnih temah in znova izrazili željo po bolj aktivnem sodelovanju v parlamentarnih preiskavah.
        Do kratkega stika med parlamentarci in svetniki - ki, kot vztrajno zagotavljajo, sicer zgledno sodelujejo - pa je prišlo, ko je predsednik državnega zbora Borut Pahor "zaradi prostorske stiske" večkrat predlagal selitev državnega sveta iz zgradbe na Šubičevi 4. Ker predlog sporazumne rešitve še ni pripravljen, je Pahor nato takšno pobudo (vsaj začasno) umaknil. Kljub temu pa najbrž v prihodnjih letih lahko pričakujemo izselitev državnega sveta iz parlamentarnega poslopja.

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 3.452 znakov (brez presledkov) oziroma 595 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 6 žetonov; na računu: 0 žetonov

th/mkr/ts/bp
© STA, 2001